Sú tu nejaké mamičky z Canady?
Ahojte Mamicky....
Je tu nejaka mamicka z kanady 🙂 ??
@andrea129 Este neviem. Boli sme pred niekolkymi rokmi, ked sme byvali v North Van a zrovna ten rok to bolo v North Van, baby si mozno ani nepamataju - Yvettka mohla mat vtedy rok a pol asi. Bolo tam celkom fajn. Mm je tuto sobotu v praci a ja este plany okrem nakupov nemam, tak mozno pojdeme, ak by baby chceli - kostymi maju, tak som sama zvedava, co vyhlasia 😀
@trish31 ako si dopadla? skus i v knizniciach. ja som chodila do domova dochodcov. spytala som sa ci by nemali zaujem o ludi s takymto alebo takymto jazykom ktori by robili spolocnost starym ludom - prist raz, dva krat za tyzden - a oni potom pozerali do zoznamov a pytali sa ludi ci by sa chceli rozpravat s niekym v tom jazyku.
ahojte- isiel niekto do Kanady úz s detmi- skolkarmi? opat zvazujeme moznost odchodu, keby sme este namali deti, tak nerozmyslam ani sekundu, ale teraz si to teda riadne chceme premysliet... hlavne ma zaujima ako rychlo sa deti naucili jazyk, ci ste ich hned dali medzi deti do skolky a tak- ci im nechybali kamarati so SK, rodina...
@kingstonka deti sa vedia naucit jazyk za par mesiacov. v skolach, skolkach su zvyknuti ze pridu deti ktore neovladaju jazyk.
lenze musis si uvedomit ze tuna su dvojake skolky (zalezi v ktorej provincii by si zila).
vacsinou su len sukromne - takze si musis platit a tam mas na vyber nejake zariadenie alebo domacu skolku (tam mozes i najst niekoho kto je povodom slovak a stara sa doma o cudzie deti)
v ontariu je tiez statna skolka - deti chodia do riadnej skoly ale maju skolkarsky program s predpripravou do skoly. tieto su zadarmo.
@dana_l dakujem za odpoved. My sme v stadiu rozhodovania - isli by sme blizko Toronta, ak by to vyslo. potesila ma informacia, ze na cudzincov su v skolach/skolkach zvyknuti... viem, ze deti sa jazyk naucia rychlo ( mladsi este ani po slovensky nerozprava ). trochu mam obavy ako by to zvladla starsia- je dost spolocenska,. rada chodi do skolky, na kruzky, ma kamaratky- bojim sa ako by tuto zmenu zvladala. Uvidime, co z toho nakoniec bude-a zatial sme prikloneny skor k stahovaniu. ale radsej si ani nepredstavujem to stahovanie a vybavovanie okolo toho...
@kingstonka ak sa rozhodnete vycestovat tak cely proces vybavenia papierov trva nejaku dobu. pocas tohto obdobia by si jej mohla pustat anglicke rozpravky a citat anglicke knizky a tak ju ciastocne "pripravit" na tu velku zmenu.
deti su ako chobotnice, oni ak su spolocenske tak sa prisposobia tomu novemu a "pojdu dalej"
prave som objavila na FB Kanada-Cesi a Slovaci v Kanade, tak pozeram obrazky, info a tak... ale asi tu stranku kanadanky poznate... je tam aj uzavreta skupina Slovaci v Kanade
@kingstonka ahoj 🙂
a ktora stranka?
Neboj deti su rychle 🙂 a ako aj Dani pisala, pustaj disney doma ked mate ... citaj anglicke rozpravky, popripade uz doma ich daj do anglickej skolky..... cim mensie su deti tym lepsie.... ma som tu prisla ako 18rocna a trvalo mi nejake 2 roky kym som si bola ista ze uz ma nik nepreda.... :(((
@monika15 na facebooku je skupina "Kanada-Cesi a Slovaci v Kanade" a " Slovaci v Kanade"... tak som to trochu pozerala. uvidime , co z toho nasho stahovania nakoniec bude- ale zhanam nejake informacie, lebo ak to "prepukne"-tak aby som vedela do coho ideme ...ty si ako dlho v Kanade?
@kingstonka jasne.... vsetko zistit dopredu ...
Ja som tu davno a v auguste bude 12 rokov.... 🙂)))
ale teraz je emigracne zastavene na rok este... ci ako.....
aj to si vsetko zisti aby ste nedali zbytocne, radsej treba pockat, ludia nevedia a automaticky dostavaju NO.... :(((
Ahojte. Je to niekto z GTA blizsie k Brampton/Georgetown? Zhaname na 2 tyzdne v marci opatrovanie deti - 3-rocnych dievcat dvojiciek. Najlepsie u nas doma. Potrebovali by sme niekoho slovensky hovoriaceho, neviete poradit?
Ahojte potrebovala by som radu pre kamaratku, mate tipy, ktore by som jej mohla posunut dalej? Dakujem 🙂... v pondelok letim do Kanady do Ottawa (viem, ze Ty byvas vo Vancouver) - mam tam pracovne stretnutie, no a predtym budem mat cely den volno, tak by som to chcela co naj vyuzit.. budem byvat v centre pri budove parlamentu - nemas nejaky tip, co je treba urcite vidiet 🙂 pripadne shopping sa v Kanade oplati? ...
