Septembrové detičky 2012
Otváram novú tému a pozývam všetky mamičky z našej starej témy, ale aj nové, aby sme si navzájom pomohli s problémami, ktoré majú naše deťuchy alebo len tak pokecali 🙂
@vulcano1986 : ano, deti sa obratia na brusko, mozu sa plazit (napr. nas starsi sa plazil za plastovou flasou, ktoru som mu kotulala alebo som mu stale viac posuvala hracku a samozrejme, po chvilu som mu ju dala, aby sa nedemotivoval 😀
na brusku sa sleduje, ci sa rukami postupne viac odtlacaju od podlozky - az vystru rucky uplne rovno a odlepia kompletne hrudnik od zeme - uz sa opieraju len o brusko, nohy maju mat na brusku vystrete, nie ohnute (to teraz trenujeme, lebo na 5 mes. by to uz mohol vediet - pripomenula mi to pani na plavani) ked maju ruky silne, vedia si vziat hracku a na brusku sa s nou hrat a ked uz maju skoro odlepeny cely trup, maju dost silne chrbtove a brusne svaly, zacnu pod seba vtahovat nozky a stavat sa na styri, hojdaju sa spredu-dozadu na styroch - to tiez posilnuje svaly a dari sa im tym popchnut dopredu ked su si iste, zacnu ruckami a nozkami prekladat - samozrejme, najlepsie je, ked maju za cim ist 😉
no a zo 4 si zvyknu tak dozadu sadnut - akoby do bocneho sedu, alebo prekazkoveho, alebo do klaku a vytiahnu nozky - na sto takto nerobil, jemu dlho stacilo stvornozkovat, stat na styroch a potom si pripadne lahnut...
hovori sa, ze dieta sa ma do vzpriamenej polohy preprecovat tak, ako to je u zivych tvorov a bolo u cloveka prirodzene vyvojom, teda lezal, plazil sa, isiel po styroch a postavil sa...
o tych vystretych nozkach - to je v podstate reflex, ked sa dotkne chodidlom nejakej plochy, zaprie sa, to maju aj male novorodeniatka - tusim sa to vola aj kracaci reflex - ze ked ich drzis nad podlozkou, budu sa od nej odazat, akoby chodili - to nie je znak, ze uz chce chodit - to nase mamky, natriasali dieta na vzpriamnych nozkach v naruci a ked sa odrazalo od noh sediaceho, tak hovorili: pozri, pozri, uz bude chodit... atd. vzdy mi pride zle, ked to niekde vidim s malymi niekolkomes. babatkami robit - dr. to volaju predcasna vertikalizacia - teda ze sa dieta dava do takej polohy, na ktoru este nema a samo by sa do nej nevedelo dostat - cize dieta ma sediet, ked uz sa vie do sedu dostat samo, stat, ked sa uz vie postavit samo.... mame znamu rehabilitacnu dr. a k nej chodia deticky aj s problemami a nariaduje vojtovku a ta, ked som za nou bola s prvym (uz stvornozkoval a staval sa, mal asi 7 - 8 mes.) a ona sa pozrela na to, ako sa prevracia na brusko, ako sa tam sprava, ako sa da na styri, volala som ho za hrackou a ona sa pozerala ako stvornozkuje a kedze sa vedel postavit, chcela vidiet, ako sa postavi, tak ho zavolala po zinenke k rebrine a on sa postavil nakrocenim (vtedy som sa dozvedela, ze je to technika rytiera) a bola spokojna - odchadzali sme s papierom, ze mozeme chodit na plavanie do hubbardovej vane (kvoli tomu som k nej isla, ze ju tam mali na rehabilitacii a chceli sme chodit plavat) a s poznamkou "pasivne neposadzovat" - to je to podkladanie vankusikmi... casto si vsimam, ze radia, ze "pasivne sedenie" nie je vhodne pre deti - este nemaju dostatocne silne svaly a potom sa im moze deformovat chrbatik - podla mna dieta aj citi, na co ma a na o nie - nas maly vtedy, ked sa posadil, mal taky vyduty chrbatik v driekovej oblasti - my mame dlhe drieky - a dr. mi potvrdila, ze je to prechodna kifoza, kym si ho dostatocne neposilni stvornozkovanim
detick sa zvyknu pritahovat do sedu, ked su v naklonenej polohe (lehatku, autosedacke), lebo uz maju silne rucky a laka ich to - tam je dobre im to trosku stazit a dat ich viac do lahu, lebo nemali by to velmi skoro robit - aj to pritahovanie za rucky do sedu nie je posilnovacie cvicenie, ale vysetrovacia metoda...
