Mlieko

Mlieko je v užšom zmysle slova výživná belavá tekutina produkovaná mliečnymi žľazami cicavcov. Mlieko je určené na to, aby ho pili mláďatá. V širšom zmysle slova sa takto označujú aj rastlinné nápoje, ktorých vzhľad aj použitie je veľmi podobné ako u mlieka cicavčieho - dojčenská mliečna výživa5 skúseností (umelé mlieko). Termínom mlieko sa označujú aj rôzne nejedlé tekutiny podobného vzhľadu. Napr. latexové mlieko (šťava z narezaného kmeňa kaučukovníka), vápenné mlieko (vodný roztok hydroxidu vápenatého), telové alebo pleťové mlieko (kozmetický výrobok).



Živočíšne mlieka


Tieto mlieka sa začali stávať súčasťou ľudskej stravy pri domestikácii zvierat v dobe 10 000 až 5000 rokov pred naším letopočtom. Chov zvierat ale nebola lacná záležitosť. Avšak mlieko sa od tejto doby pilo jedine čerstvé a len vtedy, keď samica mala mláďatá, ktoré mlieko pili. Mlieko bolo určené predovšetkým práve len pre mláďatá. Živočíšne mlieko teda nebolo k dispozícii každý deň a vo veľkej miere. Je pravdepodobné, že výnimočne bolo použité aj miesto materského mlieka. Využitie ostatných dojčiacich žien bolo či už v rámci rodiny alebo neskôr aj ako profesionálnych dojčiacich žien.

V súčasných objemoch sa živočíšne mlieka, predovšetkým mlieko kravské, začalo konzumovať až v období priemyselnej revolúcie a najviac potom po 50. rokoch 20. storočia. O genetickej prispôsobenosti ľudí ku konzumácii živočíšnych mliek v takto veľkej miere a v úprave (homogenizované pasterizované alebo UHT mlieko a z nich pripravené mliečne výrobky) možno teda veľmi pochybovať. Veľké množstvo dojčiat a batoliat (5 až 10%) trpí alergiou na mlieko1. Približne u tretiny dojčiat je bielkovina kravského mlieka príčinou dojčenskej koliky1. Značná časť dospelých (podľa rasy 20 až 75%) má intoleranciu laktózy1.

Vedecky nebola preukázaná zdravosť a ani nezdravosť kravského, či iného živočíšneho mlieka (okrem materského, tu sú benefity jasne preukázané). Výsledky štúdií sa značne líšia hlavne podľa zadávateľa štúdie, sledovaných parametrov a podľa celkového zloženia stravy skúmaných osôb. Nezhodujú sa ani na vstrebateľnosti vápnika z mlieka. Za najvhodnejšiu formu konzumácia živočíšneho mlieka sú považované kyslomliečne výrobky (jogurt, kyslá smotana, kefír, kyslá cmar) a tvrdé, zrelé, syry, obsahujú najmenej laktózy a sú lepšie stráviteľné.

Tepelné ošetrenie živočíšneho mliek


  • Pasterizácia je zahriatie mlieka najmenej na 71,7 °C po dobu 15 sekúnd.
  • Vysoká pasterizácia je zahriatie mlieka na 85 °C na niekoľko sekúnd.
  • Ultravysokotepelný ohrev (UHT) je zohriatie mlieka na teplotu najmenej 135°C v trvaní najmenej 1 sekundy.
  • Termosterilizácia je proces tepelného ošetrenia mlieka pri teplote nad 100 °C a pri určenom trvaní ohrevu, pri ktorom sa ničia všetky mikroorganizmy alebo sa tak poškodzujú, že nie sú schopné sa pomnožovať v sterilizovanom mlieku.

Tepelne ošetrené mlieka je nutné skladovať pri teplote 6°C, najviac 8°C. Len UHT výrobky je možné uchovávať pri vyšších teplotách, väčšinou do 24°C.

