15-ročná sestra je tehotná.
Ahojte musím sa s vami podeliť o túto situáciu ktorú nevieme zvládnuť mám mladšiu sestru ma 15 rokov a je tehotná s chlapcom ktorý má už 18... Keď som sa jej ja alebo mama pýtali či spolu spali a že keď hej tak je to normálna vec len nech to kľudne povie aby sme jej mohli nasadiť antikoncepciu ale chápem asi ktorá mladá pubertáčka sa zverí o 10 rokov staršej sestre a mame ale teraz je už neskoro a mama ju núti ísť na potrat čo na nejako neschvaľujem kvôli tomu že sa bojím aby mohla mať v budúcnosti ešte deti a som zásadne proti tomu poraďte čo si vy myslíte o tomto
@maminuska to je ta volna demokraticka vychova a nase preferencie su bohuzial v tomto pripade nerelevantne, kedze slecna uz tehotna je....ale ja by so to mladej dala neskor "vyzrat" (ak by sla na upt)....nech si ho mlada plne zacvaka a potom by uz nemala cas na taketo volnocasove aktivity....😠😠
Ked je tehotná, tak uz len porodiť.
@maminuska tak to je fór mesiaca.Nie tak dávno si písala, že tvoj syn vraj počkal so sexom do 18 r, lebo tak ste sa dohodli a neskôr mal 15 či 16 r frajerku ja v tom nevidím žiadny rozdiel tiež 15 taká uspokojovala 19 r sopliaka len aspoň boli tak múdri, že neotehotnela.
@lia_nka tvoj názor nie je teraz podstatný riziko je vždy, že raz bude mať problém s otehotnenim.Dolezite je čo chce sestra, jej frajer a mama.Urcite by som nerozmýšľala nad adopciou to už radšej umelé prerušenie.
@luccija no áno , to je fór 🙂 . Vieš každý má svojho rodiča, každý jeden , aj to dievča ktoré uspokojovalo môjho 18ročného sopliaka . Aj to malo matku a otca a keď tí boli s tým uzrozumení , syn bol dospelý . Tak ako čo mám riešiť cudzie dievča ? To si poriešili oni doma.
Moje dcéry budú vedené inak , o prespávaní u frajera si v 15 rokoch si môžu nechat akurát tak rozprávať .
Kazde dieta ma pravo da narodit a nik nema pravo mu siahnut na zivot.len bohuzial interupcia je prilis dostupna a prilis pohodlne riesenie.mam dcery.mali dost rozumu na to.aby s frajermi zacali po maturite.ale nikdy by som nedovolila zabit vlastne vnuca
@taskataska ja myslím že veľmi dobre rozumieš o čom sa bavíme. Vždy to má to dievča ťažšie ako ten chlapec , vždy . Chlapec v mladom veku sa pri tom len tak vezie. Najväčšia ťarcha dopadne na rodičov toho dievčaťa
Mojou primárnou zodpovednosťou bolo aby mi syn sexoval ako dospelý , to verím že sa aj stalo .Ďalšou primárnou mojou zodpovednosťou bolo aby VŽDY používal ochranu pokiaľ sa nerozhodne mať potomka. Verím že sa tak dialo a bude diať .( teraz je momentálne bez frajerky ). V tomto som si svoju úlohu ako matka splnila a ozaj nebudem suplovať druhých rodičov , keď dovolia sexovať svojej dcére v 15 rokoch .
Ja mám ešte 10, 5 ročnú dcéru a 6 ročnú dcéru . Za dva tri roky ma čakajú láskavo prísne rozhovory na dané témy s tou staršou a za seba môžem povedať že určite sa nebudú niesť v duchu , však keď sa niečo bude rýsovať prídi za mnou , dáme predpísať antikoncepciu . Naše rozhovory sa budú niesť v tom prečo ešte nie a čo sa môže stať , aké by to mohlo mať následky , ako povedať nie . Urobím všetko čo bude v mojich silách aby si dcéry viac všímali štúdium , venovali sa koníčkom a v tom v čom sú dobré a nie aby sa mi v 15 rokoch dožadovali žúrovačiek na chatách , prespávali u frajerov a on u nás ( čo ani vo sne ) .
@taskataska mam aj dievcata, aj chlapcov a ano, ako matku dievcata ta to poznaci ovela viac. Poviem to tvrdo, ak mlady schyta nohy na plecia a nebude mat zaujem, tak nanajvys pojde robit a bude platit alimenty. Dievca nohy na plecia zobrat nemoze a toboz jej rodicia, ak si bude dieta chciet nechat, pretoze na potrat ci adopiu dceru nedonutis - a priznajme sa, kolke vyhodia dceru aj s novorodencom na ulicu, aby "nemali starosti"...
@pribinak a koľko šarapaty narobí v tak mladom tele a duši tehotenstvo, pôrod a život s vedomím, že to celé absolvovala ale nevie o tom dieťati nič? To už len bude v pohode 😏 a čo o nejakých 5-10 rokov, keď porodí plánované a chcené dieťa a bude vstávať a zaspávať s myšlienkou, že niekde po svete behá ešte jedno... sa to radí a súdi jednoducho cez klávesnicu.
