Pôrod v novembri 2013
Pre všetky budúce novembrové mamy v roku 2013.
@jaja018 - no môj synátor detto, jedenie mu trvá hodinu, čo predtým nebol problém, všetko mu musím opakovať aspoň 5x, kým to naozaj urobí 😅. Takže je to asi kvôli miminku, lebo takýto veru nebýval... snažíme sa mu venovať čo najviac, ale tak už nie je sám, tak je to iné...
Baby, prvá poradňa za nami, od prepustenia z pôrodnice je dnes desiaty deň, malinká pribrala 650g, takže momentálne váži 3650g. Sestrička že to pribrala veľa, no tak neviem, či mám malú kojiť iba doobeda a poobede jej už nedať, nech toľko nepriberie? 😅
@mia1111
Ahoj, nie som vo vasej skupine -ale je mi to blizke. Syn je novembrový. Len ma trosku prekvapilo, to kojenie-nekojenie.Ak chces pokracovat aj nadalej v kojení (obe moje deti su plne kojene do 6mes.,na UM sme vobec nepresli), určite maličku nelimituj. Kolko bude pýtat, tolko poskytni.Teraz je dolezité co najčastesie prikladanie, ona si sama nastaví ten správny príjem. A priberanie nerieš, bambulka sama vie co je dobré.....Vela krasnych chvíl s detičkami... 🙂
@nasatina - ďakujem za milé slová, ja sestričku neriešim, prvého syna som kojila 23 mesiacov 😉 (mimochodom, tiež je novembrový 😀 😀 😀) , UM nikdy nemal, takže viem, čo je pre moje dieťa najlepšie, určite to nie sú poznámky našej sestričky 😀 😀 😀 , len ma to teda pobavilo 😅. Kojím na požiadanie, niekedy je to po 4 hodinách, niekedy sa zobudí po dvoch, vypýta si, ale je to neskutočne pokojné a spokojné bábo, tak verím, že jej tá spokojnosť ešte nejaký čas vydrží 😉
....Gretka sa sama odstavila po 14.mesiacoch, ale uprimne povedané, velmi mi bude chýbat tá naša chvilka...Fakt len treba načúvat materskej intuicii.....Krásne a pokojné sviatky 🙂
Ahojte dievcata... otak ked Vam poviem co vcera vyviedla moja starsia dcer, tak neuverite...zazila som najhorsi den vo svojom zivote a taky priserny strach, ze az teraz mi je zle... chystala som obe deti von a sla som si do predsiene nachystat kocik, ked sa zrazu obzriem a vidim ze dvere do domu (z predsiene do obyvacky) sa atvaraju a pocula som ako Ninka otocila klucikom... Ona sa aj s malym zamkla sama v dome... odomknut nevie... prve sekudn mi ani nedislo co vlastne urobila, potom mi to doplo a snazila sm sa jej vysvetlit, ako ma odomknut, ale neslo jej to, uvedomila si ze je tam zatvorena a zacala straasne plat a a kricat...ja panika...druha vlna hrozy prisla ked ma napadlo, ze ona ked bude tak kricat zobudi maleho a ked zacne plakat on, ze ide o zivot doslovne, lebo on zvykne tak plakat, ze sa nevie nadychnut a musime m u fuknut do tvaricky aby sa spamatal a nadychol...behala sm tu splasene po ulici, ktora je este len stavenisko a skoro nkde nikto nebyva a ani robotnici ziadni tu vtedy neboli a hladala som pomoc... mobil v dome... nakoniec sla posarka, zavolala som muzovi, ktory chvalabohu zdvihol, lebo on nezname cisla nedviha, povedala mu co sa stalo a on ze uteka domov... lenze viete ked mi zacne maly plakat, tak jemu staci aj minuta a moze sa stat nesastie... pop par minutach som zacula maleho plakat, baby ja som si myslela ze sa zblaznim, ze sa mi dieta udusi... ninku som prosila aby isla k nemu a dala mu cumlik a hladkala ho aby sa nebal aby neplakal...po chvilku bolo ticho a ninka mi cez dvere hovori, ze maly spinka...ja na mrttvicu...nakoniec po 20 minutach sa podarilo takym chlapom co isli okolo vypacit dvere a dosali ma k detom (vykopnu sa nedali, lebo sa otvarali smerom ku mne, key naopak uz su vykopnue).... proste hroza...dvakrat ma prehnalo a od vcera taka migrena ze az
@jaja018
@mia1111
@kwetinnka tak ja sa pridavam 🙂 ...nas maly sice zatial neziarli, tesi sa z maleho, ale z tej radosti do neho skace, supe do neho a mozme mu stokrat za den aj s mm hovorit, nech ide dalej, nech mu nekrici do ucha, nech je jemny...aj tak to robi po svojom, vobec v tomto nepocuva a my sa bojime aby mu neublizil a tak casto musime upozornovat ci kricat. Dnes vecer to neodhadol a bum hlavy do seba...ale on viac plakal ked som mu dala na zadok ako maly.
