Termín pôrodu marec 2011
Ahojte buduce maminky je tu nikto kto by mal mat termin na marec 2011?
@zibritka a vztah s dietatom je na ktorom mieste pri tom systeme, co navrhujes 😅 ja som si tiez myslela, ze sa budem ponahlat naspat do roboty, ale ked vidim, ako zle mala znasa odlucenie a ze ma este velmi potrebuje, rozmyslim si to 2x. radsej sa uskromnim, aj ked to pri hypo a krize nie je uplne jednoduche. skor mi vadi terajsi stav, ked nemozeme popri materskej/rodicovskej pracovat - jedine na cierno. inak mame susedu, ktora ma obchod - prvu dceru davala cez den k babke, aby mohla zveladovat podnikanie - teraz uz mala chodi do skoly a akceptuje viac babku ako mamu. teraz ma druhu dceru a radsej pozmenila styl podnikania a trieska si hlavu, ze tie prachy za to pri prvej dcerke nestali za to.
necitala som este tie novinky, ale ved Mihal mal celkom ucelenu koncepciu pred volbami a pomahal mamickam orientovat sa v systeme davok..musim kuknut, co sa zasa pototo.
a sorry, ze som vam sem zasa vbehla. za to moze @bezaz 😀 keby nebola teraz uz aj marcovka a nezbadala som jej prispevok, tak sem ani nepachnem 😉
@zibritka pre mna je auto nutnosť. Neplánovala som sa z materského príspevku "nabaliť", ale toto je kvapku nepríjemné zistenie 😒
Mám pocit, že u mňa funguje Murphyho zákon - takmer vždy stojím v najpomalšom rade v tescu🙂, po 20 rokoch tehotná - zrušia príspevok 😀 😀 no komédia, až tečú slzy - len nie od smiechu.
@zibritka ja ti verim.. ja budem dostavat mesacne 154eur a ani o euro viac, teda len prispevok. na matersku nemam narok, kedze nepracujem, ale studujem. zas nemozes sa nanho tak kriticky pozerat. ficiak stedro porozdaval peniaze a musi sa s tym nieco zacat robit.. bolo uplne jasne ze prispevok este aj pre druhe a tretie dieta je dlhorocne neudrzatelny. nie sme taky bohaty stat, aby sme si to mohli dvolit. a ak to zrusi a naozaj to prenesie do zvyseneho prispevku, tak je to podla mna omnoho lepsi napad. aj ked ten prispevok pre prvorodene dieta by som nechala, ale tak zrejme nie je z coho ho vyplacat..
zrusit prispevok?
Tak ten Mihal ma nastval, doposial som ho povazovala za skveleho cloveka.Ale ked je niekto uz minister, tak hovori inak ako pred volbami.
Tak nech ho zrusi az od jula 2011, nech si to vedia zahrnut do planov matky, ktore len chcu otehotniet..na hnus..
@andiekens pozeráš sa na to rozumne, hlavne z pohľadu toho, že si ešte nezarábala ( teda ani neplatila dane), ale môj pohľad je trošku odlišný. Dosť peňazí som odviedla štátu, a ak mám slušne pripraviť do života ďaľšieho platiteľa daní ( na rozdiel od rómskych matiek s mnohopočetnou rodinou detí čo majú problém zvládnuť ZŠ) očakávala by som ASPOŇ príspevok vo výške životného minima počas 3 rokov. Potom by mali byť pracujúce matky chránené pred výpoveďou ešte aspoň pokiaľ bude mať dieťa cca 9 rokov aby v prípade choroby už mohlo ostať doma samé.
......no a potom som sa zobudila.... 🙂
inak mne je stale zle, cely den ma napina, casto zvraciam, skoro nic nejem, malo pijem. Bola som dnes aj u lekara, kazal mi kupit homeopatika na nevolnost, tie uz beriem a predpisal mi cipky Torecan?
ma niektora z vas osobne s tym skusenost?
v pribalovom letaku sa pise ze sa nema pouzivat v tehotenstve, len ak to nariadi lekar, ak je riziko ohrozenia plodu prevazi ohrozenie matky..no kto by to potom bral???
