icon

Ako môže niekto neplánované otehotnieť?

extempore
25. máj 2018

V poslednom čase sa tu ako huby po daždi množia témy, v ktorých autorky neplánované otehotneli, "podarilo sa", "nechceli sme, stalo sa", ako štátnicovať/maturovať tesne pred pôrodom, resp. s novorodencom, nemáme kde bývať a čakáme druhé, tretie, štvrté, x-té dieťa.
Mohol by mi prosím niekto vysvetliť, ako je toto, preboha, v dnešnej dobe možné? Veď keď nechcem dieťa, tak si dávam pozor. Vyspelá antikoncepcia, všetky možné metódy, tak kde je problém? Prečo ženy takto ľahkovážne pristupujú k tak vážnemu životnému kroku, akým je mať dieťa? Keby to boli menšiny z osady, tak pochopím. Ale mnohé ste VŠ vzdelané, považujete sa za moderné...

tatianamaria
26. máj 2018

Naozaj nič nie je 100%. U nás fungujú prirodzené metódy no a to tiež mám nepravidelny cyklus ani raz som neotehotnela neplánovane. Keď sa to žena dobre naučí, tak to má veľkú úspešnosť a nie je to ani komplikovane. Ja by som nikdy nebrala antikoncepciu. Mám v rodine veľa lekárov a oni ma pred tým upozorňovali, že aké to je svinstvo. Myslím si však, že každá žena, ktorá sa rozhodla si aj neplánovane bábätko nechať, tak nikdy nelutovala, aj, keď to bol pre ňu najskôr veľký šok.

ah1234
26. máj 2018

Nechapem co je pointou tohto prispevku. Vysmievat sa zenam, ktore boli mozno aj nezodpovedne, ale napriek tomu sa rozhodli, ze si babo nechaju a len obcas na MK chcu trochu povzbudenia, ze to zvladnu? Ja ich skor mam hodnotovo velmi vysoko, pretoze na potrat ist je lahke, ale priznat si "ok otehotnela som neplanovane, ale teraz prijmem zodpovednost za svoje ciny a aj za to male" uz urcite take lahke nie je.
A btw sama som dieta neplanovala prave v tejto chvili, ale az o pol roka a pritom nebolo nechcene ;)

sabinka277
26. máj 2018

@extempore určite nie.. Zdravá ako ryba a ja čaje nepijem 🙂

fra
26. máj 2018

@extempore len skusim tak štatisticky odpovedať na tuto tvoju prvu otazku " Hak má taký Pearlov index, že pri správnom užívaní otehotnie 0,2 ženy zo sto.. mne to tak pripadá, ako keby sa všetky stretli tu na koňovi."
... takže, dajme tomu, že priemerná žena len tak velmi zbežne pozná dalších 500 žien- ženy na ulici alebo na internete, s ktorymi kedy prehodila slovo, myslím že je to veľmi realne číslo, zbežne pozname alebo sa dame do reči možno aj s vačšim počtom ľudí za svoj život - no a ked jedna z nich otehotnie (čo by sedelo 1/500 na ten pearlov index)- tak už 500 žien može povedať, že ich znama otehotnela aj pri braní hak, lebo toto je tema, ktoru ludia veľmi často rozoberaju, takže o nej aj vedia... (tiež mam jednu taku kamošku- nevynechala ani den, žiadna viroza, a hak zlyhala- teraz je to už nadherny chalan)

jklara
27. máj 2018

ja sa priznávam, že patrím k tým, ktoré ani jedno dieťa naplánovali, a mám 3, a áno, mám aj vysokoškolské vzdelanie, považujem sa za modernú, používala som rôzne antikoncepčné metódy. No jednoducho sa stalo. Ked som otehotnela 1x, študovala som na vysokej, moj vtedy ešte priateľ šiel akurát do zahraničia, poctivo som si sledovala cyklus a používali sme kondom. Tak sme sa vzali, bývať sme mali kde, ja som doštudovala, mala som dobrú robotu... potom som dlhé roky brala HAK, ktorá mi sposobila mnoho problémov, od trvalého priberania po nechuť na sex a iné zdravotne problémy, až kým som ju po 9 rokoch nevysadila, čo bolo cca 3 mesiace pred 10.výročím sobáša, na ktorom sme počali nášho 2.syna... a tretí prišiel na svet 1,5 roka po ňom. Som za to všetko vďačná, pretože som nemala ani jeden potrat, ani žiadne komplikácie, nemusela som riešiť, či "na to" máme, pretože tie tehotenstvá "prišli" presne v takom časovom okamihu, keď mali, a deti sú zdravé ... Nikdy som nevyplakavala, že som dieťa nechcela, pretože deti sme s manželom chceli. Keď vidím okolo seba, koľko párov zažilo aj potraty, aj nemôžu mať deti, aj komplikácie boli, tak to považujem za zázrak. Moje švagriné toľko šťastia nemali. Dve potratili, jedna by chcela ďalšie dieťa a nedarí sa. Z okolia mám takisto množstvo prípadov, že ženy hlavne po 30tke majú sakramentské problémy. Mam 2 sestry po 30-tke a nemajú ešte žiadne deti (jedna nemá s kým, druhá má takého frajera, čo nechce deti, stačí im pes - to je doba, čo? ked si páry miesto decka chovajú psa) Zopár mojich kamošiek potratilo, jednej sa narodilo dieťa s Downovým syndromom, ďalšie kamošky majú deti s vrodenými chybami, niektoré jedno dieťa donosili a druhé nemôžu počať... Niektoré by to dieťa tak chceli a nič... takže ja si to vážim, že všetko prebehlo tak ako prebehlo, deti sú boží dar a ja za nich ďakujem.

