Ako na celodenné nevoľnosti v začiatkoch tehotenstva?

limia7
22. máj 2019

Ahojte žienky, idem si k vám po radu. Som prvý krát tehotná a trpím celodennými nevolnosťami. Už neviem čo mám robiť. Ráno vstanem a je mi zle od hladu, tak sa najem, no potom mi je ešte horšie a o chvíľu som hladná znovu. Takto to mám celé dni. Som takmer v 9 týždni a nevolnosťami trpím denne už od 2 týždňa. Máte vyskúšané nejaké potraviny, ktoré by mohli pomôcť? Myslím si, že tieto nevolnosti spôsobuje žalúdočná kyselina a tak som sa snažila si nastaviť ´´sušienkový jedálniček´´, no ani to mi nepomohlo :( Ak máte nejaké svoje overené jedlá, tak sem s nimi, ja zjem všetko 🙂)

arcticcode
22. máj 2019

Moja zena pila ice tea broskynovy z lidlu. Potom mas gravipop lizatka, tie vraj nepomohli. Kazdopadne grcala vyse mesiaca, kazdy den tri razy ☹

pralinka86
22. máj 2019

Studene bublinky, ale po troche len. Zázvorový čaj. V podstate všetko po troche len

lubina
22. máj 2019

@limia7 neviem co by ti pomohlo, ale napisem ti moju skusenost. Prve tehu super, ziadny problem. Druhe tehu celodenne nevolnosti az do 6 mesiaca, normalne som sa vyvracala aj o desiatej vecer, nic nepomahalo, hovorili mi, ze to len musim "pretrpiet", ale bolo to hrozne a prestalo to az po 6 mesiaci

gregora
22. máj 2019

Úprimne,každý povie nejakú zaručenú radu ale na každú ženu platí čosi iné. Obe moje tehotenstvá boli sprevádzané zvracaním,únavou,celodennými nevoľnosťami,celkovou slabosťou,proste celé zle. Zabralo jedine vydržať a pretrpieť,po 12 tt sa to upokojí ale treba vydržať. Držím prsty!

puticka7
22. máj 2019

@limia7 mne tiez byvalo otrasne skoncilo to asi v 6tom mesiaci pomaly uz pred porodom :/ asi to treba len vydrzat :(

lucia147852
22. máj 2019

Mne nepomohlo nič. Grcala som od 7tt do konca 6 mensiaca. Do konca 4 som brala torecan lebo som už neudržal okrem vody žiadne jedlo. Nad kyblom 10-15x za deň. Potom sa to zlepšilo už som vracala len tak 3x za deň. Potom to zo dňa na deň prešlo a začala páliť zaha. Až do pôrodu 😑 čiže len pretrpieť a čakať ze snáď to prejde.

juliebaby
22. máj 2019

Moje prve tehu od 6.tt som mala celodennu nevolnost, vo mne sa nic neudrzalo hadam ani voda, vkuse som bola na kybli.2x som bola hospitalizovana lebo sa bali, ze budem dehydrovana.Schudla som 11kg za 2 mesiace, potom to tak postupne utichalo.Aj ja si myslim,ze to je individualne co ti moze zabrat.Zelam ti aby si to vydrzala a aby to rychlo ustupilo aby si si mohla uzit tehulkovanie 😘❤

tatisna
22. máj 2019

Mne nepomohlo nič. Tiež som mala celodenné a aj voda sa mi hnusila. Moja ráda je, že ak máš na niečo chuť, okamžite to zjedz, to je jedno čo to je. Aj tak časť z toho vygrcas skôr či neskôr.

alana1
22. máj 2019

Mne bolo zle celé tehu,jedla som len paradajky,grepfruity a syr,sem tam šunku....

norikk
22. máj 2019

Ja som pila len mätový čaj. Zo všetkého mi bolo zlé ešte aj z čistej vody mi je teraz v 34tt zle. Skusaj malinké porcie a častejšie.ja tak jem doteraz. Radšej každú hodinu dobnut menej. Hlavne čerstvé veci. Zelenina ovocie. Mäso som do 7m nemohla ani vidieť.