@dendy1 pozeram sa na to aj realne.. videla som system vo viacerych krajinach. v takom dansku ti garantuju miesto sest mesiacov po narodeni dietata a pocas tejto doby dostavas od statu vysku svojho platu. ale po tychto 6.mesiacoch ti vsetko pada a dostavas len minimalny prispevok a prichadzas o garanciu miesta. v spojenych statoch sestrina svagrina ak nechcela prist o miesto musela nastupit po 3.mesiacoch do prace.. lebo stat jej ho viac negarantoval. v inom state usa, kde som zila ja to zas bolo 6 mesiacov. a ty navrhujes 9 rokov ?? ved to je sialene.. neber to v zlom. a pozri sa na nas stat aky ma deficit, ficiak zacal stavat dialnice systemom, ze zadlzil aj nase vnucata. chyba slovakov.. koho si vacsina zvolila, toho mame vsetci. ale peniaze sa nedaju donekonecna rozdavat. niekde musi prist skrt, ak nechceme dopadnut ako greci. a to, ze si to odtrpia nase deti.. no holt, nasa chyba. mali sme rozmyslat skor ako sme sli volit pred 5. rokmi (teda cest vynimkam). som sice student, ale popri skole pracujem a aj ked z mojho prijmu neplatim dane, to neznamena, ze nepoznam hodnotu penazi. priatel ma dve zamestnania, aby sme dokazali do buducna vyzit vsetci traja aj s hypotekou.. a fakt nemam problem si priskrti opasok teraz za cenu, ze moje deti sa o hoci aj 15 rokov budu mat lepsie.
...zrusenie priplatku k prispevku pri narodeni 1.-3. dietata - no priznam sa ocakavala som to, celkom mi aj odlahlo 😅 Mam tendenciu nebrat si to osobne. Budovanie socialneho statu sposobom 4-rocneho rozdavania skoncilo. Minula vlada si do rezortneho rozpoctu na tento rok nenarokovala ciastku potrebnu na vyplacanie zvyseneho rodicovskeho prispevku, takze ked tam tie peniaze ministerstvo realne nema, co ine ma novy minister spravit? Setrit a/alebo poziadat ministra financii o doplatok. Ved nic ine mu neostava. Budme rady, ze k tomu zvolal tlacovu konferenciu a informuje obcanov.
Zrusenie priplatku k prispevku sa vraj premietne do zvyseneho rodicovskeho prispevku - realne vsak mozno len zaplata rozpoctovu dieru. Pockajme si na novy navrh zakona - potom sa mozeme realizovat a pripomienkovat prostrednictvom nejakej verejnej iniciativy.
Musime setrit - ja uz som davno zacala - babka k babce, budu krpce 😀
@euphoria precitaj si o stranu pred moj prispevok ohladom torecanu.. 😉 mna nim dopovali v nemocke intravenozne a lekar mi povedal, ze sak aj tak ine na to nie je.. co sa tyka cipkov, po tejto skusenosti som si ich davala v pripade, ze som vracala bez prestania minimalne 12 hodin a uz zasa hrozil navrat do nemocky koli dehydratacii.. v tehu som si ich dala asi 5, mala je v poriadku 😉
baby k tymto zmenam pristupujem, ze prachy sa nedaju vytlacit z hovna, tiez som koli novemu zakonu platiacemu od 1.1. tr musela prestat par hodin ucit, lebo by som prisla o rodicak a zaroven aj o dochodkove poistenie, aj ked sa to dalo kadejako klamstvom obist 😠
@zibritka mam sprostu otazku, ty budes matka samozivitelka?
Tato vlada je tvorena len pre prachacov, ktorym tieto debilne zmeny vadit nebudu.Vraj socialny stat...No jasne o chvilu z nas budu socky😀 Mali by zacat u seba , kurvy jedne. A pravdu povediac je jedno co tu bude potom , mna zaujima ako si budem zit ja.Ale mozu sa opat tesit aj invalidi , dochodcovia, atd. hlavne ti , ktorych sa to vsetko brutalne dotkne a bohuzial nic s tym nespravia, lebo beznohy clovek si pracu nenajde, chudak , ze ju ma seknutu pod kolenom a nie nad..., lebo to by uz invalid bol.
