Sú tu nejaké mamičky z Canady?
Ahojte Mamicky....
Je tu nejaka mamicka z kanady 🙂 ??
@monika15 som v Calgary, ta vyska materskej o ktorej pise zuzu je urcite s benefitmi od zamestnavatela, taku stedru matersku neposkytuje urcite ani Quebec. Pises, ze sa ti nepodarilo najst si slusnu pracu? Ake mas vzdelanie, robila si si ho v kanade? Ak nie tak pouvazuj, otvori ti to dvere k lepsie platenej praci. A co sa tyka inych ras, neviem ako u vas, ale u nas je jedna oblast, kde su viac menej koncentrovani, je to najchudobnejsia cast v meste a nikdy by som tam nesla byvat, takze mne sa vobec nemoze stat, ze by bolo v triede 70 % indov a pod. su tu zmiesane triedy, ale mne sa ta pestrost paci a nemam s tym problem, v praci som mala aj kolegyne indky, vietnamky, cinanky, filipino, aj nejake moslimky, nemam s tym problem.
@brandon neviem, aka je tvoja skutocna profesia, ale skus sa pozriet napr. este na Saskatchewan, tam moc ludia nechcu ist, mozno je tam vacsia moznost napr. prac. viz. Co sa tyka firmy Hagiel - tiez poznam kopec ludi, ktorym pomohli resp. ktori cez nich isli, dokonca jedneho, ktoremu vybavili prac. viza, zamestnavatela + ubytko, samozrejme,z e na fore najdes kopec ludi, ktori sa sem nedostali a hladaju nejakeho vinnika, tymto si tuto firmu nechcem zastavat, pravda bude asi niekde uprostred, zahranicne firmy ti tiez nemozu zarucit, ze ti viza vybavia.
Taktiez posudenie zivotnej urovne v jednotlivych provinciach si pozri radsej na internete, ako pisala zuzu, u nich su napr. nizsie platy a pravdepodobne aj menej prac. prilezitosti, kamaratkin manzel je francuzsky kanadan z Quebec a nevratil by sa tam ani za nic, pretoze pre svoju pracu tam nema take dobre podmienky ako tu, nasa provincia Alberta je najbohatsia (mame tu ropu) je tu vela prac. prilezitosti v tejto oblasti - Ford McMurray, odborna praca je tu celkom dobre zaplatena a je tu vysoka zivotna uroven, taktiez treba mysliet na to, ze ako cudzinec nebudes mat na vyber (oprav ma zuzu ak sa mylim) a svoje deti budes musiet dat do francuzskych skol, to znamena, ze anglinu budu mat problem sa naucit na slusnej urovni, vsetci fran. kanadania s ktorymi som sa stretla hovorili dost biedne po anglicky. Vyuka druheho uradneho jazyka v Kanade nie je asi najlepsia, co vidim aj na dcerinej francuzstine. V kazdom pripade vam tiez drzim palce, a ak by si mal nejake otazky kludne posli IP
@sisaka
vyska co pisem je z roboty ale ziadne benefity nemam. Je to podla zakona. Ano vzdelanie som si robila v kanade.
Nejde o pestrost ludi ale o to , ze biela rasa vymiera. ... a mozna nie kazdy ma rad ked raz pride domov tvoje dieta a povie ze mami od dneska nosime satky..... 🙂 ) )
V praci mame aj mi dobry mix. Nie som rasistka, ale ked nemozeme mat volno na velku noc ani na stedry den, a oni automaticky maju volno na ich ramadan a ich ostatne sviatky , tak potom si myslim ze niekde sa stala velka chyba..... 🙂 ) )
ale aj tak si myslim ze v Calgary je ich malo, lebo vsetci sa trepu do ontaria 🙂 tu maju svoje hniezdo 🙂
@monika15 ja som pisala o materskej, ktoru dostala zuzu, tvoja je z poistenia v nezamestnanosti (EI) zuzu, k tomu dostala este navyse od firmy. Ak mas kanadske vzdelanie a nie je to len high school, tak by si nemala mat problem najst si kvalifikovanu pracu, vsak tu je taka smiesne nizka nezamestnanost.