kikulienkadd
22. máj 2019

Ahoj,mám za sebou 3 takého tehotenstva, dá sa to vydržať, ale pri poslednom som dostala radu,že proti kyseline sú dobré mandle v supke. Na moje prekvapenie to žalúdok zniesol a kyseliny ustúpili. Začni po troškách,daj si 1-2 uvidíš, ako telo zareaguje. Držím ti palce!

limia7
autor
22. máj 2019

Veľmi pekne ďakujem za všetky rady. Skúsim všetko, čo by mohlo pomôcť a dám vedieť čo zaberie, aby som tak mohla pomôcť ďalšej budúcej mamine s rovnakými problémami 🙂

limia7
autor
22. máj 2019

@kikulienkadd veľmi pekne ďakujem za radu, už aj idem na nákup a vyskúšam 🙂

balaskovae
22. máj 2019

mne moc pomahal pomarancovy dzus a melon. to som mala stastie, ze bolo obdobie, kedys sa dali kupit

floretine
22. máj 2019

Ja som teraz v 11tt a je mi zle od 6tt. Mám diagnostikovanú Hyperemesis gravidarum. Vracala som tak 10x za deň, nemohla som nič iné robiť iba som spala. Z práce som musela ísť na PN, lebo som bola hrozne dehydrovaná. Čipky mi vôbec nepomohli, to som mala k tomu potom ešte aj hnačky, takže dehydrovaná ešte viac. Ja som v Nemecku a tu to berú celkom vážne. Doktorka mi predpísala Agyrax, silné antiemetikum, čo sa tu v DE ani nepredáva, objednávajú mi to z Francúzska. Kebyže to nefunguje, tak by som musela byť v nemocnici na hadičke s umelou výživou a infúziách, lebo už predtým som bola dosť štíhla. Čo sa jedla týka, nič mi nepomohlo. Vracala som už aj vlastné sliny, žlč a krv. Teraz s liekmi stále vraciam ale už len tak 3x denne. Ale niektoré veci stále nemôžem, napríklad sprchovanie či umývanie vlasov je nad moje sily, to sa vždy vyvraciam do vane, a celkovo ísť ráno do kúpeľne je nadľudský výkon. Alebo na niektoré jedlá si len pomyslím alebo ich vidím nakreslené na letáku, a musím bežať. Prípadne hocičo, kde sa musím predklonit alebo viac hýbať, napr. také obliekanie...vraj to zvykne ku 16.-20. týždňu ustúpiť, ale nemusí.

kikulienkadd
22. máj 2019

@limia7 prosím 😊 zabudla som,že mandle v šupke,ale nesolené...

limia7
autor
22. máj 2019

@kikulienkadd aj ma napadlo, že určite nesolené a už som si ich aj kupila a skúšam. Nakúpila som si pre istotu viac, veď musím jesť za dvoch 🙂)

limia7
autor
22. máj 2019

@balaskovae pomorančový dzús mi nerobí dobre, je moc aromatický a cítim ho aj keď je zatvorený v chladničke. Na ten pravý sladučký melón sa už neviem dočkať.

nikushka46
22. máj 2019

@limia7 a ty aj zvracias? lebo ja mam to iste, ale ani raz som nezvraciala a hladna som vzdy a vzdy musim cosi zjest, inak je zle...a posledne dni, ked sa najem, mam tak pomale travenie, ze mozno zvracanie by bolo aj lepsie :-/...inak som uplne v pohode, 1.tehu, 8tt.

