V decembri 2010 budem maminou
Ahojte 🙂
Dufam ze ked sa teraz posnazim mozno budem raz v tejto teme.Rada by som 😉
@shira_ dakujem ;) ja praveze rozmyslam ci tam vobec pojdem... Maleho traumatizuje vzdy navsteva doktora, neviem co s nim bude robit ked jej to tam cele preplace 🙂 a teda hlavne som myslela ze ten mesiac dva snad este pockam 🙂 preto som aj chcela pocut nazor inych mamiciek, ved ked sme s tymi nasimi krpcami kazdy den, vieme to posudit mozno aj lepsie 🙂
@shira_ jj,taketo obdobie sme tiez mali niekolko mesiacoy, ked mal maly okolo roka...to byval tiez hore niekedy aj 3-5 hodky v kuse, to som ho braval do obyvacky, aby sa aspon muz do roboty vyspal...a nejako som sa s nim hrala, alebo sme kukali telku🙂 len teraz ho uz nechcem bravat mimo postele, uz je presibany, keby zistil, ze sa s nim budem hrat vzdy ked vstane, bol by hore stale😀 ale ako som pisala, mam pocit, ze je to zubami, lebo akonahle sa mu prereze, tak spi normalne celu noc, takze tych par dni sa da vydrzat bez problemov🙂
@lvka ak ma stres z doktorov, tak ho tam neber - moze sa zatat este viac a deti v tomto veku uz rozumeju vsetkemu, hlavne ak je vnimavy 🙂 kazde dieta je ine, nasi susedia s dvojickami maju 2,3 r. a okrem rodinnych prislusnikov a citosloveic nepovedia vobec nic.......... nas maly rozprava od 1,5 r. a teraz prvy mesiac mame taky, ze konecne nepadne 5krat za den - sme pre zmenu captavy 😉 kazde dieta vynika v niecom inom, treba im len dat cas...a vacsina deti zacne blabotat v skolke 🙂 🙂
@kukulienka4 dakujem 🙂 som tak na 99% rozhodnuta ze este pockam, ked to posuniem o mesiac dva snad sa nic nestane... On ma jednu "chybu" ze absolutne odmieta opakovat..uplne hlta ocami co hovorim, rozumie kazdemu slovu, len ho nezopakuje...ked sa to vo vynimocnom pripade stane tak to slovo aj zacne rovno pouzivat...napr "pod" raz zopakoval po manzelovi - asi vramci nejakej dobrej nalady a uz neprestal pouzivat....
@lvka ako hovorím my sme fakt nehovorili skoro nič, boli sme snáď pol roka na 5 slovách, žiadny vývoj. jeho slovná zásoba mi prišla ako rok pozadu, neopakoval absolútne, ale po 2.roku nastal zlom a malý začal opakovať úplne všetko, aj slová čo nerozumie, ale po krátkom čase si ich automaticky zaradí, rátam samozrejme aj skomolené slová. úplne to prišlo akoby zrazu, dovtedy len počúval.. ešte ked bol doma, tak aspon citoslovcia ale ked bola návšteva alebo niekde sme boli, tak bol ticho ako pena aj celý deň. ale o nejakých slovných spojeniach a vetách nemôže byť ani reč, max. vety sú napr. nono najaja havo (nenaháňaj hava) mama haha tuto (mama ľahni si ku mne) tato pápá atom (ocko odišiel autom) a mnohé hlavolamy, ktoré kým pochopím, stojí ma to obrovskú predstavivosť. myslím, že aj u vás príde taký zlom, ešte to nie je nejako extra neskoro. viem, že sú deti, ktoré do 3 rokov bohviečo nepovedia...
Aj my sme mali obdobie, že sa v noci budila. Stačilo že sme o 23 vypli televizor a mala sa zobudila a bola hore aj do 3 hod. Dali sme si ju aj ku sebe, ale stále sa krútila, kecala, smiala sa. Potom som si všimla, že sa takto budila hlavne v tedy, ked mal byť spln mesiaca. Teraz sa ešte budí v noci, ale len na kojenie a potom dalej spinká.
