Ako môže niekto neplánované otehotnieť?
V poslednom čase sa tu ako huby po daždi množia témy, v ktorých autorky neplánované otehotneli, "podarilo sa", "nechceli sme, stalo sa", ako štátnicovať/maturovať tesne pred pôrodom, resp. s novorodencom, nemáme kde bývať a čakáme druhé, tretie, štvrté, x-té dieťa.
Mohol by mi prosím niekto vysvetliť, ako je toto, preboha, v dnešnej dobe možné? Veď keď nechcem dieťa, tak si dávam pozor. Vyspelá antikoncepcia, všetky možné metódy, tak kde je problém? Prečo ženy takto ľahkovážne pristupujú k tak vážnemu životnému kroku, akým je mať dieťa? Keby to boli menšiny z osady, tak pochopím. Ale mnohé ste VŠ vzdelané, považujete sa za moderné...
Aj nam sa to stalo 😅 otehotnela som s druhym synom neplanovane, ako? Neviem 😀 ale postavili sme sa k tomu s chlapom zodpovedne a sme najstastnejsi na svete ze sa to stalo 🙂 a ze je tu s nami.
Inak ja som neplánovane otehotnela cez antikoncepciu a to som ju brala pravidelne.. Zato som nezodpovedá ci ako? 🙂
@extempore ja som. Ich zrala poctivo každé ráno a som tehotná 🙂 zaujímave že 🙂
@sabinka277 a určite si pri ich braní nebrala naraz aj ATB? Neprehnalo ťa, nezvracala si? Úplne stačí piť ľubovníkový čaj...
@extempore vies co plati vo svete vyskumov? Uverim len tej statistike, ktoru sam sfalsujem....a teraz schvalene, kolko zien sa podiela na takych vyskumoch? - osobne mi bolo ponutknutych x testov na rozne ine ochorenia/tabletky /vyskumy, ale naozaj nepoznam nikoho, kto by sa ucastnil vyskumu na hak- ale zato zlyhanej hak mam v okoli niekolko pripadov. V drvivej vacsine sa to uzavrie ako chyba jedinca a dokazuj, ze ty si to brala spravne....
@vevesh ale veď pri klinických testoch sa robia slepé testy.. 100 žien berie hak a 100 žien placebo. Samozrejme, nikto nevie, do ktorej skupiny patrí.. a štatisticky zisťujú, koľko žien otehotnie z jednej a koľko z druhej skupiny... Ale chápem o čo ti ide, tiež si neviem predstaviť to dokazovanie....ja len hovorím z vlastnej skúsenosti - 10 rokov som brala hak s dvomi prestávkami na dve tehotenstva. Keď som brala ATB, tak sme vždy v tom cykle používali aj kondóm, to isté v hnačkových a grcacích viróz. Teraz po druhom dieťati mám Nuvaring a zase spokojnosť.
@extempore je super , ze u teba to funguje. Ale pri hak je to tak individualne- nema kazda z nas rovnaky cyklus, rovnako casto sex, rovnako potentneho partnera, rovnake orgazmy, rovnake podmienky (psych. (Ne)pohoda, choroby, lieky, praca, strava atd.)- to vsetko ovplyvnuje ovulaciu a otehotnenie. Tie testy su priblizne (co je super, lebo si vies cca. Zaradit spolahlivost oproti antikoncepcii,ktora ma 90%spolahlivost a osobne uplatnit), ale urcite nie smerodajne a absolutne v cislach- kazda antikoncepcia ti bude figu platna, ak sa strafis do tych 0, 02-20% nespolahlivosti. Zena je plodna do cca. 50r.- je to este veeelmi dlha doba, pocas kt . Sa este mozete (ne) chtiac strafit..
@zuzanapjat uz som raz mala zavedene teliesko a bola som spokojna a sterilizaciu odmietam ci uz moju alebo muzovu,nikdy nevies co sa moze v zivote stat.
