Termín pôrodu marec 2011
Ahojte buduce maminky je tu nikto kto by mal mat termin na marec 2011?
@babofka suhlasim, ale vdaka urychlovaniu porodov a pohodlnosti lekarov je tych CR ovela viac ako by muselo byt - ja som toho ziarivym prikladom 😒 ale zas keby som si bola byvala otvorila usta a nesuhlasila s CR, tak by som mozno normalne porodila - ale vtedy mi ten navrh - v tych niekolkohodinovych kontrakciach jak sfina - prisiel ako dar z nebies - aj tak ma to ale desne stve 😖
baby, este som sice nijako nerodila, ale ja som hrozny posera a pravom sa vravi, ze najhorsi pacienti su zdravotaci 😅
ale nedokazem si pomoct, ak by som mala na vyber, volila by som sekciu.. uvedomujem si, ze kolko rizik to prinasa pre mna aj pre moje dieta, ale moj strach je vacsi ako ja 😒
@prsky ja som tiez rodila sekciou v 38tt. mala sa nam priskrcovala pupocnikom, a vdaka za to na akej urovni dnesna medicina je. inac by som asi neporodila zdrave dietatko. bola tak nestastne omotana okolo krku blizko placenty ze keby zostupila hlbsie do porodnych sciest, neviem neviem .....
a co sa tyka dojcenia, neprilozili mi ju hned, az nasledujuci den. aj to prisla laktacna sestra a ked videla moje mega bradavky zhrozila sa povedala ze mala mi toto asi do ust nevezme 😀 a nasa zabka ked mi ju dala urobila cuc a uz nebolo vidno bradavku a ani dvorec. a ten tah ach jaj ..... asi taky ako jej tato ked ju zapijal 😀 nemala som vobec problem dojcit, mlieka som mala aj pre 3 deticky - vzdy som bola pretecena .... Anicke bola skvely papkac a keby som nesotala tehotna si dojcim stale a mame problem sa odstavit 🙂.
tak verim ze aj teraz to bude takto ..... ci uz to bude sekcia alebo spontalny porod, hlavne nech je vsetko ok. urcite si necham poradit od mojho porodnika. mam hrozny strach zo spinalky ... najradsej by som rodit prirodzene ale ..... uvidime. a na dojcenie sa uz tesim 🙂
@anulik888 no tak to si mala stastie na take rozumne babatko. moj syn sa totiz odmietal prisat ☹ a to som mohla mat nastudovane hocico, proste bol spavy a moje didi ho nezaujimali 😅 . tak som sa stale pokusala, odsavala, mesiac som dokonca aj dokrmovala (najprv z prsnika, potom flaska) a potom oli dostal rozum a rozpapal sa 😵
@babofka na nieco to bolo dobre, na nieoc nie. ked som potrebovala niekam ist a malu som nechala doma s flaskou odstriekaneho mliela revala ako tur, lebo chcela dydu a nie cumel 😀 flasku este donedavna odmietala .... cumel je bleee este teraz. no ked si tak spomeniem na zubky, ako na mne vysela prisata nonstop ... juj nebolo to az tak ruzove, to veru nie
@skippy7 s bradavkami mala problem aj moja mama a mne radi, az si ich zacnem vytahovat, ze to by malo pomoct....jej to vtedy nikto neodporucil, tak ja som nebola az taka silna a nevedela som to vytiahnut......teraz ja s tym problem nemam, lebo nastastie v tomto nie som po mame.....ale mozes vyskusat 🙂
@skippy7 nechcem rušiť tvoju snahu, ale ja má mám úplne ploché bradavky a malého som kojila 2 roky...nenaťahovala som si ich, malý sa prisal 15 minút po pôrode a odvtedy ťahal stále :-P teraz som zmenila lekára a ten mi pozeral prsia pri prvej prehliadke, povedal, že treba masírovať v sprche a naťahovať, ale keď som mu povedala, koľko som kojila prvého, tak sa len usmial a povedal, že konečne nejaká, čo sa nedala odradiť a nekúpila si klobúčiky na bradavky... to je moja skúsenosť, ale každá mama vie najlepšie, čo má robiť... 😉
@skippy7 vpacene bradavky nie su "kontraindikacia" dojcenia, to ako vyzera bradavka nie je podstatne pre dojcenie.. spravnym prisatim dietatko dostane tolko mliecka kolko potrebuje, v puske ma predsa nielen bradavku, ale skoro cely dvorec, o com svedci aj prispevok @halashica, za co jej velmi dakujem 😉
hlavne lekari robia velku chybu, ked zene povedia, ze s TAKYMITO bradavky v zivote nebude dojcit 😝 🙄 a rovnako pouzivanie klobucikov, jednym z dosledkov je napr, ze sa bradavka dostatocne nestimuluje a postupne sa prestava tvorit mliecko
ahojte tak aj ja som mala problem s kojenim, mlieko mi doslo 2 den a moja bradavka tiez bola plocha, prve mesiace som pouzivala klobucik, ktory nam strasne pomohol, a asi po 3 mesiacoch som klobucik odlozila, bradavka sa pekne sformovala a bolo dobre, podla mna teraz nebudem mat problem s kojenim 🙂 a ked ano pouzijem zase klobucik 🙂 a mlieka som mala aj cez klobucik az az 🙂
Ahojte...
