V decembri 2010 budem maminou
Ahojte 🙂
Dufam ze ked sa teraz posnazim mozno budem raz v tejto teme.Rada by som 😉
@ivona2010 ja balím naširoko ešte na noc. len už sa mi ledva zmestí do látkovej plienky, a do ortop. nohavičiek ani nehovorím, to už mám tretiu velkosť. ja som tiež čítala články, že ked sú klby už v tomto veku dobre vyvinuté, tak netreba. len som čítala aj prípady ked na vyš. povedali že je to v poriadku a nebalili a potom v polroku zistili, že boli zle vyšetrené klby a mali baliť a potom bol problém... ja myslím že tomáško má nožky v pohode ale ešte vydržím aspoň takto.
dnes sme poobede kočíkovali, ja som normálne uťahaná 😝 povedala som si že budem chodiť kým sa nezobudí a tak sme chodili vyše dvoch hodín. nejako sa mu tento jarný vzduch zapáčil a aj ja som rada že som konečne odložila kožušinový fusak. hned máme v kočíku viac miesta. šla som celý čas proti slnku tak vyzerám fajn 😲 😲
inak po 3 mesiacoch sme zistili, že autosedačku upevňujeme zle 😕 tak až od včerajška upevňujeme správne.
ruku mám čudnú, snímkovali a sadrovali lakeť, lebo ma bolel lakeť, lenže teraz sa mi zdá že mám čudné zápastie, strašne mi tam praská a zasekáva sa a bolí, ale to chirurga nenapadlo overiť, či okrem lakťa tam ešte nie je niečo navyše. všetko aby si človek sám nadiktoval, čo mu vlastne je... ide ma poraziť, neviem či mám povedať na kontrole niečo alebo sa na to vyprdnúť. uvidíme.
@ivona2010
@shira_ ahojte - to je nejake zvlastne ze balis nasiroko cez noc - mne povedal ze prave cez noc nemusim. A ze mam balit do polroka, pricom tak na prvej ako aj na druhej kontrole bolo vsetko ukazkove, uplne zdrave klbiky... Tak sa priznam baby ze ja uz nebalim vobec. Aj sa trochu bojim, ze ci to teda bude OK? ale myslim si, ze keby mal byt nejaky problem, tak by sa to ukazalo aspon na jendom vysetreni a on vysetroval 2x a stale to bolo v poriadku. A navyse vravel ze iba jednu plienku treba davat nasiroko, zlozit na tretiny a tak dat, takze to podla mna ani velmi nozky nedava od seba, kedze plienka je dost makka. Nas Mates pre zmenu zacal nosit po zime zase ortopedicke vlozky do topanok, (v zime sme mu do snehul nedavali), tak to bol zase vreskot dnes rano, vraj ho to boli, tlaci...atd., ja som nanho nakricala ze ked nebude nosit, nebude pozerat rozpravky, a stary mu slubil vrtulnik Harold zo supravy Vlacik Tomas. Hadajte kto mal vacsi uspech??? Chvilami si myslim ze ja som teda mizerna ucitelka 😒 😒 😒
Co sa tyka objednavania cez net - obcas hej, topanky by som sa ale bala, to vzdy musime vyskusat, lebo darmo ze je velkost dobra, ale nemusia sadnut na clenku alebo na sirku mozu byt uzke/siroke. Oblecko nakupujem, vacsinou cez bazar co sa mi paci, aj ja daco predavam, co mi uz netreba, zatial celkom v pohode. A este nakupujem cez net knihy, no ale tam nie je co pokazit 😀 😀
caute
ja nebalim nasiroko a ani som nebalila. V porodnici povedali ze netreba a na kontrole u ortopeda bolo vsetko ok, tak nekazal balit nasirokov.
@kvojtanikova Nechapem preco ti kazal balit nasiroko ked mas vysledky ok - podla mna sa tam nemoze nic pokazit
no my sme mali vcera uplne haluzny den. Maly mal nejako pomyleny rezim, spal v takych casoch co zvykne byt hore 🙂 a namiesto obedneho spanku si pospal neuveritelnych az 30 minut a potom na mna z kociara hladel ako na nove vrata, az mi po takmer hodine dosla trpezlivost a isli sme dnu. A potom vecer po kupani, ktore som mu posunula vcera uz na pol siestu, uplne odkvacol. No bodaj by aj nie, ked cele poobedie nespal. Nastastie nerevel, zato si to vynahradil dnes rano....
baby ked je takto teplo, ako obliekate drobcov do kociara?