Neviem v akej firme si robila, ale su predsa statne a provincne sviatky a ak niekto musi v ten den pracovat, tak by mal mat priplatok, u nas ramadan nie je medzi schvalenymi sviatkami a baby moslimky pracovali normalne aj pocas ramadanu, takze cumim, ake praktiky ma tvoj zamestnavatel, samozrejme, ak ide o nejaku nepretrzitu prevadzku, alebo obchod tak sa musi robit aj vo sviatok, s tym treba ratat, ja somnapriklad robila v zdravotnictve a robila som aj vikendy aj sviatky
Chapem, ze je to ina kultura a aj ina mentalita, preto sa osobne nehrabem do stvrti, kde su tito ludia v prevahe, lebo by som tam nezapadla, preco sa neprestahujete niekde inde, ked sa ti tam nepaci?
A to, ze bude chciet dieta nosit satku, no ... dcera chodi do dievcenskej akademie a velka cast dievcat je prave moslimskych, dceru este nenapadlo, zeby si tiez dala satku, vie, preco ju nosia, v skole sa bavia aj na temu roznych nabozenstiev a o tom je ta tolerancia, ona ich nepresviedca, ze si ju maju dat dole a ani oni jej nehovoria, zeby ju mala nosit,
skor si myslim, ze moslimsky rodicia sa obavaju a urcite aj opravnene, ze dievacata pridu zo skoly s tym, ze nechcu nosit satky, s takymi obavami ako mas ty som sa naozaj este nestretla.
ano mam canadske College a robim pre Ricoh.ca.
tak vidis, v ontariu maju dovolene v kanclach oslavovat ramadan, maju platene volna.
ale neotvorila som ten topic hadat sa na canade.
kazdy ma osobny nazor a experience .....
si myslim ze ked tu niekto chce ist a sa pyta radu, tak treba byt aj troska uprimny ......
@sisaka Dakujem pekne za odpoved pozerali sme s manzelkou provincie na nete ja uz vyhladavam info o Kanade nejaky ten piatok.Alberta je krasna ale Edmonton je vraj plny kriminality,Calgary je velmi rychlo rozvyjajuce sa je tam vela priemyslu a dobra zivotna uroven ked sme hladali nieco mensie taky Lethbridge by bol fajn ale ked som pozeral ze federalny program okresali na 29 pozicii a v check liste na provincial nominee program su len profesie typu lekari,vedci,programatori tak som skusil hladat dalej,Britska Colubia je krasna ale draha,V Satkatchewane je tiez pekne ceny bytov pomaly rastu je tam dost chladno ale snad by sme to vydrzali.V ostatnych provinciach je to zasa biedne z pracou.Vacsina zamestnavatelov sa mi ani neracila ozyvat naspat poniektory odpisali ze je to pre nich zlozite prijat zahranicneho pracovnika.Tak sme si doma vymysleli hru pre deti dali sme do klobuka provincie napisane na listockoch a manzelka a deti si tahaju a ktora provincia padne 3 krat tam pojdeme.Maju s toho velku zabavu.
@monika15 Dovolim si aj ja prispiet prispevkom ja tiez pracujem v zmiesanom kolektive najdu sa u nas: Brazilia,Thajsko,India,Pakistan.Ale hlavne Indky a Thajky maju vyhody samozrejme ako prve si bookuju dovolenky aj bank holidays.Samozrejme ze ja nedostanem dovolenku na 4tyzdne ako oni vacsinou mi ju manazer rozdeli.A smutne je ze poniektore nevedia ani citat.Pracujem v obchode v Anglicku ako customer assistant.Ked mame testy v praci napr aky cas moze byt tovar mimo regalu atd.Tak thajkam sa rozdavaju uz vypracovane odpovede.