@lia_nka ...poradovniky na adopciu su na SK dlheee, tolko parov by dalo dietatku potrebnu lasku...Zabit dieta len preto ze jeho mama ma len 15 rokov? To dokazu poradit mamy? Ked je dietatko vo vasej rodine nechcene, tak ho ponuknite na adopciu. Divim sa aj tvojej mame ze radi dcere potrat ako najlepsie riesenie, aj tvoja mama ma na tom z casti vinu ☹ Je to velmi smutne ☹ ano bol by to zavazok hlavne pre tvoju mamu a starosti navyse, ale je to predsa dieta, nie najaka vec ☹ zvladli by to / by ste to aj s babatkom a ked nie iny par by bol za to sestrine dietatko vdacny.
...a ze tehotenstvo a porod je zataz pre tak mlady organizmus? No idealny vek to nie je ale je to priroda, zvladne to aj mlady organizmus. V inych kulturach rodia aj mladsie zial ☹ aj v minulosti rodili takto mladucke dievcata ☹ Potrat telo tiez zvladne, samovolny v skorom stadiu lahsie, zamlcany s kyretazou tazsie ale zvladne a vacsinou bez nasledkou. Ale zit s vedomim ze som vzala zivot dietatu/vnucatu ??? Aj v tomto vidiet nezodpovednost tvojej mamy, mala to asi v zivote tazke ked bola na vas sama, ale co ma vacsiu cenu ako dieta? Mala dcery ktore snad lubi, mala robit vsetko preto aby sa v zivote mali lepsie, mala tu byt pre vas, mala dbat na vase vzdelanie, aj na vase travenie casu,...bezne dievcata v nasej spolocnosti v 15 neotehotneju a ked sa uz stalo ma stat pri svojej dcere a pomoct jej hoc to bude narocne pre obe. Poradit jej tu najrychlejsiu a najjednoduchsiu cestu ako sa zbavit neziaducich nasledkov nezodpovedneho chovania a nie az tak zodpovednej vychovy asi, je cele zle ☹ Keby kej pomohla, zvladli by to obe, aj by sa zblizili, tvoja sestra s individualnym st. planom by dokoncila aj skolu, ked aj dialkovo, nemusi predsa denne sediet v sk. lavici. Mali by radost zo zivota obe a vedeli by ze spravili spravnu vec a maju ciste svedomie. Alebo teda ked nie tak potom ponuknut dietatko na adopciu, budu zit s tym ze sa o dietatko staraju dobre ini ludia, ze je lubene a ma sa dobre.
@lia_nka poznám tu jednu čo otehotnela v 15tich matka sa na ňu vykašľala a priateľ si ju zobral a žijú spolu až do teraz teraz sa mi zdá že už bude mať 18 rokov a keď som sa jej spýtala či niečo ľutuje jej odpoveď bola nie nič neľutujem pretože mám pekne a hlavne zdravé dieťa čo možno niekto iný mať nemôže dala som mu život a som milovanou matkou.....akože nič zlom ale úprimne má jej odpoveď dojala pretože áno ma pravdu ale hlavné je to na nej či by sa oň vedela postarať či by ho dokázal milovať ako matka svoje dieťa žiadne dieťa si nezaslúži byť nemilovane a odstrčene a hlavne by musela veľmi skoro dospieť....
Potrat je rýchle riešenie, ale nie DOBRÉ, veď pripraví o život dieťa (a je jedno v akej fáze tehotenstva, strom ani zvieratko z toho nebude, už je to človek, ale v začiatkoch svojej existencie). Najlepšie je, ak dieťatko vyrastá v rodine, ale ak taká možnosť u vás nepripadá do úvahy, tak rozhodne nech volí adopciu. Čo vieš, možno si to počas tehotenstva rozmyslí a nechá si ho, ale potrat je nezvratný... a čo to urobí s jej telom a psychikou, ak nie teraz, tak po rokoch? Rozhodne držím palce, aby našla odvahu ponechať si ten ZÁZRAK. 😉
Myslim, ze by sa sestra mala rozhodnut sama. Ked nechce dieta, tak nechce. Na druhej strane, mat dieta v 15 az taka katastrofa byt nemusi. Je mlada, lepsie zvladne nevyspate noci, skolky existuju, ked zmaturuje, bude to dieta uz menej narocne a keby chcela na VS, tak ju vyjde s tym, ze uz nepojde na matersku a moze sa plne venovat kariere.
@leuchtturm presne poznám to dievča aj osobne a keby ste ju videli aká je šťastná že to malé ma lebo to bábo je naozaj rozkošné zlaté a jasné že keď bola tehotná každý bol proti tomu no keď sa jej narodilo aj kamenné srdce hneď zmäklo...