pavuk - vobec sa neodporuca - prave kvoli tomu, ze sa tam davaju deticky, ktore este samy stat nevedia a ony sa potom mozu naucit aj zle naslapovat, zatazuju si chrbatik skor, nez su pripravene a pod. - my sme mali take tlacidlo, do ktoreho sa zaprel, ked uz vedel stat a presuval sa popri nabytku, resp. ked uz vedel ist za rucku - podotykam, ze aj za rucku sme ho chytili v 10 mes., az ked uz sa presuval popri nabytku a "nevisel" nam na vystretych rukach, skor sa len tak pridrzal, ked stracal rovnovahu - hodim nejake foto prveho do fotoblogu, ked budem mat cas - samozrejme, ten vyvoj moze byt aj posunuty, napr. o jeden, dva mesiace.... ja som sa o to zacala vela zaujimat, ked sme zacali chodit na plavanie - dobra knizka je Nezna naruc rodicu, tam su tie zasady popisane
@lucifuk_77 A ked ju mam na kolenách ze mi chvílu sedí to tiez vadi alebo nie ?? Moc casto ju tak nemam , ale napr sem tam ked pride navsteva a ona chce vsetkych videt tak si ju nachvilku posadim na kolena a pozera, samozrejme nie dlho. No co sa tyka toho bruska, my sa prevracame zatial iba naopak, z bruska na chrbatik, ale na brusko jej musim pomoct, ona sa vytoci, hlavicku zakloni, ale neprekopne este nozku poriadne aby sa prevalila . Tak neviem, ci jej mam stale pomahat alebo cakat kedy sa to nauci sama , a ci sa to vobec sama nauci, napr kamaratkin syn sa jej pretocil za cele babatkovske obdobie na brusko len raz. Inak normal vsetko je ok zdravy a v pohode, akurat sa nepretacal vobec, tak neviem ako jej pomoct, lebo je vidiet ze ona by aj chcela, ale nevie akosi na to prist co s toou nozickou ako ju nejako prekopunut alebo odrazit sa aby sa uplne pretocila na brusko. No a to s tou flasou aj my presne robime, lebo ako plastova flasa to je za vsetky hracky, to jej staci a nic ine ju uz nezaujima :D , a ked bola na brusku, tak obcas sa jej podari si do nej drcnut ze sa naciahne za nou obcas padne hlavka jej na dole este ale snazi sa, a sem tam mi pride ze sa akoby troska posunie ale fakt len kusocek a nozicky ma rovne aj rucky ma rovno a vravim drapka do tej flasky :D . Joj to ked vravis o tom chodi tak u nas suseda ma malu ktora ma teraz 6 mesiacou a normalne s nou beha po byte tak ako si ty pisala ze za ruky jej visi , a ked som jej vravela ci jej to nezatazuje chrbatik, tak ze sak ona sa pyta , no ja neviem o tom ze by sa pytalo 6 mesacne babo chodit, aj do pavuka ju dava, to len aby mala od nej pokoj, lebo jej nevydrzi lezat a ona nema moc asi nervy na nu, takze tiez pavuka nebudem kupovat mam ten isty nazor ze to nie je vôbec pomôcka . Ja chcem pre svoju malu len to najlepsie , preto som rada ze si to tu pekne vysvetlila, lebo kazdy vravi iné, ale vacsina ako tak pozeram robi tie chyby ze davaju sediet o vankuse, ze natahuju dieta za ruky aby chodilo a tak . No a este otazka, takze ako to je ked by sme chceli ist niekam dalej autom myslim na dve hodky na stredne Slovensko za manzelovou krstnou a malej prababkou. Ci v autosedacke by mala takto dlho byt co je cca 2 hodky tam a tak isto aj naspat, alebo az ked bude teda pevne sediet. My sme ju inak vo vajku ani nevozili ani ju tam nedavame az teraz sme zacali ked zacala papat uz zeleninu a inu stravu nez mliecko, inak sme s nou boli max autom na krste a raz u znamych ale to bolo 20 min cesta. Rozmyslam tiez ze kupim asi tie puzzle kocky na zem poskladame to a na to dame deku aby jej bolo teda teplejsie, inak ked svieti slniecko tak je tu fajn, len ked nie tak vravim docela chladno i ked na trojke byvame :D , na tych penovych kockach je predsa len izolacia vacsia :D a este na to hodim deku a moze sa skusat pretacat a natahovat a aspom viem ze mi nespadne odnikial :D
@petraas my mame pripraveny hrasok, kukuricu, spenat - asi so zemiakom, alebo s UM a ryzovou kasckou, ale zeleninku povarit a potom prepasirovat, nech tam neostanu supky - a este som kupila hipp tekvicku... ale ved mozu jest aj tyzden to iste, doteraz mali stale mlieko a nezunovalo sa im , oni este nevedia, ze sa to ma striedat 😀 , preto my este stale len mrkvu, zemiak, cukinu - kazde tyzden, ale to ostatne mame nachystane, starsi to mal rad, najma zelene zboznoval - hrachovu kasu aj spenat... karfiol ste aky dali? Lebo stale vaham, ci kupit mrazeny a ktoru znacku - my azatial sme davali zeleninku len tu z hippiek alebo z nasho domaceho pestovania, kukuricu a hrasok mam pripravene mrazene o Vinice - tie su dobre chutoo a su to detske verzie... ale karfiol som od nich nevidela, ani brokolicu..