Kočky, nechcem, aby to tu bolo zle pochopené, ja si tiež vážim, že sa môj synček narodil vďaka CR zdravý, možno v iných dobách to nemuselo takto dopadnúť...
Len som jednoducho bola z toho celého sklamaná i zo svojich pocitov, ktoré som potom prežívala... v každom prípade, verím a dúfam, že mi bude umožnené porodiť prirodzene... 😉
A čo sa týka kobúčikov, tiež som písala len svoju skúsenosť, čiže určite by som to nepaušalizovala pre všetky mamičky... samozrejmé predsa stále zostáva prirodzené prisatie sa na bradavku. U mňa to bohužiaľ nebolo možné od začiatku, ale po mesiaci sme to s malým pekne vytrénovali... 😉 Hlavné pre mňa bolo, že som nemusela odsávať a dávať mu MM z fľaše... 😉 A tiež si vytiahol dosť mliečka, čiže som sa s tým nestretla, žeby sa cez klobúčik nejako znížila produkcia...
podla mna je dojcenie v hlave. kto dojcit chce, ten bude aj napriek problemom a bolesti. mam znamu ktora dojcila aj napriek zapalom, bolestiam, horuckam a popraskanym bradavkam pokial si to jej dieta vyzadovalao 🙂. ale poznam aj mamicky, ktore to vzdali po prvom tyzdni ..... trebalo sa troska potrapit, obmedzit v strave ...... tak radsej sa vyhovorili na to a to a sup dietatku umele mliecko z flasky ☹
podla mna je dojcenie to najkrajsie a najuzasnesie 🙂 co moze mamka a jej babo prezivat. s dcerkou mame neskutocne puto, ktore sa ani neda opisat. verim ze aj teraz to bude tak krasne a jednoduche. uz viem coho sa treba vyvarovat co mozem a co nie 😀 bude to zaberak: malo spanku, vela prace .... , ale uz sa na to tesim
@anulik888 v strave sa netreba nejak extra obmedzovat, prave naopak - mamina aj babo potrebuju ziviny 😉 nafukovacie potraviny a alergizujuce potraviny sa zavadzaju jedno po druhom, aby mala mamina moznost zistit, ci bude mat na ne jej dieta nejaku nepriaznivu reakciu (bolesti bruska, podrazdenie koze) - a tie potraviny, ktore mu nerobia dobre, potom neje. treba sa ale stravovat pestro.
a kamoska, co dojcila s popraskanymi bradavkami a bolestami nie je podla mna hrdinka - keby sa bola poradila s laktacnou poradkynou, alebo citala info na nete (ak teda nemala babo veeelmi davno), tak by zistila, ze dojcenie boliet NEMA a ze upravou prisatia a spravnym a efektivnym dojcenim by nemala ani zapaly a horucky (max tak zo zaciatku, kym sa laktacia upravuje). ale to asi vies, len mna vytoci aj nevinne slovo niekedy 😉 tak prepac, ak som sa ta nahodou dotkla.
