Termín pôrodu august 2013
Ahoj,pridá sa niekto ??? 🙂
@marin.frist No tak to neviem ani ja 🙂 Mna nejaki odbornici v nemocniciach nezaujimaju, chcela by som aby ma rodil moj doktor.
@marin.frist tak to áno 🙂 bola som s ním spokojná veľmi mi pomohol aj po psychickej stránke 🙂
@lucka188 asi tak 🙂 🙂 len bohuzial moja lekarka k porodom nechodi (skoda, s nou by som sa toho snad ani nebala 🙂), tak proste pri vybere Ilava alebo Trencin pomazem do Trencina a odovzdam sa osudu 😀
@marin.frist Presne tak na dobrého či zlého natrafíš všade a na každom oddelení, tak isto ako na nepríjemného či milého.. nie je to o meste ale o osobnosti daného lekára.. 🙂
Babule,keď ste v strese,máte nervy a fest dobre sa s niekým pohádate,bolí vás potom bruśko? 😒
@marin.frist
Prećo radšej Trenćín? 🙂
@dasiacik Ja sa teraz hadam dost casto, a to s mojim muzom 😀 kedze mnou lomcuju hormony jak hovado....a strasne ma vie vytocit hocijaka hovadina, a boli ma potom normalne brucho ked sa rozculujem, aj ked sa viac cez den namaham tak ma boli brusko, aj ked kycham alebo kaslem, tak ma dost zaboli.... 😉 tak hadam je to normalne
babuuule, nemozte mi zhruba v dvoch vetach zhrnut co ste si tu pisali, lebo ved ja neviem, nekukla som tu tusim dva tri dni, a toooolko toho popsiete, kto to ma citat?? 🙂 😀
kukam akurat na hokej, jaaaaj, moj muz tam je, ako by som aj ja rada isla, vlastne hocikam by som sla.... ☹
pozeram ze nieco o porodniciach ste tu pisali....bude niekto chodit do ruzinova k porodnikovi a rodit tam aj, bratislavcanky???
ja si myslim, ze aj zabezpeceny, priplateny, po znamosti vybaveny doktor moze svoju robotu odflaknut, stalo sa pri mojich kamaratkach, ja som zazmluvneneho nemala, ale osud mi na 3. den v nemocnici zoslal toho najlepsieho, doc. Korbela, keby nie jeho sluzby, asi by som sa tam trapila este par dni a este sme zistili aj, ze sme boli skoro susedia..🙂) Doktory citia nad nami nadvladu a chuti im. Povysuju sa a myslia si, ze niesme schopne nic pochopit. Veci riesia len prikazmi a to este v tom dobrom pripade, inac len vsetko prejdu mlcanim. Neobtazuju sa problem vysvetlit. A nedajboze sa na nieco spytat. Ja osobne som tehotenske navstevy u gynekologycki pri prvom tehu prezivala vzdy so stresom. Ked nemala blbe reci doktorka, tak ju nahradila sestricka. Bola som stastna, ked som konecne presla do nemocnice na kontroly.
ale to bude hodinovy podrobny geneticky ultrazvuk spolu s vyhodnotenim krvnych vysledkov. za 5 minutove zmeranie NT by som tolko nedala 🙂
Jaj tak som sa rozohnila, ze som zabudla dodat, ze keby som opat rodila v BA, tak by som si asi uz zazmluvnila priamo doc. Korbela..🙂
@lucka188 ale kde, nemala som cas hladat ineho, pracovala som v softverovej firme, a v to obdobie bol ten uzasny prechod z SKK na EUR, v robote som bola aj 12 hodin, vtedy som nastastie nemala cas velmi premyslat, nad ich spravanim, to az teraz ked si na to vsetko spominam popri tom ako vas citam sa mi dviha zlc...🙂))
A inac po mojej skusenosti s doktorom z rizikovej poradne v Ruzinovskej a skusenosti mojej kamaratky po znamosti z Kramarov by som asi opat isla na Antolsku. Odtial mam min. 2 super spomienky..🙂 1. ze sa mi tam narodil syn a 2. ze ked ma prebudili po cisarskom, prinutili osprchovat, obliect a vydat sa na put do izby, uz na mna sestricka kricala, ze kde som a druha co ma sprevadzala je odkricala, ze uz sa rutim..🙂 a ja suchala nohu za nohou..🙂))) aj ked najdu sa aj zle a pochybnosti o spravnosti konania ci sestriciek, laktacnej poradkyne alebo jednej mladej doktorky, ale ako sa hovori, sme tu, zivi a zdravi, takze to uz vzala voda..🙂
teraz tu v NL som rada, ze mozem rodit v nemocnici a nie doma..🙂))) takze take veci ako vy vobec neriesim..🙂)))
@pufa ahaaaa a to prečo ideš na taký utz? chceš, či musíš?
