icon

V decembri 2010 budem maminou

nanuska12
21. mar 2010

Ahojte 🙂
Dufam ze ked sa teraz posnazim mozno budem raz v tejto teme.Rada by som 😉

shira_
8. jún 2011

@mata_murkova presne, ja som to tiež skúšala, čo myslíš... ale iba čo som si dieťa prebrala a vynerváčila jeho aj seba, keby som nebola lenivá tak mám nakojené a spiace dieťa do pol hodiny, takto sme nespali už potom vobec 😀 😀 teraz poctivo vstávam k nemu, lepšie sa mi napapá aj spí a ja ked som spokojná, tiež raz dva zase zaspím.

shira_
8. jún 2011

@bebaa ja mám materskú do 16.6. takže sa chystám na sociálku, lebo mi na rodičovskú nastupuje muž. takže to vraj musím nahlásiť či čo. tiež neviem presne, čo treba.. ale pojdem sa opýtať. neviem, či rodičovská nabieha automaticky, ked zostávaš doma. ja som z toho jeleň. 😠

bebaa
8. jún 2011

@shira_ ja mam doma nejake tlaciva, musim sa na to pozriet...ze do kedy to mam 🙂 ach jaj, po uradoch chodit 😢

zahrika
9. jún 2011

@shira_ ahoooj 🙂 Tak pocuvaj toto.. bola som v poradni, a nase miery su ekvivalentne rocnemu dietatu 9740g a 74cm! dobre co? Tak nas uz nedobehnete :D:D
Inac bola som na socialke tento utorok a co sa tyka nastupu na rodicovsku, treba ist najprv na urad prace, zobrat tlacivo, vypisat, ten potom zaniest na socialku potvrdit ze ano koncis matersku a vratit sa s potvrdenim na urad prace a to je vsetko. Ja som si matersku predlzila o 3 tyzdne koli tomu ze som sama.

vera1132
9. jún 2011

ahojte, mam takú nezvičajú otázočku čo sa našej témi vôbec netíka.
kebiže žijete samé s babom, bez otca dieťaťa, aké priezvisko by ste zvolili? jeho alebo svoje? ako by ste to asi riešili?

ivona2010
9. jún 2011

@koriatko u nás presne to isté so spaním 🙂

chrumen
9. jún 2011

@vera1132 neviem ako to myslíš že bez otca - pokiaľ by mal záujem starať sa a venovať sa mu niekedy tak jeho ale pokiaľ by odmietal akýkoľvek kontakt tak jednoznačne priezvisko po matke - ako sa povie aký požičaj taký vráť

@zahrika ahoj a prosím ťa ako prebiehalo to ked si predlžovala tu matersku? ja som slobodna ale zijem s partnerom, chcela by som si to tiez vsak uplatnit len teda ze ci to nebude problem ked spolu zdielama jednu domacnost - pritom mame kazdy iné trvale bydlisko 🙂

vera1132
9. jún 2011

@chrumen no otec sa snaži mať kontakt, ešte ked neni babo na svete, nakupuje, dava mamičke peniažky, a ma záujem. a určite bude mať záujem aj po narodení. tak asi v takom zmysle to myslím.
no a mamička nechce dať oteckové priezvisko. ale by mohla urobiť kompromis, nie? da sa už dať aj jej a aj oteckové priezvisko dieťatku. nie?

chrumen
9. jún 2011

@vera1132 http://babetko.rodinka.sk/index.php?id=371792
nižšie su aj otázky a odpovede na temu priezvisko, skus pokukat ale všetko je to o tom ako sa rozhodne matka - je pekné že sa otec stará, že má záujem no ak sa rozhodne nedať jeho priezvisko nech sa určite dá zapísať do rodného listu

zahrika
9. jún 2011

@chrumen pokial nie je dokazatekne ze zijete spolu, teda ak platis na domacnost oficialne sama, nema u teba pihlaseny trv.pobyt, smeti ani nic a je tam len tak, tak mozes..ides na soc.poistovnu, vypises formular cestneho prehlasenia a dovod preco si o to ziadas, oni ti to vsetko poradia a podpises. To je vsetko, automaticky predlzujes na 37t matersku.

chrumen
9. jún 2011

@zahrika dakujeeeem 🙂 dako to poriesim hlavne tak aby dobre bolo

zahrika
9. jún 2011

urcite 🙂 je to v pohode 🙂

aleola
9. jún 2011

k tomu ukonceniu materskej..ano treba sa ist odhlasit a prihlasit na rodicovsky prispevok..vsade kde sa clovek nahlasi sa musi aj odhlasit nikto automaticky neodhlasuje na http://www.employment.gov.sk/DIS/dis/index.php?... je tlacivo neviem sice ci aktualne k ziadosti na rodicovsky prispevok..a este prechod je treba nahlasit aj na zdravotnu poistovnu..