@sjuzi pre efektivne dojcenie s klobucikom si mamina praveze musi udrzat miernu nadprodukciu. pri klobucikoch je skor ten problem, ze sa dieta nenauci spravne prisavat, maminkina bradavka sa neformuje a cim dlhsie sa klobucik pouziva, tym vacsi zvyk sa nan vytvara a ten sa potom horsie odburava a mozu nastat problemy aj neskor - napr s hryzenim. okrem toho nie kazda mamina ma cas a chut sterilizovat zakazdym klobuciky a ked ma aj popraskane bradavky, tak hrozi infekcia ako vysita. ale jasne, ze su aj maminy, ktore na klobuciky nedaju dopustit 😉
@prsky každá máme svoje skúsenosti a tiež informácie... ja som malého vždy pred každým dojčením pekne trénovala, aj sa hneval chudáčik a keď to nešlo, dali sme si klobúčik, ale hovorím, že po mesiaci sme sa naučili pekne chytiť na prsko a bolo po probléme... určite som nechcela používať klobúky pol roka... brala som to stále ako takú (pre nás skvelú) pomôcku.
A máš pravdu, ja som mala radšej 2 páry klobúčikov, jedny vždy pekne vysterilizované v Avent poháriku, keď sme potrebovali sa dojčiť napr. na návšteve, vonku a tak... Ale pohodlné to nebolo... ale zas vždy pohodlnejšie ako odstrekovať a do fľašky, to sa mi zdalo unavujúcejšie...
@prsky to je ok. nechcelo sa mi rozvadzat komoskine komplikacie ..... len som chcela poukazat, ze kto chce ten dojcit bude aj napriek problemom. dolezite je, ze to prekonali a v dojceni neprestali 🙂 a teraz ma druhe babo a dojci jedna dva bez zapalov a problemov ...
a co sa tyka jedla po porode tak dost zalezi na pediatrovi. ten moj mi dal zoznam co ano a co nie a tak ti poviem, prvy tyzden doma som zila na chlebe s maslom a tvrdym syrom ..... psycho .... potom som posluchla mamu a ako pises vsetko postupne a s mierou len cokolada robila malej problem, nafukovalo ju asi do 3 mesiacov. myslim ze aj lekari robia dost chyb. si zober mna ako prvorodicku dr vystresovala tak, ze az ..... manzel je totiz alergik a z prvej poradne sme isli nabaleni mastickami a vodickami ..... chvala bohu za zdravy mamkin rozum a ze som nebola tvrdohlava. mam krasne zdrave dieta, ktore nie je na nic alergicke. preto som pisala ze uz viem coho sa vyvarujem a co urobim inak .....
@anulik888 no lekari hlavne nemozu tiez vediet vsetko a tak radsej odporucia nejest kopec veci, ako by to malo "uskodit" (alebo radsej nedojcite, ako by ti dali lieky s dojcenim kompatibilne, ak sa da - ja som si musela takto 3x "vydupat" atb 😒 ). ja mam novembrovca a na vianoce som jedla kapustnicu 😅 ale nastastie mala s nicim problem nemala a moc nafukovacie potraviny aj tak nejedavam, takze mne v podstate ostal moj jedalnicek nedotknuty
@sjuzi 🙂
@bezaz dakujem za radu. "klokankovanie" (tusim tak sa to vola mi nikto neporadil. som si myslela, ze sa to pouziva len pri nedonosenych detickach. my sme mali silnejsiu zltacku, takze taky zacarovany kruh vlastne: vela spanku, malo jedenia, kvoli tomu sa nevyplavoval bilirubin,...
no ja osobne som za kojenie (do pol roka vylucne a potom - to je na kazdej z nas) . ale zas ja som to brala tak nejako prakticky a pragmaticky, ked bolo treba, tak sme sa napapali (zo zaciatku to bolo aj bolestive, neskor, ked uz to nebolelo, tak to bolo aj prijemne, to puto matka-dieta) , ale zeby som to nejako extra prezivala .... jasne, ze som bola vdacna za kazdu kvapku, co zo mna vysla, ved islo o zdravie mojho syna.
