Ako je to s príspevkami na dieťa, keď nemám nič odrobené?
Ahojte som mlada mamička, síce sme s priateľom spolu ale svadbu nechcem lenže svokrovci na nej trvajú lebo budeme mat vraj väčšie možnosti peňazí a preto sa chcem opýtať 1.ako je to s materskou keď nemám nič odrobene.
2.nedostanem viac skôr ako "slobodná mamička" ?
Ďakujem za odpoveď
Toto je najvacsia blbost co som pocula 🙂.
Odkiaľ tu hlúposť počuli? Na nijaké peňažné výhody ani ako slobodná, ani ako vydatá mat nebudeš. Nedostaneš nijakú materskú, keďže si nerobila, len rodičovský príspevok, a jednorazový príspevok po narodeni, ako kazda iná matka
Nebudeš mať nárok na materskú ale po pôrode na rodičovský príspevok vo výške tuším 279€ mesačne + prídavok na dieťa 24,95€ mesačne. Ešte po pôrode si môžeš požiadať o Príspevok pri narodení (pozri si na nete) vo výške 829€. Na žiadnu tento príspevok nemá vplyv svadba. Jedine čo bude, že dieťa bude mať otcovo priezvisko nie tvoje. Inak o žiadnej inej výhode/nevýhode neviem. 🤷 No a teda brať sa preto, že musíš nie je najšťastnejšie riešenie. Neviem ako si mladá ale tak radšej popracujte na vzťahu a bývaní..svadba nie je záruka na všetko. 😂
1. nejde ani tak o to ci si pracovala, ale ci si si platila nemocenske - hoci aj ako samoplatca. ak nie, nemas narok na materske. ak nedostanes matersku, rodicovsky bude mat nizsiu hodnotu, tj namiesto cca 370 dostanes 270, plus pridavky a prispevok pri narodeni a otec dietata si moze uplatnit danovy bonus, ak spolu byvate. ak si otec danovy bonus nemoze uplatnit, mozes ziadat o prispevok k pridavkom, asi 12€ to je. niektore mesta este davaju extra prispevok pri narodeni.
2. ci si slobodna alebo vydata nehra ulohu. prispevok navyse dostava len osamela matka, tj ktora zije v domacnosti sama a vie to podlozit.
Nechce byť hnusná ale ako to že naši spoluobčania už v 16 si robia deti a dostávajú kdeake dávky.
Aké dávky? Oni dostávajú presne to isté čo sa týka detí 🤷
anonym
ako? Asi tak, že uveríš všetkému, čo počuješ
Ano, presne z tich si treba brat priklad. Ovela radsej ako z rodin, ktore su financne nezavisle od davok 😏
Všetci dostávaju len to čo dostanes aj ty. Zase jedna co si nevidí ďalej od nosa a cita len bulvár a pocuva "JPP" ako rómovia dostávajú tisíce mesacne.
Moja mama robí poštárku, tak vypláca dôchodky a rôzne tieto veci..a áno veľa ľudí aj využíva rôzne dávky (nie rodičovský príspevok) a div sa že to sú všetko biely ľudia 🤣 toľko k tomu
@lucy0807 ja to tiez milujem. Nadava na romov a pritom mentalita taka, ako kritizuje- nemam nic odrobene a rozmyslam, ako si zo statu urobit dojnu kravu ( tym sa nechcem dotknut romov co pracuju). Ale aspon nastudovat by si to mohla sama 😀
@korunka1 dochodky dostavaju, lebo zial nas dochodkovy system je strasne zle nastaveny ☹ takze ano maju vyssie dochodky ako ludia, ktori cely zivot pracovali za minimalnu mzdu ☹
@evittam dostavaju kadejake davky, lebo existuju kadejake davky a bezneho cloveka by ani nenapadlo take nieco urobit, aby taku davku dostal 😀 to len v skratke ...
Ahoj, danovy bonus sa da uplatnit na manzelku, nie na partnerku (manzel v praci). Tiez je to jednoduchsie s poskytovsnim informacii v nemocnici, ak ste manzelia. Nie som si ista ako je to s uplatnovanim OCR alebo rekreacnych poukazov, prosim Ta @evittam dalo by sa Ti doplnit? Na davku v hmotnej nudzi sa tusim pocita prijem celej domacnosti.
Nie som zastancom svadby len kvoli babatku, malokedy to ma dlhu zivotnost, ale vnimam svadbu ako istu "ochranu" pre zeny - najma z pohladu, ked sa stara o deti, kvoli BSM (bezpodielove spoluvlastnictvo manzelov). Samozrejme, aj to ma svoje rizika, ak si vezmes nespravneho, co narobi dlhy.
@ayanamirei - napriklad nechat sa hospitalizovat na psychiatrii a pod. Potom prejst vsetkymi krokmi, kt. vedu k tomu, aby som mal narok na to, k comu som si takto vysliapal cestu.
Naozaj nechcem byť zlá, ale aký je momentálne rozdiel medzi tebou a spoluobčanmi z osady? Veď ani ty si nikde nepracovala a snažíš sa zo systému vytrieskať čo najviac.
Veď sa rovno opýtaj svokrovcov, ak ťa tlačia do svadby, že aké KONKRÉTNE príspevky príspevky majú na mysli 🤷♀️
@sasesoe ziadny "danovy bonus na manzelku neexistuje"
Nechcem byt hnusná, ale ty sa radšej nerozmnožuj, lebo sa od tých spoluobčanov, o ktorých hovoríš, v ničom nelíšiš.
@veronikaszabova tak mozno som to nenazvala spravnym nazvom, ale pokial manzelka nezaraba a pobera RP, je tam nejaka odpocitatelna polozka, kt znizuje dan. Z nejakeho dovodu predsa kazdy rok riesime prijem manzelky pri manzelovom DP, pricom materska sa rdo prijmu zaratava, ale rodicak nie. Asi vies, co mam na mysli, kludne dopln spravny nazov a dalsie pripadne podmienky. Ja som sa snazila napisat aky je rozdiel, co sa tyka peniazkov ;) Technicku cast nam riesi uctovnicka ;)
@veronikaszabova 🤔🤔🤔🤔
@ayanamirei aké kadejaké dávky? Menuj aké, na základe čoho a ako im ich vypočítajú. Lebo toto je blud. V dnešnej dobe to tak už vôbec nefunguje, že dostávaš kadejaké dávky, ak si predtým nič do sociálneho systému nepriniesla. Aj dávku v hmotnej núdzi si musí človek odpracovať. Akurát rodičovský a prídavky na deti (tých 25 eur či koľko to je) sú pre všetkých bez rozdielu, nič iné neni len tak zadarmo.
@ivkazba su to prispevky, ktore hovorim normalny clovek nebude poberat, lebo zahrnaju napr. vzdanie sa dietata a zverenie dietata do starostlivosti napr. sestry ☹ na upsvare su celkom podrobne rozpisane vsetky mozne prispevky a ano napr. invalidny dochodok vo veku 25 rokov u nich nieje nic zvlastne , cim si zaroven zvysia aj pridavok na dieta (sice o smiesnych 11 eur, ale aj tak .. ) A nemas pravdu, dochodok dostavaju normalne aj ked nikdy nepracovali a nic do systemu nepriniesli, nas hlupy dochodkovy system je tak nastaveny.
@ayanamirei. Ked si neodrobil nic nemozes dostat normalny dochodok, leda tak invalidny.

1. Nepracujes, nebude MP
2. Nie, nemas narok na nic viacej