vera1132
9. jún 2011

@chrumen dakujem.
to je že on sa snaži. ale ona odmieta. ved uvidim ako dopadne ich pripeh 🙂

chrumen
9. jún 2011

@aleola no nie aby to automaticky - ved to ma socialka vsetko pod nosom ale zasik len clovek aby sa zariadil ..... chcem sa spýtať baby či neviete ako to je s dovolenkou - ak ste zamestnana vznika totiz nárok na dovolenku a citala som ze ju mozte bud vycerpat kym prejdete na rodicovsky alebo si ju preniest do rodicovskej dovolenky mate s tym nejaka skusenost?

vera1132
9. jún 2011

moj malý začal škrabkať ako malé mačiatko, čo sa da škrabkať tak to hladka a aj škrabka 🙂
v noci ked spinka/me, tak počuť ako v postielke škrabka na ohranne hniezdo 😀

mata_murkova
9. jún 2011

@vera1132 keby som ja mala cakat s niekym dieta a nezis s otcom tak by som dala svoje priezvisko ale to je o tom ako sa dohodnu

shira_
9. jún 2011

@vera1132 sranda náš začal už dávno škrabkať. na rôzne povrchy, všade škrabká. presne ako hovoríš, aj v autosedačke škrabká, v postielke, aj mňa ked kojím. náš už má aj dalšiu fázu- štípanie a šklbanie, búchanie hračiek o zem...pomoooc 😀 plazí sa ostošesť, dopredu aj dozadu. ale napríklad z brucha na chrbát sa neotáča, on chce byť vždy len na bruchu a plaziť a točiť donekonečna. v noci začal spávať na bruchu až teraz, ale budí sa na to, že sa nevie odtiaľ niekedy dostať. tak potom dvíha hlavu a mrnčí. teraz napríkla d sa poplazil k s tolu a povyťahoval všamožné veci z neho, aspoň mám chcíľu pokoj.
@zahrika ty kokso, máš čo nosiť...no to nedobehneme, ani neterba, daj pokoj. náš má 8kg, priberá teraz tak 300g za mesiac. je úplne spokojný a pohyblivý, papá dosť. začali sme príkrmy a celkom fajn, zatiaľ bola len cuketa a brokolica na desiatu, prvý mesiac chcem len jedno jedlo dennne a asi len zeleninu, prípadne skúsim k tomu trochu mäska. ovocie dám až v júli. potom prehodím zeleninové na obed a ovocné na desiatu. lenže stále nekaká, od nedele dávam príkrm a ešte nič 😲
no dokelu nechala som ho chvíľu bez plienky a už očúral gauč 😠 😀 😀 no a teraz píšem že sa netočí z brucha na chrbát a akurát sa v okamihu pretočil. no on to predsa vie, mrcha malá 🙂 tak čo ma v noci budí kvoli tomu??

zahrika
9. jún 2011

@shira_ aky sikovny ked sa uz plazi..moj sa pokusa pohnut tym velkym zadkom ale nic..hore dole ale nejde mu to 😀 Pretaca sa pohodka a prikrmy? jooj aku chybu ja som s tym ovocim urobila..nechce ziadnu zeleninu, veeelky problem toje nieco donho natlacit, ale ved nemoze byt len na sladkom 😠

mata_murkova
9. jún 2011

@shira_ mozno vie len na jednu stranu nasa mala sa preta len jednym smerom a ked dojde po zabranu a uz nema kde tak reve nech ju prelozime na zaciatok aby mohla ist znova :D

vera1132
10. jún 2011

@shira_ tak to je šikovný 🙂 ešte sa moj neplazí, ale už sa snaží velmi, posúva sa sice nenapadne, ale ešte to nesilime, ale skúša a skúša...
fu sa s tým štípanim mi ani nehovor, kolko krat ked ho mam na rukách tak ma štipne do krku alebo schmatne vlasy a potiahne 🙂 každý den je niečo nového čo vymyslí

bebaa
10. jún 2011

@zahrika 🙂 aj ja, aj ja....ale tlacim do neho tu zeleninu, niekedy sa az rozreve, ako ju nechce, ale vcera zjedol zemiack s mrkvou a veeella...tak budem davat kombinacie so zemiakom..

zahrika
10. jún 2011

@bebaa no dnes som mu spravila polievku s ryzou vnutri, ale neviem neviem..dam este ten zemiak, ten uz nemal nejaku dobu, mozno zje..a mixujes mu alebo len roztlacis vidlickou? Lebo aj to mu vadi, tie mini kusky, ale musi sa naucit prehltat nejak. Hm

bebaa
10. jún 2011

@zahrika ja mu mixujem....a ked sa nauci jest prikrmy, potom budem iba roztlacat...ryzu som este neskusala, zatial iba zeleninu a to nestastne ovocie....