@vulcano1986 super, niektore deticky pridu na to, ze z bruska sa vahou tela (hlavicky) da pretocit spat, ale to este nezapajaju svaly - mne na plavani radila, aby som pri pretacani na brusko:
1. dala pozor, aby nezaklanal hlavicku - to nie je dobre - preto ked je na boku, prilozis ruku pozdlz chrbatika tak, aby hlava bola v jednej linii s chrbtom.
2. na bedrovy klb, ktory trci hore 😀 mierne zatlacis dlanou, akoby si ho , teda aj polovicu zadocku chytila do dlane a aby sa horna noha mierne pokrcena dostala pred tu spodnu -. kolienkom napred
3. na boku pred hrudnikom asi, by si mala mat nejake lakadlo (nedavat hore, lebo bude zaklanat hlavu, do vysky prs asi) tak, aby sa dalo dosiahnut len ak natiahne hornu rucku... v tejto polohe ju mozes aj chvilu nechat, nech lezi na boku, zafixovana hlava proti zaklonu a horna nozka prelozena viac dopredu, pokrcena, ty tlacis na ten bedrovy klb - posilnuju si tak priecne brusne svaly - niekedy aj to staci - aby zacali, ked protestuje, treba trosku vydrzat a odputat pozornost hrackou, zvukom, svetielkami - my mame takeho leva lamazee co ma na bruchu svetielko a stlacenim za ruku hra pesnicky, ten je super, na to cumi ako fascinovany
4. ked sa rozhodne natiahnut za hrackou, mala by hlavu odlepit od zeme, ruku natiahnut za nou - to normalne uvidis, ako zapojila horne chrbtove svaly a ako sa namaha, snazi sa - a tak sa pretoci, nas maly po dvoch razoch prisiel na to, ze ked ho trosku popchnem do zadocka,ked je na boku, ze sa ma pretocit a uz na boku zafixovany nechcel lezat a rovno sa pretocil - najprv to robil na moj popud a teraz to uz robi, aj ked sa nedivam - to vzdy tancujeme tancek a tlieskame okolo neho, aby sa tesil, dam pred neho nejaku hracku, lahnem si tak, aby mal pred sebou moju tvar a zhovaram sa s nim a on sa na brusku chvilu zabava - ale najradsej s dudou, vezme si ju, otaca vselijako a da si ju do pusy... alebo pozera na reklamu 😝
Na rukach ho zvyknem aj ja drzat v sede, aby sa poobzeral, to maju deticky rady, vzdy dbam, aby mal oprety chrbatik o mna a radsej sa stiahnem do takeho pololahu - aby bol ako v autosedacke napr. a nie rovno v sede - obcas, ale len na chvilocku ho posadim aj tak, ze mam za chrbatom len ruku- ale to nie na dlho - vraj to nie je este vhodne -
Autosedacky - je pravda, ze deti by v nich nemali byt dlho a najma v nich by nemali spavat, ale my sme boli uz dvakrat z Ke na strednom Slovensku - 3,5 h. cesta - jedna prestavka taka polhodinova - ked mal maly 2 a 4 mes. - spal celu cestu... podla mna mozes ist, a aj dve hodiny v kuse, ale ak chces, mozete si spravit jednu prestavku - inak, aj v noseni deticiek sa preferuje take "klubicko", to mam z tej knizky Nezna naruc rodicu - je tam aj instruktazne video, ako s detmi manipulovat - a tam sa odporuca, aby bol chrbatik jednak podoprety a jednak skor taky zbaleny - takze podla toho prirodzene ohnutie chrbatika ako v mamkinom brusku a najma ak na nom nespociva vaha hlavicky - ktora je este velmi tazka - moze byt - a to je podobne aj v sedacke. My obcas ideme na nakup a berieme ho do vajicka - on si tam pospi alebo sa diva okolo - ale to trva tak hodinu... vsetko s mierou - niekomu to chrbatik nepoznaci, ale niekomu moze a co sa tyka tej susedy - to je sila!!!!!!!! Mna az zimomriavky presli - podla mna robi veeelku chybu - skor jej chodit samostatne nezacne a skor moze ziskat blbe navyky