@dai naposledy som mala atb asi pred 7 rokmi, vies je rozdiel brat atb z nevyhnutnosti z cau na cas ako pcaht do seba hormony kazdy den,je otrasne ked musim decku kupovat vodu z obchodu lebo ta kt sa nachadza v BA sa pre deti neodporuca a to z toho dovodu ze je plna hormonov a ot om ako take tie hormony ovplyvnuju rep system tu uz bolo popisane.Takze prosim Ta nerobs a mudrou a neporovnavaj neporovnatelne.
@extempore prosim Ta ty tu pises o neschopnosti zien kt otehotneli neplanovane a sama si neschopna, ked beries HAK,ci mas doma babraka alebo si nevies vyratat plodne dni, ? Prosim ta urob službu spolocnosti a namiesto zakaldania debilnych tem radsej pouvazuj o podviazani vajecnikov, to mas 100percentnu ochranu ,dokonca aj usetris a aspon nam nebudes hnojit prirodu.
@sabinka277 to ale @extemplore nevysvetlis, ona aj tak si bude hudlat to svoje,ze je HAK 100 percentna ochrana,lebo jej to povedala jej gynekologicka.
@luxikate ja som neschopná? Ukľudni sa, dobre? Ja by som si vedela vyrátať aj plodné dni, aj merať bazálnu teplotu, ale keďže potrebujem maximalizovať bezpečnosť pri minimálnom úsilí, keby si nevedela, tak sa to volá efektivita, tak preto mám Nuvaring. K ostatným tvojim drístom sa ani vyjadrovať nebudem 😂😂😂😂
@extempore kvoli vyspelej antikoncepcii moja segra nemoze pocat prirodzene..ja som mala nehorazne problemy pri brani antikoncepcie,po 2m.som si povedala,ze nikdy viac..a predstav si,minule nam praskol kondom.. nastastie som neotehotnela,ale keby ano,som nezodpovedna?????
Ano,prvykrat sme si davali pozor,ale uslo a mame dieta..lenze o to dieta by sme sa tak ci tak zacali pokusat o pol roka neskor-taky bol moj plan- takze to uz bolo jedno, boli a sme velmi stastni..
A
Ake vsetky mozne metody?? Plodne a nepolodne dni? Asi tazko zodpovedan metoda,kamoska tak pocala,ale tiez uz dieta planovali,len o par mesiacov neskor..
Vsekiake telieska? Prepac,tie si tam strc ty.
Aka ina metoda okrem nesulozenia,je 100% spolahliva? Ziadna. aj. Ano,su aj nezodpovedne,ale tych urcite nie je tolko..
@luxikate ja hovorím, že na základe mojich skúseností je 100 percentná a vychádzam tiež z odborných štúdií a názorov odborníkov v odbore. Že sa tu xy ženských bude biť do pŕs ako otehotneli počas brania hak, nie je smerodajné a jednoducho to ani štatisticky nie je možné. To je podobný prípad, akože na Slovensku sa nikto neprizná, že volí Smer a ten dilino mafiánsky má aj po všetkých prúseroch stále 20 percent...
@siska53 no tak máj aj 10 detí keď ti nič nie je dobré...čo sa už na toto dá napísať? Nič.. presne toto je dôvod prečo plebs má detí ako smetí a inteligencia vymiera. Inteligentná žena si spočíta, koľko detí kvalitné vychová.. socka bude ľutovať chlapa, že sa mu to nepáči s kondómom a samozrejme, že mu dá aj bez neho... Potom má 6 detí, nemá ani na elektrinu a trapoší v Modrom z neba..
@luxikate mudra ako radio🙂 jasne, ty nic zle nerobis len chudiatko doplacas na zodpovedne zeny...
