icon

15-ročná sestra je tehotná.

lia_nka
3. apr 2020

Ahojte musím sa s vami podeliť o túto situáciu ktorú nevieme zvládnuť mám mladšiu sestru ma 15 rokov a je tehotná s chlapcom ktorý má už 18... Keď som sa jej ja alebo mama pýtali či spolu spali a že keď hej tak je to normálna vec len nech to kľudne povie aby sme jej mohli nasadiť antikoncepciu ale chápem asi ktorá mladá pubertáčka sa zverí o 10 rokov staršej sestre a mame ale teraz je už neskoro a mama ju núti ísť na potrat čo na nejako neschvaľujem kvôli tomu že sa bojím aby mohla mať v budúcnosti ešte deti a som zásadne proti tomu poraďte čo si vy myslíte o tomto

tinatitti
4. apr 2020

Ja síce potrat neschvaľujem, ale asi by som mojej 15rocnej poradila to isté. Dnes sa netreba báť, že keď potrat vykonávajú v nemocnici, ostane neplodna. Deti ešte môže mať neskôr. Teraz na to psychicky vyzreta nie je. Dieťa nie je hračka. Musela by sa oň starať nakoniec mamina. Každopádne je to len a len rozhodnutie vašej rodiny. Ani nie tak sestry, ako celej rodiny, nakoľko v konečnom dôsledku sa bude o dieťa starať celá rodina, sestra minimálne. Musí dostudovat, potom bude chcieť objavovať svet, začne pracovať, do toho zábavy, chlapci.. Tam proste ešte nebude taka zodpovednosť za dieťa. Viem, že sa nerozhoduje ľahko. Ale treba naozaj zvážiť vsetko

tinatitti
4. apr 2020

Mňa len zaráža jedna vec. To vážne dnes už v 15tich deti riešia sex? Toto je co za doba? To tie deti nemajú koníčky, nesportuju, nechodia do prírody? To ich zaujíma len opačne pohlavie a sex? My v ich veku sme hrávali volejbal, basketbal, chodili sme do hôr na turistiku, na splav, lyžovať atď. Mňa chlapci začali zaujímať až v 17tich. Prvého chalana som mala na prahu 18tky. Ale toto? No čaká ma veru náročné obdobie, keďže mam dve malé baby.

rebekamarcusko
4. apr 2020

@maminuska mne tiež nedovolili sexovať v 15zich a aj tak som si išla svoje. Nedovolili mi prespavat dokonca ani u kamosiek do mojich 18. O 20tej doma som musela byt. A co si pomohli nič. Tehotná som síce došla až v 18, ale vedeli, že už som není poctivá. Jasne ze sa im to nepáčilo, ale v 16tich mi radšej dali antikoncepciu a oddialili tým moje tehotenstvo. A všetky moje kamošky už mali bohatý sexuálny život rodičia tomu proste niekedy nezabránia a môžu sa aj na hlavu postaviť

dudos
4. apr 2020

@tinatitti takáto doba bola vždy, len sa o tom nehovorilo takto na fórach lebo žiadne neboli. Na ZŠ sme mali spolužiačky, ktoré boli vyspelejšie a tie už od 13 rokov neboli panny. Je to hrozné ale je to tak. Na ZŠ som chodila veľmi veľmi dávno.

daniela1911
4. apr 2020

Áno, nechať si bábätko v 15r, keď máte oporu v rodine je super.
Ale keď slečne to je jedno? Nebude jej to jedno aj v 18t ? A jej trojročné dieťa bude poznať skôr babku a tetu ako mamu ?

tinatitti
4. apr 2020

@dudos no do kelu, tak ja som potom z marsu

maminuska
4. apr 2020

@luccija samozrejme. 🙂.Ty si vždy vyberieš z každej diskusie niečo aby si má akože znemožnila. Bez súvislosti , bez ničoho, len sekvenciu. A to čo som napísala vtedy píšem aj teraz.