@gilly ja ho napriklad obliekam von ked ideme na prechádzku ešte ho mam vo fusaku, a oblečiem ho v podstate do tenkých veci, ale ajtak ked ho vyberiem je spotený. neviem ako ho mam niekedy obliecť,
dufam že už konečne bude tepolo a nebude potrebný fusak a bude stačit niaka deka, a babo sa nebude niak extra potiť.
ale čo mi hovorili tak babo treba obliecť tak ako je mama, ale o jednu vrstvu naviac, neviem čo je na tom pravdy....
@vera1132 jj o jednu vec na viac..to som aj ja pocula..ja davam tiez do fusaka, ale nema ho uplne zapnuty len tak a vecicky uz tensie, prave nechccem aby sa potila..lebo parkrat som ju vytiahla tiez spotenu..asi to niejedobre.. tak si davam na to pozor.radsej menej tensie oblecko a radsej daku deku tenku ked treba alebo fusak zapnem..ale kontrolujem ju priebezne ake ma rucky a pod..
@gilly ja obliekam tak, ze ju necham v tom co je na doma, na to dam tenky flisovy overal a zabalim ju do deky. Tak polozim do kociara. A este mam taku tenku perinku, tu vezmem so sebou a keby sa mi zdalo ze je zima, este ju prikryjem. Fusak uz nepouzivam, iba vtedy, ak idem dakde s nou rano o 7-mej a iba na kratko, ze sa doobeda aj vratim. lebo potom by sa uz v tom urcite potila. Inak ja ju podla mna dost obliekam na doma, to je chyba, no ale co uz. Vsade ma 2 vrstvy, aj na nozkach aj na tele, a ked si to uvedomim, ja na nohach doma nemavam pod teplakmi pancuchy. No sak ked uz zacne byt teplejsie a hlavne ked sa zacne viac hybat, tak tie vrstvy budem vypustat.
no tak ja fusak uz nepouzivam, mam len tu flesovu zavinovacku do autosedacky, ale vlastne je uz vacsinou odkryty. Ja na doma obliekam len body a nohavice alebo dupacky a ked ideme von tak na to dam este kabatik a vybavene. N anohy nedavam nic navyse, a vzdy beriem jednu deku keby nahodou. Ale aj tak mam pocit ze je to vela, ale keby som odobrala nieco tak mam pocit ze je toho zasa malo 🙂
@kvojtanikova tak ja už nejdem baliť tiež, možno sem tam, ale neviem, či to potom má nejaký význam, a je fakt, že s tou jednou bavlnenou plienkou tie nožky nie sú tak naširoko
takže doma dávaš Boruške pod tepláčiky pančušky?
malý má nábeh na ploché nožky?
my nie ako sme už kedysi písali len hrubé ponožtičky a ked ideme von navrch len fliskové veci a do flis. fusaku dávam, nie je extra hrubý a čiapočku prechodnú, ale dvojvrstvovú
tie Diankine topky vraciam späť, lebo ju vraj tlačili na malíček a môžem kupovať ďaľšie
oblečko aj predávam aj kupujem na nete a aj z bazáru, sú tam pekné a kvalitné veci a lacnejšie
jedna pani zo ZA predáva nosič Liliputi za 54 eur, tak zvažujem kúpiť, lenže včera ma tak lámalo v krížoch, že mi bolo do plaču až tak ma striasalo pri zlom pohybe a veľmi často, predtým mi to až tak nerobievalo a ešte k tomu malý začal byť akýsi uplačkaný, asi som to zariekla, ked som všade chválila 😒, včera prespal dve hodky len v kočíku, ešteže tá noc je zatiAľ OK
@shira_ s tou rukou to ešte chvíľu potrvá, len im povedz, ak ťa bolí, inak zvládaš všetko robiť? aj kúpeš?
a čo ťa včera nebodaj opállilo? 🙂
ja som taká bledula, ešte od tej mojej popôrodnej anémii, budúci týždeň idem na krv, tak uvidím, či je to lepšie
@ivona2010 no ved aj ja som si to s tym balenim tak vyhodnotila, ze naco. Hej, davam Boruske doma pancusky, lebo ona sa fakt nejako extra nehybe. Na spanie nema pancuchy ale ma spaci vak. Teplacky ale davam take tensie, bavlnene. Maly ma nielen nabeh, on ma original ploche nohy, vlozky nosi uz 2 roky, no ale povedali ze to je na dlho, takze to bude nosti isto aspon kym nepojde do skoly.