Tato tema fakt asi zbytocnou nie je - normalne mam pocit z tejto temy ze v sr vsetky zeny otehotneli napriek hak okrem svatych ktore maju chlapov ktori sa aj pri sexe plne kontroluju ( som rada ze u nas taky sex ani po 18 rokoch nefunguje). Normalne nechapem kto vlastne tu hak je ked vsetky zeny tehotneju napriek jej uzivaniu🙂
A kedze sa tema dalej vyvija stylom obhajovania sa zien co neplanovane otehotneli ale dieta chceli... tato tema je o tom ze je kopu zien ktore deti nechcu a napriek tomu sa nechrania - to extempore oznacila za nezodpovedne...
@jana_eyre neviem, mam pocit ze hned v prvom prispevku je to vysvetlene ako je to myslene - hned je tam pisane o zenach co otehotneju a nasledne vyplakavaju - pre mna to teda nie su zeny ako ja a ty - ze nahodne otehotnieme a sice to narusi plany ale si pripravena si dieta nechat a po soku sa z neho aj tesit ale ide o zeny co naozaj deti nechcu a nasledne riesia ci potrat je riesenie a pod ...
Pretoze:
1. nie kazda zena moze brat antikoncepciu (rodinna anamneza, mne do karty gynekolog napisal ze ju nikdy nebudem moct brat zo zdravotnych dovodov, tak isto ako aj mama a babka nemohli) - ak neberie zena poctivo antikoncepciu, je vysoka sanca ze otehotnie, aj ked pouziva ine metody ochrany ( popisem nizzsie )
2. Telieska - cize nemozem brat antikoncepciu, takze ani hormonalne telieska, ostavaju mi nehormonalne. Myslim ze to su tie s meďou.. Gynekolog mi ich neodporucil, pretoze nie su velmi efektivne, da sa cez ne taktiez otehotniet. (poznam dolonca viacero bab osobne, ktore otehotneli aj ked mali teliesko)
3. Kondom - je to sice bezpecna metoda, no nie kazdemu vyhovujuca - ja mam na latex alergiu, stipe ma s nim pohlavny styk, skrabe ma a je mi to take neprijemne ze nakoniec cely styk prerusim a ziaden nebude. Dalsou nevyhodou okrem neprijemnosti kondomov je ich PRASKNUTIE ( co sa nam taktiez stalo 3 krat, nastastie len na zaciatku styku). Prasknutie a zosmyknutie kondomu sa stane strasne casto , a potom behaju rychlo po tabletky po - Tie nie vzdy zaberu (Opat poznam spoluziacku, ktora zobrala do jednej hodiny tabletku po , Po tom co praskol kondom - a uz ma rocnu dceru. cize tu rovno vidis priklad na nechcene otehotnenie.)
4. Spoliehanie sa na plodne a neplodne dni- absolutne neefektivne, pretoze plodne dni sa ti mozu hocikedy posunut, spermie vydrzia aj 3 dni cakanim na vajicko, vsetko sa moze stat.Cyklus sa hociako posuva, hlavne u zien s nepravidelnym cyklom- na to sa voobec potom neda spolahnut.
5. Prerusovana suloz - Takto otehotnie vela zien, myslia si, ze partner sa “do nich nwspravil” tak to znamena ze do nich spermie nevosli. Tie mozu vyjst v predejakulate, a casto krat ten partner ani neciti ze uz mu kvapky neake vysli a az tak vytiahne..
Takze - tuna som ti zhrnula vsetky moznosti ako sa da otehotniet. Cize co ostava pre zeny ako som ja ktore nemozu brat antikoncepiu a sex s kondomom im je velmi neprijemny ? Nic! Nesexovat a zit v celibate, ostaneme same, ako stare dievky, pretoze bohuzial muzi potrebuju sex. a kedze nechcem otehotniet, nechcem sexovat. a toto je vysledok, ostala som sama. A presne pre toto, niektore zeny nechcu ostat same a daju na tu prerusovanu suloz a nechceme otehotneju.