eliska13
4. apr 2020

@rebekamarcusko ja som tiež začala skoro sexuálne žiť mala som 3 r vzťah so spolužiakom teraz, keď som mama by mi vadilo, aby v takom veku môj syn sexuálne žil😅

veronikavaneska
4. apr 2020

Ja som bola na potrate v 19. Moj partner nebol to co som chcela... O rok som spoznala manzela a mame 4 detičky. Za mna super rozhodnutie aj ked je to smutné. Ale neviem si predstaviť mat dieta s nim a maju rodinu a to cele by bolo zle... Podla mna ak netuzi po tom dietati nech si ho da zobrat. Lepsie ako bude seba teba mamu a v konecnom dosledku aj to dieta trapit..celou situaciu ktora bude tazka a ťažká... Nikdy si neviem predatvavit donosti dietata a dat n a adopciu to by ma totlne znicilo... Cely zivot vediet ze si ho opustila by som si neodpustila... A ked sa sama ani nevie rozhodnúť ci mat alebo nie tak nieje pripravena byt mama...a dieta si zasluzi mamu aspon ked otca mat nebude pravdepodobne dobreho....

maminuska
4. apr 2020

@rebekamarcusko tak to je o temperamente, výchove a nastavení pravidiel v rodine, dôvere. A tá sa nebuduje až v čase puberty. Ja verím že uspejem, lebo už odstrašujúci príklad majú vo mne.😀, v 20 tehotná, na VŠ. No nič moc, odkrútili sme si to s exmanželom a dieťaťom na manželskej internátnej izbe. A keď neuspejem , tak to budeme musieť riešiť , verím však že tejto situácii sa vyhnem.

evkakozickova
4. apr 2020

@daniela1911 aj to je pravda hlavne ona musí chcieť musí sa sama rozhodnúť či je schopná vychovávať svoje dieťa aby poznalo aj matku nielen tetu a babku...tu slečnu čo ja poznám tak o to malé sa stará ako skúsená matka a pritom nemá oporu u nikoho len u svojho partnera no nech sa rozhodne ako akokoľvek držím palce ✊

maminuska
4. apr 2020

@dudos ale mne je jedno kde si sexovala a s kým si sexovala, to bola vec tvojich rodičov a nastavenia v rodine, keď im to neprekážalo tak nie je čo riešiť. A keď im to prekážalo a aj tak si to robila ako neplnoletá , tak niekde nastala chyba medzi vami .
Ja si riešim svoje dcéry a skutočne u nich ocením ak nezačnú v 15 rokoch , ale počkajú si do tej 18. Na svoj sexuálny život budú mať ešte roky , a budú chvíle keď budú radi že holého chlapa nevida 🙂. Medzi 15-18 rokov je toľko pekných činností ktoré môžu robiť, nevidím dôvod aby hneď do toho vhupli , lebo je to in ,nebyť pannou čo najskôr.

kiki68
4. apr 2020

V prvom rade riesit so psychologom a idealne takym, co sa tomu venuje ako problematike. Ved je to este decko a to, ze je taka rezignovana nejavi dobre znaky. Nech uz to skonci akokolvek tak psycholog by mal zaistit co najmensiu traumu a asi sj niekoho nestranneho s pohladom na celu vec. V 15 je ta psychika krehka a sice tie deti robia kraviny, ale stale su to teenage deti.

lussyl5
4. apr 2020

@lia_nka Tlač na mamu aby upustila od potratu,potrat môže mať veľmi ťažké psychické následky na tvoju sestru,trápila by sa tým do konca života,dieťa jej pomôže dospieť,je tu riziko že nakoniec sa budeš musieť postarať ty.Hľadajte riešenie ako sa čo najlepšie postarať,tvoja sestra možno bude mať život ťažký ale zato šťastný a bez výčitiek svedomia.

patusikk
4. apr 2020
patusikk
4. apr 2020

Ale inak neni to také strašne a dá sa to zvládnuť... školu nech dorobí externe alebo na pár rokov preruší štúdium... Dúfam, že ten chlapec sa nezachová ako hajzlík a neodíde od nich... Držím ségre palce určite to zvládnete. Je veľmi pekne, že jej chceš pomôcť finančne a určite jej budeš aj s babätkom pomáhať. Otehotnieť v takomto veku to musí rýchlo dospieť a rozmýšľať samozrejme inak ako jej rovesníci... Aj keď bude mať už bábo nemusí sa vzdať všetkých záľub ktoré mala do teraz... Myslím si, že to zvládne...Držím jej palce!