zahrika
10. jún 2011

no ja uz nemixujem, lebo kamoske potom nechcel jest uz vobec ked prestala, nevedel prehltat pomaly do 10 mesiacov. ale je pravda ze zeleninu skor rozmixovanu by zjedol. Asi tu ryzu aspon rozmixujem, lebo to mu teda vcera dole krokom neslo :D

bebaa
10. jún 2011

@zahrika ja budem rada, ked do neho nieco dostanem, aj ked rozmixovane

strunkato
10. jún 2011

Moj tiez zacal stale skrabkat, stipat a taha za vlasy uz mesiac, chcela som sa vas este baby spytat, hlavne tie ktore kojite, ci sa aj vy tak strasne potite? Ja uplne hrozne, cez noc sa musim aj 2x prezliekat, ked mam maleho na rukach, tak zo mna uplne leje, uplne najviac sa potom pod prsiami, ked napriklas uspavam maleho, a ja ho uspavam na rukach, tak si normalne musim dat medzi neho a mna plienku aby nebol odo mna mokry, lebo premocim vsetko, tak neviem ci je to hormonalne spojene s kojenim alebo mam ist s tym k doktorke, kedze teraz ani na to nemam cas.
Malinky nastastie papa skoro vsetky prikrmy, zacala som tiez so zeleninkou a na vecer kasicka ale ta ho zapekala, doki poradila po dvoch tyzdnoch zaradit ovocie tak som dala a z toho sa pekne vykakal z jablcka aj hrusky a zo zeleninky kaka z tekvice a z cukety, pozor na ten zemiak a brokolicu, to moze trosku zapiect ked sa urobi moc husta kasicka.

Stale bojujeme s tym spankom, minulu noc ked sa ochladilo tak spal lespie, zobudil sa len 3x ale vcera do rana opat kazde 2 hodinky, nadranom kazdu hodinku.

Este sa chcem spytat ze ako davate deti na zem na brusko? Mate ohradky alebo nejaku dvojitu vrstvu koberca ? Ja sa bojim aby mu nebola zima na brusko, my mame podlahy a rozmyslala som aj nad ohradkou, ale ta je dost mala, on uz ma 70cm tak aby tam mal miesto na lozenie. Ked je na tom gauci tak uz sa mu velmi nechce otacat ani na posteli, ide mu to tazko.

kvojtanikova
10. jún 2011

@strunkato ahojky, aj ja sa hrozne potim, a nie len v noci ale aj cez den, mala som to aj pri prvom dietati takze si myslim ze to je ciastocne sposobene aj tym kojenim, je teraz aj hrozne dusno takze to tiez prispieva. Ja som potom pouzivala Driclor pod pazuchy ale ten sa teraz nesmie ked kojis.Asi len prezliekat a prezliekat. V noci mam tiez 2 nocne kosele. A co sy tyka tej podlozky na zem - najlepsie co ti mozem odporucit je kupit penove kocky (puzzle, obrazky..) ale pozor radsej s vacsimi dielikmi aby to nezjedol. to je teple, makke, nesmyka sa to a moze sa na tom valat cely den.

kvojtanikova
10. jún 2011

@bebaa
@zahrika
@shira_ ja zatial davam mrkvu a zemiak a obidve som rozmixovala. Len som zistila, ze ked uvarim len 1 mrkvu, sa mi to strasne zle mixuje, takze teraz varim vzdy 2 ks zeleniny, a potom Boruska zje polovicu a druhu polovicu jej odlozim do chladnicky na druhy den. Dnes sme prvykrat skusali zemiak, myslela som si ze aky humus lepidlovy, ze to ani nezje, ale potom som jej to rozriedila materskym mliekom a ona to doslova "zozrala", som bojovala ci skor stihnem nabrat dalsiu lyzicku alebo si ona stihne strcit do pusy prsty. Kolko jedla vy asi tak davate svojim detom na jednu porciu? Neviem ci jej nedavam malo, ked tak hlce. Ja davam cca 5-6 velkych polievkovych lyzic na 1 davku.

mirka061
10. jún 2011

@chrumen ahojky 🙂 dakujem za odpoved,malemu som zacala davat uz aj zeleninku s kuracim maskom len mu to nejak nechuti...hrozne mu chutia kasicky...zacala som kupovat tie od Hami co su ochutene...vyzivy tiez co su od stvrteho mesiaca ale asi s nimi musim prestat lebo sa mu vyhadzuju flaky na hlavicke,po kazdej vyzive....asi mu dam normalne ovocie ale neviem ako ho pripravit? a ako mam zacat?poradis mi ?dakujem velmi pekne 🙂)