S jedenim bol u nas stale problem, teraz obcas zje aj nieco sam. A vcera sa robil, ze place a cucal maleho cumlik. Velmi cumlik nepouzivame, ale Risko ma take poobedia, ze velmi nespi, obcas ho asi trapia prdiky a ked uz neviem ako ho ukludnit a po 4h som psychicky vycerpana, tak uz ide cumel. Dnes ale aj viac spal, aj sam polezal bez revu, tak neviem ci pomohol espumisan alebo uspatie v manduce.
baby nemáte skúsenosť s pruhom u bábatiek??? nášmu malému dnes v poradni zistili, že ho má...
@lerinka dakujeem , už si užívame 🙂, konečne to u nás opať vyzerá, že sa tu žije 😀 , svokra stale len s handrou behala...no malá mi pribrala najma z UM...ach jo je to zaberák, kojiť, odsavať, prikrmovať...Už chodíte von na prechádzky?
@jaja018 gratulujem k dcerenke 🙂, aj my sme na tom podobne s papaním, moja zase zle saje a zaspáva do 2 minut na prsniku,..z odsavačky mám už aj svalovicu na rukách 😝 ..
Baby, ja som nejaká... neviem aká... existuje niečo ako popôrodná depresia dva mesiace po pôrode? alebo laktačná psychoza, ked nekojím? 😅
Som si tak dnes uvedomila, že som asi divná alebo čo... najskôr som sa celé tehotenstvo bála, aby bolo všetko v poriadku, aby som nepotratila, aby bol malý v poriadku, a teraz ked je na svete, tak mám pocit, že mi je to jedno... Teda, aby ste to chápali, ľúbim ho, teším sa z každej chvíľky a z každej novej veci, ktorou ma prekvapí, ale už som sa starala o toľko detí, že mi ten jeho plač dakedy netrhá žilou :( Mám pocit ako keby mi chýbal ten pravý materinský inštinkt alebo nejaký ten pud matky, že: Plače mi dieťa, musím ho zobrať na ruky... A veru mi už aj pár ľudí povedalo, že musím byť asi flegmatik alebo som odolná voči plaču, ked mi to nič nerobí... A som sa tak nad tým teraz zamyslela, že flegmatik až taký nie som, skôr nervák, tak asi som už pri všetkých tých deťoch fakt odolná voči plaču, že ani to vlastné dieťa nemám niekedy potrebu ukľudňovať :(
@matrix87 🙂 no ja mozem to iste povedat, ale to je tym, ze je to uz druhe 🙂 Pri prvom to bolo viac stresu, preco place a ukludnit. A pri dvoch sa stava, ze raz musi pockat jeden a raz druhy. Takze to bude tou skusenostou aj u Teba.
A moze byt aj poporodna depka, ale to je dlhotrvajuci stav alebo len take chvilky, pripadne vycerpanie z toho kolotoca.
drobec konecne spi! 🙂 ...uz som zrejme pochopila, co tomu nasmu nespavcovi je...nic! Len cast dna je hore a nevie zaspat. Cez tyzden to bolo stale cele poobedie, vcera si to dal na doobedu a dnes spal cely den krasne, tak to prislo ku veceru az doteraz.
@matrix87 podobne som sa cítila pri prvých dvoch deťoch...všetky baby po pôrode cítia niečo úžasné...a ja nič....po hodinách bolesti som spokojne pozerala na malú, že fajn, že je na svete, ležala v postielke, vtedy nám nejak neprikladali...a necítila som nič zvláštne....
Myslím si, že Ty asi tiež máš vnútorne pocit, či skôr presvedčenie, že je všetko ok, že ten plač nič katastrofické neznamená a nemá ti prečo "žily trhať"...neznamená to, že nemáš materinský cit! nemám z Teba ten pocit, ako píšeš, sama vieš, že skutočne ľúbiš svojho synčeka a toto vedomie nemôže nikto hodnotiť ani riešiť...popôrodná depresia môže prísť aj neskôr, ale byť zrelou (nie úzkoprsou) matkou, ktorá neskáče pri každom zakričaní nie je jej znakom 🙂 inak pri tomto poslednom pôrode som si to dojatie konečne užila aj ja...keď mi malého ukázal ponad plachtu, chcelo sa mi od dojatia plakať 🙂 a užívam si to 🙂 Ty určite tiež, svojim spôsobom, ktorý synček cíti a má materinskú lásku bezpochyby u Teba naveky zabezpečenú...