@extempore Ono každá žena je iná, každý muž je iný. Jedna je taká plodná, že otehotnie po prvom styku, chránená či nechránená, jednoducho je tak "dostupná", že jej je slabá aj antikoncepcia a stačí jej aj slabý ejakulát s mizivým počtom spermií. Pri prerušovanom styku jej stačí jedna spermia, ktorá unikne a otehotnie. Druhá môže mať prerušovaný styk a neotehotnie ani keby tam bola nejaká zablúdená spermia, potrebuje celý ejakulát, častejšie a dlhšiu dobu. Je to proste o tom, že každý sme individualita. Jeden muž má pár spermií v ejakuláte, druhý milión. Všetko je to osud.
@dai uprimne, ja v uvodnom prispevku vidim hodene dva pojmy - "nechciet" a "neplanovat".. ako som uz raz pisala, medzi tymito pojmami je riadny rozdiel..
extempore pise v jednom prispevku o oboch, akoby to bolo na jednej urovni a prave preto sa tato tema vyvija tak, ze sa potrebuju obhajovat zeny, co NEPLANOVANE otehotneli.. pretoze je naozaj dost neprijemne citat, ze zato, ze sa tvoj zivot nevyvija tak, ako si si naplanovala ta niekto oznaci za nezodpovednu a este sa rozculuje zato, ze ta to nevychadzanie planov nakoniec potesilo..
Ak chcela oslovit zeny, ktore sa napriek zlej zivotnej situacii nechrania, mala by si priznat, ze uvodny prispevok JE napisany zovseobecnujuco a dala dokopy dve odlisne temy..
ale mne osobne je vlastne uplne jedno co sa tu rozobera.. len trocha ma zaraza, ze sa oznacuju za nezodpovedne zovseobecnujuco vsetky zeny, ktore sa o svoje deti staraju s laskou, aj ked ich zo zaciatku neocakavali a mozno aj plakali a nevedeli co bude.. nemam rada zovseobecnovanie a to, ked si niekto nevie priznat chybu..
@jana_eyre neviem... ja som sa necitila oslovena preto som od zaciatku tuto temu pochopila tak ako pisem. A suhlasim s tym ze zeny ktore deti nechcu sa maju chranit viacnasobne, aby nasledne nemuseli riesit potrat ( u mna to napr. Znamenalo to co tu niekto zosmiesnujuco pisal - nemala som sex pokial som nenasla muza s ktorym som bola ochotna mat aj dieta )
Určite sa stane že antikoncepcia (akákoľvek) zlyhá.
Ale ruku na srdce... Koľké otehotneli pre nezodpovednost? "Boli sme vasnivejsi, nemali sme kondóm, dali sme si pozor, ale veď som mala krámy...atď atď atď". Takých je určite oveľa viac, ako tých, ktorým zlyhala antikoncepcia.
@dai ano, take zeny by sa mali chranit viacnasobne.. ale vela veci sa nedeje tak, ako sa ma.. a mozno aj tym zenam sa naozaj moze stat, ze viac antikoncepcii zlyha, ktovie - nepozname tie zeny..
urcite su take, co sa nechrania, otehotneju a az potom riesia, ALE urcite su aj take, co sa chrania a naozaj sa stane nehoda.. zivot je nevyspytatelny, vzdy to tak bolo, vzdy to tak bude, aj keby bolo na modrom koniku xmilion tem..
aj keby bola kvalitna sexualna vychova na skolach, aj keby boli automaty na kondomy zadarmo aj tak sa budu stavat "nehody" a vzdy sa najde niekto, kto svoje dieta chciet nebude.. ale tak isto sa najde kopu zien, ktore napriek tomu sa svojim neocakavanym detom tesit bude a postara sa najlepsie ako vie..
@agathachristie plus to zlyhanie bolo skor o tom, ze napr. Pri užívaní hak nedodrziavali vsetky odporúčania, aby to nezlyhalo... Jednoducho netreba nic podceňovať ,lebo ide o zivot

@dai ja som vegan, atb malokedy,nakolko sa otuzujem a staram o svoju imunitu.Este mas otazky??