pri doslapovani, bez pomoci pavuka sa nebude hybat - ked zisti, ze v pavukovi a pod. si moze pokojne hopkat, chodit - uz jej viac nebude treba a na chrbatiku a brusku si nebude posilnovat svaly - deti su totiuz intelektovo velmi zvedave, este skor, ako na to maju fyzicky a skor ich treba podporovat v takych cinnostiach, ktore ich vedu posilnit svaly postupne, nech maju stale pred sebou nejaku metu a nie im hned vyhoviet - chces sediet, tak sed, chces chodit, pod ideme chodit - potom im staci lem mrnkut a mam bezi... nas prvy sa kolko aj narozculoval na tej zemi, ze si ho nevsimam - ale o to rychlejsie sa hrabal sam... kamaratkina sa naucila takto sediet podopreta vankusikmi, natahovat sa za debnickami s hrackami a uz jej viac nebolo treba - nozky mala slabe a ked nase deticky v roku uz chodili, ona sa presuvala nejakym divnym sposobom, akoze na stryroch ale len jednu nohu ohnutu, druhu vystretu do strany a pri tom sedela na zadku - ako ked ma clovek nejake polovicne postihnutie a najde si zastupny sposob - ked nevladala normalne... podla mna, vsetky deticky sa nakoniec naucia, ale je dobre, ked si posislnuju svaly spravne - ved sportovanie a pohyb je dolezity - ja som vraj tiez chcela byt stale v pavukovi, aj ked som mala vyklbene nozky a remene mi davali a neodporucali aby mi dovolili chodit - ale som sa pytala a tak mi dovolili - no a ako som dopadla - ja mam esovitu skoliozu a riadne problemy s chrbtom - ak mozem nieco urobit pre zdravy vyvoj preco nie...
podlozka je super vec - urcite to urob, ved ju viac oblec - daj jej puncochace a dve vrstvy hore - daj ju niekde do kutika, kde nie je ten hlavny prievan - alebo zavri dvere na izbe - my sme to tak robili v starom byte a pod okno a dvere deku, nech netaha...
@lucifuk_77 Parada, no tak toto si aj vytlačim ako na to ako pomôcť jej s tým pretáčaním hnedď vyskúšam , len čo s ňou manžel príde domov, teraz su na prechádzke :D a mamina oddychuje :D :D , preto sa aj ja o to zaujímam o to správne sedenie a lozenie, pretože tiež mam dvojitú skoliózu a ešte k tomu aj o 1cm kratšiu nohu, a to všetko aj moja detská dr. zanedbala, lebo ma vždy na prehliadkach odbrnkala, od mala som čaptavo chodila a tiež som behala v pavúku takže a nelozila som, tak naši so mnou chodili na regabilitácie kde som len zbitočne cely čas preplakala a hotovo. :D , takže rada by som aby sa moja malička tomuto vyhla .
@lucifuk_77 no vidis, spenat som zabudla napisat aj to robime so zemiakom. ja kupujem len spenat mrazeny ale inak zeleninu normalne v obchodiakoch a ked je sezona tak na trznici domacu a ked uz rstie v zahradke tak nasu no teraz nic z toho neni takze kupujem zatial v obchodiakoch....
ja velmi tej zeleninke cerstvej nedoverujem - tak som si zabezpecila mrkvu a zemiak z nasich zasob od babky, ostatne mrazene - Vinica - Hrasulko, Kukuricka aj detska mrkvicka - dnes sa mi podarilo kupit z firmy Vinica (Ipelska oblast - tak maju napisane) aj brokolicku. Musim este niekde popozerat karfiol... ja vzdy pozeram krajinu povodu - uvazovala som aj o znacke Piknik - to robi kosicka Ryba, ale je tam napisane len "vyrobene pre" a nie krajina povodu... este som si vravela, ze mozno Bonduelle - ja som casto chodievala okolo ich fabriky v Madarsku, je to na polnohospodarskej vychodnej rovine, tak si vravim, ze urcite cerpali z vlastnych zdrojov... kedysi mamicky chvalili aj Findus...
