icon

V decembri 2010 budem maminou

nanuska12
21. mar 2010

Ahojte 🙂
Dufam ze ked sa teraz posnazim mozno budem raz v tejto teme.Rada by som 😉

kvojtanikova
26. okt 2011

ahojte baby, pozeram co ste tu zase noveho popisali - temu nocnik u nas este vobec neriesime, tiez to nechavam na neskor, tak okolo roka a pol. Pristup @lili777 sa mi velmi paci, aj u nas to bolo so synom podobne, mal potom siec este obcas "nehody", ale inak to celkom zvladol, do jasli nastupil ako 17mesacny uz bez plienok. Borca este nechodi sama, ale ked ju drzime tak vie behat kade tade a hrozne ju to bavi, lebo sa stale smeje, kupila som jej aj tie popruhy, ze ju iba za to drzim a trosku jej to ide, ale radsej ma ked ju drzim za ruky. A vcera som ju bola zapisat do jasli, zaplatila som registracny poplatok a budu nam drzat miesto, mala by nastupit 1.2.2012, najprv na poldennu starostlivost a potom na celodennu. Tak som na to strasne zvedava, a aj mam trosku strach ze ako to zvladne. Rozmyslam ze do roboty sa mi asi neoplati ist na poldenny uvazok, kedze moj cely plat ucitelky bol cca 430E v cistom, takze za polovicu by som dostala mozno 210E, a to dostanem od statu aj ked budem doma. Jedine ze by som si nasla inu robotu, comu sa vlastne ani tak velmi nebranim. Moji ziaci ma pozvali na stuzkovu, tak pojdem trosku "zurovat" a vysondujem situaciu 😀 😀

lili777
26. okt 2011

@kvojtanikova A koľko stoja jasle? Chceš sa tak skoro vrátiť do práce? Malinká to zvládne určite, toho sa neboj, deti sú veľmi prispôsobivé. Bude samostatnejšia a chvíle s tebou si bude užívať🙂 Väčšinou všetko zvláda horšie rodič.

lili777
26. okt 2011

@kvojtanikova a nehody mal občas aj môj malý, ale myslela som, že len ten 1-2 deň sa mi tak sústavne pocikával. To že dieťa ešte nestihne dobehnúť je aj dva mesiace po odúčaní normálne. Za to som mu nikdy nič nepovedala. Vonku bolo chladno, tak som kúpila tie nohavičkové plienky jeden balík, lebo už aj tak odmietal cikať do plienky, to bola len taká istota a vonu ho znova zabalovať do plienky postojačky, no humor by to bol veľký. Na to sú tie nohavičkové plienky ako svorené. A ani jeden balík som neminula. A plienky nemá trištvrte roka a raz za mesiac - dva sa stane, že je tak zažratý do hry, že jednoducho zabudne ísť na WC. To už vidím, keď sa hraje a skáče "odzemok", že mu treba, ale nemá čas 🙂

kvojtanikova
26. okt 2011

@lili777 tieto jasle su sukromne a plati sa tam na cely mesiac tych 230E co ti preplati stat plus strava 2,30E denne. Ja, kedze by som ju davala na poldenne, platila by som 115E plus 1,15E strava/den. Chcem ju tam dat preto, aby si zvykla na kolektiv aj aby sme preskakali tie prve choroby predtym nez nastupim do roboty na plny uvazok. Do prace by som sa chcela vratit od septembra, maly nastupi do skoly, ja do roboty a mala by uz bola v jaslickach zvyknuta tak by to nebol az taky sok naraz. Alebo, keby som mala nejaku robotu kde by som vedela lepsie zarobit, nastupila by som uz vo februari. pripadne este zvazujem ze sa zacnem viac sustredit na rpekladatelstvo, ktore teraz robim len "popri zamestnani/detoch" a ze by som to robila naplno ako hlavny zdroj prijmu a do roboty ako takej by som ani nastupit vobec nemusela, kedze by som robila "z domu".

lili777
26. okt 2011

@kvojtanikova No robiť z domu - to je asi sen každej matky malých detí, aby si mohla zariadiť choroby, prázdniny, boľačky brušiek, zubov, uší a neviem ešte čoho 🙂 Len tento štát nepodporuje prácu na doma, vôbec to tu nie je zaužívané a máločo sa dá robiť z domu. Ja by som tiež najradšej zostala doma po rodičovskej a pracovala tak, aby som si vedela zariadiť deti. To by bol ideál. A v súkromných jaslách bude malá v dobrých rukách. Určite je to iný štandard ako obyčajné štátne jasle. Ja by som sa tomu v prípade potreby nebránila. Ale som rada, že mám to šťastie, že situácia ma zatiaľ do roboty neženie, čo samozrejme sa môže kedykoľvek zmeniť. A pracujem aj teraz z domu. Ale dnes je to veľké šťastie, keď niekto môže byť doma nerušene tri roky a neriešiť financie. To je asi dnes len sen🙂 A z akého jazyka prekladáš? Z angličtiny? Dajú sa nájsť zákazky bez problémov?