@adupal aj ja ešte kojím ale od 2 rokov začal prespávať celú noc, z ničoho nič, večer ho uspím, potom odídem, ked prídem spať už sa nezobudí, až ráno. spí pri mne na posteli, spln mu nevadí, chvalabohu. To obdobie, ked sa v noci preberal a bol aktívny, bolo najhoršie. Vtedy ale nič nepomáhalo, nedal sa uspať, až po 2-3 hodinách.
nas uz mal obdobie ked pekne spinkal, maximalne sa raz v noci zobudil ked sa mu nieco snivalo alebo tak alebo ked bol spln presne ako pise @adupal. Ale vo februari bol chory hnackoval a kaslal, a odvtedy je to riadne zle, spi sam v izbe vo svojej posteli a chodime k nemu v noci aj desat krat co vykrikuje alebo place. Fakt neviem co spravit. Ale tak erim, ze ako rychlo prislo tak aj odide a bude uz dobre. Lebo ked sa do toho este aj mala budi a ju treba kojit, tak mse hore aj 13x za noc ☹
@gilly ahoj už sa vám polepšilo? ja spávam s malým na manželskej, je mi jedno dokedy, kebyže máme druhé spím asi s oboma 😀 . odkedy k malému nemusím chodiť, konečne som vyspatá a začal prespávať noc.. ja ho dám do izbičky až ked si sám povie, kašlem na to, som moc pohodlná.. hlavne ráno vstávam do roboty takže vyspať sa všetci musíme. detskú izbičku ani zatiaľ nemáme zariadenú, pretože máme poschodový dom a všetko dianie sa tak či tak odohráva dole v obývačko-kuchyni.. je tam nonstop výbuch- hranie, jedenie, obliekanie, nočníkovanie, psi -všetko je na jednom mieste, manžel na materskej takže si to vieš predstaviť 😀 😀 😀 detskú posteľ ani nejdem kupovať, rovno dvojposteľ aj do detskej, malý z postele už nepadá a bude sa dať využiť aj pre prípadné návštevy.. a ked bude v pohode, nechám ho tam spať samého a ked bude chorý alebo niečo, môžem spať pri ňom. škoda, že nemáme prízemný dom, spravili sme chybu. hlavne, že nám to pred stavaním každý hovoril 😠
aj nasa uz prespava celu noc, ako jej presli dva roky..zacala rozpravat a prespavat celu noc.. spi sama v izbe uz..zatial iba v posietlke..ale uz tento tyzden ideme kupit konecne postel.. obcas nieco potrebuje v noci, pripadne pride..ale nie je to pravidlom ani velmi casto..dvojposchodovu..snad sa jej nic nestane.. ale v ramci setrenia miesta v izbe.. maly je s nami este v izbe a ten sa budi v poslednom case stale..ako mu presiel rok tak katastrofa. este rok ;) a vyspime sa snad celu noc..ale kludne uvitam aj skor.. 🙂
@chrumen Dobry den, chcem sa opytat, ci ma vase dietatko este tie extrasystoly :(
Mam podobny problem so svojou uz 14 mes. dcerkou. Pripisujem to ockovaniu,.. po tom nam zistili selest a srdcovu arytmiu - extrasystoly, pravidelne nasadzovany holter a lieky,... Mala funguje celkom normalne, len chcem vediet, ci ste aj vy zaregistrovali tuto poruchu vyslovene po ockovani. Dakujem
@evelin.lopez dobrý deň, nám objavili etrasystoly v 9 mesiaci a počas hospitalizácie v nemocnici zistili, že to spustilo zápalové ochorenie - tak sa nás vypytovali kedy malá naposledy chorá a podobne .... no a nám sa dlho predlho hojilo očkovanie do pleca - malej to asi dva mesiace hnisalo, mala tam dieru ako svet inak chorá nebola nijak ale lekári to ako podnet na vznik neuznali - prečo aj však očkovanie je bezpečné . Ja mám zdravotnú školu a keby aj nie tak človek by si všimol že s jeho dieťaťom nieje niečo v poriadku - že má teplotu, že napríklad kašle, soplí, neje a podobne, no verdikt lekárov bol ŽE JA SOM PREHLIADLA ZáPALOVé OCHORENIE KTORÉ SPUSTILO EXTRASYSTOLY !!!!
tiež sme mali pravidelný holter - niekedy jej to nameralo až 8000 extrasystol za 24 hodín, najhoršie bolo vysvetliť jej že to nieje na hranie, kábliky si stále ťahala. Lekárku máme vynikajúcu, našťastie naša malá nemusela brať lieky a momentálne nám už dvakrát namerali 0 extrasystol tak sa vytešujeme 🙂 budem vám držať palce aby ste sa z toho tiež tak rýchlo dostali!!
