Termín pôrodu marec 2011
Ahojte buduce maminky je tu nikto kto by mal mat termin na marec 2011?
@zanuska http://www.employment.gov.sk/index.php?SMC=1&id...
zakon c. 561/2008 "Za zárobkovú innos na úely tohto zákona sa považuje aj poberanie materského10)
alebo poberanie obdobnej dávky v cudzine najdlhšie do šiestich týždov odo da narodenia
alšieho dieaa."
vytlac si to a chod s tym na urad, aleo napis IP gape, ci ti vie nejako inac poradit....
ahojte milé dámy
pripájam kontakt na veľmi milú a ústretovú pani z Ústredia UPSVaR v Blave, ktorá mi pomohla vybaviť tento príspevok - potvrdila mi, že mám naň nárok na obe deti a urobila školenie pre "nevedomé" pracovníčky nášho okresného UPSVaR, ktoré mi dvakrát tvrdili, že nič také nevyplácali. Možno sa aj u Vás na úrade urobí potrebný poriadok.
Pani Kovarová komunikuje aj s verejnosťou, takže ak by mali u Vás na úrade problém, môžete sa na ňu obrátiť. Je to verejné telefónne číslo, dúfam, že ho môžem aj takto zverejniť. Napisala mi v e-maili: Ustredie metodicky riadi a usmernuje urady prace, socialnych veci a rodiny pri aplikacii jednotlivych ustanoveni, ktore prinesie prax.
My sme velmi ustretovi k uradom a urady sa na nas musia obracat s otazkami k situaciam a pripadom, ktore sa v praxi objavia. Poskytujeme informacie aj e-mailovou postou jednak obcanom ale aj do casopisov ako Novy cas pre zeny, Zena a zivot a pod.
Takze Mgr. Jana Kovarová - 0220455814
@sirinka Ahoj, tak ja som dnes tiez bola na UPSVR a tiez som bola zrusena ze pokial maly nechodi do skolky a ja som nezamestnana, tak nemam narok. Ale narok na matersku mi vznikne. Tak teraz fakt neviem 😖 Mozes mi pls hodit do IP aj jej mailovu adresu (som z tvojho textu pochopila ze si s nou pisala), ze by som jej napisala ako som na tom a nech to mam cierne na bielom ked pojdem zas na UPSVR 😉 Dik.
@bay nie, mne o tom dala info kamoska zo senca...a odporucila ma na tuto temu na konikovi....takze neviem o nic viac, ako je napisane v zakone...
a tu vam kopirujem iba z tej temy info, ktore mozu pomoct....
takze poberanie materskej je povazovane za zamestnanecky pomer a takisto v tom zakone stoji, ze vam vznika narok do vysky 25% z RD pokial sa starate o dieta same....to som ja pochopila zo zakona...treba si to vytlacit, riadne precitat, zvyraznit state, ktore sa vas tykaju a s tym ist na urad....
baby ja takto vybavujem peniaze z rakuska uz treti rok...co si sama nezistim a nepridem im tam uz s konkretnymi zakonmi a narokmi, tak mi nepriznaju.... 😠 je to o hubu, ale ked raz na to mate narok, tak preco nie...
v podstate ide o prispevok na obidve deti po dobu dvoch mesiacov, max. troch....takze celkom pekne peniazky....
Ahojte baby, chcem sa spytat ake mate velke babo lebo mne povedal doktor ze male vazi nad 2kg a to som este len 32 tyzdni a niejako mi to nesedi, ja som v dansku tak sa chcem spytat ake mate vy skusenosti na slovensku. Dakujem
@nika0403 ahoj, tak ja som na zaciatku 31.tyzdna bola na poradni (v pondelok) a malinky ma 1830 g, dost je velky, ale to uz od nejakeho 20.tyzdna je velky. Teraz mi povedali, ze o nejake dva tyzdne, uz bola aj o tri tyzdne popredu s vahou. A to nejem nejake speci vitaminy, jem normalne, zdrave, lahke jedla, ovoci a tak. Vraj je to ok, len bude proste macko alebo mozno aj skor porodim o nejaky tyzden. 🙂
@bay
@sirinka
@zanuska táto téma má tiež veľmi zaujima, ak má mamička nárok ns MD tak má podľa mňa tiež nárok na tento prispevok, AK budete mať nejaké info ďalšie určite pridajte sem 🙂 Ďakujem už vopred
Ja som sa tetusky pýtala na UPSVaR a nepovedala mi nič, som smutna z toho že nám take veci sami od seba nehovoria akoby to išlo z ich peňazí.