kvojtanikova
26. okt 2011

@lili777 hej, z anglictiny a naopak. S tymi zakazkami to zase az take lahke nei je, kedze uz je teraz mnoho anglictinarov, a navyse vsetky prekladatelske firmy potrebuju prekladatelov, ktori pracuju so softwarom a to ja nie som, hoci software mam, akosi si nan neviem zvyknut. Preto by som chcela mat tych par mesiacov cas kym bude mala v jasliach sa do toho dostat a potom by uz nebol problem so zakazkami. Teraz pracujem pre jednu jazykovku v PD, odkial pochadzam, a tam im to je jedno, ci robim so softwarom alebo nie. A co sa tyka celkove prace z domu, ma to aj nevyhody v tom, ze nie si v kontakte s inymi ludmi a to je prave to, coho sa obavam najviac. Nemusis sa rano namalovat, ucesat, v podstate sa mozes poflakovat v pyzame lebo nikto nie je doma a pocitacu to je jedno. Nemas s kym prehodit par slov mimo roboty a postupne zacnes zavidiet muzovi ze ma kolegov, kolegyne, chodi s nimi von..atd. Uz som to zazila pri synovi a nebolo to bohvieco.

aleola
26. okt 2011

nasej vysli prve zubaky v 6mesiacoch..uz ma 7zubov a uz dlhsi cas jej ziaden dalsi nevysiel..na nocnik si obcas sadla a aj sa podarilo nieco vykonat najma rano po spani.. ale teraz neviem co sa jej porobilo, nechce si nan vobec sadnut.. spiera sa.. stoji od 8mich mesiacov a teraz sa uz aj obcas sama pusti par krokov spravi..a za jednu ruku uz v pohode chodi.. ale nerozprava iba baba a mama..ale ved vsetko sa postupne naucia a aj zuby dorastu ;)

aleola
27. okt 2011

aj vase deti sa v postielke tocia? nasa z nejasnych dovodov ked spi sa preobrati o 180stupnov uplne naopak lahne na perinku a spi dalej asi sa jej paci makka perinka pod nou, ale potom nie je prikryta..

shira_
27. okt 2011

@aleola moj sa točí, chodí, gúla sa, spáva na kolenách hore zadkom a hlavou zapichnutou do rohu dole tvárou, v spánku štvornožkuje, dokáže sa so zavretými očami posadiť, postaviť potom zase lahnúť a spí, ked si ho vezmem k sebe do postele tak ho niekedy doslova naháňam 😀

lili777
28. okt 2011

My máme katastrofálne noci. Už to ani neviem inak nazvať. Malá je hore asi každých 20 minút, ak jej nedám prsník, tak....ja ani neviem nazvať čo robí. No hysterické záchvaty. Aj ona je očividne po noci nevyspatá. Neviem čo to má znamenať a ako to riešiť. Dnes mala trikrát hodinové plače. Neviem čo už s ňou robiť 😖

shira_
28. okt 2011

ja si brávam teraz malého k sebe do postele, cucká a spí, aj ja spím. omnoho lepšie je to takto, ako ked som za ním vkuse vstávala. teraz je už aj chladno v noci a ak aj on zaspal, tak ja som nemohla zaspať, lebo som mala studené nohy.. teraz mi spí do tej 1 alebo 2 a potom nakojím položím do postielky a pri 2. prebudení už automaticky šupnem aj jeho k sebe pod perinu 🙂

chrumen
28. okt 2011

@lili777 aj my máme také noci - ja si myslím že je to zubami lebo malej idú horné zuby všetky 4 naraz ☹ rezáky sú už von ale jednotkám sa akosi nechce no belejú sa riadne. Naša vlastne spí a mrnčí, niekedy mám pocit akoby bola námesačná lebo ked prídem k postielke a dám jej cumlík ona si ho hned vybere a tým akoby sa zobudila a len vtedy spustí riadny plač .... už tiež neviem čo robiť, niekedy je to riadne o nervy 😠 nagelujem dokonca jej dám nurofen od bolesti ale aj tak okolo 2 -3 hodine v noci začne mrnkať a trvá to aj dve hodiny .... aj ked ju vezmeme medzi nás tak mrnčí, dvíha nohy, prevracia sa na brucho čo ju ešte viac rozčuluje .... raz to určite prejde ale kedy ..... iba zaťať zuby 😉 doktorke si to nespomínala? my pojdeme buduci týžden tak spomeniem ....