sivana09
22. máj 2019

Mne trosku pomahala fatra a cestoviny... Ale bolo to hrozne obdobie, cely prvy trimester mi bolo na grcku a kazdy den som myslela ze uz dalsi den neprezijem :D s prichodom druheho trimestra sa to zacalo zmierňovať az to zmizlo uplne.. takze.. držím palce

floretine
22. máj 2019

@nikushka46 zvracanie určite nie je lepšie. Ja mám teda už z toho poriadne zničený žalúdok, nábeh na žaludočné vredy, rozožrané všetky sliznice, ktoré sú po ceste, o rozdráždenom žlčníku zo zvracania žlče ani nehovorím. Bojím sa aj o zuby, už teraz cítim, že sklovina je pomaly fuč. Dehyrdratácia je príšerná, je to navyše aj nebezpečné pre bábätko. Vyvraciaš všetko jedlo, ktoré sa snažíš do seba dostať, a aj tie tabletky s kyselinou listovou pre vývoj mozgu bábätka. Nevieš doma upratať, nakúpiť, lebo všetko smrdí, raz som sa odvážila ísť do Rewe a ako som zacítila pult s lahôdkami, musela som nechať košík s nákupom tam kde bol a bežala som von vracať za krík, Nevieš sa osprchovať, umyť si vlasy....osobná hygiena nula bodov. A najlepšie na tom je, keď vraciaš a kŕče máš také silné, že sa z toho pocikáš, lebo to jednoducho už nevieš vôbec kontrolovať. Buď rada z to pomalé trávenie, čo by som ja za to dala :/

nika_23
22. máj 2019

@floretine ja to mam podpbne,som 2.krat tehotna a vraciam kazdy den rano zlc.Slinim cely den a tvoria sa mi huste lepkave hlieny stale chrchlem a vypluvam.Dnes som uz grcala aj cosi ruzove a take nitky akoby krv.A vzzzdyyy sa pritom pocikam.Tetaz som doma so starsou dcerkou no ked som cakala ju,stavalo sa mi to v praci,bolo to hrozne.Vydrzat treba.Mne to preslo az po porode.Teraz nie som o nic optimistickejsia a som zmierena ze to tiez prejde az po porode.Tie mandle som skusala neskor tiez na zahu,nepomahalo to velmi.

nikushka46
22. máj 2019

@floretine och ☹ tak to som rada, ale ja som zase citala a aj gynekolog mi potvrdil, ze ked ti je tak zle, tak je to dobre pre babo, ber to aspon tak, my zeny vsetko vydrzime 🙂 drzim prsty, nech sa to zlepsi cim skor a zacnes si tehu uzivat 🙂

floretine
22. máj 2019

@nikushka46 ono je to "dobré" pre bábo, keď ti je zle v normálnej miere, pretože vlastne za nevolnosťami sú hormóny tvorené placentou, takže nevolnosť je jedným z ukazovateľov dobrého rastu placenty. Ale všetko s mierou. V takom prípade, ako to už mám ja, je to nebezpečné, lebo sa dostaneš do stavu, kedy máš vysokú hustotu krvi, nízky objem krvi zo straty tekutín, málo plodovej vody a nedostatok živín pre teba aj pre bábo.
Ale ďakujem. Ono o HG málo ľudí vie a málo lekárov ju vôbec berie na vedomie, takže ťa často neberú vážne, nedajú ti žiadne lieky a povedia, že veď každej je zle. Pritom to tak vôbec nie je a treba rozlišovať. Ešte v 20. storočí to bola celkom bežná príčina smrti u tehotných. Zomrela na to napr. aj Charlotte Bronteová, tak to sem píšem, aby ženy o tom vedeli a nenechávali sa lekárom odbiť.

kikulienkadd
22. máj 2019

...keď som si prečítala vaše komenty, tak mi napadlo ako sa vždy po pôrode teším (okrem iného 😁) aj na to,že si bez vracania alebo napínania naň umyjem zuby,aj to je dobrá motivácia na skoré vstávanie po sekcii!

