icon

♥Septembrove bábätka 2010♥

anarida
24. dec 2009

Ahojte hľadala som túto temu žial bez výsledku ak tu taká už je tak sa ospravedlňujem.
Ja mám už potvrdene tehu lekárom a termín mám podľa PM 6.9.2009
Zatiaľ je to malé-veľké tajmostvo 🙂 Chcem s tým trošku opatrne pretože mám za sebou potrat...o bábätko som prišla v 15tt tak mám teraz veľký strach ale verím,že všetko dobre dopadne a ja dám svojej dcérke nádherneho zdavého súrodenca 😵

janica81
8. mar 2012

Dievcata mne tiez chodi rodicovsky 194,70 a pridavky 22,54. Spolu 217,24e... keby viac tak by som nebola proti..ale nehrozi...

gumimaci
8. mar 2012

@happy3 to kde je taky UPSVaR? by som sa tam prehlasila, ked im este neprisla zmena vyplacania RP 😀 aj ja poberam uz po "novom" ten nizsi 😒

anetaadam
9. mar 2012

@happy3
@tothova5a
@aninka30 aj mne vyplacaju 256+pridavky

aninka30
9. mar 2012

@anetaadam doprajem ti to 😉

gumimaci
9. mar 2012

tak ja to nechapem, podla toho vam vznikol narok na "vyssi rodicovsky este pred 1.1.2011, lebo od toho datumu as zjednotil na sumu 194,70€...
Nárok na rodičovský príspevok vzniká oprávnenej osobe odo dňa narodenia dieťaťa, alebo po ukončení poberania materského. Podmienkou nároku je riadna starostlivosť rodiča o dieťa do troch rokov veku dieťaťa, alebo do šiestich rokov veku dieťaťa s dlhodobo nepriaznivým zdravotným stavom. Rodič – oprávnená osoba môže zabezpečiť riadnu starostlivosť o dieťa osobne alebo inou plnoletou fyzickou osobou alebo právnickou osobou (jasle, materská škola, zdravotnícke zariadenia a pod.). Príspevok sa rodičovi neposkytuje v čase nároku na materské (ak je materské za celý kalendárny mesiac nižšie ako 194,70 Eur úrad práce, sociálnych vecí a rodiny dopláca rozdiel medzi materským a sumou 194,70 Eur), neposkytuje sa tiež v období vyplácania príspevku na starostlivosť o dieťa. K žiadosti sa dokladá potvrdenie o nároku na materské, resp. potvrdenie o dobe poberania materského zo sociálnej poisťovne, rodný list dieťaťa a kvôli overeniu údajov občiansky preukaz oprávnenej osoby.
S účinnosťou od 1.1.2012 v zmysle zákona č. 571/2009 Z.z. o rodičovskom príspevku a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov sa rodičovský príspevok vypláca v sume 194,70 Eur.
Ak rodič zabezpečuje starostlivosť o dve a viac deti súčasne narodených rodičovský príspevok sa zvyšuje o 25% na každé ďalšie dieťa.
............
Rodičovský príspevok v sume 256 Eur (v zmysle prechodných ustanovení) sa vypláca do dvadsiatich mesiacov veku dieťaťa pre oprávnené osoby, ktorým vznikol nárok na rodičovský príspevok pred 1.1.2011. Počas poberania rodičovského príspevku môže oprávnená osoba vykonávať zárobkovú činnosť.

tothova5a
9. mar 2012

@gumimaci Inak tak toto nechapem ani ja :(

tothova5a
9. mar 2012

@aninka30 @happy3 - baby, ak to nie je tajne, kedy Vam vznikol narok na RP?

gumimaci
9. mar 2012

@tothova5a predpokladam, ze ich upsvar ich vybavil este v roku 2011, potom by to teoreticky isl. ja som tam tiez chcela zaniest tie papiere este pred novym rokom, ale na SP sa od 1 januara menila dlzka a vyska materskej, takze na UPSVaR to nechceli.

gumimaci
9. mar 2012

adoklad z SP sa potom dolozil dodatocne, tak by to hadam islo...

gumimaci
9. mar 2012

@tothova5a do konca roku 2010 som myslela, nie 2011...

aninka30
9. mar 2012

@tothova5a min.rok tusim v aprili

daniela85
10. mar 2012

V apríli,a je to totálne nespravodlivé 8 rokov som bola zamestnaná a platila si aj nemocenské aj dobrovolné...a mam to isté ako nejaká.... čo len deti rodí a v živote nerobila...nie teda opravujem sa ona má ešte viac pretože poberajú kadejaké príspevky a príplatky....:///

zuzanockamt
10. mar 2012

to je jedno, kedy sa zanesu papiere na UPSVaR, ved narok na RP vznika az po ukonceni MD a nie datumom prinesienia papiera ... musi to byt chyba uradnika ... vsetky, co sme teraz na RP s 1 dietatom mame dostavat len ten znizeny rodicak 190 eur, ci kolko to je, ja ani neviem presnu sumu

happy3
10. mar 2012

ja viem,ze je to divne,ale ved oni vedia kolko maju komu vyplacat...?ci nie? 😖

happy3
10. mar 2012

@anetaadam 😀

veve39
10. mar 2012

@happy3 mate vo vypocte vysky RP evidentnu chybu - pokial mate 1dieta narodene cca september-ako vsetky deticky v tejto teme, tak narok na RP vznikol az v r.2011 a ma sa pre vas vztahovat zjednotena vyska RP - 194,70€.

