Mlieko

Mlieko je v užšom zmysle slova výživná belavá tekutina produkovaná mliečnymi žľazami cicavcov. Mlieko je určené na to, aby ho pili mláďatá. V širšom zmysle slova sa takto označujú aj rastlinné nápoje, ktorých vzhľad aj použitie je veľmi podobné ako u mlieka cicavčieho - dojčenská mliečna výživa5 (umelé mlieko). Termínom mlieko sa označujú aj rôzne nejedlé tekutiny podobného vzhľadu. Napr. latexové mlieko (šťava z narezaného kmeňa kaučukovníka), vápenné mlieko (vodný roztok hydroxidu vápenatého), telové alebo pleťové mlieko (kozmetický výrobok).

Rôzne druhy mlieka

Živočíšne mlieka

Tieto mlieka sa začali stávať súčasťou ľudskej stravy pri domestikácii zvierat v dobe 10 000 až 5000 rokov pred naším letopočtom. Chov zvierat ale nebola lacná záležitosť. Avšak mlieko sa od tejto doby pilo jedine čerstvé a len vtedy, keď samica mala mláďatá, ktoré mlieko pili. Mlieko bolo určené predovšetkým práve len pre mláďatá. Živočíšne mlieko teda nebolo k dispozícii každý deň a vo veľkej miere. Je pravdepodobné, že výnimočne bolo použité aj miesto materského mlieka. Využitie ostatných dojčiacich žien bolo či už v rámci rodiny alebo neskôr aj ako profesionálnych dojčiacich žien.

V súčasných objemoch sa živočíšne mlieka, predovšetkým mlieko kravské, začalo konzumovať až v období priemyselnej revolúcie a najviac potom po 50. rokoch 20. storočia. O genetickej prispôsobenosti ľudí ku konzumácii živočíšnych mliek v takto veľkej miere a v úprave (homogenizované pasterizované alebo UHT mlieko a z nich pripravené mliečne výrobky) možno teda veľmi pochybovať. Veľké množstvo dojčiat a batoliat (5 až 10%) trpí alergiou na mlieko1. Približne u tretiny dojčiat je bielkovina kravského mlieka príčinou dojčenskej koliky1. Značná časť dospelých (podľa rasy 20 až 75%) má intoleranciu laktózy1.

Vedecky nebola preukázaná zdravosť a ani nezdravosť kravského, či iného živočíšneho mlieka (okrem materského, tu sú benefity jasne preukázané). Výsledky štúdií sa značne líšia hlavne podľa zadávateľa štúdie, sledovaných parametrov a podľa celkového zloženia stravy skúmaných osôb. Nezhodujú sa ani na vstrebateľnosti vápnika z mlieka. Za najvhodnejšiu formu konzumácia živočíšneho mlieka sú považované kyslomliečne výrobky (jogurt, kyslá smotana, kefír, kyslá cmar) a tvrdé, zrelé, syry, obsahujú najmenej laktózy a sú lepšie stráviteľné.

Tepelné ošetrenie živočíšneho mliek

  • Pasterizácia je zahriatie mlieka najmenej na 71,7 °C po dobu 15 sekúnd.
  • Vysoká pasterizácia je zahriatie mlieka na 85 °C na niekoľko sekúnd.
  • Ultravysokotepelný ohrev (UHT) je zohriatie mlieka na teplotu najmenej 135°C v trvaní najmenej 1 sekundy.
  • Termosterilizácia je proces tepelného ošetrenia mlieka pri teplote nad 100 °C a pri určenom trvaní ohrevu, pri ktorom sa ničia všetky mikroorganizmy alebo sa tak poškodzujú, že nie sú schopné sa pomnožovať v sterilizovanom mlieku.

Tepelne ošetrené mlieka je nutné skladovať pri teplote 6°C, najviac 8°C. Len UHT výrobky je možné uchovávať pri vyšších teplotách, väčšinou do 24°C.