@chrumen
Aj u nas to bolo podobne, hned sa ma pytala, ci prekonala nejaku chorobu, ale dovtedy sme neboli vobec chori, mala v tele len pritomny nejaky bacil /hemophilus influensa - dnes viem ze bola proti nemu ockovana/ a ze to moze byt nasledok toho,...nasadili nam lieky, konecne na piaty krat nam to keslo pod 6000, na zaciatku sme mali 8 tis. za 8 hod. :( Uvidime, dakujeme a aj vam prajem vsetko dobre !
ahojte decembrovky, ako sa mate, davno som tu nebola tak reku ze nahliadnem co mate nove. my prave mame nejake soplave obdobie aj aj aj ema a nejak sa toho nemozeme zbavit, hovori sa ze nadcha trva sedem dni ale ked pocitam tak my uz ju mame 8 :-P tak uz by mohla ist kade lahsie. zaujima ma ako ste na tom s kakanim? kakaju deticky do plienok alebo uz pekne do nocnika alebo na zachod, moja totizto pekne chodi cikat do nocnika, vonku do travicky, teda sme bez plienok ale kakat nechce ani za nic na nocnik, teda pravidelne mi to naklada do gati snazila som sa ju motivovat babikou alebo lizatkom a to vobec nezabera radsej povie ze nechce len aby mohla do gati kakat. tak neviem. v septembri by mala nastupit do skolky ale nakoniec to asi budeme musiet posunut ked sa jej nedari. ale nerozumiem tomu lebo je sikulka velka uz ani na noc nema plienku ale to kakanie jej proste nejde a dokonca sa ani poumyvat nechce nechat ked sa pokaka. tak teraz babo rad 🙂
@mata_murkova ahoj, tento isty problem ma kamoska s malou, presne ako pises, tiez je sikovna vo vsetkom, rozumna a to kakanie otras. Som zvedava ako sa Vam bude darit dalej. kamoska sa uz vyhrazala, poslubovala vsetko mozne , a stale nic. Tiez ma ist v septembri do skolky tak uvidime.
@c15211b8 tak aspon ze nie sme v tom sami :D synovec si aspon plienku vypytal ked siel kakat ale ona nic ona sa schova a vykaka sa a potom len dojde ukazat co spravila, uz sa stalo ze aj v ruke mi doniesla. a ked som jej slubila lizatko tak akoze sa vykakala na nocnik ale len to vysypala z gati a potom prisla ze aha. uz fakt neviem ako na nu. opica je to!
@shira_ ahoj, no spanie nocne u nas raz tak, raz tak. Niekedy prespi pekne celu noc, niekedy sa stane ze sa v noci zobudi a vola nas ze ho treba prikryt alebo si nevie najst maca. Horsie je ked neviem hned zaspat, to dokaze byt v noci aj hodinu hore a vpravidelnych intervaloch nas volat.
Aktualne ma riadne sople, aj mladsia to chytila, takze sa takmer nevyspime v noci, ale inak ok
akurat sa stazime odplienkovat, resp. naucit chapat to ze kedy mu treba cikat a kakat. O dva tyzdne ideme na dovolenku, tak zasa uplne tvrde ucenie odplienok asi velky vyznam nema, ale aby aspon pochopil ze co vlastne od neho sa chce.
inak papat sa mu samemu vobec nechce, akoze lyzicku si drzi v ruke, da dva tri krat do ust a potom uz nic. Trosku sa nam rozrecnil, ale zasa semo tamo chyti riadne vyvrtky a vresti ani nevieme ze preco. Aktualne mame obdoie ze sa hra takmer vylucne s autami alebo loptou, stavanie lego alebo inych kociek ho vobec nezaujima, ani ine krativne prace, akurat tak trosku peciatky. A odrazadlo to mu vobec nejde, najradsej chodi peso, resp. bezi 🙂 🙂 🙂
baby ako ste riesili pri odplienkovani navstevy obchdoov a podobne? my sme zacali tento tyzden, zatial len doma, uz sa zacina pytat pekne cikat (kakanie zatial nejde), ale neviem si predstavit ze ako s nim ist do obchodu napriklad ked to trva aj hodinu a on cika aj trikat za hodinu? aj vam tak casto cikaju deti? ci sa to potom nejako upravi? lebo on pije dost vela tekutin..