@prsky ja mam oktobrove babo a kapustnicu som si tiez dala a mala bola ok 🙂
my sme to mali take dost zlozite ..... v porodnici mala dcerka silnu zltacku ale papapala a vsetko sa davalo doporiadku. po tyzdni doma sa nasej dr mala nepozdavala, bola zlta. skoncili sme na detskom, kde ju doslova podla mna mucili. nechceli o inych a menej invazivnych metodach ani pocut .... jednoducho len infuzky a basta. lenze mala bola buchta porodna vaha 4080g. do zilky sa jej nevedeli trafit a ak sa im to aj podarilo, tak praskla .... pre mna utrpenie. preravala som noci, z jedneho prsnika sa mi tratilo mlieko ..... ale rozdychala som. mudra dr mi na otazku ake ma mala vysledky povedala "o tom sa s vami ani bavit nebudem mamicka" no a ktomu vsetkemu som nedostaval stravu .... na zblaznenie. od malej som sa nevedela pohnut, nemocnicnu stravu aby som si ju platila - bleee. tak mi manzel nosil, co dokazal ukuchtit. ako prve jedlo som dostala cestoviny s hraskom, kukurickou a akoze osmahnutou (surovou) cibulou. bola som tak hladna,ze som takmer tanier vylizala. na druhy den som malu mohla uviazat na povrazok a nosit ako balon tak ju nafuklo. vdaka jednej super sestricke na detskom sme to prekonali a od vtedy tuk tuk tuk to bolo ok az na tu cokoladu. to ti nebudem rozpisovat ze malej nasli v moci bacila dostavala kazdych 8 hodin injekcie atb ☹ a domov sme isli po 2 tyzdnoch, ked som si vydupala ohrievanie mojho mlieka, cierne uhlie a fototerapiu. krv sa upravila za 3 dni a vsetko bolo ok. len moje dieta dovtedy dopichali ako reseto. este teraz sa mi tisnu slzi do oci ake to bolo pre mna strasne. a domov som prisla vdaka zlym oknam na izbe s takym zapalom prinosovych dutin ze som skoncila aj ja na atb ..... mala bola tak zasoplena ze sme s nou bolo na orl poodsavat hlieny.
bolo to pestre a tazke, ale zvladli sme to. miestami ma chytala taka depka a stavy ze som neschopna matka ... vdaka mojmu muzov to preslo, podrzal ma za co som mu velmi vdacna :-* . mam skusenost do zivota a viem ze s druhym uz take nieco nepreskacem. ak bude mat bilirubin len tesne nad 200 ako Anicka, nenecham ho takto trapit ... a Dr. Torokovej sa vyhnev veeelkym oblukom. pretoze mala malu 9 dni na odd a nevedela ze sa narodila sekciou. obvinila mna, ze som zanedbala predporodnu starostlivost a nakazila vlastne dieta pri porode, kedze som podla nej mala plesen alebo nieco take v porodnych cestach ...... po takomto vykone na velkej vizite nam hned zmenili osetrujucu lekarku a konecne zacali malu liecit. lebo pokusmi pich pich puk zilka mala nedostala za 9 dni ani jednu infuzku. sumarne asi 50ml za 9 dni .... To bol VYKON pani doktorky. takze asi tak s nasim zdravotnictvom, ochotou a pristupom.
@anulik888 ☹ ja si tiez hovorim, ze nabuduce sa uz nedam a nikomu. treba si veci vydupat.
my sme tiez museli do nemocnice kvoli zltacke. az neskor som sa dozvedela, ze z porodnice nas pustili so zvysujucou sa hladinou bilirubinu 😠 , takze o par dni som mohla balit tasky znova. nastastie sme boli na izbe sami ale okolo po izbach vselijake bacily a kasle, no nebolo mi vsetko jedno s 2-tyzdnovym babom. lampu nam vzdy pridniesli na izbu, ale bol to teda hrozny podlad na take telicko s prelepenymi ocami, okolo hukot od toho super stroja, ruka napichnuta-infuzka 😢
@babofka vlastnu izbu sme mali aj my, ale tych rotavirusovych hnaciek okolo a ciganciat ktore behali po vsetkych izbach ..... no to bolo aj pre man brrr. vas aspon napichli, nas vobec. vobec jej infuzka netiekla. vzdy mi ju len vzali a po 45min reve priniesli stilom hmm zas nic .... lampu sme dostali tiez na izbu ale az po 9 dnoch ......

ja som sice rodila prirodzene, ale.....ja si myslim, ze kebyze neni moznost CR, tak by nejaky komplikovany porod mohol dopadnut 100x horsie 😒 druha vec je, ze si to mozno niektori lekari "zlahcuju" a robia ho aj ked by to islo prirodzene