♥Septembrove bábätka 2010♥
Ahojte hľadala som túto temu žial bez výsledku ak tu taká už je tak sa ospravedlňujem.
Ja mám už potvrdene tehu lekárom a termín mám podľa PM 6.9.2009
Zatiaľ je to malé-veľké tajmostvo 🙂 Chcem s tým trošku opatrne pretože mám za sebou potrat...o bábätko som prišla v 15tt tak mám teraz veľký strach ale verím,že všetko dobre dopadne a ja dám svojej dcérke nádherneho zdavého súrodenca 😵
dravak,a to znamena,ze ta injekcia,co mi uz naplanovali na 28tt,by sa mala pichat len v pripade,ze krv,test ukaze,ze sa mi tvoria ci netvoria protilatky?ci som uplne mimo?
esterka, tvoj manžel je občan Nemecka? Dieťa by malo mať občianstvo jedného z rodičov podľa toho ako sa dohodnete, teda slovenské alebo nemecké. Vo väčšine štátov je to takto, že dieťa sleduje občianstvo svojich rodičov. Len v niektorých štátoch platí územný princíp, že dieťa má občianstvo štátu na území ktorého sa narodilo, napr. USA.
Estterka, podľa mňa keby sa Ti netvorili protilátky, tak Ti nemajú prečo niečo pichať... asi zistili, že sa Ti tvoria protilátky, čiže dieťatko bude pravdepodobne po tatkovi Rh pozitívne... opýtaj sa na to, ako som písala, ja som to v prvom tehu nemusela riešiť, keďže Naďa má krvnú skupinu aj faktor po mne.
dravak,no nepytali sa ma,kedy mi pichali protitentanovku naposledy..preto sa mi to nezdalo,ze 28tt Rh injekcia,29tt tetanovka..
preto som sa pytala,ci aj vam budu pichat..
andzi,jedine,co o tomto viem,ze spanielske kralovstvo nedovoluje dvojite obcianstvo. ale potom,dieta bude bez obcianstva,az kym neprideme prvykrat domov a nevybavime nejake tie papiere,ze sa narodilo?ani neviem,kam by som mala zavolat a zistit si to.. 😕 myslim,na nejaky slovensky urad asi..
dravak,ked to mi naplanovali predtym,ako mi brali krv este..pevne verim,ze vedia co robia,lebo pytat sa sice mozem,ale ked je to tak zauzivane,tak pichnu,ci sa mi paci alebo nie.si ma postrasila trochu..
no idem ja do hajan tak sa mi tu majte baby a nie ze zapisete 10 stran to ja veru citat nebudem 😀
ale aby sa tu niekto necitil blbo,ze rozoberam veci zo zahranicia,co sa toho obcianstva tyka,idem si najst nejaku temu priamo o tom,ze mamicky v zahranici 😝
esterka, väčšina demokratických štátov sú signatármi medzinárodnej mnohostrannej dohody o zamedzení dvojitého občianstva, takže španielsko nie je výnimkou. Dieťa určite nebude bez občianstva. Treba sa obrátiť na zastupiteľský úrad SR v Španielskom kráľovstve, kontakt nájdeš cez web. Dieťa sa bude zapisovať do tzv. osobitnej matriky.
Estterka, joj, nechcela som Ťa postrašiť, možno to tam pichajú preventívne každej Rh negatívnej tehuľke s Rh pozitívnym partnerom, asi je to niečo, čo pomôže ak treba a neuškodí ak netreba... Ja som čítal aj to, že v prvom tehu vôbec nezisťujú protilátky, až v ďalších, tak neviem... mne to brali automaticky, keď som nadiktovala krvné skupiny a faktory moju a MM...
Estterka, to je nejaké divné, že španelsko nepovoľuje dvojité občianstvo, lebo na internete sú v článkoch o priezviskách detí uvádzané príklady toho, že ak má dieťa španelské aj slovenské občianstvo, tak smie mať dve priezviská... tak nechápem...
Inak rh-negatívky, nebuďte prekvapené ak Vám pichnú tie injekcie proti protilátkam aj keby ste mali Rh-negatívneho partnera. Mne to tak urobili pri amniocentéze... /Neviem, či sa báli, že tata nie je tata... 😀 /
Estterka, s tou tetanovkou, možno v Španielsku nie je celoplošné očkovanie proti tetanu ako u nás, tak preto to pichajú tehotným... na Slovensku je to v povinnom očkovaní detí a dospelých by potom mal upozorniť obvodný lekár na preočkovanie...