Nosic Liliputi je podla mna tiez dobry, ja zatial Borusku v tom ABC nosim iba kratko, 15 minut, lebo viac nechce. Este je to pre nu asi nasiroko tie nozky mat, a bohvieco tam nevidi, kedze je este malicka. Myslim ze to bude dobre ked bude mat tak polroka. Ked je to tak rozlozene na obe plecia, netlaci mi to na chrbticu, no ale neviem, keby ma tak boleli krize ako teba, asi by som to radsej vyskusala. Skus pozriet na strankach Manducu alebo aj Lilipitu ci nahodou nepoziciavaju na par dni, raz som dakde citala ze si to mozes pozicat na 10 dni za 250Sk, a potom sa rozhodnes ci to kupis alebo nie.
ja som fusak tiež vyradila, mám presne tú zavinovačku do autosedačky, tú mám teraz v kočíku namiesto fusaku. to je super lebo sa s tým lahko manipuluje, na suchý zips. doma máme body a dupačky, von do kočíka dám body, punčošky, flisový overal a čiapku, flisovú zavinovačku, na to deku. potom odhadzujem 😀 včera som šla tak, že deka dole v kočíku, zavinovačka rozbalená, malý rozopnutý.. a ked som zašla do tieňa tak som zase zapla a zakryla. dosť boli rozdiely na slnku a vtieni teda.. a ked sa mi na slnku zobudil, tak reval ako najatý, rýchlo som ho vyzliekala a dávala dole aj čiapku a kojila v tureckom sede v tráve... už je super, že je tak teplo, nemusím makať domov, do tepla ked je malý hladný. inak som rozmýšľala, nemáte nejaký typ na krém proti slnku na tvár pre malého?? v kočíku mu dávam hlavu samozrejme do tieňa ale v nosiči alebo na rukách, alebo aj do koča sem tam zasvieti..ja som osmahnutá po včerajšku dosť, tak sa bojím o malého, predsa len tá detská kožička sa hned chytí, ved na slnku ešte nikdy nebol 😕
@kvojtanikova vidíš, tak asi to na noc nemá ani zmysel to balenie na široko... tak mu to zbytočne dávam 😕 inak už ma to ozaj nebaví, on je velký, však tá plienka mu nesiaha už dostatočne vysoko na pás a ako on stále kope nohami, tak si to celé vytiahne a nohy stiahne vedľa seba ked chce. na to už má taký chalan dosť sily. a presne ako píšeš, tá plienka je mäkká a 3,5 mesačné bábo si s tým poradí raz-dva. koncom apríla máme ísť na kontrolu.... no ked budem každý den nosiť nejaký čas v nosiči, tak budú nožky poriadne naširoko a hotovo.
@ivona2010 už posledné 3 dni aj sama kúpem, len som si volala muža nech mi malého vytiahne z kýbla a vyloží na pult. včera som prvý krát aj to zvládla sama. najlepšia rehabilitácia je tomáško 😕 7 kíl je dosť na takú ruku ale o to rýchlejšie sa zotavím. inak najhorší cvik je kľučka-otváraniie dverí, človek by nepovedal... a ešte dvihnúť panvicu 😀 sranda aké objavy.. a vždy ešte nájdem nejaký úkon, že si neviem ruku vytočiť do tej polohy napr. som bola na wc u doktora, bohužial som musela, tak som si obložila dosku papierom a na to si ešte dávam ruky a na ne si sadnem, však tie si potom možem riadne umyť - tak to som zistila že sa nedá urobiť 😀
@shira_ si dala dole ciapku? nie je to skoro, ze von bez ciapky? brdo ja mam niekedy take obavy, ze ci ho dobre obliekam a vsetko okolo toho aby som nieco nepresvihla ci nezanedbala.... ☹
tiez som rozmyslala ze treba daky krem kupit, buduci tyzden idem k doki tak sa opytam ale rozmyslala som na dklasickou niveou alebo nejaky johnson ak take maju...asi normalny nejakym UV 50...
tak to si sikovna, ze uz vlastne zvladas vsetko...ale mas pravdu clovek ked je nuteny...
