Termín pôrodu marec 2011
Ahojte buduce maminky je tu nikto kto by mal mat termin na marec 2011?
ahojte, mam taku otazku, myslite, ze moze ovplyvnit vysku materskeho, ked pojdem teraz na PN do konca roka? alebo pripadne az do januara? bude to rozdiel? Alebo sa oplati radsej vybrat celu dovolenku, co este mam?
@hasacka Dovolenku ti nepreplatia. Iba pri odchode zo zamestnania ak by ti ostala nevycerpana. Ale mozes si ju medzi MD a RD vycerpat, cize akoby si sa vratila do prace (ale budes na dovci) a po jej skonceni nastupis na RD (hruba podstata) ale mysliet si na to a aj to nahlasit v praci musis ty 😉
@mirinka7 ak zacnes MD v r. 2011 bude sa ti pocitat (ak pracujes) z hrubej mzdy za predchadzajuci kalendarny rok, t.j. r. 2010. Ak by si sla na PN-ku nic sa nemeni, pretoze materska aj PN-ka sa vypocitava z vymeriavacieho zakladu (hruba mzda) a deli sa to odpracovanymi dnami. Cize ak pojdes na PN-ku este v decembri 2010, bude sa ti PN-ka vypocitavat za min. kalendarny rok, t.j. 2009, ale ak nastupis na MD v r. 2011 bude sa ti pocitat za rok 2010.
@bay Dovolenku dostane preplatenu ak sa dohodne so mzdarkou alebo vedenim. Nemusi ju vycerpat, moze si ju dat preplatit. Lebo keby nahodou si ju necerpala medzi MD a RD ( tam tiez treba davat pozor nato, aby MD a RD boli este v tom istom mesiaci, lebo potom stratite jeden mesiac RD) tak by jej dovolenka za tri roky prepadla. Takze ja odporucam dat si ju preplatit alebo vycerpat medzi MD a RD.
@kvetka84 takze by nemal byt ziaden problem vsak, ked som cely rok normalne pracovala? este uvidim, co povie lekar, ci bude potrebne byt tak dlho PN, ale uz aj sef ma zacal hnevat, lebo mi naschval pridava pracu, vraj treba vyuzit dokym tam som, tak ostatnym ubera a mne pridava a ja uz na neho nemam nervy 😠
@hasacka tak po skonceni MD povedz mzdarke, ze chces dat zvysnu dovolenku z r. 2010 preplatit. Pretoze po troch rokoch ti prepada stara dovolenka. Takze ja by som ti navrhovala aby si si aspon r. 2010 dala preplatit. Kedze r. 2011 (alikvotnu cast) ti nemusia preplatit podla zakona, lebo na to mas cas do konca roka.
Ak by si nechcela preplatit dovolenku ale predsa cerpat, tak davaj pozor medzi prechodom z MD na RD. Ak ti MD konci (odhadom) 5.7.2011 tak by si automaticky mala nahlasovat na Socialku a Urad prace od 6.7.2011. Ak by si chcela cerpat dovolenku tak aspon tak, aby si rodicovku dovolenku urcite zacala cerpat este v juli, inak ti prepadne tych slavnych 190 eur z Uradu prace. Ak by ti dovolenka presahovala od 6.7.-3.8. (priblizne z mesiaca na mesiac) tak by si prila o RD za jul. Dufam, ze je to jasne 😖
no s tymi dovolenkami ste ma riadne poplietli 😒 ja mam nastastie este 12 dni do konca roka a na januar mi pripada podla mzdarky 1,5 dna, takze v januari do roboty asi uz vobec nepojdem. to je kraaasna predstava 😵 a inac, kolegyni, asi pred 2 rokmi preplatili dovolenku pocas materskej, len poslala ziadost...
