icon

Termín pôrodu marec 2011

bebulik
29. jún 2010

Ahojte buduce maminky je tu nikto kto by mal mat termin na marec 2011?

sirinka
21. jan 2011
andrea142
21. jan 2011

@sirinka : aha ,tak som si asi zle prečítala tvoj príspevok, 😅 😅 .........ale ďakujem za ten formulár. pošlem manžela keď najbližšie pôjde do Senca nech sa na to spýta 😉

tijana
21. jan 2011

@martinex Dakujem velmi peken za radu ... no som zvedava ako to nakoniec dopadne ...ja jednoznacne verim gynekologovi Dr. Janacovi z Antolskej a som presvedcena že po rokoch skusenosti vie co robi a preco by mi normalný porod mohol uskodit teda aj malej v brusku ...

sirinka
21. jan 2011

dalsie info ohladne toho prispevku
https://www.modrykonik.sk/forum/rodicovska-dovolenka/mam-narok-na-prispevok-na-starostlivost-o-dieta-do-3-rokov/
akurat ti ziadost dvakrat, na obidve deti, teda aj na novorodenca vypiste....

martinex
21. jan 2011

@tijana si u Janaca,tak to sa nemas coho bat,mna k nemu poslala moja dr. kedze ona nerodi,ale ja som u Janaca absolvovala jedno utz v 30tt a vobec mi ako clovek nesadol,aj ked odbornik urcite je 🙂

vcielkanelka
21. jan 2011

@zanuska @andrea142 ...kocky ako Vas citam ... ked mate otazky ohladom takychto veci kludne sa ma opytajte , ja robim na UPSVaR a presne mam na starosti tieto veci, cize nebude problem.

vcielkanelka
21. jan 2011

@sirinka Od 1.1.2011 je novela rod. prispevku aj pris. na starostlivost. . Kedze od noveho roka sa popri poberani rod. prispevku moze mamicka zamestnat, o prispevok na starostlivost sa vyplati mamicke ktora je zamestnana poziadat v pripade ak jej naklady za starostlivost o dietatko - jasle, zivnostnik su vyssie ako vyska rod.prispevku. Tato davka- ak je dietat v jasliach, stara sa o neho zivnostnik je hradena z Eur. soc. fondov a neviem ci nema vplyv na nu aj uzemna prislusnost, co znamena neviem ci ju vyplacaju v celej SR.
Ak matke kt pobera rod. prispevok vznike narok na materske, musi to nahlasit na UPSVaR a RP sa jej odnime ak mesacne materse je vyssie ako vyska RP.
V inom pripade este vznikne matke narok na prispevok na starostlivost na starsie dietat do 3 rokov a to v pripade, ze jej vznikne narok na materske a mamicka bude poberat tento prispevok pocas poberania materskeho pocas 6 tyzdnov od narodenia mladsieho dietata

sirinka
21. jan 2011

@vcielkanelka ? neviem, co z toho vyplyva pre baby, ktore idu z RD na MD, co znamena "v inom pripade..."....skus nam to napisat zrozumitelnejsie...
co sa tyka uzemnej prislusnosti...to je podla mna blbost, ked je to raz statna davka, nemozu ju v jednom okrese vyplacat a v druhom zase nie....

sirinka
21. jan 2011

@vcielkanelka akurat vies mi poradit, ci sa tento prispevok vyplaca aj spatne...kedze kym ja matersku vybavim...pri magdulke to trvalo vyse roka...

vcielkanelka
21. jan 2011

Ked beries R.prispevok musis nahlasit vznik naroku na MD ... napr vznikne ti narok 18 februar na MD, dietatko sa narodi priklad 1.april a mas dietatko kt nema este 3 roky.... cize rodicovky sa ti este vyplati za cely februar ... a prispevok na starostlivost budes mat narok za cely april a maj , lebo sa to pocita 6 tyzdnov od narodenia ml. dietatka - toto ide zo stat. rozpoctu a to plati vsade... ja som mala na mysli prispevok na star vyplacany z ESF a to vtedy ked ma zamestnanan matka dietat napr v jasliach, toto sa da uplatnit vsade okrem BA, lebo nepatri pod ESF kvoli vyssej zivonej urovni.
Da sa uplatnit spatna ale len pol roka spatne, je to v zakone .

vcielkanelka
21. jan 2011

@sirinka Ked beries R.prispevok musis nahlasit vznik naroku na MD ... napr vznikne ti narok 18 februar na MD, dietatko sa narodi priklad 1.april a mas dietatko kt nema este 3 roky.... cize rodicovky sa ti este vyplati za cely februar ... a prispevok na starostlivost budes mat narok za cely april a maj , lebo sa to pocita 6 tyzdnov od narodenia ml. dietatka - toto ide zo stat. rozpoctu a to plati vsade... ja som mala na mysli prispevok na star vyplacany z ESF a to vtedy ked ma zamestnana matka dieta napr v jasliach, toto sa da uplatnit vsade okrem BA, lebo BA nepatri pod ESF kvoli vyssej zivotnej urovni.
Da sa uplatnit spatne ale len pol roka spatne, je to v zakone .