chrumen
28. okt 2011

@shira_ hehe malý cestovateľ aj v spánku 🙂 a nehnevá sa? naša je ako čert ked sa jej podarí pretočiť na brucho, nevie tak spať .... silvuš má zas v obľube dvíhať nohy - buď si ich drží a tak spí alebo si ich vyloží na hniezdo či strčí medzi mriežky na postieľke 😀

lili777
28. okt 2011

@chrumen u nás to zubami nie je, ona má 8 vonku. Teraz mala teploty a kašel, dokotorka tiež pozerala zuby, ale že už jej žiadne teraz nejdú☹ tak neviem čo to má byť

shira_
28. okt 2011

@chrumen nie, on práveže spáva rád na bruchu alebo na štvornožku 🙂 ale občas riadne nabúra hlavou..ale čo ho jeduje a budí, je ked leží na šírku cez postielku a chce sa natiahnuť, a to sa mu nedá lebo nie je miesto 🙄

chrumen
31. okt 2011

no konečne máme von aj jednotky 🙂 moje malé zubadlo hehe už aj noci sa zlepšili tak sa vytešujeme 😉

lili777
31. okt 2011

@chrumen Tak to vám úprimne závidím lepšie noci🙂

My sme zase schytali nejaký zápal priedušiek. Vo štvrtok jej nič nebolo a v nedeľu som išla na pohotovosť. To sa v noci nedalo počúvať, to chrčanie, hrozne vlhký kašeľ, akoby mačka priadla, tak jej hruď stále chrapčala. No a za tri dni má všetko na prieduškách. Tak sme ledva vyšli z rotavírsu a schytali niečo ďalšie. A syn jasné že nebude zaostávať, začína kašľať aj on - pre istotu sucho a dráždivo. Ach jaj

chrumen
31. okt 2011

@lili777 želám vám skoré uzdravenie 😉 a lepšie noci rozumej že už sa nebudí trikrát za hodinu ale iba raz 😀

lili777
31. okt 2011

@chrumen no my sme vo fáze trikrát za hodinu☹ Tak raz by bolo asi na oslavu🙂 nejako prežijeme, čo už nám ostáva🙂

shira_
3. nov 2011

ahojte, aj vy ste takí rozhodení z tej zmeny času? malý mi vstáva o piatej, ešte ho udržiavam aspon pricucnutého nech drieme aspon do 6 alebo to vzdám a kotvasí sa mi po posteli a hrá sa... mne sa nechce vstávať s ním pomoooc
potom je samozrejme unavený, niekedy mi zaspí o 8 niekedy vobec nechce, len je mrzutý až tak, že nevie zaspat do 11. no proste chaos. chudák moj muž, čo ho má doobeda na starosti. poobede mi spí aj vyše 2 hod, večer zas nevie vydržať do osmej, no poraziť ma ide. 😠 teraz sa budí o 23, 2,5 (v podstate každé 3 hod, to je pohoda) ale už sa stalo aj také, že o 2.00 sa celkom prebral a 2-3hod som ho nemohla uspať, lebo už sa chcel hrať 😠 😠 😠 papáme už všetko len neslané a zo dňa na deň začal jesť kúsky 😲 prebehne krížom cez izbu sám, lenže ako ožratý, a s rehotom sa vrhá na mňa 😀 von vobec nechodíme, lebo ked prídem z roboty dám ho spať, a ked sa zobudí, je tma ☹

lili777
4. nov 2011

@shira_ tieto nočné dvojhodiné žúrky si robí aj moja malá, zobudí sa, vylieza z postielky, skáče po nás, smeje sa, vypichuje nám oči a tak ďalej. Síce sa snažíme ju ignorovať, ale ona sa baví aj sama....nemá problém

chrumen
4. nov 2011

@shira_ u nás je to už po starom ale zo dva dni to bolo dobre rozhádzané - jedenie aj spanie 😒 ale vstáva skorej, predtým spala v pohode do 7 dokonca do pol8, ako sa posunul čas vstáva o 6 pol7 a potom o pol9 už chce ísť spať zas a presne ako ty píšeš trvá jej to aj dve hodiny kým zaspí ....

inak chcem sa spýtať kolkrát do dna vám ešte spávajú drobce? naša tak hodinku doobeda a dve pooobede ale len v posteli, kočík máme už len na kukanie a vozenie ( aj to tam už nechce byť dlhšie ako hodinku - proste nuda )

shira_
4. nov 2011

@chrumen moj spáva tak isto ako tvoj, hodinku doobeda, poobede aj dve hodinky, ako kedy.. kočík neznáša, to sa u nás počíta na minúty..on neobsedí vobec nikde, aj v aute je to bieda, ale tam mu púšťame rozprávky. ked ho nosím v šatke alebo nosiči, to má rád.