@lucifuk_77 no ja nemam odkial brat uz nasu zeleninku musim pockat co sa nasadi a vyrastie zasa tak zatial kupujeme...ale uz sa tesim co pride jeden madar na trznicu ten ma kvaitnu zeleninu a vela aj svojej....ja som aj starsej takto varila a v pohode...
Ahojte kocky my tiez davame kupovanu zeleninku z obchodou a domace jablcka... V autosedacke sme podla potreby a mala vo svojej sedacke travi dost casu myslim kresielko lebo na chrbte nechce vobec lezat iba ak je rozbalena a moze sa hrat s nozickami a ani v kresielku ju nemozem nechat samu lebo ram sa uz naklana do predu do sedu za hrackami. Hrazdicka ju moc nebavi ona sa nervaci ked nieco nemoze zuzlat vseetko pcha do ust.Musim na nu davat uz hrozny pozor lebo ta moja krpana uz nieze sa pretaca ale vala sudy a kedze na zemi byt nemoze tak je na sedacke. Spinkame pekne hodinu na obed a dve hodky vonku v kociku po obede. Na druhe ockovanie ideme 19.2. Tak verim ze nebudu ziadne komplikacie. A som aj zvedava kolko sme narastli od minulych 58 cm 😀 my sme taky drobcekovia ale zato svaly ma ruadne a je strasne pevna pekne si drzi cele telicko aj chrbatik aj vsetko.
Ahojte, moj maly bude mat v sobotu 5 mesiacov, zatial ho iba kojim, ale uz zacina byt riadny hlados. Ked budem chciet zacat prikrmovat po troske mam to najskor oznamit doktorke, alebo netreba a staci az na poradni. Možem začať s kašou (hami - moja prva kaša vhodná od 4.mesiacov, zarába sa s vodou) alebo mam zacat zeleninou?CHcela som totiz kasicku len vecer trochu dat, lebo vecer je uz unaveny a aj ja a mliecko uz moc nie je, tak davame vodičku.
Ahojte maminky ako sa máte? dlhšie som tu nebola, boli sme chorí, všetci traja a aj malá na antibiotikách. Pekne ste zhrnuli veci o vývoji 😉 My ideme na ďalšie očkovanie 28.februára, preložilo sa to kvôli chorobe. Keď jej začala choroba, tak hneď v prvý deň sme išli k lekárke a povedala iba sirupček proti kašlu a physiomer, že virózka, no kedže to pokračovalo o pár dní sme tam boli zase s antibiotikami 😒 neviem odkiaľ to dostala, asi od muža, on to priniesol domov... Dnes už posledná dávka liekov našťastie. Stále neviem miery, tak snáď sa ich už dozviem na konci februára 😅 Lekárka skonštatovala, že malej už pôjdu zúbky, pravá dolná prvá asi. Je to zaujímavé, lebo čakala som neskôr, mne išli zuby až po roku a to hneď 4 naraz potom 😀 Teraz ako je po chorobe, tak sa tak rozbehla s otáčaním, ideme znižovať postieľku. Ja tiež nedávam spať vo vajíčku alebo lehátku, resp nemám ju tam vôbec a do lehátka tak na hodinku maximum, aj to len keď niečo musím urobiť, ja ju nechávam, nech si sama posiluje svalstvo, tak ako to cíti. A ani za chodítka moc nie som. Čítala som, že deti, keď už chodia, by sa nemali až tak moc kontrolovať resp ochraňovať aby nespadli, lebo sa potom nenaučia dávať pozor, kedže rodič mu vždy zachráni zadoček 🙂 Do pasívneho sedu nedávam, bolo mi povedané, že až po pol roku sú svaly silnejšie a počkám pokiaľ sa bude sama ťahať do sedu, sedenie je vlastne vyvrcholenie toho všetkého. Občas sedí v mojom lone, ale to len chvílu. Nie je kam sa ponáhľať, všetko bude tak ako má byť. Chcem sa opýtať, malá mala v nedelu 5 mesiacov, keď som bola na poradni v 4, tak som sa pýtala lekárky na dokrmovanie, povedala, že ešte počkať, v poriadku, teraz to aj tak bolo lepšie aj pri tých antibiotikách, v podstate prespí celú noc, neplače od hladu a ani nie je nervózna, iba trochu z tých zubov..neje ani kašičku, čisto iba mlieko-nutrilon. Mám ju vyskúšať začať prikrmovať alebo počkať kým doktorka povie? pekný deň prajem p.s. sranda, že z toho ako sa pohybuje po posteli a ťahá sa do predu, tak má špičky na bodynku vydraté, ako keby pretancovala celú noc :D