NO vidis, mna len to stve, ze ked je 24. december a chcem volno tak mozem mat len od 12 na obed, alebo velkonocny pondelok nemozem mat volno. ale ked pride ramadan tak dostane email ze treba ich pochopit lebo nejedia tak mozu odist pocas dna kedy chcu.... a maju to platene alebo ked pride piatok tak vsetci idu prec o 1 lebo to je ich sviatok.
Vies co ma vie nasrat poriadne pretoze ak su sviatku tak nech kazdy ma po svojom. Preco ja biela nemozem mat moje sviatky volno a ked oni maju tak sa treba posrat...... akoze fakt........
Na vianove palit farmy s vianocnymi stromcekmi to vedia..... ale ist na Vianocnu party z roboty su tam hned..... akoze fakt ..........
Vsetci by sme mali byt rovnaky.... a nie tak sa utlacat.....
Vies co by som akoze este sa vyjadrila.
Najlepsie by bolo keby si sam prisiel na taky vylet a vlastne vsetko pozrel a tak.....
Urcite ta to bude stat trocha $ ale je lepsie na vlastne oci vidiet a tak.
a tak ako aj sisaka pisala ze lepsie je zaplatit a potom mas pokoj. Je to tazke ist niekde ked aj mas
male deti.
@monika15 suhlasim s tebou.Tak ja sa nedostanem na vianoce a na velku noc vobec nikam.Pretoze su to pre obchod najdolezitejsie casti roku a najvacsie trzby.Ale samozrejme existuju vynimky u thajskych a indickych kolegyn a tiez by sme ich mali pochopit.Minule sa nejaky anglican chvalil v praci ze si kupil thajku za manzelku za 200 libier vraj su na to agentury to je fakt sila ale to som odbehol od temy.
@sisaka co sa tyka materskej, v QC su naozaj taki stedri. 🙂 E.I. ma na vyber 2 moznosti, bud rok s tym ze prve 4 mesiace 75 % a zvysok 55 %, alebo 6 mesiacov 70 %. Mne zamestnavatel doplaca len ten rozdiel od 75 do 100 % prvych 6 tyzdnov, a navyse mi ponukli 5 neplatenych tyzdnov.
Co sa tyka francuzstiny, mas pravdu. Pokial jeden z rodicov nema ukoncenu anglicku skolu, dieta musi do francuzskej. V Montreali prevazuje anglictina, v beznom zivote aj v praci, nestretla som cloveka ktory by neovladal oba jazyky na velmi dobrej urovni. Ale staci zajst mimo mesta a s anglictinou je to bieda! My sme sa minuly rok prestahovali na predmestie, este stale na dosah metra ale uz je to oficialne ine mesto, a mala som sok. V obchode nevedeli na tortu napisat Happy Birthday !!! Ucitelky v nasej daycare nevedia ani slovo. Ale my doma hovorime po anglicky takze o moje deti sa nebojim 🙂
No a my sme si kanadu vybrali prave kvoli tej roznorodosti narodov, mne sa to velmi paci a nezda sa mi ze by tu ludia mali problem spolu vyjst v dobrom. Jasne, su aj tu v M nebezpecne stvrte, dokonca priamo v centre je stvrt kde su sami bezdomovci a drogovi zavislaci, a predstavte si ze hlavne bieli. Mne sa prave naopak nepaci ked sa ludia zdruzuju v komunitach a snazia sa zit tak ako u nich doma (to plati uplne pre vsetky rasy a narody). Ked niekto zije v takej multikulturalnej krajine ako je Kanada tak by mal akceptovat to ze ludia su odlisni a maju svoju kulturu a zvyky.
Sviatky my mame povolene akekolvek nabozenske, 1 je tusim plateny a zvysne si clovek musi nahradit alebo su neplatene.
ako som uz spominala kazdy ma svoju pravdu na kazdej strane, ale aj to si clovek musi uvedomit ze ked raz niekto pride do kanady tak nech sa nesnazi zmenit kanadu. Kanada je kanada. preco sa iny narod nevie prisposobit..... ?
preco len europania vedia sa prisposobit ine narodnosti nie???