Ľuďmi najčastejšie konzumované druhy živočíšneho mlieka

  • kravské mlieko (85% svetovej produkcie živočíšneho mlieka),
  • kozie mlieko3 (2% svetovej produkcie živočíšneho mlieka),
  • ovčie mlieko (1,4% svetovej produkcie živočíšneho mlieka),
  • mlieko z byvola (11% svetovej produkcie živočíšneho mlieka),
  • kobylie mlieko,
  • ťavie mlieko,
  • oslie mlieko,
  • sobie mlieko.

Rastlinné mlieka

Rastlinné nápoje, čiže rastlinné mlieka (podľa slovenskej legislatívy je ale nemožno ako mlieka označovať, avšak v bežnej reči je tento termín používaný), sú alternatívou pre ľudí trpiacich alergiou na mlieko1, pre ľudí trpiacich intoleranciou laktózy1, pre ľudí, ktorí okrem mlieka materského nepovažujú mlieko za zdravé a pre ľudí, ktorí nechcú konzumovať živočíšne mlieko z filozofických, náboženských či etických dôvodov (napr. pre vegáni). Na rastlinnej báze sa vyrábajú aj náhrady za mliečne výrobky - margaríny, jogurt a syry.

Rastlinné mlieka nie sú žiadnym novodobým vynálezom. V sérii kultúr sú ako nápoje používané už po stáročia. Aj ľudia, ktorí bežne pijú kravské alebo iné živočíšne mlieko, môžu oceniť inú chuť rastlinných mliek a zmeniť si nimi jedálniček. Rastlinné mlieka možno kúpiť alebo vyrobiť ako jednodruhové i viacdruhové, ochutené vanilkou či kakaom. Zohnať sa dajú rastlinné mlieka tekuté, mlieka balené v tetrapakových krabiciach, v plechovkách či sušené. Zloženie sa líši podľa druhu rastlinného mlieka, konzistencie a podľa výrobcu. Rastlinné mlieka, okrem sójového s vhodným zložením je možné podávať aj malým deťom. Môžu sa používať na zapitie príkrmov1 a varenie kaše. Možno tiež vyrobiť aj komplexné rastlinné mlieka pre malé deti, ktoré nemôžu byť dojčené. Tieto mlieka vychádzajúce z japonského kokkoh zvyčajne obsahujú obilniny, strukoviny, semienka, orechy, morské riasy a rastlinný olej.

Druhy rastlinného mlieka

  • sójové mlieko,
  • mlieko z fazule adzuki,
  • kokosové mlieko,
  • mandľové mlieko,
  • lieskoorieškové mlieko,
  • mlieko z kešu orechov,
  • mlieko z vlašských orechov,
  • mlieko z tigrích orechov (chufa),
  • konopné mlieko,
  • makové mlieko,
  • sezamové mlieko,
  • mlieko z jedlých gaštanov,
  • ryžové mlieko,
  • pšenové mlieko,
  • kukuričné ​​mlieko,
  • pohánkové mlieko,
  • quinoové mlieko,
  • ovsené mlieko,
  • špaldové mlieko,
  • jačmenné mlieko.

Súvisiace články

Viac o mlieku na modrykonik.sk

Použité zdroje

  1. http://cs.wikipedia.org/wiki/Ml%C3%A9ko_(rozces...)
  2. http://en.wikipedia.org/wiki/Milk_substitute
  3. http://en.wikipedia.org/wiki/Plant_milk
  4. http://www.jimejinak.cz/2013/04/obilne-mleko-pr...
  5. http://en.wikipedia.org/wiki/Kokkoh
  6. MUDr. Martin Fuchs: Alergie číhá v jídle a pití
  7. http://www.margit.cz/encyklopedie/kravske-mleko/
  8. http://www.margit.cz/soja-prospiva-skodi/
  9. http://zdravie.pravda.sk/zdravie-a-prevencia/cl...
  10. http://www.mlieko.sk/tepelneos_m.php
Pomohol ti tento článok?
 / Nie

Skúsenosti s mliekom

Máš skúsenosť s mliekom?
Podeľ sa o ňu a pomôž tak ostatným mamičkám.
Napíš svoju skúsenosť