Ahojte. Tak my sme mali v pondelok 5 mesiacov, dnes sme boli na poradni a druhom očkovaní, tak uvidíme ako zvládneme noc, lebo po prvom to bolo v pohode. Krásne rastieme ako z vody, máme 71cm a 8360g. Naša malá je čisto kojená a sestrička mi tvrdila, že môžem pomaličky prikrmovať, že zasa teraz sa odporúča už nečakať na ukončený 6.mesiac, že sa môžu kojené po ukončenom 4.mesiaci, tak asi o týždeň to teda začneme skúšať. Bolo to ešte niekomu takto doporučené?
@jarkamartin Náš malý mal 5 mesiacov pred 10 dňami a tiež nám hovorila doktorka, že od ukončeného 4 by som mohla začať prikrmovať a teraz na 5 mesačnej poradni tiež. Tak prikrmujem už 4 deň, začali sme mrkva-zemiak a dnes už paráda, sám otváral ústočká. Zajtra skúsim brokolica-zemiak.
Tak noc po očkovaní katastrofa. Malá večer chytila teploty, tak sme dali Panadol sirup nakojila a išli sme spinkať. spinkala takmer 6hodín, čo je potešujúce, ale zobudila sa nakojili sme zmerali teplotku, zasa nad 38, tak že teda dáme znova sirupček, no po polovičke dávky, ktorú ledva prehĺtala začala plačkať, tak som ju zdvihla že ju utíšim. S prepáčením také šable som dávno nezažila- ovrackala mňa, seba a všetko naokolo. Chudák ľakla sa aj ona, bo jej to išlo aj nosom, bola normal v šoku a ja tiež. ešte, že manžel vie zachovať chladnú hlavu 🙂 Tak, že teda skúsime čípok, no tie boje. samozrejme ho vytláčala, nebolo možné ho tam udržať, celý sa roztopil, neviem či ho mala v sebe 3 minútky. No potom sme sa nakojili a nejako zas zaspinkala. ráno má ešte teplotku, nechcem merať nezdá sa mi taká vysoká, zmeráme asi až keď bude prípadne čas na ďalší čípok, nakoľko ten sirup už nedám. tak tie čo sa chystáte na očkovanie držím palce!!
@jarkamartin chúdatko malé ☹ my sme mali tiež po prvom očkovaní teplotu, ale išla až nad 39, nurofen vyplúvala, tak čípok to zachránil a po dvoch dňoch to ustalo, ale nechcela ani jesť..som zvedavá, čo bude po druhom 😒 ja už som si nakúpila malé striekačky a všetky lieky, čo by potrebovala, tak jej cez to dávam, tak mi nevyplúvala ani antibiotiká, na sirup proti kašlu...inak ak jej niečo dám cez lyžičku, tak to požužle v ústach a vypluje...
@nkem Ked myslis, ze jej nic okrem mlieka netreba, nemusis prikrmovat. ALe skusat po lyzicke, ci uz vie prehltnut mozes. My sme zacali prikrmovat lebo a) sme aj na UM, aj kojeni, b) maly z mlieka rychlo priberal, mame uz skoro 10 kg, tak som sa chcela prepracovat k ryzi a zeleninke..., c) od pol roka idem do prace, tak aby naraz neboli stresy, ze sa uci papat lyzickou a ja na neho nemam tolko casu a obcas ho bude krmit iny - jednoducho som ho to chcela naucit ja, kym mame pohodku - ale poviem vam, ze to, ako prehlta teraz a ako prehltal na zaciatku - to je diametralny rozdiel, som spokojna, ze sme zacali skor - teraz ukazkovo papa - najviac mu chuti PRVNI DYNE - PRVA TEKVICA od Hipp - to doslova hlce, skuste vyskusat - je to zeleninka, ale chutovo vyborna ako ovocie - urcite sa deticky chytia...