sirinka
21. jan 2011

@vcielkanelka aha....diky za info....takze aj tym babam, co m povedali, ze narok nemaju, tak ten narok maju...ak to spravne chapem...a to tlacivo je spravne, co som sem dala link?
a uplatnuje sa ten prispevok na starostlivost na obidve deti alebo len na to starsie...

vcielkanelka
21. jan 2011

Ked ma dieta do 3 rokov a ma prizna sa jej materske a narodi sa jej mladsie dieta , ano ma narok tych 6 tyzdnov od narodenia mladsieho dietatla. Ma narok uz len na starsie dieta, v 2009 sa dalo aj na mladsie, ale od januara 2010 sa vyplati len na starsie.
Hej spravne, ale nemalo by mat hore to logo ESF... k tomu treba dokladovat rozhodnutie o priznani materskeho , rodne listy oboch deti a uplatnis si narok- das datum narodenia mlad. dietatka.

sirinka
21. jan 2011

@vcielkanelka super....si velmi zlata.... 🙂

vcielkanelka
21. jan 2011

@sirinka Ked Vam - tebe a ostatnym babam tvrdia, ze na to narok nemaju - na tych 6 tyzdnov prispevku .... robi sa to takto : podaj ziadost, zdokladuj veci a tu ziadost si ofot a daj potvrdit prevzatie.
Kazda uradnicka musi ziadost prijat a do 30 dni podla spravneho konania rozhodnut vo veci ziadosti.

sirinka
21. jan 2011

@vcielkanelka no ved jasne, aj moja mama robi na UPSVaR, len na inom oddeleni... a ked raz je podana ziadost, tak sa musi riesit a hlavne spravne posudit....
len keby tak chceli aj v rakusku pracovat, tam je totalna anarchia na uradoch...

bebulik
autor
21. jan 2011

@vcielkanelka ahoj aj ja som ten prípad že som bola na MD teraz som na RP a od dnes AK mi bude uznané soc.poist. tak by som mala byť na MD.
Teta na UPSVaR mi povedala aby som čo najskôr doniesla rozhodnutie o poberani MD aby stopli RP, bojím sa že mi bude doručené až na budúci mes. To by som im potom vrátila peniažky keby mi poslali, moja otázka ked budem mať to rozhodnutie hned si mám pýtať formulár na prispevok pri starostlivosti o dieťa?
Ked sa mi narodí druhé dieťa tak k Vám prídem a podám túto ziadost
A potom mám este nárok z Vášho uradu na prispevok pri narodení? A to zas prídem po 28dnoch s potvrdenkou aj od doktora?
Este na niečo mám nárok teoreticky od Vášho úradu?

Pretože mám trošku zmätok v tom že UPSVaR je úplne odčlenení od Soc.poist a tam zase ďalšie papiere....

Prepáč AK to znie komplikovane ja by som sa chcela opýtať vlastne na čo všetko mám nárok od Vas teda od UPSVaR?
Ďakujem krásne

sirinka
21. jan 2011

@bebulik samozrejme, ze mas narok na prispevok pri narodeni plus este priplatok k prispevku...
http://www.employment.gov.sk/DIS/dis/index.php?...
a nerob si starosti, ak sa ti bude kryt jeden mesiac RP a materska...lebo RP sa nekrati, ak v danom mesiaci aspon par dni ti bude vychadzat este narok na neho....navyse sa vyplaca aj tak mesiac spatne....
http://www.employment.gov.sk/DIS/dis/index.php?...

bebulik
autor
21. jan 2011

@sirinka ďakujem veľmi pekne 😉

kesulkarenka
21. jan 2011

@sirinka ahoj, prečo je to také nespravodlivé a ja nikdy nič na dieťa, teda žiaden príspevok nedostanem? Mám už veľké deti, dvoch chlapcov a dieťa a teraz čakám štvrté, ale je to terajšieho manžela prvé dieťa, prečo nemám nárok na ten mimoriadny príspevok, veď ja tak isto po toľkých rokoch potrebujem pokúpiť komplet celú výbavičku pre malinkú.....len mi to tak prišlo ľúto, celý život pracujem ako riaditeľka pobočky banky, starala som sa sama o deti a štát mi nikdy v ničom nepomohol.....a čo sa stane s maminou a s príspevkom na dieťa, keď dieťa po mesiaci "odloží", alebo dá do hniezda???Prečo tie dievčatká z rómskych osád môžu peberať všetky príspevky a nikdy pre tento štát nič neodviedli, lebo v živote nepracovali??? nie je to vôbec spravodlivé....