@akvabela ja som teda este v ottawe nebola, ale co by som robila na tvojom mieste je ze by som nasla Tourist center a oni mavaju take vseliake tury.... tak by som nieco zobrala, vacsinou je to 3-5 hodinove ide autobus a vzdy sa zastavi na hodinu.... 🙂
alebo hop on hop off by som brala 🙂)))))
caute..my sme v kanade 4ty tyzden..mame dve decka (6,3) a zvykame..ja zatial doma..prave mladsou prebehol grcací vírus...chceli by sme ostat natrvalo,ale este asi skoro o tom uvazovat..sme v Canmore, asi 100km od calgary..budem rada ak sa niekto ozve 🙂
hned mi je lepsie.. 🙂) to mam cakat ze to prebehne nami vsetkymi? co na to dat detom? ci len cakat ze to prejde?dik
@skorom veru len cakat kym to nedostanu vsetci a byt hlavne nablizko nejakej nadoby ci wc.
bolo mi povedane - na hnacku nic nedavat nech to cim skor vsetko "vyjde" von.
vela pit aby nebola dehydracia. jest ako dietu. oddychovat - ine sa ani neda
volaju tu BRATY diet - bananas, rice, apple sauce, tea, yogurt.
tiez vravia ze energeticke mineralove drinky ako gatorade. a tiez ginger ale.
ale zase niekto povie ze jemu pomoze nieco uplne ine. tak co vies ze pomaha tak to treba dat.
dikes..Lila dnes po 4 dnoch zjedla trocha ryze..
@skorom tak vitaj v ALberte, ja som v Calgary 🙂 . Ten "stomach flu" ste mali nejak dlho, vacsinou su to 24 hod zalezitosti , aj ja mam pocit, ze to tu byva nejak castejsie ako na SK. Ja som to napriklad mala prvy krat az tu v Kanade. Zvacsa to prebehne celou rodinou, ale nemusi, dolezita je hygiena a umyvat ruky, stale!
dik za privitanie.. 🙂 ked si v Calgary- to zavana aj moznou kavou 🙂) . ono cely cirkus trval od 18tej vecer do pol piatej rana..ale krpec potom odmietal jest..a to ma netesi ze je to tu take caste..vsetko zmaknem ale grcky a chore deti nemusim :( lebo im vtedy neviem pomoct..dnes mame prve rande s novou lekarkou a chcem vybavit aj day care, nech mozem aj ja niekam nastupit, lebo doma mi asi sibne..ako ste zacinali?ste tu uz dlho? na vizach, ci PR alebo uz aj obcianstvo?
@skorom my sme tu uz (este len?) 9 rokov. Zaciatky urcite neboli lahke, pokym sme si nenasli ako tak platenu pracu bolo to o drzku + sme k tomu mali 5 rocne dieta - nastastie mohla chodit na pol dna do skoly, ale zase bol problem s opaterou po skole ... Day care? Na full time to nebude lacna zalezitost, pod $800 mesacne sa nedostanes ☹ ,teda aspon v Calgary urcite nie.
Neboj ta stomach flu az taka casta nie je, my sme cela rodina mali naposledy pred 3 rokmi (pamatam sa presne lebo to bolo pred zimnou dovolenkou a este aj viem od koho sme to dostali), odvtedy som mala ja raz a deti tiez raz, ale nikto sa nenakazil,zato v praci to ma podchvilou niekto (preto som pisala, ze dost caste)
Vidim, ze starsia ma uz 6, isla rovno do skoly, ci zacina az v septembri?
Kludne sa ozvi, ked budes mat cestu do Calgary, mozeme sa stretnut, ja robim ale na 3 smeny + vikendy, takze to volno mam take rozhadzane 😉
isla rovno do skoly a pokracuje v prvej triede..mensia doma ale ja uz chcem ist robit,tak musime nieco vymysliet..aj ked ani zamestnanie nebude ziadne terno,lebo mam slabu anglictnu..ale nejak sa rozbehnut musime..(chceme tu zacat fotit- sujuphotography.com) 😉 crta sa uz prva svadba,tak to by bola fajn financna vypomoc..dnes mame v skole snow ball..nevies co to je?to ma byt nejake elegantne oblecko? dik
@skorom na vasej web stranke mi stale vyskakuje ze mi chce instalovat quick time na mojom pocitaci. radsej sa na to pozrite lebo ako zakaznik by ste ma okamzite odradili ak to mam mat na obrazovke pri kazdej zmene stranky. takze som radsej zrusila stranku aku stale cancel ich instalaciu.

@akvabela Jeee...karneval 🙂 To som nezazila, ze uz ani nepamatam. Ak to je kazdorocne, tak to skusim absolvovat bud.rok, ked bude mat dcerka aspon ten jeden rocik... 😉
Vy idete? Ak ano, pofot a daj sem potom nejake zabery, budem rada 😉