luxikate
27. máj 2018

@dai trafena hus zagagala?Kolko rokov jes ty HAK????A co sa tak trapis nad nechcenymi detmi?Ty ich budes zivit???fakt nerozumiem tejto teme,je skodlive pre spolocnost neplnovane otehotniet?Skor by som sa zamyslela nad ucini HAK na zivotne prostredie.Bohuzial ak sexuchtilly chcu sexovat a nemat deti,tak mali by sa zamysliet ze hak cesta nie je.

dai
27. máj 2018

@luxikate 🙂 ach ty trafena hus - gagas tak akurat ty ked sa tu hras na neviniatko so sucharskym sexom... ano, beriem hak cely zivot zo zdravotnych dovodov - predstav si ze hormony sluzia aj na ine veci, nielen branenie pocatiu... a napriek tomu som presvedcena ze znecistujem prirodu menej ako ty veganka 😉 a co ma trapia nechcene deti? No za 1. Si na rozdiel od teba myslim ze kazde dieta ma pravo byt milovane a chcene... ale chapem ze nie pre kazdeho je to dolezite... a za 2he ma vytaca ked nasledne tie matky vyplakavaju a otrcaju sa v novych casoch, modrych z neba, na mk a nasledne opat tie deti vlacia hanbou...
Ale opat - ak ja som trafena hus co sa hak tyka, tak mam pocit ze ty si co sa nechcenych deti tyka jed ich tu tak vehementne branis...

thoughtfulweirdo
27. máj 2018

@dai Chcela by som podotknúť, že medzi neplanovanými a nechcenými deťmi je rozdiel 🙂

dai
27. máj 2018

@thoughtfulweirdo ale jasne... ved sa o tom bavime poslednych niekolko stran... ja pisem o nechcenych detoch - extempore to tiez uz niekolkokrat napisala - ze tato tema je o nich, nie neplanovanych...

tetapetra
27. máj 2018

Koľko z nás by chcelo otehotnieť len tak neplánovane. Bez toho, aby rátala dní, sledovala, merala teplotu.....

thoughtfulweirdo
27. máj 2018

@dai Pardon, nečítala som posledných pár strán, lebo už ma to prestalo baviť 🙂 ja len, že to začalo neplanovanými a teraz čítam o nechcených

dai
27. máj 2018

@thoughtfulweirdo tak ona hned na zaciatku pisala o tych co otehotneju a nasledne riesia na mk potrat ci vyplakavaju ze ho nechceli - mne z toho hned vyplynulo ze tema je o detoch nechcenych...

thoughtfulweirdo
27. máj 2018

@dai Ja som skôr videla, že písala o tých, čo riešia, že otehotneli a teraz nevedia, ako budú štátnicovať a kde bývať- z toho mi vyplýva, že to dieťa chcú, len sa nevedia zrazu zariadiť, keďže s ním nerátali 🙂

dai
27. máj 2018

@thoughtfulweirdo a teda len pre uzavretie - aj pre mna je obrovsky rozdiel medzi dietatom sice neplanovanym ale so zodpovednostou prijatym( to znamena ze sa rodicia dokazu s laskou postarat ) a dietatom nechcenym...
Ale teda napriek tomu som sokovana ze pocitovo podla tejto temy vlastne antikoncepcia vobec nefunguje a najspolahlivejsia metoda je prerusovana suloz🙂

dskjhfdlkdjhl
27. máj 2018

Mna by len zaujimalo, ci zakladatelku naozaj tento problem nechcenych/neplanovanych deti trapi, alebo si len potrebuje nieco dokazovat, moralizovat atd.