@rybca ja som ku Korbelovi chodila pri prvom synovi, mala som tehu cukrovku, chodila som k nemu od 14 tt vlastne, bol veľmi zlatý 🙂 akurát mal ambulanciu, keď som rodila, stále ma chodil pozerať ale rodila ma Féderová a Nižňanská...Féderovú z celého srdca odporúčam, ona je neuveriteľne fajn doktorka 🙂 ak by bolo všetko ok, asi pojdem do Ružinova teraz, aj moj gyndo tam rodí, tak uvidím, lebo teraz môžem aj nemusím mať zas tehu cukrovku, tak som zvedavá, v utorok idem na krv nalačno, uvidím aká bude glykémia...dúfam, že bude ok toto tehu, som dosť schudla pred tehu, zmenili sme stravu úplne, tak moc dúfam, že to bude ok a nebudem sa museť trepať na antolskú, lebo to mám naprd ďaleko, bývam v ružinove totiž 🙂
@lucia192 Kyselina listová je v strukovinách, brokolica a šaláty no a určite aj v inej zelenine. Ja tiež neberiem kyselinu listovú a bábätko si ju samé pýtala jednu dobu som každý deň jedla strukoviny nevedela som sa ich dojesť 🙂
ja si myslim, ze tu na slovensku je uplne jedno do akej nemocnice ist, ide hlavne o to vybrat si dobreho porodnika, z hladiska profesionalneho i z ludskej stranky...takych je malo, ale este nejaki su 😉
@evkafi to už budeš v 16-tom týždni, však? To budú triple testy a 3 D usg? Ako ti vyśli krvne testy v 1. Trimestri a NT, dobre?
@barchee u mna neprichádza do úvahy ani amniocenteza ani iné podobne vyšetrenie tak chcem mat poriadne urobeny screening v 1.trimestri aby má potom zbytočne nevystresovali pripadne horšie výsledky triple testov.
baby,tu máte niečo o NT 🙂
NT (nuchálna translucencia)
ultrazvukový marker používaný v I. trimestri,
predstavuje nahromadenie tekutiny v podkoží v oblasti záhlavia plodu,
v ultrazvukovom obraze je viditeľné iba v období medzi 11.–14. t.t., nie je viditeľné pred 11. t.t., po 14. t.t. vymizne, preto je vyšetrenie NT prísne viazané na toto časové obdobie (11+0 - 13+6 t.t.)
Pozn.: ak lekár zmeria a uvedie údaj o NT mimo stanovené obdobie, je to údaj nesprávny a nemožno ho použiť.
jeho hodnota v uvedenom období narastá s dĺžkou CRL,
patologickými sú hodnoty, ktoré presahujú 99. percentil pre dané CRL, všeobecne však možno stanoviť ako hraničnú hodnotu patológie 3,5 mm,
zvýšené hodnoty môžu signalizovať rôzne patológie plodu a priebehu gravidity:
chromozómovú anomáliu, polymalformačný syndróm,
vývojovú chybu plodu (srdce, veľké cievy, skelet, bráničná hernia, rázštep prednej brušnej steny),
anémiu plodu,
patologický priebeh gravidity (vyššie riziko samovoľného potratu, riziko vnútromaternicového odumretia plodu),
NT je veľmi presný a citlivý ultrazvukový marker (znak) pre výpočet rizika Downovho syndrómu u plodu. Zvýšená hodnota NT sa vyskytuje u 75% plodov s týmto postihnutím. Pri stanovení rizika postihnutia plodu sa tento marker obvykle nepoužíva samostatne, ale kombinuje sa s vyšetrením určitých biochemických parametrov v krvi matky, prípadne aj v kombinácii s ďalšími ultrazvukovými parametrami, napr. NB, TCR, DV flow, FMF angle.
Vyšetrenie NT a ďalšie UZV vyšetrenia v I. trimestri tehotenstva môžu poukázať aj na iné problémy gravidity. Nameraná hodnota NT je súčasťou výpočtu nielen rizika DS, ale aj rizika ďalších vývojových chýb podmienených nesprávnym počtom chromozómov (aneuploidií). Najefektívnejšie sa uplatní v integrovanom prenatálnom skríningu.
Zvýšená hodnota NT neznamená automaticky postihnutie plodu DS, inou chromozómovou anomáliou alebo vývojovou chybou. Aj pri zvýšenej hodnote NT sa môže narodiť zdravý, nepostihnutý plod.
Vyšetrenie NT je technicky veľmi náročné a zodpovedné, pretože sa od jeho merania odvodzujú ďalšie, ešte náročnejšie a drahšie vyšetrenia. Musí ho vykonávať skúsený lekár s certifikátom pre meranie NT, ktoré vydáva The Fetal Medicine Foundation London (FMF) – Certificate of competence The 11-13 weeks scan. Presnosť a správnosť meraní daného lekára sa každoročne audituje medzinárodným auditom. Merania lekára, ktorý nemá certifikát FMF, sú pre výpočet nepoužiteľné

@lucka188 to vobec netusim, nie som z BA ani sa tam nechystam 🙂 skor ma zarazila kolegyna z NM, ktora ma na dosah porodnicu v Piestanoch, na Myjave, v Trencine aj priamo v Novom Meste (netvrdim, ze vsetky dobre, ale moznosti fura), ze ona pojde rodit do BA, lebo tam su najlepsi, najsikovnejsi, najuzasnejsi odbornici... a ja si vravim, ze predsa na zleho alebo dobreho lekara mozes natrafit aj v malom meste, nechapala som, preco je z BA taka unesena 🙂