Takze vidiet, ze uradnici su ludia omylni aj v statnej sprave - a niekedy dokonca aj v prospech obcana 🙂
Nikto tu myslim nezavidi, avsak prekvapene dotazy ostatnych mamiciek, nastupenych na rodicovsku dovolenku v rovnakom case a poberajucich jednotnu, uz novelizovanu nizsiu sumu su predsa pochopitelne....

tothova5a
10. mar 2012

Takze dievcata takuto odpoved som dostala na otazku ako je to s tym vyssm RP mozne.
"mima595 @tothova5a - je to možne iba v tom pripade, že mali narok na matersku, ktorá bola nižsia ako 256E /napr. ak zarabali minimlanu mzdu/...vtom pripade požiadali o dorovnavanie materskeho do vysky rodicaku a to im ostalo....
ine vysvetlenie nevidim....."
a potvrdila mi to aj gapa: "gapa @tothova5a
súhlasím s mima, iný prípad ma nenapadá, lebo museli začať poberať RP do 31.12.2010, čo pri detoch narodených v 9/2010, teda nástupe na md najskôr v júli 2010 a poberaní materského min.34týž. inak nevychádza."
Takze my co sme niekolko rokov platili odvody ako blbe a vznikol nam narok na materske vyssi ako 256e a neziadali sme teda o dorovnanie, tak sme dostali RP 194e a tie ktore neplatili a poziadali este pred 31.12.2010 o dorovnanie materskej, tym uz zostal RP 256e. Je to teda dost nespravodlive. Som riadne nastvana. 😠
Nie je to chybou pracovnika, ale systemu :(

Pripajam link na temu, kde som sa na to pytala:
https://www.modrykonik.sk/forum/financie-a-rodinny-rozpocet/dobrovolne-nemocenske-poistenie/

katarinajurikova
10. mar 2012

Baby chystate sa s detmi na dovolenku k moru busom?Alebo inak?Skor by ma zaujimalo,ci si ako ja trufate na bus...je to tak 50 na 50 ,niekto vravi ,ze nie,hlavne ti co ani neboli a boja sa ist ...

veve39
10. mar 2012

@tothova5a nuz Peti, ked je to tak, to sa veru oplati 😉 len jeden absurdistan z nasho skveleho Slovenska 🙂 .

janica81
10. mar 2012

@katarinajurikova my sa k moru chystame...ale urcite autom...a nejako na noc... ja osobne si neviem predstavit nasu hviezdu ako sedi tak dlho na jednom mieste...my aj v aute v autosedacke mame s tym dost problem 🙂

happy3
11. mar 2012

@daniela85 ja som tiez pred nastupom na MD bola zamestnana a mam odpracovane 12rokov 😀

happy3
11. mar 2012

@katarinajurikova my sa chystame k moru,ale busom urcite nie,pojdeme pravdepodobne autom aby sme mohli urobit pauzu podla potrieb drobca.Autom sme zatial cestovali max 4hodiny a v pohode 😉 ,ale posledne dni zvazujeme ci nepojdeme letecky,bolo by to rychlejsie 😒

katarinajurikova
11. mar 2012

@janica81 tak nas vydrzi v aute uplne v pohode,myslim,ze su tam aj prestavky v buse,jasne,ze lepsie je,ked ides autom a zastavis ked treba...ale auto nemame ...
@happy3 hm vies ze aj ja som pozerala vcera letenky co stoja?! 😀 no musime sa este poinformovat v cestovke,ze co a ako...ale vraj normalne cestuju ,aj s mensimi ,cize ked to zvladli druhy ,musime aj my 😎 😉

jajus101
11. mar 2012

Maminy, chodia vase deticky po spickach? Moja bambula chodi a dost casto. Uz som to vravela aj doktorke, ale ta na to ani len nezareagovala. Bojim sa, lebo mojho brata dcera (uz ma 14rokov) tiez chodila po spickach, ked bola mala a s nou preto chodili po doktoroch. Neviem co robit.... ☹ ☹ ☹

happy3
11. mar 2012

@jajus101 aj nas maly obcas chodi po spickach,ale to len ked sa nudi a rozmysla aku certovinu vyvedie 😀

majjjka24
11. mar 2012

@happy3 jajus101 presne aj Mirko chodí po špičkách ked niečo vymýšľa 😀 😀

daniela85
11. mar 2012

@happy3 ja som to nemyslela na teba 🙂) myslela som iné naše spoluobcanky 🙂 a čo je to 217 alebo 256,hanba a almužna !

zuzanockamt
11. mar 2012

@jajus101 nas krpec nechodi po spickach vobec ... vraj to zvyknu robit deti, ktore boli v chodakoch alebo aj predcasne vodenie za ruku to moze zapricinit

happy3
11. mar 2012

@zuzanockamt aj ja som to tak niekde citala 😉 .Ale zas nas maly vobec nebol v chodakoch a zacala chodit az ked mal 14mesiacov 😀

zuzanockamt
11. mar 2012

@happy3 nas krpec zacal samostatne chodit az ked mal 15 mesiacov, ale ja som ho zacala vodit za ruku az vtedy, dovtedy vobec ... a v chodaku tiez nebol