sirinka
21. jan 2011

@kesulkarenka bohuzial ty mas narok iba na ten prispevok vo vyske 151 eur...
co sa tyka romiek, tie takisto maju narok na priplatok k prispevku iba na prve tri deti...a na druhej strane, ja osobne tymto zenam vobec nic nezavidim...
odobrat im pripsevky by znamenalo iba zvysenie ich kriminalnej cinnosti, na co by sme v konecnom dosledku zase doplatili iba my... riesenie by som skor videla v nevyplacani penazi v hotovosti, ale zriadit pre nich koordinatora alebo nieco take, kto sa postara o to, aby tie peniaze sli skutocne na urceny ucel...ved aj v zakone stoji "povinnost vyuzit peniaze na urcity ucel" teda na zabezpecenie zakladnych potrieb pre babatko...
ibaze pri neustalom znizovanni poctu zamestnancov to je len velmi tazko kontrolovatelne...
moja mam robi na davkach v hmotnej nudzi....len z vyplazenym jazykom stihaju vybavit ziadosti do terminu....a zase im ponizili stav aj vyplaty....

kesulkarenka
22. jan 2011

@sirinka ďakujem, veď ja viem, že je to takto a bohužiaľ, nič s tým nespravíme, mohli by sme tu popísať x strán na túto tému. Nespravodlivosti je "našťastie" v tomto štáte neúrekom, ale našťastie sa o svoje bábätka vieme vždy vzorne postarať. Takže tak.....veľa pekných chvíľ pri tehuľkovaní a nech máme už tie svoje mimča konečne domka....

labutka
22. jan 2011

Ahojte, ak mate chut pridite sa pozriet na workshop o modernych latkovych plienkach vo stvrtok 3.2. o 10.00 alebo o noseni deti v ergonomickych nosicoch a baby-satkach v stredu 9.2. o 10.00 v MC Rybka v Bratislave - Vrakuni.
Viac na www.webareal.sk/mcrybka alebo www.latkovky.sk/prezentacie
http://www.sdetmi.com/2011/01/workshopy-o-latko...

sindy107
22. jan 2011

ja som dostala prispevok tiez len na prve tri deti...potom uz nie len tem minimalni a to ani netusim kolko je ☹

brigus198754
22. jan 2011

suhlasim moja mamka mala nas troch pred rokom sa mi narodila sestra na ktoru nedostala ziadne peniaze i ba prispeok vo vyske 151eura .Podla mna je to nespravodlive ona tiez mala dieta s 13 rocnym vekovy rodielom vsetko mala nakupit nove

pohodacka
22. jan 2011

Ahojte maminy.Chcela by som vás poprosiť o pomoc,resp..radu.Dnes začínam 35 TT,čakáme dievčatko.Včera sme boli na sono a dr nás zarmútil,že bábika je malinká-1858 gr.Všetko inak bolo ok-srdiečko,prietoky atď.Ale že je proste malinká.Pýtala som sa,či mám na silu jesť alebo čo môžem pre ňu spraviť,ale on že to nie je o tom koľko zjem,to je vraj ok,lebo placenta vyživuje dobre.Čo teda?Vy ste približne tehuľky toľko koľlko ja,viete mi prosím povedať koľko majú vaše detičky?Čítala som síce,že tie soná nie sú presné,ale...
Ďakujem všetkým vopred.

sindy107
22. jan 2011

@pohodacka ahoj moja mala v 30tt 1440g.teraz neviem kolko..ale ked som bola u mojho na sono v 30tt povedal mi ze je male ze ma 1100g a o dva dni na to na 3D mala 1440g.tak si nelam hlavicku ono to meria asi ako same chce..

pohodacka
22. jan 2011

@sindy107 ďakujem,moja mala v 30TT 1250 g.Ale vďaka 🙂 .

briketa
22. jan 2011

@pohodacka
1. Sono je len odhad (u nas sa to vobec nerobi)
2. Preco sa Ti to zda problem, ze je drobna ked je vsetko OK a mas este sest tyzdnov? Budes mat o to lahsi porod.
Moje deti boli obe drobne (a ja mam meterosemdesiat) dcera 2.5 kg, syn 2.8. Normalne donoseni, porodeni. Zdravucki.
Tes sa, ze sa tak nenatrapis. Ludia su mensi a vacsi, silnejsi a chudsi. Nemozes stale porovnavat s nejakym standartom.

pohodacka
22. jan 2011

@briketa ďakujem pekne,mňa len dr vyplašil,že no ale je malinká-trochu hypotrofická.Díval sa naˇmňa akoby som jej papať nedávala.Pritom by som jej dala posledné..ale to každá mamina.Tiež som si myslela,že je po mne,lebo som nízka a chudá,ale ten dr pohĺad...fakt by sa mohli nikedy kontrolovať a nie stresovať maminy.