@gilly aj mne maly cikaval kazdych 15 minut, ale ked sa uz uplne oducil od plienky, tak sa natrenoval aj mocovy mechur a aj ked vela pije, tak vydrzi......a prvy mesiac som nosila so sebou vsetko nahradne 🙂 🙂 🙂 a hlavne sme cestou do obchodu /co nam trva 20 minut/ cikali aj 3krat - pri kazdom stormceku, lebo to sa mu strasne pacilo a paci sa mu doteraz ocikavat kvetinky a stromceky 🙂 🙂 neboj, to pride coskoro 😉
@mata_murkova no nas kakava ukazkovo do zachoda uz mesiace, aj sa vzdy vypyta..ale cikanie to je boj, uz snad dva mes je bez plienky, nemava nehody, ale to iba preto, lebo ho ja davam na zachod, sam sa nevypyta, ked ho necham tak, tak sa pocika a potom povie... Uz mam chvilkami pocit ze sa to snad ani nenauci ;) neviem ako postupovat
@gilly ja som naposledy nechala kosik v strede obchodu a utekala s malou von na travu len tak tak sme to stihli. 😀 ale prevazne ju davam vzdy povinne vycikat tesne pred tym ako niekam ideme autobus, obchod, cesta autom alebo pred spanim a potom krasne vydrzi az kym nevybavime co potrebujeme, ale tak travicka to isti keby nieco ;)
@lvka ja by som to ani nejak neriesila zatial ale od septembra ide ema do skolky a to by mi ju nevzali. my sme zacali odplienkovavat den po zapise do skolky, dovtedy som sa ani nesnazila lebo nasej bolo jedno ci cika do gati alebo do plienky. a raz mala plienku a potom zas nie tak bola skor z toho domotana. ja som sa rozhodla ze ked jej ju vezmem uz jej ju nedam lebo sme zas na zaciatku. a poviem ti prve 3-4 dni boli hrozne stale len pracka isla ale potom sa to postupne upravilo. ale tak kazde dieta je ine, treba asi ozaj len cas
kazdy sa naučí to je samozrejmá vec .. ja som mala hroznú paniku z toho ako pojdeme niekam bez plienky, ale malý potom nejako sám od seba dostatočne dlho vydržal. najviac nehôd máme doma na dvore, ked sa hrá a je zaujatý, takže nehoda je na dennom poriadku, aspon trochu cvrknuté, takže slipov minieme milión a to už je pol roka cez deň a denný spánok bez plienky. na noc plienku dávam, to je tak 50 na 50.. bez náhradných vecí nikam nechodíme a myslím, že to ešte dlho potrvá. náš sa vobec nevie vyzliecť/obliecť, takže ho treba dávať cikať a ked ja zabudnem- tak si stále cikne aspon trochu, kým mi príde povedať. neviem, ako bude v škôlke, ale určite bude treba náhradné veci. my sme odplienkovávali v zime, lebo tak, ako radí väčšina, že na leto, mi to príde nelogické. jasné, že v lete býval stále holý a cikal na trávičku, ale vobec si to neuvedomil a rovnako sa pocikal aj oblečený. pochopil to až v zime. ja som zobrala plienku a hotovo, už sme viac nedali. podľa návodu Giny Ford, ale netrvalo to samozrejme týždeň, ako sa píše, ale 2-3.. to sme pár dní v podstate nič iné nerobili, len dávali cikať a riešili cikanie..
že išla stále práčka, to aj teraz, to mi nevadí, ale museli sme na jar vyhodiť koberec 😀
@kukulienka4 @mata_murkova @shira_ no tak to cikanie nam ide v phoode, pekne sa pyta, vlastne s cikanim nehody zatial nemame. Zvladlis me uz aj vyse hodinu na ihrisku, pekne cikal do travicky (sice ako dievcatko, asle vsak to sa postupne nauci ze ako cikaju chlapci) aj obchod co mame blizko. U mna nehrozi ze nechat nakup v strede obchodu a ist cikat na travicku, kedze mam este druhe 8mesacne babo 😀 ale tak verim ze aj toto nejako zmakneme. Cize ste nedavali plienku ani trebars ked ste isli na dlhsiu cestu? napriklad my ked cestujeme k babke tak nam to na vychod trva aj pat hodin, tak to neviem neviem ako by zvladol... ale problem mame s kakanim, to sa vobec nepyta, nie ze z casu na cas nehoda, ale ze vobec, furt je to v slipoch. Toto netusim ako h presvedcit ze kakat do nocnika...