domak2
27. máj 2018

@dskjhfdlkdjhl tak myslim ze prispevkom o sockach, plebse a inteligencii uz na tvoju otazku odpovedala. 😅
Inak keby ludia mali deti len planovane, ludstvo by uz davno vymrelo.

majka99999
27. máj 2018

@dai potvrdzujem ucinnost tejto metody, HAK som v zivote nebrala a mam len 2 planovane deti. Tiez som z tych, co spia len s niekym, s kym by som si vedela predstavit deti, takze to fakt zuzi moznosti otehotniet. 😀 Keby sa podarilo tretie, to by bol treti cisarsky, cize dam sa sterilizovat, ked uz im budem lezat na stole.

ivuska6
27. máj 2018

@thoughtfulweirdo no podľa mňa je že neplánovane = nechcené má to spolu suvis skoro každá jedna čo zistí že je v tehu tak jej prebehne prvé zo šoku hlavou že to nechce a zase podľa mňa každého osobná vec ako sa k situácii postaví

dskjhfdlkdjhl
27. máj 2018

@domak2 mne je to v podstate jasne, zakladatelka sa uz predstavila viac ako si sama dokaze predstavit, ale aj tak som zvedava, ci si to aspon dokaze priznat verejne😝

pillipilli
27. máj 2018

@jklara velmi pekne napisane

thoughtfulweirdo
27. máj 2018

@ivuska6 nesúhlasím 🙂 moja mama tretíkrát otehotnela po 40tke, neplánovane - lebo už si nemyslela, že by mohla, takže to neplánovala. A radosť bola preveliká. Doteraz je brat najmilovanejšie dieťa rodiny 🙂

extempore
autor
27. máj 2018

Noooo, takže, dámy... Aby som uviedla veci na správnu mieru. Je to takto: áno, názov diskusie mal byť "ako môže niekto nechcene otehotnieť". Prepáčte, zďaleka som si neuvedomila túto významovú nuansu, ktorej sa tu chytíte a budete mi ju otrieskavať o hlavu.
Presne ako tu už niektorá podotkla - mnohé z vás sa tu začali obhajovať..prečo???? Téma mala byť o ženách, ktoré otehotneli v nevhodnom čase alebo vôbec otehotneli keď nechceli lebo si vôbec nedávali pozor. Veď život nás postaví pred také množstvo situácií a pripraví nám problémy, ktorým sa nedalo predchádzať, ktoré sme nemohli kontrolovať. A materstvo, resp. rodičovstvo je práve tou oblasťou, ktorú kontrolovať vieme a samé sa o to pripravujeme. Veď mať dieťa je najväčší záväzok na svete a poniektoré k tomu pristupujú tak ľahkovážne, až mi z toho rozum zastavuje. Mám jednu kamošku, tá bola mesiac obzerať v obchode topánky, kým si ich kúpila. Ale dve deti má nechcené, sama to priznala, že bola nezodpovedná a nechala sa uniesť. To, že potom tie ženy nejdú na potrat je už druhá vec...
Taktiež má prekvapili vaše príspevky ohľadom spoľahlivosti antikoncepcie ako takej. Seriózne si myslím, že sú to bullshity. Keby sme začali rozoberať každý jeden prípad, tak by sme v 99 percentách prišli na to, že chyba bola na vašej strane. Keď som začala používať Nuvaring tak jedna známa, ktorú som stretla v nákupnom centre ma začala presviedčať, že nech to vyhodíme lebo ona s tým otehotnela... Následne sa do diskusie zapojil jej muž a ten veci uviedol na pravú mieru.. že im ten krúžok počas sexu prekážal, tak na styk ho vyberali... Čo sa môže, ale potom sa hneď musí dať späť. No a že on ho našiel po štyroch dňoch v kúpeľni na umývadle 😁😁😁😁 takže Nuvaring na vine nebol.
No a diskusia o tom, ako tu užívateľky hak zamorujú životné prostredie, tak to je už absolútna perla. Tak ja sa správam zodpovedne, triedim odpad, nekupujem plastové fľaše a plechovky, nepoužívam mikroténové sáčky, ešte aj auto mám elektrické a nejaká zakomplexovaná kača mi tu bude nadávať do nezodpovedných a ešte aj môjmu mužovi do babrákov, čo si nevedia dávať pozor.
Táto téma mala byť zdrojom pre môj výskum do práce, ktorú robím na MPH. Lenže moje tézu sa nepotvrdili 😁😁😁😁

sonicka96
27. máj 2018

@thoughtfulweirdo veľmi dobré trafene! 🙂

ah1234
27. máj 2018

@ivuska6 prosim ? :D ja som zistila ze som tehotna neplanovane a prve co mi prebehlo hlavou bolo ze chcem dievcatko a pochybujem ze som skoro jedina a skoro kazda si povie, ze "nechcem TO". Ako ludia vedia co si myslia ostatny...