@kvojtanikova ten nosič predáva pani od nás zo Žiliny, tak by som ho vyskúšala, ale tiež si myslím, že je to super pre detičky od 4-5 mesiacov a viac, ked aj niečo odtiaľ vidia, pevne držia hlavičku, aj ked sa tam vlastne dajú nosiť aj otočené tvárou von, zvažujem to aj preto, lebo od mája vraciame vajíčko, máme síce neonato od 0-18, ale nedá sa nosiť, a ked pôjdme niekam, že nebudem chcieť brať kočík, tak tatino bude nosiť a aj na túry 😉 nechcem kupovať drahšie, lebo nie som si istá nakoľko nakoľko využijeme
@gilly bolo mu teplo, na slnku bolo min. 30 stupnov, tolko doma isto nemáme. sedeli sme, iba som ho nakrmila a manžel akurát skončil na rybách a išiel pre nás. ja by som nešla veru ešte bez čiapky, je premenlivo, ked zájde slnko nie je dosť teplo podla mna. malý má celkom holú hlavičku, bez vláskov, len páperie. inak bez čiapky podla mňa nie je dobre dieťaťu ani kvoli slnku, vetru atď.
no ahojte baby, tak aj my sme uz zaockovani, uvidime ako to cele zvladneme. Boruska teraz spi. Dneska ma vytocil stary, ja som isla s Boruskou na to ockovanie pesi s kociarom, a on mal odviezt maleho do skolky. Kompletne som mu ho obliekla, dala som mu lieky, jedine co mal urobit bolo vziat mu pyzamko a teplaky ktore som mu pripravila na kreslo do obyvacky. Jasne, ze to nevzal a musel sa od skolky vratit, takze prisiel do roboty az 8:10. No ako som si to len mohla dovolit nechat tie veci v obyvacke, nabuduce ich mozem dat rovno na balkon, atd.atd.... no fakt nechapem, co su uz ti muzi uplne blbi, to im treba vsetko podat az do ruky alebo co?
a este som zabudla - Boruska uz ma 62 cm a 6320g!!!! Je to moja najkrajsia mala tlustoprdka🙂
ahojte,
mamini, vy už skúšate davať niaku zeleninku drobcom? ? ?
ak áno , tak čo?
@vera1132 blázniš????? 😲 príkrmy sa začínajú dávať až od ukončeného 4.mesiaca !!! skôr im to môže len ublížiť ako byť na prospech, veď bruško na to ešte nie je pripravené!!!! ja začnem až v polke mája s brokoličkou asi 🙂 ako prvé príkrmy sa odporúča zemiak alebo mrkva alebo cukina alebo brokolica....spravím niečo z toho na pare a rozmixujem 😉
@barchee a ty by si este mala davat pozor na to, ze Risko ma sice uz 3 mesiace, ale kedze je predcasniatko, vlastne ma iba akoby 1 mesiac, ci nie? Teda aspon tak som to citala, ze su normalne mesiace a korigovane. A prikrmy sa maju davat podla tych korigovanych, teda kolko by mal mesiacov keby sa narodil riadne v termine. Prvy prikrm je asi najlepsia mrkva alebo cukina, zemiak sa dost lepi ked ho rozmixujes. Mrkva je sladka a cukina zasa riedka vodova lahucko stravitelna.
@vera1132 barchee ma pravdu, este neskusaj nic, a kojis uplne alebo davas UM? Ak len kojis, mas este dost casu, ak davas UM, mozes prikrmovat tak od konca aprila.
@barchee
@kvojtanikova
boli sme na poradni, a dr povedala, ak uz papa UM ta možme ,že uz ide do 4 mesiaca,
ved este pockame 2t
@vera1132 no, ved to ti rychlo zbehne, este tie 2 tyzdne. Len nezabudni vzdy skusat iba jeden druh zeleniny a ten isty po sebe tak 3-4 dni, aby si zistila pripadnu alergiu alebo co. Zatial nesmies kombinovat rozne druhy v jeden den. Sama zistis, kedy je lepsie ten prikrm davat, ci doobeda, na obed alebo poobede. Ja by som zacala doobeda, najprv zje tak 2-3 lyzicky mozno ani to nie, musis za tym este normalne spravit mlieko ako keby to ani nejedol. Uz sa fakt tesim, najhorsie je ze to pripravujes ako pako a dietatko to potom nechce papat 😉 😉
@kvojtanikova uz sa tesim, A dakujem za radu
caute
uz riesite prikrmy? ja kedze kojim tak planujem az od ukonceneho 6. mesiaca - takze si este planujem vychutnat dva mesiace "nicnerobenia". Ale som zvedava ze ako to bude drobcovi chutit
@vera1132 potom daj vediet ze ako sa tvaril, ked ochutnal prvy raz take cudo mudo ine ako mliecko 😉
jaj baby,c o ste robili cez vikend? vsade bolo tak krasne ako u nas? skoda ze dnes je pondelok a manzel musel do prace, tak fajne bolo cez vikend ked bol doma ...