Kveta, mojej kolegyni sa tiež tvorili protilátky a je Rh negatívna aj jej manžel je Rh negatívny... vraj sa to niekedy stáva, ja tomu až tak nerozumiem, to je otázka skôr pre lekárov, ktorým ja celkom verím, že vedia, čo robia, pýtam sa na veci len informatívne, niežeby som niečo chcela odmietnuť, len chcem vedieť čo a prečo mi pichajú, predpisujú a tak. Aspoň zjednodušene by to mali vedieť vysvetliť, prečo niečo robia alebo nerobia...
esterka, ja som na nete našla o Španielsku toto:
ŠPANIELSKO
Španielsko na rozdiel od Slovenska používa iba jeden termín, "nacionalidad", tak pre národnosť, ako aj pre občianstvo. Iným termínom je "residencia", pobyt. Španielske občianstvo môže byť žiadateľovi udelené, ale nie je nárokovateľné. Jednou zo základných podmienok na udelenie občianstva je dobré občianske správanie a dostatočný stupeň integrácie do španielskej spoločnosti. Občianstvo môže byť zamietnuté z dôvodov verejného alebo národného záujmu.
Ďalšou podmienkou je zrieknutie sa pôvodnej národnosti.
K žiadosti o udelenie občianstva je potrebné priložiť výpis z registra trestov.
Manželstvo s občanom Španielska neznamená automatický nárok na priznanie občianstva. Manžel/ka španielskeho občana však môže požiadať o udelenie španielskeho občianstva po uplynutí 1 roka odo dňa uzavretia manželstva a 1 roka pobytu v Španielsku. Pobyt musí byť legálny a bezprostredne predchádzať žiadosti. Žiadosť o udelenie občianstva je individuálna, žiada o ňu jedna osoba.
Dvojité občianstvo
Španielsko neumožňuje získanie dvojitého občianstva.
Pri dieťati platí "zákon krvi"
Dieťa španielskeho otca alebo matky je automaticky španielskym občanom. Dokonca aj v prípade, keď sa matke zo zahraničia dieťa nenarodí v Španielsku, ale do jeho 18 rokov sa preukáže, že otcom je Španiel, môže o španielske občianstvo požiadať. Ak sa otcovstvo dokáže po 18. roku života dieťaťa, o občianstvo treba požiadať do dvoch rokov.
Dlžka predchádzajúceho pobytu
- 10 rokov
- 1 rok pobytu po roku spoločného života pri manželstve so španielskym občanom alebo občiankou
- 1 rok pre deti narodené na španielskom území
- jeden rok pre deti rodičov (alebo vnukov starých rodičov) ktorí mali španielske občianstvo.
Majetok
Pobytové nelukratívne vízum môžu získať dôchodcovia alebo rentiéri, ktorí majú pravidelný príjem dostatočný na pokrytie nákladov na ubytovanie, stravu a zdravotné poistenie a ktorí spĺňajú všeobecné podmienky žiadosti o občianstvo.
Ahojte baby, nemate nahodou niektora problemy so zvysenymi bielkovinami v moci? Vcera na rizikovej ma trochu vystrasili a kedze ma nepozeral moj doktor ale iny a nebola s nim rozumna rec tak mi ani nevysvetlil co to znamena a este ku vsetkemu mam vrajze "stihly" krcok ako to nazval a ani to neviem co znamena ☹
potvorka, a mala si ich moc zvýšené? Nechcem ťa plašiť ale môže to byť dosť nebezpečné. Neopúchajú ti nohy, ruky alebo tvár? Nepribrala si veľa v tehotenstve? Tlak máš aký?
kvetka,priezviska bude mat dieta dve,po mame a po otcovi.tiez som sa len nedavno dozvedela,ze po svadbe si tu zena nechava svoje meno a preto maju oni take dlhe mena.ked ja si osobne myslim,ze dnes je uz jedno,ktore obcianstvo bude mat,len nech nejake ma 😀 mam znamych,obaja su taliani,narodil sa im tu syn a neviem ci to vobec uz doriesili,tieto vybavovacky.. ked ja som sa tesila,ze som doriesila a pozistovala konecne veci zo socialky tuto a vsetky svoje prava a povinnosti viem a mozem zistovat opat 😝
dravak,asi zavolam svojej lekarke na sr a spytam sa,ake tam mam ockovania a kedy v karte,lebo uz mi tak rubeolu riesili a nevedela som,ci som zaockovana a teraz toto..
andzi,dakujem,ked myslite si o mne,ze som blba,lebo v tychto veciach naozaj som a vacsinou sa neviem vysomarit z toho.
potvorka a tlak mas ok? a nepuchnu ti nohy?