Dakujem vam babenky lebo uz som mala strach ze preco babo rastie tak rychlo, tak asi aj ja budem skor rodit no niekedy sa citim uz ako keby som mala aj zajtra rodit 🙂
ahojte
baby a také že príspevok na kočík alebo nejako podobne sa to volalo ešte existuje ??????
DIEVY KDESTE VSETKY?
@andrea142 samozrejme volá sa to jednorázový príspevok pri narodení vo výške 678 eur, pokial ide o tie nezamestnan´,mamičky tie po pôrodu nedostavajú žiadne peniaze po pôrode dostanú spomínaný jednorázový príspevok asi tak do 25 dní od podania (potrebuješ len potvrdeni eod dokiho že si sa pravidelne zúčastnovala na poradniach od 4 mesiaca tehotenstva plus od zdravotky ,že si za posledných 12 mesiacov bola poistená )dalej každý mesiac dostávaš 190 eur rodičovský príspevok ktorý je od 1.1.pre pracujúce aj nezamestnan´rovnaký ,k tomu ešte 22,01 eur rodinne plus prídavok k príspevku 10 eur ...
my sme mali v 30tt 1520g....a podla dr. bola mala o 5 dni vacsia ako by mala byt podla oficialnych tabuliek 😝
@fordemirka v podstate sa ta vaha zapisuje aj do knizky, skus si pozriet...
inac mna hrozne boli kostrc, teda to ma pri prvych dvoch tehu vobec....teraz si vzdy ledva sadnem...
Ahojte baby ...dnes som bola na kotrole u gynekologa a trosku som sa vystrasila a aj poplakala si. Posledne 2 mesiace som sa neustale sťazovala na bolest v panve, lonovej kosti a tvrdnute bruska. Tvrdnutie bruska po tom co uživam 8 tabl. magnezia denne presli, ale ta bolest v panve sa stale stupnuje. No a dnes mi bolo oznamene že musim ist k ortopedovi a v dosledku uzkej panvy mam planovanu sekciu - predcasne pred terminom porodu. Mala tlaci na panvu a keby som normalne rodila tak by hrozilo že budem so zdratovanou panvou lžat pol roka v nemocnici ...tak len teraz dufam že mala bude OK a že prirodzený porod sa nedostaví skor ako planovana sekcia. Nema nahodu niektora z Vas s takýmto niecim skusenost? Inac som stastna a vdacna že mam takeho gynekologa kt. am nenecha trapit sa a neohrozi nase baby 🙂
Drzte pace 🙂
@tijana tak podla mna je lepsie ak ti tu sekciu spravia budes ista ze babo je v poriadku
@brigus198754 Ano ja viem j to urcite lepsia volba ako rizkovat zdravie malej a aj mna 🙂
@tijana ja s tym mam skusenost z oboch tehu... pri prvom som mala bolesti od cca 16tt, v podstate pocas tehu s tym nemaju co robit,aj ked pojdes ortopedovi...v podstate jedine riesenie na znizenie bolesti je ziadne schody a vseobecne malo chodit... ak mas uzku panvu je planovana sekcia dobra volba..ja mam rit jak vagon,cize toho sa u mna nebali,ale riziko je vlastne to,ze sa ti tie vazy co drzia lonovu kost pokope roztrhaju a potom jedine co ti to spravi je dratovanie panvy.. a to by bol podla mna iny pruser 😠
pri tomto tehu mam ten isty problem,bolesti jak prasa,ale tak da sa to vydrzat... opat u mna nikto neuvazuje o sekcii ale to naozaj asi pre moju stavbu tela 😀
inak ak si z Ba a poslali ta k ortopedovi a chces ist,tak chod k dr.Blasko , on ma s tymto skusenosti,kedze nie kazdy ortoped s tou zalezitostou prisiel do kontaktu. a da sa spravit utz meranie-ze na kolko cm mas tu lonovku rozostupenu,kedze ako tehu na rtg nemozes...tak si to skus vyziadat nech sa nato pozru,mozno ta sekcia nebude treba,lebo bolest je subjektivna...ja som mala velke bolesti a rozostup len 1cm,pricom za normu sa povazuje do 1,3 cm
kontakt na dr. Blaska
http://www.blasko.ginkopro.com/kontakt.htm

@zanuska no pokial mas narok na matersku predsa zamestnana musis byt, ci nie....?