ani nas sa nevie obliect a zobliect, teda etse zobliect by sa mozno aj vedel, ale zavadzia mu ritula cez nu mu nejde velmi pretiahnut slipy 🙂
@gilly aj my sme prvy mesiac cikali ako dievcatko a az potom sme zacali na stojaka 🙂 a na zaciatku si nevedel dat dole ani slipy....aj teraz sa este niekedy stane ze uteka na zachod a potom tam stoji ako "svaty za dedinou" a caka kedy mu ich niekto vyzlecie !!!! ale vacsinou sa vyzlecie sam.....ja som nedavala do plienku na cesty vobec, lebo podla mna ma dieta potom v tom chaos, ked ju raz ma raz nie....ale ked sme isli do Prahy a cestovali sme 7 hodin, tak sme cikali do poharika, ked sa nedalo zastavit....aj teraz niekedy, ked sa mi uz nechce ho davat cikat alebo nie je moznost, tak mu podam poharik a vycika sa do neho 🙂
@lvka @gilly uz su podla vo veku, ze chapu, ked je nieco za odmenu a nieco za trest....tak mu povedz, ze ked sa znovu vycika alebo vykaka do slipov, tak nepojde napr. von, do ZOO, nebude mat novu hracku, nemoze k nemu prist nove auticko, nemoze sa ist hrat na piesok, lebo tam deti, co kakaju alebo cikaju do slipov nesmu ....to by mozno mohlo zabrat 😉
uff my mame od minuleho leta pokoj s plienkami..zazrakom sa celkom pekne odnaucila.. uvidime, ci sa to podari toto leto aj jej malemu bracekovi... ale zase mame na nocne spanie stale cumel.. ale nie jeden, ale dokonca 3ks.. jeden v puse a dva musi mat v rukach, v kazdej jeden...to teda neviem ako a kedy sa ich zbavime..
baby a deturence vase vedia v pohode same vyjst na zachod a tam cikat/kakat? my sme malemu kupili schodiky ale aj tak nedotiahne n azachod :(
a este som sa chcela opytat, ze ci aj vase deti robili take, ze pred spanim sa pytali aj trikrat cikat ci kakat? nas to zacal robit asi dva tyzdne dozadu, ale on sa naozaj aj trikrat vycika a dvakrat vykaka. A nevieme mu vysvetlit ze to moze vsetko naraz a nechodit patkrat... tym padom vecerne zaspavanie u neho trva aj hodinu a pol 😠
ano presne, ked sa odplienkovavala tak chodila cikat pred spanim stale kazdu chvilku.. a teraz zacina zas robit to iste.. my sa uspavame tiez dve hodky v poslednej dobe..a ked jej vravim chod sa vycikat, strasne nechce ist..a potom v postielke nemoze spat, lebo musi ist cikat..a potom chodi hore dole.. asi skusim vynechat poobedny spanok, alebo ju po kratkom case zobudit.. neviem, preco nechce pekne ist spinkat, co nebol problem do 20.00spat.. teraz skor ako o 21.15 nezaspi... a na zachod vylezie v pohode, mame asi taky nizsi.. a mame taky stupienok, ale to ani nepouziva, obcas k umyvadlu ale to skor tam je taka mala umela stolicka..

@chrumen
@zivika tak čo iné ako vydržať?? s tým sa ťažko niečo robí.. my sme spávali dlhodobo tak, že som spala 2-3 hodiny v noci, že som nestíhala zaspať pomedzi jeho zobudenia, niekolko mesiacov v kuse trvala fáza že bol v noci hore 2-3 hodiny (cca od 2:00 do 5:00) priamo závislý na mne, žiadne také že v postielke a samostatná zábava... čím viac som to rozoberala, tým som sa cítila horšie nakoniec som to prestala riešiť a radšej som sa snažila ten čas prežiť čo najpríjemnejšie, niekedy sme pozerali aj rozprávku, ked som nechcela, aby behal po dome. nechcel spávať so mnou v posteli, stále mi utekal ale potom si zvykol, teraz cca od 2 rokov konečne pri mne normálne spí celú noc a to sa mi zdá ako zázrak, ale viem že sme k tomu došli prirodzeným vývojom nie nejakými tvrdými opatreniami, nikdy som ho nenechala plakať samého ani nič a už je to teraz paráda 🙂 vydržať, raz z nich budú spachtoši - ja som si to stále musela pripomínať😀
@lvka mne sa to nezdá práveže vobec niečo divné.. asi preto že my sme do 2 rokov nehovorili skoro nič -mama, havo, citoslovcia.. však uvidíš, čo ti povie neurologička, pravdepodobne že je to ok príp. pošle k logopedičke, tá dá možno nejaké rady ako sa rozprávať a nejaké hry na rozvoj reči..