@euphoria este aby nevratili alikvotnu nasporenu sumu poistenia....este sa z takejto materskej netesme.Ja si tiez platim , ale uz ani neverim ze to dostaneme.
som z toho dosť rozčarovaná. ako na jednej strane som to aj čakala a hovorila som, že ktovie dokedy to bude.... ale teraz ma to zaskočilo. z tých peňazí čo mám dostávať sa nám bude veru ťažko žiť. keď rátam hypotéku a ostatné náklady, ktoré máme, tak to čo dostanem je fakt len almužna. som z toho dosť smutná. viem, že sú ľudia na tom aj finančne horšie. ale ako rodina sa budeme musieť naozaj maximálne uskromniť a bude to žitie iba od-do. myslím si, že pôrodnosť sa zvýšila práve aj kvôli príspevkom a zvýšenej materskej. aj keď to nie je veľa, ale predsa lepšie ako to bolo. som zvedavá kedy to príde do platnosti.
@bajlinka_tn no ako spominas hypoteku , lenze co , este aj naklady na byvanie sa ti zvysia a to co sa tyka plynu, elektriny aj tepla.ved co , my na to mame....nie??
No baby, tak toto aj mňa poriadne naštvalo. Nielen že nedostanem zvýšený príspevok, ale počas rodičovskej dovolenky, na ktorej som teraz mi skončil prac. pomer uzavretý na dobu neurčitú a teraz som neplánovane otehotnela (aj tak sa veľmi teším). Takže pôjdem z rodičovskej dovolenky na materskú a nebudem mať ani zvýšený rodičovský príspevok (keďže som nezamestnaná). Tak som z toho "nadšená". Pri prvom dieťati mi to tiež s týmto jednorázovým zvýšeným príspevkom nevyšlo, malá sa mi narodila v decembri 2007 a príspevok zvýšili až od januára 2008. Všetky výhody sa mi vyhýbajú 😠 Malo by sa šetriť na niečom inom a nie na rodine a na deťoch.
ahojte baby, vcera som bola konecne prvykrat u mojej Dr, vyfasovala som knizku 😀 Ale mi vynadala, ze som nechcela brat ten Duphaston, dala mi riadnu prednasku, vraj to nemoze uskodit a pod. az ma dojala k slzam a potom ma aj lutovala nech nerevem jak trdlo..asi mi uz sibe z toho vsetkeho som strasne precitlivela 😒 Dala mi este nejaky krem, a zobrala rozne vytery, pozrela znova aj na sono a uz mame 2cm, srdiecko bije, tak sa tesim a dufam, ze to spinenie uz uplne odide, aj ked bolo len v case stolice...som strasne na nervy z toho vsetkeho, az mi kupodivu zacalo chutit jest 😀 A co sa tyka toho zrusenia prispevku statu za narodenie dietata, tiez som sa o tom dnes dozvedela 😠 😠 ...a nie som z toho nadsena...ale hlavne je, aby sa nase deticky narodili zdrave no nie? 😉 😉 😉
@mirinka7 super 🙂 , ja som bola u Dr. v piatok , bral mi krv a pre knizku si mam dojst 5.8., vraj ked uz budu vysledky krvi.No ako bral mi 7ampuliek, ked som ich videla,brrrrr, ale pohoda, zvladla som to, tiez ma sestricka ukludnila ze branie krvi uz bude len 4krat, tak sme sa smiali 🙂
Ja som v desiatom týždni a krv mi ešte nebrali, budú mi až 17.8.. Ani tehotenskú knižku ešte nemám. 😒
@zuzkapu no niektori dr.maju cas, hlavne na zaciatku, ja som bola prvy krat v 6tt na potvrdenie,pytala som sa ho kedy zacne robit vysetrenia a tak a povedal ze sa nie je kam ponahlat, ved uz coskoro aj tebe vezmu🙂
@martinkaastefanek ja idem na krv zajtra, asi ma tiez caka tolko ampuliek, tak si musim nabalit nejake jedlo, aby som neodpadla 😀 ale som zvedava, lebo doteraz neviem svoju krvnu skupinu, tak dufam, ze sa uz coskoro dozviem 😉 Idem aj na EKG a koncom augusta na dalsie vysetrenie, prva poradna az zaciatkom septembra, dufam, ze bude vsetko ok!! lebo ja som taka pokakana povaha 😀 Musim sa zmenit 😉 A byt silnaaaa.... 😉 Jeeej a este som zabudla napisat, ze mame prvu fotecku 🙂
@zuzkapu neboj to zbehne ako voda, alebo nedalo sa poziadat lekarku, aby ti zobrala krv uz teraz? myslim ze u tej mojej sa da, ale samozrejme ze ked na vlastnu ziadost, tak za poplatok 😒
ahojte...jaaaj ale ste ťažkú tému načali 😖
@mirinka7 mne je po brati krvi dost na odpadnutie tiez , ale teraz mi nebolo absolutne nic, az som sa divila, ale tak mam perfektnu sestricku a ta to zahrala tak ze ani neviem ze mi nieco brala, srandistka 🙂 tak sa zajtra drz, zvladnes to. 😉
@veronikapp uz na to nemyslime , aj tak to nezmenime
@martinkaastefanek máš pravdu...