alexandra2468
22. máj 2019

@floretine ja mam tiez HG, akurat ze som uz 3krat skoncila v nemocnici a to som len v 12tt. Z liekov mi hadam nezabera nic, len ked mi daju kombinaciu viacerych.. uz mam z tolkeho zvracania taky rozvrat vnutorneho prostredia, ze aj EKG mam zle. Uz vlastne aj prestavam verit ze to prejde

floretine
22. máj 2019

@alexandra2468 ja vôbec nemám prdstavu o tom, ako to zvládajú na SVK, čo ti dávajú, aké lieky? Viem, že v UK a v US dávajú aj antiemetiká pre onkologických pacientov, dokonca dávajú aj pumpu na doma. Tie lieky už môžu mať aj efekt na bábo, lebo predsa len to niesu lieky nadizajnované pre tehotné, ale nie je tam nič hrozné, nanajvýš rázštep pery a aj to hrozí, len keď ich berú v čase, kedy sa embryu ústa ešte len formujú a to už je v 12.tom týždni dávno po.
Možno by som sa skúsila doktora opýtať na to, aké sú iné možnosti a naznačila nejak tie lieky pre onko pacientov? Prípade ten liek, čo mám ja, Agyrax, ten sa dá voľne objednať z FR a mne to super zabralo, len som z toho dosť omámená. Ale zas, každému zaberá niečo iné.

alexandra2468
22. máj 2019

@floretine ja uz som mala veru vela liekov, aj z mimo sk. Je pravda, ze najviac mi zabera Zofran (ondansetron), ktory sa dava onko pacientom, ale ten je dost silny. Tak mi davaju kombinaciu degan, torecan a este jeden, ktoreho meno si neviem nikdy zapamatat, vzdy mi to daju do infuzky priamo. Ale tie antiemetika su aj tak na jedno kopyto, citis sa ako sfetovana, nic nevladzes, ale tak aspon menej grcias.
Uz som si aj nasla jeden kaz, ktory neviem kedy mi spravia, ved by som nevydrzala bez grcania keby sa mi niekto sparal v ustach teraz..
Mne diagnostikovali HG uz v 6tt, takze uz mesiac a pol som na lozku, bud grciam alebo mi je hrozne zle, takze uz som vcelku vycerpana nie len fyzicky ale aj psychicky..

floretine
22. máj 2019

@alexandra2468 hej presne Zofran som mala na mysli. A áno, ten pocit sfetovanosti poznám....:/ ach...no, teraz už jedine vydržať, pozitívum je, že ťa neodpinkali a nasadili ti tie infúzky. A teda snáď sa to bude zlepšovať. Ak je to tvoje prvé tehotenstvo a si štíhlejšej postavy, tak máš vyššie riziko, že sa ti to stane. A potom aj trochu vyššie riziko predčasného pôrodu. Ale neboj, to zvládneš!
Ako to berú tvoji známi okolo a partner? Ja som mala celkom šťastie, že to pochopili a nemyslia si, že len tak lemračím, lebo som tehotná, ale že mi je fakt zle. Potom je skupina ludí, ktorí povedia, že tehotenstvo nie je choroba (takých by som najradšej stretla a osobne ovracala) a dávajú užitočné rady typu treba jesť keksíky a piť zázvorový tonik. Ale čítala som o mnohých, ktoré sa stretli s maximálnym nepochopením u rodiny, plus ten pocit zlyhania, že to nezvládam a to som ešte len v prvom trimestri je ozaj na depku.

alexandra2468
22. máj 2019

@floretine napisem ti IP aby sme tu ostatne baby neobtazovali nasimi starostami :D

Tehotenský newsletter

Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu

Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.


Alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Modrý koník ti poradí v každom trimestri.
Zisti viac o prvom trimestri.
Zisti viac o druhom trimestri.
Zisti viac o treťom trimestri.
Ako sa zisťuje pohlavie dieťaťa?
Dôležité je absolvovať rôzne vyšetrenia v tehotenstve.
Oplatí sa absolvovať 3D ultrazvuk alebo 4D ultrazvuk?
A ako prebiehajú screeningy v 1. a v 2. trimestri?
Aké môžu nastať problémy v tehotenstve?

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre