Septembrové detičky 2012
Otváram novú tému a pozývam všetky mamičky z našej starej témy, ale aj nové, aby sme si navzájom pomohli s problémami, ktoré majú naše deťuchy alebo len tak pokecali 🙂
@vulcano1986 ja som najprv skusala zeleninu (asi prvy mesiac), no a potom som pridala kase (ja som davala nemliecne, kedze bola kojena a nechcela som jej davat z umeleho mlieka) a to uz som pridavala aj ovocie. Ale mala bola zo zaciatku slaby papkac, ked porovnam s ostatnymi detmi okolo. niekedy iba par lyzociek, niekedy iba 2 a hotovo (hlavne zelenina). Ale asi ako 8 mesacna sa rozjedla a potom uz krasne papala vsetko (okrem bananu a suroveho jablka - co doteraz nechapem)... takze neboj ide o ochutnavanie, aby si babo zvyklo na novu chut, netreba cakat ze hned bude papat cele davky...
@anicka245 jooj neboj ja som sa tam dost nacakala pred tym... 😃 A co sa tyka stresu z otehi ten som zazivala asi pred tyzdnom nastastie testy negativne este tak za pol roka nech su pozitivne ale teraz este nie 😊
Baby ja som kupila vanilkovu kasu hami mam zacat najskor s nou alebo so zeleninkou?
@lusike ja si tiez myslim ze na tu podlozku nieje neskoro ze ju este vyuzijete tak ako pise @lucifuk_77
inak asi si ho mala viac davat na to brusko aj ked protestoval...nam starsia tak protestovala a bolo mi jej luto tak sme ju nechavali len na chrbatiku a lekarka ma potom sperovala ze musime ju davat aj na silu na brusko aspon po chvilach....tak som zacala davat viacej a zacali sme aj plavat tak potom to bolo v pohode....no teraz pri druhej uz sme sa snazili viac davat na brusko ale je sikovnejsia vie vsetko skor ako prva...neviem ci je to tym ze sa o nu tak menej bojim a tak viac s nou robim rozne veci alebo ci je ozaj sikovnejsia🙂
@sjuz no mi sme zatial mali od hipp mrkvicku a mrkvicku so zemiacikom a bolo to chutovo dobre...kupila som to iste od hami a to moc nechcela a ani sa necudujem lebo ked som to kostla tak riadne husne...daleko to ma od mrkvicky....dnes som jej uvarila mrkvu a zemiak tak som zvedava ze ci to bude papkat🙂
@lusinda1989 tuto otazku som si aj ja kladla...chcela som kupit kase v tescu lebo maju za dobru cenu ale sa bojim ze ked dam kasu nebude chciet zeleninku lebo predsa ta kasa je lepsia....tak som nakoniec nekupila a davam len zeleninku a casom dam aj kasu a potom ovocie🙂
@petraas sak to ze neviem s cim zacat ... no uvidime ako mozno ma niekto odsudi ze chcem tak skoro zacat s prikrmamy ale keby ste videli malu ako na nas pozera a prezuvkava na prazdno ked my papame tak mi to neda....
@lusinda1989 no hovori sa ze nekojene deti maju zacat od ukonceneho 5 mesiaca a kojene neskor ale podla mna ked sa da skor nic sa nestane lebo dietatko si aj tak samo povie ci to papat bude alebo este nie...pri starsej som zacala par dni pred ukoncenym 4 mesiacom a pri tejto mladsej tusim tyzden po 4 mesiaci ale my sa od 3 mesiacov nekojime ani pri jednej....podla mna ked skusis a bude ti to chciet tak je to lepsie ako zacat neskor a budu problemy...ja byt tebou tak zacnem tou zeleninkou kedze nemate este ani 4 mesiace🙂
@petraas sak ja chcem zacat az buduci tyzden cez vikend ked bude mat 4 mesiaciky ale mozno jej uz nejaku mrkvicku uvarim uz cez tyzden nech skusi 🙂 dakujem
Baby malej sa po kupkani ako keby zacala supat hlavicka ale tak hrozne to vyzera ma to len na vrchu hlavicky ani v zadu ani po bokoch to nema na vlasky pouzivame nivea sensitive tekute mydielko co je aj na vlasky? Mam s tym ist k doktorke alebo mi viete aj vy pripadne poradit... (Malej vlasky umyvat musim mava ich pekne mastne kupkavame sa kazdy druhy den)
@lusinda1989 to mavala nasa starsia aj mladsia...tiez som kupala kazdy druhy den ale mi nedavame nic na vlasky len nastriekam kupel do vody a je to...nasej mladsej tiez masneju vlasy lebo ich ma vela a dlhe ale nesamponujem...ked sa jej to zacalo supat tak som kupel davala do vody ovela menej, vycesavala som a ked islo aj suchala a bolo po probleme...to sa babatkam robi ale prejde to...skus jej tie vlasky chvilu nesamponovat lebo to sa moze aj z toho robit...
baby, tak vcera varena mrkvicka so zemiacikom mala uspech az 80 zjedla takze idem kupit via pohariky, navarim a dam zamrazit🙂
caute - kasu som vyberala len bez cukru - nestle je taka - ked bola aj s cukrom, nevzala som - vsak to domiesam do obycajnej ryzovej vyzivu a mam.... vcera sme skusili mrkvu od hami (len tu mali v tescu, hipp nie) a zjedol polovicu poharika. dnes dojeme zvysok, ale zozeniem aj tu od hipp - trochu sa zatvaril kyslo pri prvom suste a potom jedol - inak - ja som pri starsom kojenom + umele mlieko od narodenia zacala s prikrmami od 5 mes. - zelenina + kasa, o mesiac ovocie, o mesiac maso, lepok az neskor - a zatial je dobre, ma uz 6 rokov. Teraz som zacala o mesiac skor, ale zeleninu az teraz, lebo na 6 mes. uz budem chodit do prace, tak nech ma nejake alternativy, ked nebudem doma - resp. asi bude chodit so mnou do skoly a najdem si opatrovatelku, co bude s nim, ked nebudem moct ja....
este som chcela k polohe na brusku a otacaniu - velmi pomoze baby plavanie - spatne som si uvedomila, ze nas prvy tiez nebol nic moc, kym sme nezacali v 4,5 mes. plavat a potom sa uz rozbehol.... tento tyzden ideme aj so Simonom prvy raz plavat.
@lusinda1989 nas prvy mal supinky uplne po celej hlave, ked mal mesiac - boli sme u koznej, ale musis mat nejaku dobru - my chodime v Ke do Vojenskej leteckej nemocky a tam su super, dali robenu mast a pomohlo hned... inak, ja nasich som vzdy natierala olejcekom (bubchen) PRED kupanim - aj plienkovu cast, aj hlavu, aj cele telo a potom sup do vody, nepotrebne sa zmyje a potrebne ostane - prvy bol narodeny v lete, tak tam som to robila cely cas, teraz druhy je na tom lepsie - tak len obcas uz, ale zo zaciatku kazde kupanie
@lusinda1989 ja som starsiu umyvala iba cistou vodou. ziadna kozmetika na kupanie ani po kupani ziadne mastenie a mazanie. Ani do vody som nic nedavala. tak mi to kazal detsky a robim to aj teraz. A ani jedna nemala (nema) nic s kozou, ziadne problemy. supinky vo vlasoch ma vela deti - starsia mala velmi a teraz sme mali uplne malicko. ak je to tzv mliecna chrasta (takze az do zlta alebo oranzova mastne supiny) a ma toho vela chod koznej (my sme so starsou boli). dostali sme zarabany zinkovy krem. teraz som davala iba taky krem od Biodermy (je to priamo na tieto supinky). 30min pred kupanim natries a potom oplaches a detskou kefou vyceses. po par kupaniach je to prec... Je myslim aj sampon od Bebe tiez na tieto supinky... obe maju v lekarni.
@lusinda1989 aj my sme to mali, je to mliecna chrasta, pouzivali sme na to sampon Babe z lekarne, ktory je na to urceny, moc nam to nepomohlo a potom nam dr. predpisala salycilovu mast a ta pomohla hned... u vlasatych deticiek je to asi tazsie zbavit sa toho, treba cim viac vycesavat
Tak dnes sme mali premieru s mrkvickou a som rada, lebo nam chutilo 🙂 pusinka sa otvarala a ked uz nebolo na lyzicke nic aj do placu malinkej bolo 🙂 no moc som jej na prvy krat nechcela davat... vy kolko ste davali pri prvom pokuse?
@lusinda1989 nam sa to tiez 1x spravilo. Hovori sa tomu "hompora" alebo tak nejak. Treba pred kupanim naolejcekovat a potom kefkou poriadne vycesat. Moj maly je tiez dost vlasaty, od narodenia pouzivame sebamed sampon na vlasky.
@lucifuk_77 presne to napadlo aj mna, ze s nim zacnem chodit plavat. Pojdem zistit kurzy. Len sa bojim ako to budeme teraz v zime zvladat, tie rozdiely teplot-aby neochorel 😒
@sjuz ano, aj nasa mast bola asi zinkova, tiez sme pred kupanim mali natierat a vycesat. tiez som zastanca toho, ze nedavat do vody nic, iba obcas umyjem nejakou umyvacou emulziou - napr. sebamed - ale to skor kvoli tomu, ze potom tak pekne vonia 🙂 - s tym olejovanim sme zacali pri prvom, lebo hned na zaciatku, ako sme boli doma par dni, sa maly vysypal, ja som zostresovala, ze co to je, a ked prisla potom sestricka na prvu navstevu, tak ma upokojila, ze potnicky a ze mam dat ten olej a potom vykupat a to prejde, aj tak bolo, najprv to bol olivovy z lekarne, a potom nejak stacil aj ten od Bubchen a uz sme pri tom ostali - najma ked som videla, ze sa trosku maly supe, susi, tak som natrela a mal potom krasne hebucku a makucku plet - ale po kupani by som nedavala, vsetko mastne - pred kupanim je to ok...
@lusike kedysi nase mamy hovorili - uz ma tri mesiace, uz mozes davat na brusko - dnes sa to berie inak, ma sa davat co najcastejsie a hned od zaciatku, ak nie je problem - ja mam taku staru dr., co mala este mna od babatka a aj ta mi hned pri prvej navsteve povedala, ze hned od zaciatku nakratko - ide s dobou 😀
inak tie supinky asi fakt suvisia s mnozstvom vlaskov, prvy ich mal viac, narodil sa v lete - jemu sa narobili - druhy ma od zaciatku malo vlaskov a este mu aj vypadali, tak ten nemal lupy vobec - zatial 🙂
inak - dnes som malemu dala kasu + mrkvu do toho - a mali ste ho vidiet - asi uz zacne otvarat aj usta ako vrata, strbinka sa zvacsuje 🙂 tak som len chcela, ze ak by vam dietko nechcelo samotnu zeleninku, skuste domiesavat do kase - ale najlepsie ryzovej nemliecnej (bez cukru - hami aj nestle) - ta je v takych vrecuskach - a zvysovat pomer zeleniny - my sme zacali kasou 50 ml, potom som skusila 100 ml a teraz papame 150 ml - mrkvicku som dala asi tak polovicu malej flasticky 125 g...
@lusike to je normálne, všade strašia so sids a podobne a potom majú ženy strach tak nechávať deti, mala mi od nejakého mesiaca spí na brušku a není problém. Ale ona je od pôrodnice taká živá, nemôžem ju nechať ani na prebalovacej podložke samú, lebo by mi odtiaľ asi vyskočila 😉 malý všetko dobehne v pohode 🙂
lusike: plavanie urcite skus, prid tam trochu skor, aby sa aklimatizovala - napr. ju tam nakrm a trosku ponos, nech stravi... potom po plavani trosku tiez ostan, poriadne zababus, ked pojdes von a malo by byt ok. Nas prvorodeny mal vyhodu, ze najprv chodila pani k nam domov, vtedy este nemala svoju prevadzku - bola z Presova a my sme v Ke, po 6 mes. sme zacali plavat kolektivne - vtedy sme zacali dochadzat do bazena (tu v Ke si pani vybavila) a rovno v zime - tusim v novembri sme zacali, ale nemali sme problem, co si pamatam... neviem odkial si, ale treba si vybrat kvalitnu instruktorku, ktora robi skutocne baby plavanie, tie sa vacsinou skolia v Cechach u Kiedronovej. Teda aspon tak to byvalo, ked sme v 2006 mali prveho. Nasa instruktorka je z Presova a ma zabehnutu firmu, teraz uz plava len v Presove, takze my budeme z Kosic dochadzat... ale pohodka, s manzelom tam pracujeme, takze z plavania pojdem do roboty...
