Termín pôrodu marec 2011
Ahojte buduce maminky je tu nikto kto by mal mat termin na marec 2011?
Pridávam svoje skúsenosti s oblečením. Jeden syn sa narodil 50cm - veľkosť 56 sme využili cca 7 týždňov (č.52 som nekupovala). Druhý sa narodil 54 cm a 4050 g. V pôrodnici som skoro zažila faupax. V taške som mala nachystané samozrejme oblečenie veľ.56, našťastie deň pred mojím odchodom z pôrodnice odchádzala spolubývajúca a ako obliekala svojho synčeka, tak som neodolala a išla som obliecť, len tak aj svojho. A hrôza - on sa do 56 nezmestil. 😨 Lebo bol nie len dlhý, ale aj baculatý. Okamžite telefonát domov, aby mi priniesli, keď nás povezú oblečko č. 62. Našťastie som mala pripravené v skrini aj 56 aj 62. 🙂 Takže moja rada je kúpte si z 56 radšej menej a viac z 62 a 68.
Inak nespoliehajte sa vždy len na číslovanie. Sami zistíte, že čo značka to iné číslovanie.
prvorodicky uz citite pohyby? 🙂 skusene maminy, ake to je, k comu by sa to dalo prirovnat? vcera som mala take mravcenie, ale po velkom rozculeni, dnes nic, tak asi to nie je ono... 😒
@martinex tak rychlo ti dali temin na amnio? drziiime palce 😉
k tym velkostiam, ninka mala 49cm, 56ka jej bola strasne velika, ale tu potom skoro preskocila a isli sme rovno na 62.. overaly netusim, aku velkost mame, musela by som rozbalit vakuove vaky 😀 ale urco nejaku 62, ked je overal vacsi, nevadi, teda pokial je taky cely s nozickami
a prve 2-3tyzdne bola doma oblecena len v takom overaliku z teskaca, co sa dal cely rozopnut, my sme napr klasicke dupacky vobec nepouzivali, prisli mi strasne narocne na manipulaciu, skor sme mali bodycko a polodupky, teda gatuse s nozickami.. ponozky si dokazala vyzut v priebehu 10sekund 😅
@mirinka7 nemusis to mat stale, u nas je najviac pohybu ked sa najem a ked kricim na malu 😀 a prirovnat k pohybu criev 😵 ale za chvilku to uz bude jasne, u nas sa pretaca ako na kolotoci
my sme mali 51 cm ked sa malá narodila a 56ku nosila aj tri mesiace
@mirinka7 ja ich citim od 18tt..nas drobec je teda akcny. ale na zvazenie je to len prvy tyzden, ci to su alebo nie su pohyby, teda aspon u mna to tak bolo. od 19tt teda pekelne dobre rozoznam pohyb drobca od criev 🙂 a este teda zaujimavost, u mna to zacalo tvrdnutim podbruska a vyduvanim kopceka na brusku, ale u kazdej je to individualne .
Aj ja už asi cítim pohyby, stalo sa mi to už asi 5krát, stále na pravej strane akoby mi nejaká guľa sklenená prešla vnutri po bruchu ako taka vlna, zvlastne, ale prijemne, tak si myslim, ze je to uz drobec a a presne ako ANDIEKENS pises, ze rozoznam to uz od criev🙂
Ahojte 🙂 ja tiež stále nemám výsledky, už sú to 3 týždne od odberov 😠 keď som volala sestričke, tak mi povedala, že moje výsledky ešte nemá a keď budú, tak mi zavolá..a pritom som prvé výsledky mala už po 10 dňoch!
Mám ešte takú otázočku, kedy budú pohyby bábätka citeľné aj pre iné osoby, ktoré priložia ruku na moje brucho?
