Ľanový olej

Ľanový olej je olej lisovaný z ľanových semienok1, teda semien ľanu siateho. Za studena lisovaný ľanový olej má žltú farbu, pri izbovej teplote je kvapalný. Má veľký sklon žltnúť. Ihneď po vylisovaní sa musí uchovávať v chlade a pomerne rýchlo spotrebovať. Ľanový olej nepríjemnej chuti alebo pachu treba vyhodiť a nekonzumovať.

Ľanový olej

História konzumácie ľanových semienok

Ľan siaty bol jednou z prvých poľnohospodárskych plodín. Už od doby pred 10 tisíci rokmi - od neolitu ho začali ľudia pestovať pre vlákna (na výrobu textilu, plátna) a semienka. Ľan siaty pochádza z oblasti medzi východnou časťou Stredomoria a Indickým polostrovom. Bol bežnou plodinou v starovekom Egypte a Číne.

Využitie ľanového oleja

Ku konzumácii je vhodný ľanový olej za studena lisovaný. Vzhľadom k veľmi výraznej špecifickej chuti a vôni sa používa skôr ako doplnok stravy a na ochutenie jedla. Je dobrým zdrojom omega-3 mastných kyselín. Možno ho zohnať aj v kapsuliach. Denná dávka je obvykle jedna až dve lyžice alebo kapsule ľanového oleja. Ľanový olej sa nehodí k tepelnej úprave. V studenej kuchyni sa používa podľa chuti, napr. do zálievky na šalát, na kašu, na zemiaky s tvarohom. Niektoré zdroje ho neodporúčajú podávať deťom do 1 roka.

Za studena lisovaný ľanový olej slúži tiež ako kozmetická surovina. Používa sa pri výrobe krémov, má regeneračné a premasťovacie schopnosti. Čistý olej pridávame do kúpeľa, alebo natierame na vlhkú pokožku. Môže pomáhať pri suchej a tvrdej koži, chronickej fáze ekzému23, lupienke, zápaloch kože. Je možné používať ho pri bolestiach v krku. Mal by pomôcť s hojením podráždených tkanív.

Ľanový olej sa využíva aj v priemysle, zvyčajne lacnejšie rafinovaný, získaný zo semienok extrakciou rozpúšťadlom. Na vzduchu a v teple oxiduje, polymerizuje, vysychá a tuhne. Samotný, alebo v zmesi s inými olejmi, živicami alebo rozpúšťadlami sa používa na impregnáciu a povrchovej úprave dreva. Je tiež surovinou pri výrobe olejových farieb, tmelov a linolea.

Výroba a skladovanie ľanového oleja

Za studena lisovaný ľanový olej

Za studena lisovaný ľanový olej určený na konzumáciu sa lisuje iba pomocou tlaku z ľanových semienok. V anglickom jazyku nesie pomenovanie Flaxseed oil. Ihneď po vylisovaní sa ľanový olej musí uložiť do chladu (chladničky) a tmy (do tmavej fľaše) a spotrebovať v priebehu niekoľkých týždňov. Zvyčajne vydrží nanajvýš 3 mesiace. Ľanový olej, ktorý nebol uchovávaný v chladničke je zbytočné kupovať, bude zatuchnutý. Aj správne uchovávaný ľanový olej nepríjemnej chuti alebo pachu treba vyhodiť a nekonzumovať. Taký ľanový olej je preukázateľne zdraviu škodlivý.

Rafinovaný ľanový olej

V angličtine sa zvyčajne ľanový olej vyrábaný pre priemyselné využitie, technické účely označuje ako LINSEED oil. Je rafinovaný, získaný zo semienok pomocou rozpúšťadiel.

Zloženie ľanového oleja a jeho vplyv na zdravie

47 až 71% mastných kyselín ľanového oleja tvorí kyselina α-linolénová (omega-3)​​, 10 až 22,5% kyselina olejová (omega-9), 12 až 24% kyselina linolová (omega-6), 4 až 7% kyselina palmitová (nasýtená) a 2 až 4,5% kyselina stearová (nasýtená).

Ľanový olej je teda veľmi bohatý na omega-3 mastnú kyselinu kyselinu α-linolénovú (ALA). Z ALA je ľudské telo obmedzene schopné syntetizovať ďalšie omega-3 mastné kyseliny ikosapentaenovú (EPA) a dokosahexaenovú (DHA). Tie sa z potravín nachádzajú predovšetkým v rybách, morských plodoch a vajciach. Schopnosť výroby EPA a DHA z ALA pravdepodobne klesá s vekom a je znížená aj u ľudí trpiacich vysokým krvným tlakom a u niektorých diabetikov a schizofrenikov. Je tiež limitovaná u predčasne narodených detí1.

Omega-3 mastné kyseliny sú nevyhnutné pre udržanie zdravia, normálne fungovanie tkanív a orgánov. Nevyhnutné sú predovšetkým pre zdravý rast a vývin detí už od prenatálneho obdobia, vývin ich nervovej sústavy, mozgu a zdravú očnú sietnicu. DHA je súčasťou štrukturálnych tukov mozgu, mozgovej kôry, očnej sietnice a tiež semenníkov a spermií.

Omega-3 mastné kyseliny pôsobia protizápalovo a znižujú riziko vzniku kardiovaskulárnych ochorení. Konzumácia omega-3 mastných kyselín môže zmierňovať symptómy niektorých psychiatrických porúch, zvyšovať odolnosť mozgu voči toxínom, znižovať toxicitu niektorých liečiv. Pravdepodobne tiež znižuje tlak krvi a hladinu cholesterolu, zvyšuje účinnosť liekov proti zrážavosti krvi (warfarínu, heparínu, kyseliny acetylsalicylovej), ďalej môže pomáhať pri liečbe depresií, ADHD, bipolárnej poruchy, artritídy, ulceróznej kolitídy, rakoviny, cukrovky 2. typu, syndrómu suchých očí, znižuje riziko vzniku depresií (vrátane popôrodných) a tiež mierne znižuje riziko predčasného pôrodu. Niektoré štúdie pri užívaní ľanového oleja zistili vyššie riziko rakoviny prostaty. Viac informácií o ALA, EPA a DHA je uvedené v článku Omega-3 mastné kyseliny.

Súvisiace články

Viac o ľanovom oleji na modrykonik.sk

Použité zdroje

  1. http://cs.wikipedia.org/wiki/Lněný_olej
  2. http://en.wikipedia.org/wiki/Linseed_oil
  3. http://cs.wikipedia.org/wiki/Len_setý
  4. http://en.wikipedia.org/wiki/Flax
  5. https://web.archive.org/web/20170829091909/http://umm.edu/health/medical/altmed/supplement/flaxse...
  6. http://www.mayoclinic.org/drugs-supplements/flaxseed-and-flaxseed-oil/evidence/hrb-20059416
  7. Hanka Zemanová - BioAbecedář
  8. http://www.margit.cz/encyklopedie/tuky-a-oleje/
  9. http://en.wikipedia.org/wiki/Omega-3_fatty_acid
Pomohol ti tento článok?
 / Nie

Skúsenosti s ľanovým olejom

Máš skúsenosť s ľanovým olejom?
Podeľ sa o ňu a pomôž tak ostatným mamičkám.
Napíš svoju skúsenosť