eliska13
4. apr 2020

@lussyl5 Ja nie som za potraty za normálnej situácie, ale tu je aspoň malé plus, že dievča je ešte "hlupucke"myslím, že tu ešte psychika tak nefunguje a vezme to športovo a ako najlepšie riešenie pre všetkých aj, keď sa to hrozne pise.Aj, keď nikto nevie ako ju to poznačí.Dievca sa tak rozhodne, akú oporu nájde v mame a sestre.Ak by mama len slovkom povedala pokazila si to, ale zvládneme to spolu to je iná reč.Moze sa stať, že k potratu nepríde dievča porodí ruky preč všetci sa starajte , bude vidieť ako si všetci budujú svoj život študujú, vodia sa za ručičky a ona má doma malé dieťa.Alebo to bude malý miláčik rodiny, dievča dospeje spraví školu všetci si pomôžu ešte su tam aj starí rodičia z druhej strany.Otrasna situácia.
@maminuska nepreháňaj voľakedy to bolo normálne, že deti vychovávali rodičia aj na internátoch aj, keď ja si to vôbec neviem predstaviť😀vidíš ako si sa vypracovala a čo ešte si postihala.

patusikk
4. apr 2020

@tinatitti Je to normálne mať v takom veku sex už... ale aj tak väčšina mojích kamošiek prišla o to v 17 18

eliska13
4. apr 2020

@patusikk nedávno tu bol príspevok od 17 či 18 r baby, ktorá nešla na potrat a dieťa nemá rada, nechcela ho... potratu sa bala, tak išla do toho a opisovala aka je nešťastná a pozerá na dieťa ako cudzie.Su 15 tky a 15 tky záleží ako funguje rodina, financie, opora..áno na budúceho otca sa zabudlo pracuje, studuje, je to dlhší vzťah?
@lia_nka

maminuska
4. apr 2020

@eliska13 no hej , bolo to normálne , ale svoje deti mám natoľko rada že túto skúsenosť by som im nerada dopriala. Počítať inverzné matice medzi látkovými plienkami povešanými v malej izbičke ..zážitok na celý život 🙂

danka728
4. apr 2020

Tak napríklad,poznám aj ja , dievča ktoré otehotnelo v 15 ....a nechala si ho, dokončila školu s pomocou rodiny,po škole sa s chalanom zobrali a majú super vzťah ... dievčatko je krásne a zdravé....bol to veľký boom ale už sa na to zabudlo...je to len o Tom či,otec dieťaťa je zodpovedný alebo nie....myslím si, že ju potrat alebo adopcia môže,veľmi poznačiť do budúcna čo sa týka psychiky ..je to len na zvážení.... kamarátka podstúpila potrat v 18 a dodnes sa z toho nevie spamätať....bola v Leviciach...je tam že vraj súkromná klinika, ktorá urobí všetko anonymne a veľmi odborne .. . tým myslím, že ani jazvy po potrate nezistí bežný gynekológ....prajem pevné nervy pre celú rodinu a nech je rozhodnutie správne...

supucka
4. apr 2020

Tak....ak to nie je problém... Nech to bábo vynosi a starať sa budeš ty... Ako o dvojičky... Ja by som ju na potrat neposlala....

23121974
4. apr 2020

@tinatitti Tiež si pripadám ako z inej planéty,nič si z toho nerob 😉

elly5
4. apr 2020

Môj názor je taký , že teraz je už neskoro na lámanie chleba.
Bábätko za to nemôže , preto by sa mali prispôsiť situácii ,ktoré nastali.
Nech nezvalujú vinu jeden na druhého je kolektívna vina , kedže dnes začínajú sexuálny život skôr , treba im to vysvetliť že to nie je hračka , či už môžeš od niekoho ochorieť alebo splodiť dieťa. Tak ako mali rodičia dávať pozor , sestra i ten chlap , či sexuálna vychova za to môže. I keď je to teraz nemej pravdepodobne aj tetaz môžu nastať komlikácie pri potrate. A to nehovorím určite u tých výčitkach keď nie tetaz tak neskôr.
Nie som kresťanka , mám 2 deti , ale i keby sa mi to podarilo v 15 museli by sme nájst sposob . Nedokazala by som vziat zivot za maju nezodpovednost , je niečo iné pokial dojde k znasilnejsiu a otehotnies .Ale za iných podmienok je to pre mňa nepripustiteľné ,
Keďze furt skúmajú viac vedia teraz zachrániť dieťatko čo sa narodí 20týzdni tehotenstva /zistili ze citi bolest ovela skor ako je dovoleny potrat (do 13 tyzdna ),
Dietatko sa pri potrate snazí usjt a schovava sa v maternici čo najdalej od pristroja ktorý mu chce zobrať život. Existuje film unplanned (2019) -ktorý som nezvládla pozerať videla som to až na 4 krát . (Vo filme nie je zvolená strana či je to správne alebo nie - pointu naozaj zachytíme v posledných minútach )
A dúfam že pokial sa mojim dcérka podarí otehotnieť , nikdy nebudú nad potratom uvažovať.
Prajem aby sa všetko vyriešilo ,aby to bolo co najlepšie i keď bude musieť každý člen rodiny niečo pre to spraviť . Sestru podporiť a snáď sa budete o pár mesiacov tešiť z nového člena.
(Môj úprimný nestranný názor )