@lusinda1989 ja si myslim, ze mozes zacat zeleninkou a ak by nechcela, skus kasicku - ale ak si kupovala tu vanilkovu z Tesca, ta ma tusim cukor a dokonca sa mi mari, ze vanilka je alergen, tu by som nedavala... mne sa najviac osvedcila ako som uz pisala ryzova nemliecna - teraz maju HAMI a NESTLE, kedysi bola tusim aj Sunarka, ale teraz som ich prezerala a nic mi nepasovalo - kedysi som davala najma Sunarky, co si pamatam, ale teraz som si vybrala tie Nestle, ked su bez cukru... Sunarky som zatial nemliecne nevidela, takze som to neriesila... aj tak sa mi zda najnormalnejsie zarobit obycajnu ryzovu a pripadne dochucovat vyzivami (jablkova, hruskova, slivkova, mrkvova...) - my sme takto pri prvom vydrzali velmi dlho s obycajnou nemliecnou zarobenou v mlieku, ktore pil aj normalne... navyse, ked mal hnacky neskor (chytil nejaku crevnu virozu), osvedcila sa mi ryzova nemliecna bez mlieka ako dieta... inak, davajte pozor aj na vyzivy, ja som ostala zaskocena, ake su rozdiely medzi znackami - niekde daju aj cukor, aj pomer ovocia je nizsi, napr. ovocne Hami, aj Ovko - to som hned zavrhla - a kupila som Sunarek a tusim v plaste su Hamanek - tie mali najviac ovocia a najmenej doplnkov - kyselin. Sme sa zasobili na nasledujuce mesiace 🙂 Ale inak, ja vzdy som tak postupovala, ze ak na niecom bolo, ze od 6 mes. zacala som davat az od 8 mes. ak nie neskor, a tak dalej - vzdy som to natahovala, ako sa dalo - a nelutujem...
@petraas
@lucifuk_77
@sjuz
@hanka_xy
@lusike
No asi to bude to lekarka tam vcera nebola skusim dnes... Ale nesvrbi ju to ani to nema cervene nic...
Vcera som jej skusila dar mrkvicku a ten pohlad stal za to ... Vsetko skoncilo na podbradniku alebo na obleceni mozno stvrt lyzicky prehltla potvorka malinka...
@lucifuk_77
@sjuz
@hanka_xy
@lusike
starsia mala tych supin vo vlasoc dost ale neboli sme u koznej lebo som vedela ze nam da nejaku mast alebo daco a to som ja nechcela..jednoducho sme davali menej kupelu do vody a vycesavli sme a pomohlo...pri mladsej ked som videla uz na zaciatku ze jej to zacina tiez sme prestali davat na chvilu kupel vycesai sme a mame zatial klud...
@sjuz
@lusike
to plavanie je ozaj super...so starsou sme zacali ked mala 4 mesiace a velmi zacala prospievat...teraz ma 3 roky a stale plavame uz kusok aj sama uplava...je to taky vodnik len vo vode by bola...nevadi jej to ze nedociahne na dno..
s mladsou sme tiez chceli zacat uz pred vianocami ale nevyslo nam to lebo ochorela a teraz sa nam to uz neoplati tak zacneme az dalsi kurz uz v bazene co zacina ked bude mat pol roka....
@lusike my sme tie rozdieli zvladali dobre v zime...neviem ako u vas ale väcsinou je na plavarni sauna a aj take ohrievace kde sa osusite tak v tom nevidim problem...hlavne je dobre od malicka otuzovat...my sme starsiu otuzovali co sme prisli z porodnice a je dobre...ked som povedala niekomu aku vodu jej davame tak sa cudovali...a na plavarninas chvalili ze sme tak robii vraj nieje dobre dava detom teplu vodu a babusit ich...mne svokra vzdy brblala ze ako ju mam na lahko a preco ju nedam aj do deky a aku vodu studenu ma a tak...za cele 3 roky bola len raz troska chora...
@lusike aj mne v porodnici hovorili ze nie na brusko bez dozoru ale nasa nechcela byt na brusku ani cut...vedela som ze robim zle ked ju tak nedavam lebo tak si deti trenuju svaly a tak ale bolo mi jej luto ked sa tak jedovala...neskor sme troska zacali a ked sme zacali plavat uz bolo vsetko dobre....no teraz pri druhej som si na to dala väcsi pozor a davala som castejsie a pekne sa uz davno otaca a drzi telo i hlavicku...uz by najradsej sedela pomali drzi aj stabiitu sedenia ale to ju este velmi nechcem davat na to ma cas...

@petraas no ja som prave ze iba hipp skusala, aj ovocie aj bolo treba som davala ich ale to mi jedla. zeleninu a masovo zeleninove vobec ... takze som pekne varila a to papala...