@gilly no ja pridam foto ako sa tvaril moj syn pred 4 rokmi, ked prvykrat papal 😀 😀
@kvojtanikova super foto 🙂 no som zvedaVA AKO sa zatvari moj.
🙂
ja uvidím kedy začneme prikrmovať, od 9.5. idem do roboty od 8.00 do 12.00. uvidím ako sa nám podarí urobiť "režim" . ked nakojím 7.00-7.30 tak mi vydrží v pohode do 10.00, donesie mi ho muž do roboty nakojiť a potom o 12.30 som doma v pohode. v núdzi by musel dať lyžičkou, idem učiť od 4. mes. držať pohárik nech sa mi vie už v lete napiť, príkrmy tak možno v júni, uvidíme, najlepšie by bolo až od ukončeného 6. mesiaca. nemám sa kam ponáhlať, je to bez roboty ked len kojím. ak by sa rozpapal tak možem vynechať jedno kojenie a zostať v robote aj 6 hod cez leto, len to už musí vedieť piť z pohára, aby sa nedehydratoval ked bude horko a budem musieť asi odsávať mliečko pre neho. dúfam že budem mať mliečka dosť, posledné tri dni je taký pažravý že pije často a dlho, k večeru už musím dávať z oboch pŕs a pred spaním už doslova žmýkam. inak je spokojný aj v noci dobre spí. neviem čo má také obdobie, že sa cickuje vkuse. len aby sa mlieko tvorilo podla potreby, nie že ma chytí nejaká kríza 😠
prebalovanie začína byť zaujímavé, malý sa začal pretáčať na bok a odvtedy nevydrží vobec na chrbte. alebo ked je na chrbte, dvíha hore nohy a k nim dvíha hlavu, no koniec- smejem sa že toto urobiť mám problém aj ja 😨 nechce ležať v lehátku, tam sa mu nedá hýbať tak našiel spôsob, ako sa z neho dostať dole, prehýba sa v chrbte do mostíka, zakláňa hlavu, proste furt sa nejako mrví a smeje sa nahlas 😲 vo vajíčku nechce byť a vyžaduje stálu pozornosť, ked ho necháme tak vykrikuje. ruky si pchá celé do úst, až z toho grcká, morký je na celom hrudníku od slín, robí z slín bubliny a prská na meter od seba. ked dám podbradník dáva si ho na hlavu ale aspon nie je celý mokrý. neviete do kedy trvá toto uslinené obdobie? pri kojení si sťahuje moje tričko na hlavu, hlavu otáča za všetkými zvukmi s bradavkou v puse, s nohami hrá futbal a rukami mi šmátra po koži, štípe a škriabe, ked je na rukách ťahá retiazku a vlasy.. začína to byť riadny živel 😨 😨

žienky ako sa máte???
ešte sa vrátim k baleniu naširoko,lebo zvažujem, že budem len do 3. mesiaca aj po prečítaní tohto článku...
http://primar.sme.sk/c/5271196/balit-ci-nebalit...
napíšte názory, ja by som súhlasila s tým ,že širokým balením sa nič nepokazí, na ak po sono kontrole bolo všetko ok,jadierka vivynuté al. naznačené, tak načo takto baliť do pol roka....
malý je od včera poobedia akýsi nepokojný a hnevá sa...ked som šla na poštu nechcela som sa ťahať s kočíkom, tak som ho nechala pri jednej pani pri obchode oproti a neviem, či ho tam niekto neuriekol, teraz spinká, ale ak sa zasa zobudí zlý, pretriem ho pocik. plienkou 😝
objednávate oblečenie al. topánočky aj cez net?ja oblečko dosť...ale asi 2x som objednala topky, aj dnes mi jedny došli tak uvidím ako malej sadnú, lebo tie predtým mi nechcela nosiť a tak ich máme doma už rok ako nové a dala som za ne 35 eur (Tripos), pritom samozrejme som volala do obchodu, kde ich ponúkali a vn. dĺžkana dĺžka topánočky sedela s jej nožkou, len hore na pätke ju vraj tlačili
a tieto dnes majú akúsi ryhu vo vnútri na stielke, síce maličkú asi 0,5cm a guma na päte má na kúsku nabeh na odlepenie, tak som písala pani, že uvidím ako sadnú a ak nie poprosím o výmenu al. vrátenie peňazí