ahojte a ahoj gapa ak toto dostanes, neviem ci si mi uz odpovedala akosi to neviem najst kde som pisala. chcem aj vas ostatne poprosit o radu. momentalne som zamestnana ale len na dva mesiace na dobu urcitu do konca oktobra a potom by som bola nezamestnana, termin mam v marci. od minuleho roka od oktobra si platim dobrovolne nemoc okolo 30 eu. neviete ako to funguje ak by som sla na pn , ci by som nieco dostavala, kde to treba zahlasit... a ako je to z vychadzkami. ak je niekto na tom podobne ako ja dajte prosim vediet. ked som zamestnana na dobu urcitu do konca mesiace tak je mozne ist este na pn teraz a byt zaroven zamestnancom alebo sa to automaticky rusi ked mi konci pracovna zmluva? dakujem za vase odpovede paa
@martinex, drzim dnes palce. mna vcera objednali na amnio o 2,5tyzdna (29teho) a vysledky 3 tyzdne potom. Takze ma caka neznesitelnych 6 tyzdnov cakania na vysledky, netusim ako to vydrzim. Uz par noci zle spim a ako to bude kym budem mat vysledky. Len dufam ze po vysledkoch budem spavat uz len dobre.
@mirinka7 a v ktorom si tt? Nemas vyplnene udaje v pase.
Ja ako buduca prvorodicka som pohyby pocitila uz v 17tt 😨 bolo to v Chorvatsku na dovolenke, takze asi aj babo si uzivalo vyhrievanie na slniecku. Presne - bolo to take mravencenie, ako ked na elektroliecbe prilozia vankusik a nastavia najjemnejsie impulzy. Alebo ako ked mam tik do ramena. Take mrvenie, alebo zasklby ako @jabadaba pise. K bublinkam a motylim kridlam by som to asi neprirovnavala. A vobec som si nebola ista, ci su to uz pohyby, ale ked o tyzden neskor zacali kopanceky uz to bolo jasne 😉 A babo citim od tych prvych jasne identifikovanych kopancov kazdy den (ale to nebyva pravidlom).
@nelle ked si lahnem na chrbat a prilozim ruky na podbrusko, citim kopanceky. Ale manzel zatial nemal to stastie. Pre mna je to lahsie, lebo to citim aj zvnutra 😉
@nelle no pekne, inak ti lekari ako keby nemali citu, takto natahovat koli vysledkom 😠
u nas pohyby citit cez brusko uz dobre 2tyzdne, mam totiz male brucho a asi aj preto to tak zurivo citit, minule mi ninka zaspala na bruchu a druhy krpec ju okopaval do hlavy az sa jej jemne triasla..
@bancanka pracovny pomer na dobu urcitu sa proste konci uplynutim doby, na ktoru bol uzavrety, co sa tyka PN msuela by som sa pozriet do zakonnika.. to by ti mohla poradit @erika1983 ona je teraz doma nezamestnana 😉 vychadzky pocas tehu mas casovo obmedzene, zalezi od dokiho, ako ti ich napise.. kontroly vraj chodia, ale velmi zalezi, kde byvas
@euphoria ja sa v antibiotikach nevyznam, rowamycin nepoznam, ale keby som bola v Tvojom stave, asi by som sa tie lieky odhodlala uzivat. Kamoska mala v tehotenstve bakterialny zapal dutin, aj sa to pokusala liecit (nie som si ista, ci antibiotikami), ale nedarilo sa jej toho zapalu zbavit. Skoncilo to chronickym zapalom, v neskorsom stadiu straslivym opuchom polovice tvare a tzv. prepichovanim dutin. Necistili jej iba nosne dutiny, ale aj oblast licnych kosti... au-au-au...
@mirinka7 Ja som od taketo 16-17teho citila sem tam nieco, ale tiez som si nebola ista a to som druhorodicka. Aj doktor mi dal do knizky do kolonky pohyby otaznik. Ale od 18-teho uz citim riadne kopance, zo zaciatku to bolo viac na vecer, ked som bola v klude, ale teraz hocikedy v priebehu dna, riadne supy aj viackrat za sebou, takze je to uz aj pekne vidiet a aj manzel uz mal tu cest ked prilozil ruku na brusko.
@euphoria Ja by som si ich asi tiez dala, ak sa citis zle a doktorka ti ich predpisala. Moje dve kolegyne co sa im nedavno narodili babatka, brali ATB v tehu pri rovnakych problemoch ako mas ty a maju zdrave babatka. Len neviem aky druh. 😒 Vzdy lepsie chorobu preliecit ako by mala prepuknut do niecoho horsieho alebo ta dlhobo trapila.
@mirinka7 Ahoj, ja citim pohyby tak 2-3 tyzdne .. Ver, ze to budes vediet rozoznat .. Je to nieco krasne, mna vacsinou male kope vecer, ked si lahnem .. vzdy na to cakam, nech viem, ze je OK.