xxxkatka
27. máj 2018

@extempore vdaka pesaru ma 5 rocnu dceru 😃 Druha kamoska zas z pesaru stale krvacala a mala bolesti, takze ako antika fakt super, bo sex s muzom sa ani nekonal... Spermicidne kremy ako samostatna akntika nic moc, uvadzaju to aj vyrobcovia. A sme pri podstate tvojej otazky. Casto sa neplanovane otehotnie 1. nemoznostou resp. slabymi moznostami uzivat antiku (npr, alergicky, zens s trombozou or MTHFR, zeny s ochoreniami pecene atd.) 2. ziadna antika nie je 100% (ved staci pri HAK mat hnacku, brat lieky od antibio az po tie na travenie a vsetko je inak) 3. slabymi vedmostotami, ze npr vaginalne kremy a cipky treba spojit aj s inou antikou, lebo ich ucinnost je naozaj slaba 4. nabozenske dovody (ziadna antika or nespolahlive ratanie plodnach a neplodnych dni a sledovanie hlienu) 5. lebo ovulaciu moze vyvolat aj orgazmus a tak pokojne zena otehotnie v teoreticky neplodnych dnoch ci dnoch pocas MS 6. nezodpovednost a najmä slabé vedomosti o svojom tele (to skor u mladych zien) alebo skvelym napadom "mat dalsie dieta, lebo to chlapa spravi zodpovednejsim, vyriesi to problemy, on sa vtedy uvedomi...bla bla bla" (casto tuto radu dostanu od svojej matky!). Takze na tvoju otazku "Ako moze niekto neplanovane otehotniet?" som ti dala 6 najcastejsich dôvodov. Hadzať ženy do jedného vreca "nezodpovedná" len preto, že neplanovane otehotneli (btw a preco by sa mali deti vzdy planovat? nestaci, ze su chcene a lubene?) a bohorovne sa buchat do hrude, ze tebe sa to nestalo hmm bacha bacha, aby si v nejakej zivotnej etape nebola konfrontovana so svojim postojom...

ivuska6
27. máj 2018

@thoughtfulweirdo nenapisala som každá jedna
@ah1234 poznám niektoré a aj s čítania takže nájdu sa

xxxkatka
27. máj 2018

@extempore este k tej antike kedze ju uzivas verim, ze vies ci nemas niektoru z trombofilnych mutacii (az 50% zien ma niektoru z jej foriem bud ako heterozygot alebo v homozygot, najcastejsie MTHFR) a v tomto pripade je HAK kontraindikovana.

ah1234
27. máj 2018

A inak este na napada, ja nemozem pouzivat antikoncepciu ani kondomy (problemy s krvou a alergia na latex). Aj ked sme kondomy pouzivali, tak praskali, takze prerusovane tak od 16 som mala sex s "ochranou" akoze len prerusovanym sexom. Ja to nikomu neodporucam, ale za 6 rokov takejto "ochrany" som neotehotnela, az vtedy, ked sa partner do mna spravil a nejako som mala divne ovulku posunutu. Ono nase mimi je neplanovane, ale nikdy som si nepovedala, ze "boze, ako sa to mohlo stat". Napriek tomu, ze pokladam autorku za vyryvacku obrovsku, tak, ano vela zien "si za to moze sama" a nebola to len chyba HAK alebo prasknuteho kondomu, len proste mi nejde do hlavy preco takto na tie slecny/panie, ktore teda boli aj menej zodpovedne utoci. Ved ano, ja som tiez riesila, co teraz, studujem tazku VS, 400km od domova, nikto z mojich kamosiek v 22 dieta neplanuje a ja som chcela az tak ku koncu 4.rocnika mat mimi, ked to bude jednoduchsie. Ale to neznamena ze dietatko nie je od zaciatku chcene a ani sa nevyhovaram. Aj keby bolo nechcene prve tyzdne, tak potom ak sa mamicka tesi a chce sa o dietatko postarat tak toto je fakt posledne, co potrebuje citat. A ani nemam pocit, ze je tych inteligentnych zien, co maji 7 deti, 3 pocas VS este a nemaju kde a z coho zit az tak vela osobne ;)

tinaa64
27. máj 2018

Ako sa hovori..clovek mieni Boh mení

luxikate
27. máj 2018

@dai tak predsa,trafena hus gaga,dobre som si tipla,inak by si sa tu za HAK tak neangazovala.