Potvorka, bielkoviny v moči, opúchanie končatín a tváre spolu s vysokým krvným tlakom sú 3 príznaky gestózy. Ale ak tie ďalšie príznaky nemáš, tak by to nemalo byť vážne. Možno to súvisí aj so zvýšeným cukrom, nemáš niekde v okolí diabetika, čo by Ti sem-tam nalačno zmeral cukor na glukomeri? A štíhly krčok je asi v norme, keď si ešte nerodila, možno sa budeš pred pôrodom dlhšie otvárať, ale to je u prvorodičiek normálne... Nestrachuj sa dopredu, chodíš do poradne, majú to pod kontrolou...
Potvorka,
dúfam, že Ťa moc nevystraším. Bielkovina v moči môže znamenať napr. začínajúci problém s preeklampsiou, teda vysokým tlakom, ktorý sa nedá medikamentózne zvládnuť a nesmie sa pri ňom prirodzene rodiť, len cisárskym, a tuším to môže znamenať aj problémy s obličkami.
Štíhly krčok... neviem, či tým nemyslel skrátený krčok... ak áno, znamená to, že krčok trocha povoľuje... V takom prípade je na mieste to riešiť. Existuje napr. cervikáž, čo je zašitie krčka, aby viac nepovoľoval a nedošlo k predčasnému pôrodu... alebo je riešením aj poctivé ležanie až do pôrodu, s vyvýšenou panvou, aby dieťa na krčok netlačil.
Na Tvojom mieste by som sa čo najskôr /myslím dni, nie minúty/ hnala k vlastnému dr. alebo zaplatila vyšetrenie u iného gynekológa, aby som si to vyjasnila a prípadne sa dohodla na riešení oboch problémov...
Ber tieto moje informácie s veľkou rezervou. Som laik v tejto problematike.
Estterka, tie dve priezviská pre dieťa Ti závidím. Ja by som veľmi chcela, aby bábo malo moje aj biootcove priezvisko.. ale zákon mi to neumožňuje... Keď tak nad tým rozmýšľam, moje dieťa je vlastne diskriminované oproti Tvojmu.. Chúďa, ešte sa nenarodilo a už je diskriminované... 🙂
kvetka,a preco by si chcela dve priezviska?myslis,ze je to lepsie v niecom? 😅 a to som tiez nevedela,ze to zakon u nas neumoznuje..
Otca dieťaťa si vážim, ale neplánujeme spolu žiť... takže preto nevidím dôvod na to, aby bábo malo len jeho priezvisko... a chcem mať rovnaké priezvisko ako má bábo... ale zase by som chcela rešpektovať aj biootcove prianie, aby mal syn priezvisko po ňom... no a bohužiaľ... jeden z nás bude dosť sklamaný... a irónia je tá, že naša právna situácia /to je na dlhé popisovanie/ mi umožňuje dať dieťaťu moje priezvisko a biootec by nemal šancu ani na súde, ale nechcem túto právnu situáciu zneužiť... no konflikt vo mne je doosť veľký...
Diky baby za odpoved. Ono je to cele zvlastne, pretoze som zase schudla - od zaciatku tehu 8kg, lebo stale ma trapia nevolnosti. Neopucham ale tlak mi skace skor vyssie. Som hypertonicka, takze to nie je u mna nic zvlastne. Snad to bude v pohode. Spytam sa na to svojho dr, ten so mnou lepsie komunikuje ako v rizikovej. Tam maju kopec pacientok a nepamataju si pripady.
Potvorka, zvraciaš?
Kveti hej zvraciam, dokonca v sobotu som vyhodila vsetko co som zjedla. Nie je to ale pravidlo. Niekedy nezvraciam vobec aj 2 dni za sebou len mi je tazko a niekedy mam dni ako bol v sobotu 😖
Hm, tak ten zvýšený tlak aj tie bielkoviny v moči by mohli byť z toho: proste vnútorná nerovnováha organizmu, zmena pomeru prvkov v tele... to by sa dalo poriešiť vhodnou diétou /nemyslím chudnutie, ale zameranie sa na potraviny s vyšším množstvom "vyzvracaných" prvkov/... detaily neviem, ale odborník by Ti mal vedieť poradiť...
Musim sa na to popytat lebo vcera ma to dost vykolajilo a vydesilo.Len neviem ci sa daju tie bielkoviny nejak znizit, ci je na to nejaky recept alebo co s tym. Na nete som nic nenasla 😖
Idem sa k mamine najest lebo uz od hladu nevidim 😅

Baby, protitetanovku pichajú raz za 10 rokov, pokiaľ viem.. ja som sa pri poslednej návšteve uobvodnej doktorky pýtala a pozrela do karty, že mi stačí v roku 2011. To nejako súvisí s tehotenstvom? Asi len keď vám teraz niekedy uplynie 10 rokov od poslednej, treba to zistiť v karte, kedy bola posledná. Asi ma už niekto predbehne, ale ten príspevok po 28 dňoch života dieťaťa je dokopy necelých 830 eur...