Inak, @nkem, dobre si urobila, ze si pocas choroby davala len mliecko, vtedy sa neodporuca zacinat s prikrmami a ani zavadzat nove potraviny - my sme tiez asi na tyzden prerusili, ked bol maly chory...
@lucica ja davam od HAMI ryzovu nemliecnu a zarabam do takeho mlieka, na ktore je zvyknuty - dobre sa kombinuje aj s ovocim, aj so zeleninkou - nema taku sladku aromu, ako napr. Nestle... podla mna je podstatne, aby kasa neobsahovala cukor a kopu pridanych latok - nemusi byt ani vyslovene nejako dochutena, lebo dochutit si ju mozes vzdy tym, co mas - jablcka, banany, mrkva... zacala som kasou, lebo bola najblizsie k mliecku a ryzovu muku pchaju aj do niektorych hotovych akoze zeleninovych jedal, ako napr. mrkva od HAMI tusim..,. takze to bola prva zlozka, na ktoru si zvykol a tak sme sli na zeleninku... a v pohode...
@jarkamartin No to je tym mlieckom - ked su teplotky a do toho sirup, moze zle reagovat na mliecko - vtedy sa dokonca odporuca mlieko vysadit - resp. nedat aspon hodinu - ja som mala preto strachy, aby nam takto nezacal vrackat pri chorobe, kym bude len na mlieku - dieta sa odporuca ryzova kasa (bez mlieka) - preto sme s nou zacali a ked viem, ze mi ju spapa - nebojim sa diety - chvalabohu sme este nemuseli davat - pri teplotach davam cipok - takym malym babatkam zaberie do 15 min. - my sme mali rovno 39,5 teplotky, ale tiez sme sa natrapili s tym, ze vytlacal, ale zvladli sme to - ale my nie po ockovani, ale preto, ze sme vsetci boli chori a chytil to aj on.
@lucifuk_77 ďakujem za odpoveď, vyskúšame 😉
Ja by som sa ešte spýtala ako Vaši drobci kakajú? Lebo naša 2x za deň, raz to má ale riedke a raz také úplne husté a niekedy niečo medzi tým. Tak či je to v poho, inak sa usmieva neplače a je spokojná. By ma len zaujímalo, prečo je to raz riedke a raz husté .:D
@vulcano1986 ahoj, naša malá keď bola len kojená, tak sa stalo, že aj vyše týždňa nekakala, vraj je to normálne, že sa MM tak zúžitkuje, že neni žiadny odpad... No teraz už začala papať príkrmy a kakanie nikde ☹ akurát včera kakala po 4 dňoch, vykakala sa v noci 😖 , ale nevyzeralo, že s tým má problém, tak neviem, musím sa popýtať dr. Dávam jej aj probiotiká infanst dophilus... skúšame už aj ovocie, ale to jej nechutí až tak, ako zelenina... zatiaľ ľúbi zemiak+mrkva, zemiak+mrkva+tekvica, zemiak+mrkva+kaleráb... brokolica jej nešmakuje 😀 no aj kašu už sme skúsili, tú môže 😀
Chcela som sa vás opýtať, či už pridávate aj ryžu a mäsko k zelenine, mám taký ťaháčik o príkrmoch z časopisu Mama a ja a tam píšu ryžu, pohánku, kukuricu, kuracie, morčacie, králičie mäso už od 5. resp. 6. mesiaca... Ja už si to veru nepamätám, ako to bolo pri malom...
Ahojte my sme boli dnes na poradni a aj na druhom ockovani mala ma 61cm. 6000g tak pomaly priberame ockovanie aj vymenu nausiel zvladla ukazkovo... Dokuna sa ma pytala ci prikrmujeme a tak mi povedala ze kludne mozeme ze mala pomenej pribera a tak... Teraz mali ka spinka odkedy sme prisli o doktorky... Dufam ze noc nebude zla... V poslednom case zacal ovela viac spat ako predtym teraz max hodinku hore a uz je umrncana a chce spinkat... Inak je rozkosna stavia sa na styri a dvojnozkuje po hlave 😀 zlatucka a vy mamniky ako sa mate???