@martinkaastefanek dakujeeem...a mozno si to nezvladla kvoli super sestricke, ale preto, ze si podvedome vedela, ze to robis kvoli babatku 😉 A pre nich vytrpime vsetko no nie? 😉
@zuzkapu Urcite bude vsetko v poriadku, neboj sa 🙂 Ked je sono OK, tak to je hlavne 🙂 Ved mne krv budu brat az tiez zajtra, tiez sa neponahlali a tiez som mala Dr. na dovolenke a k inej som nesla... Nemozeme sa bat, musime mysliet pozitivne, lebo to s nami preziva aj ten maly cloviecik. Tak drzim palce 🙂
ahojte baby moc sa neozyvam lebo po veceroch skoro zaspavam..a tak cely den smalym tak ani laptop nemozem zapnut lebo hned mi do toho strka prstoky 😀 no k teme sa uz nebudem vyjadrovat je to tazke a kazda mame na to iny nazor 😉 tak to nechame tak ale to dobrovolne nemocenske poistenie si platim aj ja maximum aby sme sa mali apsom ptoom trosku lepsie lebo veru hypo na krku ja mam teraz len ten nizky rodicovsky takze je to na zaplakanie a pokiel muz nezaraba aspom 1000eur co bohuzial nei nas pripad tak rodinka sa moze strcit sprapacenim do riti...ale tak maly ma vsetko a to je hlavne aby tomu nic nechybalo 😉
akurat tu unas prsi apsom sa vzduch bude dat dychat lebo potom som ako omacka..dneska som varila fazulovu polievku alangose uz nikdy viac blbe langose tolko som stravila pri tom sporaku ze az....ale tak co nespravit pre zaludok🙂 ozaj pocujte hlavne druhorodicky.aj vby uz mate tak velke bruska?ja som si pozerala fotky z prveho tehu a mam brucho ako tam v 4mesiaci!je to normalne?a pri tom snazim s ajest normalne nic neprehanam....

baby, navrhujem reformu, kedze Mihalovi to v hlave hrka... Od marca si zalozime sukromne jaslicky, ktorym dame vlastne pravidla... je nas tu dost vela, takze sa urcite najdu aj baby so zodpovednym vzdelanim k detom... mamicky, ktore sa na to daju, tym bdeme platit za starostlivost a my pojdeme robit, aby sme mali z coho zit a zivit dieta... viem, ze je to zjednodusena verzia, ale podobny system funguje v Holandsku, od troch mesiacov matky idu naspat do prace... tam je to ale tak, ze dieta beru so sebou a maju tam vytvorene podmienky ako v skolke... a ked dieta place, matka odbehne od prace nakrmit a podobne... vsetko tam funguje ako hodinky... opatrovatelku a priestory tam ale zabezpecuje firma, ale plati sa samozrejme poplatok... tej firme odpada platenie materskej, pretoze ma matku spät hned po par mesiacoch a nemusi zamestnat niekoho na dobu urcitu ako nahradu... a vsetci su spokojni... preto dost nechapem Mihala, ze nie su peniaze, preco nenavrhne nejaku celkovu reformu... a ked nie, tak sa fakt zgrupnime a spolu vymyslime... 😉