sisa183
4. apr 2020

To je jedno ze ma 15. Poznam pripad kde sa stalo tiez toto. Prerusila skolu na rok mlada a dieta potom vychovavala mama ako svoje. Ja si myslim ze ak jej matke zalezi na zdravi dietata,nenutila by som ju ist na potrat koli tomu ze su tam rozne rizika. 🙂

janinah
4. apr 2020

@taskataska ja spávam kludne,celý život ľudom len pomáham....ale teba sa asi chytá zúfalstvo,aj tvoja nenávisť a vyjadrovanie o tom svedčí,zvlášť v dnešnej dobe,nemáš sa čoho chytiť,tí tebou tak odsudzovaní veriaci majú sa na koho obrátiť ,ty nie,bohužiaľ,v tomto smere ťa ľutujem,ale je to tvoj problém....

taskataska
Odpoveď bola odstránená
sissy27
4. apr 2020

@pribinak tu nie je čo radiť od cudzích ľudí. Nikto z nás nebude znášať následky, ani zdravotné, ani psychické ani finančné a osobné. Naviac ak niekto rovnakú situáciu nezažil, tak sa do toho nevie objektívne vžiť. Presne ako ty - radíš anonymný pôrod a adopciu, hoci nemáš poňatia o tom, čo obnáša a aké to je. Vedela by si po zvyšok života žiť s tým, že každé dieťa v tom veku ktoré stretneš, môže byť tvoje vnúča a ty ho nesmieš objať?
Ja by som sa PRAVDEPODOBNE v takej situácii priklonila k interrupcii, ale 100% to povedať neviem. Žiaľ ideálne riešenie tu neexistuje.

maminuska
4. apr 2020

@taskataska zatiaľ si o svoje maternici môžeš rozhodovať a štekliť ju kyretou aj dvakrát do roka, veď v tom ti nikto nebráni . A keď ti bude táto zábavka odopretá , stále máš možnosť o svojej maternici rozhodovať , či do nej implementuješ " zhluk buniek ". Nepostrehla som že by bolo v pláne zakázať antikoncepciu aleb sterilizáciu, tak nebudeš rozhodovať o svojej maternici ale o vaječníkoch .
Ja nie som veriaca, nebola som a ani nebudem , ale tak ako sa ty vyjadruješ o ľuďoch s iným presvedčením ťa tu zbytočne diskvalifikuje.

dudos
4. apr 2020

@maminuska ja som to nebrala ako inn. Držím ti palce. Dopriala by som ti, aby aj tvoje deti a ty sama ako ich rodič by ste mali tak vybudovaný vzťah ako moji rodičia majú so svojimi deťmi, teda aj so mnou a aj my s nimi.
No myslím si, že takýmto prístupom ako vystupuješ v tejto diskusii tu o pár rokov budú druhé mamičky čítať príspevky možno aj od tvojich dcér ako si s tebou nerozumejú lebo im ty nechceš rozumieť.
A keď ti príde úplne normálne to, že vychováš nejakého mladého muža tak, že v poho už si dospelý lebo však si dovŕšil 18 rokov, tak to si už dospelý mladý muž a môžeš svoje semeno rozsievať kade chodíš a kľudne aj so 16 ročnými slečnami lebo veď za to môžu ich rodičia a nechať ich následne po tom v totalnych problémoch tak to je tiež na zamyslenie aké hodnoty vkladáš do svojich detí.
Výchova je jedna vec, no láska a cit k niekomu druhému ako k vlastnému rodičovi je tiež druhá vec.
Mne moji rodičia dali voľnosť v rámci pravidiel, dôverovali mi a viem, že sú zatiaľ na mňa pyšní.
Ty si kľudne veď svoje deti k sexu od 18 rokov, no možno to bude promiskutný sex založený bez lásky a bez zodpovednosti voči tomu druhému. Hlavne, že je to po 18. Že?