@hanka_xy ahoj, este kojis, alebo si uz presla na umele mlieko? Ja kojim, ale vcera maly jedol za cely den iba 3 krát a potom 2 krát teraz v noci a dnes cez den zatial jedol iba raz o 9:30. Na obed mi nechcel papat mlieko, dala osm mu len trochu mrkvicky a zapil to vodou. Odmieta sa prisat, resp. pár krát potiahne a ked neide, tak pusti a zacne mrncat. Neviem, ale zdá sa mi, že mám už málo mlieka, lebo aj ked 6-8 hodin nekojim, tak prsia vobec nemam naliate a ked ide papat, ak sa teda napapa aj tak musi dost tahat aby sa spustilo. Papa uz 2. mesiac tak max. 5 minut. V sobotu mal 5 mesiacov a zacala som so zeleninkou ray denne. teda zatial len mrkvicku asi tak 3-4 lyzicky. Nechcem viac aj ked on by ma zjedol aj s tou lyzickou. Dnes som pre istotu kupila ja BEBU 1 ak nebude chciet papat asi mu vecer dam take. Zajtra nas caka poradna tak uvidim co povie doktorka. aj ockovat sa ideme. Co mi poradis, mozem dat bebu aj ked o tom nevie doktorka? Alebo ma radsej zostat hladny do zajtra? Nejak velmi neplace zatial len je umrncany. Zuby mu asi este neidu, lebo na dasienkach nic nevidim, ziadne zacervenanie, opch, nic.
dobre rady k zavadzaniu prikrmov. pozrite word aj excel
http://www.kojeni.net/prikrmy.php
@lucica ahoj, vďaka zo tie rady k príkrmom 🙂 ja si myslím a mám to aj z vlastnej skúsenosti, že aj keď nie sú prsia naliate, mliečka nemusí byť málo, skús zvýšiť príjem tekutín... naša je ešte kojená, ale už od pôrodnice vymýšľa a nechce papať inak, ako cez klobúčik 😖 tiež nepapá nejako dlho a hladná nie je si myslím, lebo pekne priberá... Na tvojom mieste by som asi skúsila počkať do zajtra, keď idete k dr., uvidíš, či pribral a koľko a poradíš sa s doktorkou... niekde som čítala o štrajku pri dojčení, ak budeš mať pri drobcovi čas, skús si to vygoogliť, či to nebude váš prípad... No a ak sa rozhodneš mu dať na noc UM, tak sa nič strašné nestane, neboj sa 😉 je vidieť, že si starostlivá a dobrá maminka 🙂 Potom daj vedieť, ako ste dopadli...
Ahojte maminky, ako sa máte? čo nového s detičkakmi? my pomaly tak isto, je neuveriteľné ako sa z takého malého bábatenka stávajú veľké slečny a chlapci 🙂 malá už stojí na 4, tak čakám kedy sa rozbehne štvornožkovať, nie len kotúlať sa a liezť. Človek by čakal, že to bude mať nejaký postup dlhší a deti nie, oni sa z jedného dňa na druhý rozbehnú a je to 😀 Nožinku papá aj s ponožkou a už vidieť, že vníma silno aj tatina a iných rodinných členov, vždy keď prichádza tato domov, tak sa smeje naň ho, ťahá sa mu na ruky, keby mohla, tak vyskočí za ním 🙂 pekný večer prajem
Ahojte, k tomu štrajku sa musím aj j apridať náš malý s tým začal asi ked mal 4 mesiace, následne trošku menej pribral, aj mliečka bolo menej tak sme skončili tak že cez den si odsávam a dávam mliečko z fľaše, dokrmujem nutrilom na obed zeleninku a v noci si dáva bez problémov cicík, no komplikovanejšie si to neviem ani predstaviť ale vyzerá spokojne 🙂 Ten náš je inak taký vegeťák stále sa len usmieva, do pohybu sa mu až tak nechce práve objavuje svoje dve krásne nohy a vála sa na bok, poprípade sa tiež snaží zasúvať nožičky ale ruky sú ešte asi slabé ale tak snáď to prevalovanie sa tiež raz naučí 🙂 teraz sme aj chorí a má antibiotiká, chcela by som sa Vás spýtať čo si myslíte o stále zvýšenej teplote okolo 37-37,2

Ahojte kocky mozem vas poprosit o pomoc zaberie vam to len sekundicku je to len jeden like kazda ktora sa zapoji ma moznost vyhrat pobyt v hodnote 228€ dakkujemee 🙂 https://www.facebook.com/photo.php?fbid=1015119...