Ľuďmi najčastejšie konzumované druhy živočíšneho mlieka


  • kravské mlieko (85% svetovej produkcie živočíšneho mlieka),
  • kozie mlieko3 (2% svetovej produkcie živočíšneho mlieka),
  • ovčie mlieko (1,4% svetovej produkcie živočíšneho mlieka),
  • mlieko z byvola (11% svetovej produkcie živočíšneho mlieka),
  • kobylie mlieko,
  • ťavie mlieko,
  • oslie mlieko,
  • sobie mlieko.

Rastlinné mlieka


Rastlinné nápoje, čiže rastlinné mlieka (podľa slovenskej legislatívy je ale nemožno ako mlieka označovať, avšak v bežnej reči je tento termín používaný), sú alternatívou pre ľudí trpiacich alergiou na mlieko1, pre ľudí trpiacich intoleranciou laktózy1, pre ľudí, ktorí okrem mlieka materského nepovažujú mlieko za zdravé a pre ľudí, ktorí nechcú konzumovať živočíšne mlieko z filozofických, náboženských či etických dôvodov (napr. pre vegáni). Na rastlinnej báze sa vyrábajú aj náhrady za mliečne výrobky - margaríny, jogurt a syry.

Rastlinné mlieka nie sú žiadnym novodobým vynálezom. V sérii kultúr sú ako nápoje používané už po stáročia. Aj ľudia, ktorí bežne pijú kravské alebo iné živočíšne mlieko, môžu oceniť inú chuť rastlinných mliek a zmeniť si nimi jedálniček. Rastlinné mlieka možno kúpiť alebo vyrobiť ako jednodruhové i viacdruhové, ochutené vanilkou či kakaom. Zohnať sa dajú rastlinné mlieka tekuté, mlieka balené v tetrapakových krabiciach, v plechovkách či sušené. Zloženie sa líši podľa druhu rastlinného mlieka, konzistencie a podľa výrobcu. Rastlinné mlieka, okrem sójového s vhodným zložením je možné podávať aj malým deťom. Môžu sa používať na zapitie príkrmov1 a varenie kaše. Možno tiež vyrobiť aj komplexné rastlinné mlieka pre malé deti, ktoré nemôžu byť dojčené. Tieto mlieka vychádzajúce z japonského kokkoh zvyčajne obsahujú obilniny, strukoviny, semienka, orechy, morské riasy a rastlinný olej.

Druhy rastlinného mlieka


  • sójové mlieko,
  • mlieko z fazule adzuki,
  • kokosové mlieko,
  • mandľové mlieko,
  • lieskoorieškové mlieko,
  • mlieko z kešu orechov,
  • mlieko z vlašských orechov,
  • mlieko z tigrích orechov (chufa),
  • konopné mlieko,
  • makové mlieko,
  • sezamové mlieko,
  • mlieko z jedlých gaštanov,
  • ryžové mlieko,
  • pšenové mlieko,
  • kukuričné ​​mlieko,
  • pohánkové mlieko,
  • quinoové mlieko,
  • ovsené mlieko,
  • špaldové mlieko,
  • jačmenné mlieko.

Súvisiace články



Viac o mlieku na modrykonik.sk



Použité zdroje


  1. http://cs.wikipedia.org/wiki/Ml%C3%A9ko_(rozces...)
  2. http://en.wikipedia.org/wiki/Milk_substitute
  3. http://en.wikipedia.org/wiki/Plant_milk
  4. http://www.jimejinak.cz/2013/04/obilne-mleko-pr...
  5. http://en.wikipedia.org/wiki/Kokkoh
  6. MUDr. Martin Fuchs: Alergie číhá v jídle a pití
  7. http://www.margit.cz/encyklopedie/kravske-mleko/
  8. http://www.margit.cz/soja-prospiva-skodi/
  9. http://zdravie.pravda.sk/zdravie-a-prevencia/cl...
  10. http://www.mlieko.sk/tepelneos_m.php
Pomohol ti tento článok?
 / Nie

Skúsenosti s mliekom

Máš skúsenosť s mliekom?
Podeľ sa o ňu a pomôž tak ostatným mamičkám.
Napíš svoju skúsenosť