Chcem sa vas este baby spytat, je normalne, ked mi obcas tvrdne brusko ? niekedy je to 5 x za den, niekedy vobec .. na poradnu idem az 21.10. Znama mi odporucala MAGNE B6 ale nerada by som uzivala nieco bez odporucania lekara ...
@bancanka pohrab sa trosku v zakone o socialnom poisteni:
http://www.socpoist.sk/zakon-o-socialnom-poiste...
Narok na nemocensku davku Ti zrejme zanikne dnom skoncenia pracovneho pomeru. Ale existuje tzv. ochranna lehota pre nezamestnane tehotne, ktore prisli o pracu pocas tehotenstva, takze minimalne sa mozes tesit, ze neprides o materske:
§ 50 zákona o sociálnom poistení:
Ak poistenkyni zaniklo nemocenské poistenie v období tehotenstva, má nárok na materské od začiatku šiesteho týždňa pred očakávaným dňom pôrodu určeným lekárom alebo odo dňa pôrodu, ak porodila skôr, ak
a) jej trvala ochranná lehota ku dňu začiatku šiesteho týždňa pred očakávaným dňom pôrodu určeným lekárom alebo skutočným dňom pôrodu alebo
b) ku dňu začiatku šiesteho týždňa pred očakávaným dňom pôrodu určeným lekárom alebo skutočným dňom pôrodu poberala nemocenské alebo ošetrovné.
Skus sa obratit na uzemne prislusnu pobocku Socialnej poistovne - mne v bratislavskej pobocke velmi dobre poradili:
http://www.socpoist.sk/pobocky/385s?kraj=8
Ahojte, ja by som sa chcela opytat, ci ste boli niektora dlhsie na PNke?.....mna nechala lekarka ze aspon do konca oktobra doma, nech oddychujem a tak......predchadzalo tomu to, ze ma jeden den strasne bolelo brucho, nechali si ma na par dni v nemocnici, ale vssetko bolo v poriadku....akurat ze teraz som doma....nie ze by som sa stazovala, ale aj do prace by som uz rada sla 🙂
Dalej sa chcem opytat, ako to mate s bolestami prsnikov?....ja ich citim este stale dost inenzivne....a navyse som si vsimla popraskane zilky (teda aspon myslem, ze to nie su este strie).....aj si ich natieram, ale neviete poradit este nieco na ne?
Dakujem
@mariannet pri ninke som bola doma skoro 3mesiace, do roboty som sa moc netahala, lebo som vracala cely den a nevladala som ani stat na nohach 😅
prsia bolia ako svina, ja este k tomu dojcim, takze bradavky v prdeli.. zilky mozes mat z toho, ze ti rastu prsia, strie by si videla skor ako trhliny.. natierat urcite, ale pozor, nenatierat bradavky, lebo sa mozu "rozmocit" a potom ked zacnes dojcit mozu trpiet a skor sa popraskat.. bradavky sa doporucuje otuzovat striedavou sprchou a jemnou masazou hubkou alebo uteracikom
ja len doplnim, ze na masaz bradaviek trochu pozor, lebo to moze sposobit kontrakcie - cize vsetko s mierou 😉
@bezaz dakujem za info 🙂....mne zle nie je, v podstate sa citim dobre....ale nebudem sa stazovat, hlavne aby vsetko bolo v poriadku.....a uz som si aj zvykla na to byt doma....mozem si hocikedy v priebehu dna pospat 🙂...ty si bola doma kvoli tomu, ze ti bolo zle, alebo tam bolo aj nieco ine?.....
Ahojte dievčatá tak aj ked je nešťastné číslo v kalendári tak pre mna bude 13 asi šťastná dnes má mole malé 1rok a nabehol mi aj 20tt a volala som za výsledky ktoré konečne po 3. týždnoch v BA našli a sú vporiadku, sa teším a tiež som volala Dr takže kedže sme nachcípaná celá rodina tak ja penicilínové ATB možem iné nič tak super penicilínové mi zvyknú zabrať tak dúfam že aj teraz zaberú 😉

@martinex
držím palčeky nech všetko dobre dopadne - teda určite to dobre dopadne!!!!