Mate to tam lepsie ako mi tu.
Ja som chcela mat volno na velku noc a mi povedali ze sorry sme v Kanade.... neni to podla zakona volne.
ale ked prisiel ramadam, kolegyne robili len pol dna cely mesiac lebo joj oni nejedia tak nevladzu a potom nam bielym co sme robili tak ukazovali vyplatu ze vidite pre nas zije kanada mali vsetko zaplatene.... a plus aj z dovolenky im nezobrali tak potom mi povedz ze kde je tu pravda !!!!
jeden co je z anglicka sa siel stazovat a mu povedali ze sorry nech ide inde sa stazovat......
to ma vie stvat. ked slovaci madari poliaci rusi vsetci sa vieme prisposobit kanade tak potom nech aj oni .
@zuzu1980 uplne s tebou suhlasim a aj mne sa to paci, ze je to tu take multikulturalne, v skole robia cultural days a je to uzasne, decka su z roznych casti sveta, casto krat 2. 3. generacia, ale stale hovoria, ze sme z Talianska, Irska, Afganistanu .... prinesu na ochutnavku ich jedla, robia projekty o svojich krajinach, skola ich v tomto vyslovene podporuje, taktiez maju den, ked mozu prist obleceni tradicne ako sa u nich doma chodi, alebo v kroji (inak nosia uniformy),
Clovek ma tu sancu sa dozvediet, ako sa inde vo svete zije, spoznat inu krajinu a kulturu aj bez cestovania, s manzelom priam vyhladavame rozne narodne kuchyne, vyskusali sme uz naozaj kadeco, najradsej mame male zapadnute miesta, kde sa chodia najest pravdepodobne len ludia z danej krajiny, casto sme tam jedini bieli, ale este nikto s tym nemal problem a jedlo je vzdy vynikajuce ako aj ludia, ktori sa radi pustia do reci. My sme tu uplne stastni a spokojni a sme radi, ze sme mali moznost sa sem prestahovat, zijeme tu zivot, o ktorom sme na Sk len snivali a to nehovorim len o fin. stranke, su tu uzasni ludia, usmiati, slusni, sluzby su na urovni, ja som spokojna aj so skolou a zatial aj so zdravotnictvom, vecne zamraceni, uhundrani, vulgarni, vsetko zavidiaci Slovaci mi vobec ku stastiu nechybaju, na Slovensku som bola pozriet po 6 rokoch a najblizsich 6 sa tam urcite nevratim.
@monika15 prepac, ale trosku tolerancie voci inym by to urcite chcelo, co je na tom zle, ze sem pridu z Thajska, ci Filipin ako nannies - kazdy sa snazi urobit co je v jeho silach, aby sa mal lepsie a nielen oni, tieto baby si takmer nic nenechavaju, casto krat podporuju celu rodinu doma, poznam filipincanky (nie nannies) aj ked tu maju vlastne rodiny nadalej podporuju rodiny aj vo Filipinach, uskromnuju sa len aby pomohli tym, ktori nemali take stastie a ostali doma a su tu 100 Sloveniek, ktore sem prisli ako nannies a ostali, par ich osobne poznam, su velmi radi, ze mali taku moznost a mohli to zostat zit ale nezabudajme, ze su tu aj 100 ky Slovakov (ale aj inych BIELYCH), ktori sa tu dostali podvodmi, napriklad aj tebou vyssie spominanymi, co je horsie? Neviete ako sa v tych krajinach zije, ludia urobia hocico, aby sa odtial dostali, napriklad sa aj vydaju za peniaze, takze tieto zufale zeny by som vobec neodsudzovala a uz vobec by som sa nevysmievala ☹
vies urcite som nehladala ludi hadat sa snimi o Kanade.
Kazdy ma svoj nazor. Preco musime len same pekne veci pisat ludom co tu chcu ist?