@radha na prechádzky sa chystám začať chodiť až tento týždeň 🙂 boli sme len vybrať dnes darčeky a malý to zvládol úžasne, spal...aj keď som mala obavy, aby mu klima neuškodila.....a po návrate a nakojení hneď cesta autom k babke, zase spal...v noci som ho tiež musela zobudiť po 5,5 hod, lebo moje "didky" nezvládajú vydržať bez jeho hladných ústočiek 🙂 tiež som si odsávala, lebo má zelenú stolicu, čo je vraj znak, že pije len predné mlieko, snažím sa, aby malý lenivec vytiahol aj to zadné, z ktorého je žltá stolica a darí sa....ale je to fuška, 25ml ma vyčerpalo 🙂)) nedalo by sa ti vrátiť ku kojeniu bez prikrmovania? možno blbá otázka, ale len sa pýtam, možno s tým majú baby skúsenosti a mala by si voľnejšie...
ahojte....dlho som sa neozvala
Tak Matko uz je von, narodil sa 25.11.2013 o 11,05...3950g, 52cm...nas valibuk maly.
Porod bol iny ako pri Ninke...prenasala som 15dni ... tri dni mi vyvolavali v porodnici porod...vsetkymi moznymi sposobmi (oxytocin, prostin, injekcie...hamilton....vsetko mozne veru), ja som si tri dni odfucala kontrakcie a nakoniec mi dali dva dni pauzu. Jedna porodna asistentka mi povedala, ze mam velmi silne telo a to, co na mne skusaju, nepustim k dietatku...aj ked som uz velmi chcela rodit. Ja som sa na jeden den pytala domov, uz som potrebovala zmenit prostredie, ked videli, ze so mnou nic nepohne aj ma pustili (na nedelu 🙂) a v pondelok som sa zobudila uz s unikajucou plodovou vodou a otvorena na dva palce...zacali kontrakcie o 9,00 a o 11,05 bol Matko na svete...porod bol perfektny, vobec nebol taky bolestivy ako prvy, nedali mi ani injekciu od bolesti, ani oxytocin, nic...vlastne nestihli...manzel stihol prist, bol so mnou , masiroval mi chrbat a velmi sme si to uzili...uz o 14,00 som behala po chodbach nemocnice s navstevami a ukazovala maleho...ani zosivanie nebolo take hrozne ako prve...mohla som hned behat, robit vsetko...no proste rodila by som v ten den kludne znovu 🙂...
Malinky je super...Ninka ho zboznuje, stale ho kontroluje a ohlasuje mi, ze Matko place...ked ho idem umyt, musi byt pri tom, nosi mi plienky a celkovo mi pomaha, co som prekvapena. Vobec nanho neziarli, coho som sa hlavne bala.... Proste som velmi spokojna so vsetkym ako sa to cele vyvýja 😎 😎
Verim, ze som nic neuriekla 😀 , drzkajte sa 😀
@peka13 waw, tak to zavidim...inak aj ja mam ninku a ta tiez takto na maleho reagovala...aj teraz ho stisa a ozkava ale uz sa zacala prejavovat aj ziarlivost...nie je na neho zla ani nic take, ale stale sa dozaduje len mojej pozornosti...vsetkych posiela prec, len ja s nou mozem byt, len so mnou spat, cikat, umyt zuby, dokonca aj urobit caj... aked nie ja, tak je plac najvacsi
asi som prišla na trik ako uspať dieťa (pre veľký úspech kopírujem svoj status na FB): ked porozprávate bábätku, čo všetko ho v živote ešte rozplače, tak hned zaspí 😀

@lerinka hej boli sme sa hlavne odvážiť, lebo chceli, aby som ešte prišla na Kramáre, a to som odmietla, som z Pk, tak radšej toto riešim s našou pediatričkou..malinká nepriberala totiž..no a teraz za 4 dni pribrala 360 g 🙂
Dobrá správa- svokra zajtra odchádza, chvalabohu 🙂
To ležanie aj mne dalo najviac zabrať, tiež ma riadne klepalo a bolel ma z toho chrbát..a ešte to postavovanie z postele, to je tiež zážitok..aale je to za nami!
no možno za par rokov, ma ten synačik bude lákať, ved sa nechám prekvapiť čo život prinesie! 🙂