Podľa § 113 ods. 2 Zákonníka práce (ZP): "Ak si zamestnankyňa nemôže vyčerpať dovolenku pre čerpanie materskej dovolenky alebo rodičovskej dovolenky ani do konca nasledujúceho kalendárneho roka, nevyčerpanú dovolenku jej zamestnávateľ poskytne po skončení materskej dovolenky alebo rodičovskej dovolenky".
http://moje.hnonline.sk/node/2035
tu je to celkom fajn vysvetlene, az na to, ze ta pani je pripad, ze stihla v roku ked nastupuje na matersku, odpracovat 60 dni, co my nestihneme, takze neviem ci nam vznikne narok na dovolenku.
vznikne nam narok na dovolenku, lebo materska sa pocita, akokeby sme pracovali, cize budeme mat odpracovanych tych 60 dni
Ahojte
@kvetka84 a nevedela by si mi poradit ci sa mi oplati nastupit este teraz do roboty, kvazi na mesiac, ci mi to zvysi matersku alebo to nebude mat na to vobec vplyv, podla tyhc novych zakonov, ja som od augusta nezamestnana,
a dnes mame za sebou poradnu babo Ok pekne rastieme, krcok Ok, ozvi Ok sa tesim este ma caka ten cukor, :-P
a mame plus 6 kg
@erika1983 Ak si nezamestnana a napr. 1.12.2010 by si si nasla novu pracu a zamestnala sa, zalezi od tvojej hrubej mzdy. Kedze sa ti MD bude pocitat v zavislosti od tvojho posledneho zamestnania. Ak by si sa zamestnala teraz v decembri s HM 800 eur. Tak by sa ti tato suma ratala ako vymeriavaci zaklad na vypocet MD. Cize by sa ti to oplatilo pri co najvyssej MD. Ak mas koho, aby ta zamestnal za co najvyssi plat tak ti to odporucam. Pretoze od noveho roka sa bude MD ratat ako 60% z vymeriavacieho zakladu. Momentalne je to 55%. Ak ostanes nezamestnana, tak sa ti bude vypocitavat vymeriavaci zaklad z posledneho zamestnania. Cize si zvaz, kolko si zarabala prvy pol rok a ci by ta mal kto zamestnat na ten jeden mesiac s co najvyssou hrubou mzdou.
@kvetka84
@erika1983 no, ta 60% materska este nie je ista, a napr. na decembrovej schodzi teraz budu schvalovat aj to, ze
ak zmenis zamestnavatela, tak sa ti bude z tohto "posledneho" zamestnania ratat materska, az ked trvalo dlhsie ako 90 dni, presne kvoli takymto spekulaciam. dufam, ze to neschvalia, lebo mam po chlebe :(
@erika1983 no, momentalne by ti to preslo 🙂 , ale presne tak ako pise @zipsy , ma sa to menit, ale aj keby sa to menilo teraz v decembri, tak do platnosti co ja som zapocula ma prist do platnosti az od marca. Cize ak ides na MD v januari "teoreticky" by si nemala spadat este do noveho zakona a zmeny v zakone.
v dnesnom novom case pisu, ze to bude platit od januara, a ze predlzuju na 34 tyzdnov. ale hovorim, ze to nie este iste....
@lilunka ja som tak pocula, zipsy zasa pocula , ze od 1.1.2011. A pravdou je, ze este to nie je iste a schvalene vo vlade, cize zatial sa nic nemeni, hoci sa urcite zmeni. Je tam vela otazok. Podla toho ci od 1.1., podla toho, ci sa to bude tykat aj mamiciek, ktore uz budu na materskej alebo iba mamiciek, ktore pojdu na matersku. Priebezne to budeme asi vsetky sledovat, tak sa este budeme informovat. Dufam, ze to bude v nas prospech 😉
baby.. tak ja som si dnes bola obzriet ten moj vysnivany S4 a oni mi ponukli trojkombinaciu concord fusion za 666 eur... som si vzala den na premyslenie, ale nedokazem sa rozhodnuuuuuuut ☹

@elesarka no s tou dovolenkou je to tak, ze napr. ak si nezoberies v januari nic, tak po materskej ti patri cca 12 dni dovolenky, ktore si mozes vybrat medzi materskou a rodicovskou dov. Neviem, ci je to mozne aj po tych 3 rokoch rodicovskej d.