Preco mame klamat ze je tu super..... a pritom aj Kanade ma chyby?
Aby tu prisli s detmi a potom sa trapili ???? Pretoze im kazdy pisal ze klobasy tu padali ???
Ahojte baby Kanadska agentura mi poslala nieco ako pracovnu ponuku a zmluvu na 1 rok chcel by som sa spytat aky typ viz by som mohol vybavit pre manzelku ci turisticke a ci budeme musiet preukazovat kolko penazi mame zosebou ci pripadne by jej nemohol uradnik skratit pobyt v Kanade.Rad by som sa este spytal po akej dobe by sa dalo vybavovat nominee program ked uz budeme v Kanade.Dakujem vsetkym.A este jedna otazocka ak zamestnavatel by nahodou nebol somnou spokojny moze mi zrusit ponuku pretoze pracovne viza su viazane len na jedneho zamestnavatela?
ahojte, to som nevedela ze QC je tak velmi rodzdielny od ostatnych provincii. ja som bola predtym v BC a potom som prisla do ON ale nemala som nijaku zmenu - len v tax samozrejme. tie materske prispevky su ovela lepsie ako nase. zilo by sa jednoduchsie.
v Quebec sme boli s manzelom pred par rokmi. ale len na jeden den. vyslapali sme si to na vas "kopcek" a pobehali sme si mesto hore dole. parkovali sme za vodou a tak sme boli aj na lodi. bolo pekne. ale ludia neboli priatelsky, lebo sme nehovorili po francuzsky ale po anglicky.
@brandon slovaci uz nepotrebuju turisticke viza, ak sa dobre pamatam. tvoja manzelka moze sem priletiet len tak a ostat na 6 mesiacov. a to iste bude pre deti. neviem ci musite preukazovat peniaze ale urcite neuskodi ak budes mat vypis z banky s minimalne s nejakou sumou na ucte. pozri si co pisu na ich strankach. kolko musis preukazovat na osobu na mesiac.
v ostatnom ti neviem poradit.
Ahojky. Ja som len velmi kratucko v Toronte a zaroven cakame nase prve babetko. Neviem co je tazsie 🙂
Babenky nemate nahodou skusenosti s porodom v Kanade? A nahodou nie je tu niekto z Toronta alebo ON?
Krasny dnik
@ajka_h Ahoj, ja som rodila v Toronte minuly rok, v Mount Sinai. Neviem to porovnat s porodom na Slovensku lebo tam som nikdy nerodila ale ja som bola velmi spokojna, vsetko prebehlo v pohodicke, mala som epiduralku, ta sa tu dava standardne a je zadarmo (v ramci OHIP), na Slovensku si treba za nu tusim priplatit. Nerobia povinny klistir ani nic podobne. Hned po prichode dostanes porodnu asistentku, ta sa bude o teba starat az kym nebude treba tlacit, pomoze ti s dychanim a nauci ta ako najlepsie tlacit a tak....az potom pride aj lekar - porodnik, inak si vacsinou cely cas len s tou asistentkou, lekar sem tam pride skontrolovat ako to prebieha, nakolko si otvorena atd. Mna od zaciatku sledovali, ci babatko nie je v strese takze sme presne vedeli ako sa ma ;) Po porode ti babetko daju hned na hrud a pomozu s prisatim ..... potom ta prelozia na izbu a babetko je stale pri tebe, ani na par minut ti ho nezoberu prec co je super. Celu prvu noc bude hned vedla teba, co znamena ze sa takmer vobec nevyspis ale podla mna to je 100x lepsie ako by ti ho mali zobrat a nosit iba na krmenie, tak to tusim na slovensku vacsinou robia. V nemocnici musis byt iba prvych 24 hodin a ak nie je ziadny problem, mozes ist pekne domov. V ktorej nemocnici budes rodit? Napis ak budes chciet vediet viac, drzim palce!!