kvojtanikova
4. nov 2011

@shira_
@chrumen sranda, u nas zase kocik je uplne top, ked je v nom bud spi alebo sa obzera, obcas sice zavresti, ale to vacsinou vtedy ked uz je unavena a chce spat, tak si ju vtedy nevsimam a po nejakych 10 minutach vreskotu zaspi a vydrzi spat pokial sa s nou prechadzam, aj 2-3 hodiny, co sa mi samozrejme nechce. doobeda spava v posteli tak, ze ju uspim na cicke a prelozim do postele. Neviem co s nou budu robit v tych jasliach, ked tam sa spi len raz a to poobede... V noci je hore minimalne 3x, tuto noc to bolo kazdu hodinu, asi sa jej nieco nepaci alebo zas idu nejake zuby. Ja uz toto nocne vstavanie neriesim, nejako bolo, nejako bude. Len ked mam robotu mi to trochu prekaza, lebo zapnem PC, do toho sa ona rozvresti, ukludnujem ju 15 minut, medzitym tu PC huci, ja v tej tmavej izbe zacnem driemat, pridem k PC, polhodinu len kukam ako puk a zase vresti...

adupal
7. nov 2011

Aj moja spáva 2 x denne. V kočíku je to tiež bieda. Vydrží tak pol hodinu, potom už kríka, plače, srdí sa.vrieska. Tak ju doma o 8 hod poobliekam, nakojím pri otvorenom okne, spiacu znesiem z 2 poschodia po schodoch do pivnice do kočíka. Takto mi vyspí von aj 2 hod. Okolo 13 hod. ide spinkať asi na hodinu. Zaspinká pri kojení asi do 15 min. Večer zaspáva okolo 20 hod. Jeden až dva krát sa v noci zobudí a o 6 hod. ráno mám budíček.

chrumen
8. nov 2011

@adupal to ti potom od tej 14 vydrží do 20 bez spánku? mne ked malá spí do pol3 mám čo robiť aby mi o 18 neodkvecla lebo potom je schopná vystrájať aj do 22 hod .... 🙂 a mohli by sme sa stretnúť niekedy čo vy na to? chcela by som ísť adku krčmarekovu pozrieť tak sa môžeme dohodnúť 😉

@kvojtanikova mne mala spí doobeda v obývačke, zašitá v kojacom vankúši 😀 poobede mi spávala v našej posteli ale teraz už vyše týždna skúšam postielku, trošku jej to trvá aj sa dosť pohnevá lebo od malička mala problém cez den v postielke spať 😠

shira_
8. nov 2011

@chrumen my máme chvalabohu oba denné spánky v postielke už 2 mesiace. zo dna na den začal spávať takto sám. je to úplne super. len teraz je nejak rozbitý, včera mal problém spať doobeda a dnes tiež, predvčerom zase 2 hodiny. neviem či prejde na 1 spánok alebo čo..ale dnes v noci zázrak- od 1.00 do 6.30 sme spali 😀 a to som ho ani nemala pri sebe v posteli. normálne šoky.

inka070707
8. nov 2011

jooj, baby vy sa mate, nas maly sa budi dost casto, v podstate asi stale castejsie ☹ stale mu idu nejake zuby, uz ich ma 8 (horne a spodne 1tky a 2jky) a teraz ma zasa navrete dasienka, takze dalsie sa tlacia.. poslednu noc sa budil asi kazdu pol hodku, mozno aj daku hodinu v kuse sme pospali 😀 co sa tyka spania v kociku nema problem, ani s kocikom ako takym na prechadzke... v poslednej dobe mame iba jeden spanok, rano sa budi tak o osmej, pol osmej a potom spi okolo obeda hodinu a pol a potom az vecer, dnes isiel o 20.30 buvat.. zaspava vylucne pri kojeni, prvu fazu spanku v postielke a dalsie so mnou v posteli 🙂 v postielke spat nechce, zacne v nej plakat, od narodenia tam nechce byt, tak uvidime, ci neprejde z mojej postele rovno do svojej vacsej, ked vyrastie, ze teda uplne obideme malu postielku 😀 mohlo by sa to spanie trochen zlepsit, lebo faaakt som desne unavena z toho...

shira_
8. nov 2011

@inka070707 no ja sa tiež už teším na dalšie zuby, budeme to mať podobné.

katka3012
8. nov 2011

Ahojte.Aj my sme decembrovy 🙂