Uff, tak toto ozaj nezávidím, takú situáciu. Ak mama nechce pomôcť dieťa vychovať, pripadne ty sa nerozhodnes, že e si ho osvojis,a, sestra samozrejme ešte sama veľmi bez pomoci to nezvládne, tak podla mňa je lepšie donosit dieťa a porodit ho utajene. Ešte budete mať počas, tehotenstva čas sa rozhodnúť, či ozaj si ho nenechate, aj po pôrode ešte kľudne môže adopciu zrušiť.Alebo pomôžete rodine, kde zúfalo túžia po bábätku. Iste tehotenstvo v tak mladom veku môže byť náročné, ale zase na graviditu je organizmus prirodzene stavaný, na umelý potrat nie! Naše prababky rodili v 16,cize až také hrozné to nemôže byť. Mne robili nutenu kyretaz poMA, a jednoducho nechápem, ako toto moze niekto absolvovať dobrovoľne. Vravím,pri adopcii 9 mesiacov bude čas na, rozhodnutie. Keď pôjde na potrat, tam už sa to nikdy nedá zmeniť.
Bože ženy, keď to tu čítam, že aký je svet dnes skazený, keď v tejto dobe otehotnie 15 ročné dievča 🤦🏻♀️?
Mám po strednej škole cez 20 rokov.
V prvom ročníku nám otehotneli hneď 3 spolužiačky. Jedna nastúpila do prvého ročníka už tehotná, mohla byť tak v 1 mesiaci tehotenstva. V druhom ďalšie dve. Všetky si deti nechali a doštudovali na individuálnom pláne.
V tomto prípade budúca možno mamička si to dieťa neurobila sama. Otec dieťaťa má tiež rodičov, bude to aj ich vnúča. To je jedna vec.
Druhá vec, to dieťa nemá byť príučka len pre mladú možno mamičku. Podľa mňa sa takéto veci dejú pre nejaký účel. Majú nám ukázať silu lásky, rodinnej súdržnosti a áno aj uskromnenia sa. Nevidím dôvod na interupciu a ani na adopciu. Mladá bude musieť dospieť skorej. Jej matke - babke sa tiež znení život. Ale pre to sme matky, otočíme zemeguľu opačne aby sme rodinu udržali v pohode.
Moja krstná mama porodila prvú dcéru v 15 rokoch. Druhú v 22 rokoch. Z tej staršej je už teraz dospelá 31 ročná žena s fungujúcou rodinou s dvoma deťmi,9 ročným dievčatko a 2,5 ročným chlapcekom. Netvrdím, že to bude ľahké. No kto to má dnes ľahké? My staršie matky riešime popri MD RD prácu, niekedy menej fungujúce manželstvo, HÚ, SÚ, choroby našich rodičov. A k tomu sa musíme úplne samé väčšinu času starať o naše dieťa / deti.
Autorka ja by som zatlačila na mamu aby bola oporou, nakontaktovala sa na budúceho otecka a jeho rodinu a všetci v kľude riešiť.
@vevesh presne tak
@maminuska o prespávaní u frajera? Prosím ťa. Sexuálne som začla žiť v 17 rokoch. S partnerom, ktorý mal tiež 17 rokov. Po 3 mesačnej známosti. Moji rodičia sa poznajú od 6 rokov svojich životov. Môj otec je pte moju matku prvý partner v každom smere, sú spolu doteraz a myslím si, že aj navždy.
Ja sa práve pozerám na môjho prvého sexuálneho partnera 😊, prichystal pre našu 3 člennú rodinu raňajky. Sme spolu 18 rokov. A sme veriaci, ktorí navštevujú omše, dieťa vedieme k viere a tak.
To len toľko, že nedexovala som len vždy u frajera. No vždy len s frajerom 😉😁, a stále s tým istým.
@macekovam mama osvojiť....a dcéra sa zbaví zodpovednosti, lebo aj tak to môže pochopiť.Mama odíde z práce, bude na RD, žiť budú z lásky k sebe, lebo dcéra bude chodiť do skoly, prinajhoršom pôjde drobec v roku do jaslí.Dcera sa najbližších 10 r neodstahuje od mamy jedine, že by si našla zabezpečeného.Mama je v prvom rade živiteľ rodiny predpokladám, že nemajú na účte desaťtisíce, aby si spokojne žili a spolu kocikovali parkom.Neviem si predstaviť, že dcéra príde zo školy a dostane do rúk dieťa, to dieťa bude inklinovat k babke, dcéra to bude mať len ako hračku na hranie.Nech to znie akokoľvek hrozne radšej potrat ako cítiť v sebe dieťa, prejsť všetkými hormonálnymi zmenami, všetci o všetkom budú vedieť, porodiť ho a potom celý život o ňom nevedieť ako rastie, ako sa mu vodi.
autorka málo napísala o sestre, mame kľudne môže byť 15 tka zrelá, vyspelá doma vari, má zodpovednosť je materský typ, alebo je to ešte dieťa?Ako je na tom rodina financne to je prvoradé je tu milión iných otázok.Ako sa k tomu stavajú rodičia chalana?je to dlhší vzťah či len nejaké poblaznenie?keď by som si na všetko úprimne zodpovedala odpoveď čo robiť ďalej bude jasná.
@lia_nka

@maminuska tak ja patrim k tej skupine, kde to telo nepochopilo....