@ajka_h
Ahoj Ajka, rodila som v Toronte, prve babo, dcerka ma 3 mesiace. Rodila som v nemocnici North York s midwife, ktora sa o mna starala cele tehotenstvo a sestonedelie a neviem si to vynachvalit. Myslim, ze mame oproti maminam ktore rodia na Slovensku, velku vyhodu. Ozvi sa mi, ked budes mat chut, hladam slovenske maminy v Toronte.
Ahojte baby vidím že do tejto témy nie je už dlhšie nič prispievané ale možno si to niektorá z vás všimne. Môj manžel dostal ponuku pracovne odísť do Kanady. Mali by sme tam zabezpečené bývanie a samozrejem on by tam mal prácu, bolo by to na 3-5 rokov, ale ak by sme sa rozhodli tak by sme tam mohli aj ostať. Tak teraz rozmýšľame čo s tou ponukou, tak som sa chcela opýtať vás čo tam žijete ako to tam vlastne vyzerá so sociálnym systémom a školstvom a podobne. Máme 2 deti a ja som tu na SVK na materskej čo bude ked tam prídeme, dostanem nejaký príspevok na deti aj ja alebo len zo slovenska? Neviem či ste niektorá toto riešili ale predsa. Inak chcela som sa opýtať aj na prostredie ako to tam vyzerá je to niečo ako na Slovensku alebo by sme zažili šok??? Mali by sme ísť do Windsoru v Ontariu. Vďaka za odpoveď
Ahojte Canadanky 🙂 .potrebovala by som pomoc.Bojim sa objednavat z internetovych stranok s koncovkou .com z dovodu vysokeho postovneho a cla.nepomohla by mi niektora z vas?ja by som vam ukazala co,poslala peniazky na ucet a vy by ste to objednali sebe a mne len poslali ako balik.a mozno aj pomohli s velkostami...teraz to nesuri az tak,ja sa pytam do buducnosti.nasla som krasne plesove saty a tak...u nas na slovenskych strankach take niet 😵
dakujeeeem 😉 😉 😉
prajem vsetkym kto tu byvate stastny novy rok 2012
Ahojte, dúfam že tu je ešte niekto žijúci v Kanade. Chcela by som sa opýtať ako je to s tými provinciami, kde stačí angličtina (po francúzsky neviem vôbec), aké sú pracovné príležitosti, aké vysoké sú výdavky na ubytovanie, dopravu, jedlo. Ako sa vybavujú víza, či je lepšie si nájsť prácu až tam na mieste alebo ešte zo SK.
Zatiaľ mám ukončenú iba SŠ, čiže možno by bolo lepšie ísť študovať rovno do Kanady a popritom si nájsť nejakú prácu. Uvítam všetky vaše skúsenosti.
Je to veľa otázok, tak by som bola ozaj vďačná ak by sa tu našiel niekto kto mi to všetko zodpovie. Z toho čo som našla na internete som už teda riadne domýlená. Ďakujem

ahojte baby vsetkym vam dakujem za odpovede ale vlastne vam uz dakoval aj moj mm lebo ja som minule uz bola unavena tak som mu povedala ze nech sa zaregistruje a popise s vami ze mu urcite odpoviete ze co a ako lebo ked chodi na ine fora o kanade tak tam ho vacsinou odbiju ze uz to tu bolo precitaj si forum ale to ho nebavi citat neviem kolko stran pozadu a aj tak sa nic nove nedozvie lebo my uz co to o kanade vieme len sme chceli este vediet veci ohladne zivota v roznych castiach od realne zijucich ludi v canade lebo vieme ze aj keby sme sa tam dostali tak by zaciatky boli velmi tazke a nechceme vyhodit peniaze na viza a ostatne poplatky a potom ostat na ulici bez prace a bez jedla a mame aj deti lebo vieme ze na zaciatok by sme museli mat velmi vela penazi tak sme chceli priblizne vediet ake vydavky by nas cakali lebo aj tu v uk to nie je az take lahke ako si kde kto mysli sice tu clovek pekne zarobi oproti sk ale aj vydavky su tu velke 🙂