Ako zvládať tehotenstvo po MA?
Ahojte dievcata ste tu prosim taka co ste v minulosti prekonali MA a teraz ste znovu tehotne? Ako to zvladate? Ako sa prosim zbavujete strachu ci je vsetko v poriadku a ci sa to nezopakuje? Ja pred kazdou kontrolou trpnem hrozne cim som vo vyssom stadiu tym viac v utorok idem na velke sono a strasne sa bojim ci maly narastol ci mu bije srdiecko ci je vsetko ako ma byt hoci vysledky z NIFTY testov boli vyborne 🙏avsak stale sa mi vracia spomienka na minuly rok na januar kde mi dr na prvej poradni povedal ze babo je mrtve....nechcem si to privolat a velmi sa tesim ze nam bolo opat dopriate kedze som po druhom IVF a z prveho teda som ET mala MA a tri neuspesne KETy....rada by som si pozerala iba pozerala nie kupovala kociky vybavicku oblecenie citala knizky a uzivala si den co den ako zeny pre ktorych su dve ciarky na testom zaciatkom a porod koncom a o nicom zlom medzitym ani netusia, ale mna stale akoby mataju predstavy ze zase, ze sa nemozem predcasne tesit....nikto okrem mojich rodicov sestry a par kamaratiek z centra o tom nevedia, ani muzovi rodicia ani naj kamky,ziadna zvysna rodina,kazdemu hovorim ze neriesime,uvidime co ukaze cas a tak a tym ze je aj karantena s nikym sa nestretavam takze moje brucho ktore je viac tucne ako tehotne nic ani nevidi 😀utesuje ma ze na kyrete min rok bola so mnou kocka ktora ma uz svoje babo doma a aj dalsie dve kamky z centra ktore potratili +- ako ja uz maju tiez babatka tak su vravim preco by som mala byt vynimka....vysetrenia mam porobene vsetko v poriadku picham si aj clexane,chodim preventivne na intralipidy...prepacte za dlhosiahly vylev len ma zaujima ci som sama sialena alebo nas tu je takych viac 😀dakujem 😊
@predvedrev nezbavila som sa toho strachu ani v druhom tehotenstve, mozno si to nechcela pocut....
Tiez som bola po viacerych IVF, o to je to horsie, pretoze vies ze ak sa to nepodari znova tak dalsi pokus musis znova ist na Ket resp. Cele IVF. A to sa stale nemusi podarit ze....
Mna nechapal nikto preco sa tak bojim, ani najlepsia kamaratka. Kto nezazil nepochopi proste. "pozitivne myslenie" zial nepomahalo.
V ktorom si tt?
@predvedrev ahoj ja som mala tiez minuly rok v maji MA po ET bolo to pre mna hrozne v aguste KET biochemicke...tak viem cim prechadzas teraz v januari som prirodzene otehotnela som v 15tt zatial je vsetko oki mam amgelsound tak pocuvam kazdy den ❤ pre moju istotu
ahoj, ja som po MA v oktobri 2019, teraz v 17.tt. Tiež mám z toho stresy, hoci po prvom trimestri je to snad lepsie. Pred kazdou poradnou trpnem a prva otazka na dr. je, ci bije srdce 🙂 teraz som zas troska mimo z toho, ze by som mala pomaly citit pohyby, asi aj nejake miniaturne tam boli, ale nie som si ista. Ten, kto to nezazije, asi to nepochopi.
Toto tehotenstvo sa u mna neda porovnat s tym, ked som cakala syna pred 3,5 rokmi, kde som jednak netusila, co by sa mohlo stat, nemala som ziadne problemy a vsetko islo uplne v pohode. Teraz mam v mobile aplikaciu, kde mi odpocitava dni do porodu 🙈
Hovorim si len, ze musim vydrzat a snazim sa teda mysliet aj na nieco ine a ze som si smolu vycerpala na jesen.
Drzim palce!
Mne pomáha proti úzkosti angelsounds 🙂 keď ma chytí úzkosť či bábo žije tak popocuvam a hneď som kludnejsia 🙂
Ja som nemala ma, len 2 biochemicke a cele tehu som kontrolovala toaletny papier, ci tam nie je krv. Hlavne prve tyzdne. Stale pocuvala angelsound. Strach opadol, az ked som ju mala v naruci. Podla mna je to normalne.
@predvedrev potratila som 3x a nakoniec nam vyslo 3 IVF a dnes tu mam pri sebe takmer 9 mesacnu slecnu. Prsd kazdou kontrolou som trpla, ci je vsetko ok. Kazda navsteva toalety bola stres, ci zas nebude na papieri krv. Obavy trosku ustali, ked som zacala citit pohyby. Je to tazke, ale skus sa upkojit, pretoze stres neprospieva babatku. Drzim palce.
Ahoj , ja som síce nezazila MA ale anembryomolu .. ale taktiež vo mne zanechala psychickú stopu . Strachu v ďalšom tehotenstve som sa neunavila , podľa mna sa to ani nedá a je normálne že sa bojíš . Je to trauma z predošlého neúspešného tehotenstva . Moja každá kontrola bola hrozna, den predtým som nespala , triaslo ma , a tiež som sa vždy bala či bude byt srdiečko . Tvoj strach nepochopí nik .. len ty sama .. mna najviac vytáčalo keď mi niekto povedal že načo sa toľko bojím že veď musím myslieť pozitivne ale to sa naozaj nedalo . Zlepšilo sa to po prvých troch mesiacoch , vtedy keď som prešla prvý trimester tak sa mi trosku uľavilo a zacala som si tehu trosku viac užívať a myslieť pozitivne . Tak neboj , už aj ty na tom budeš lepšie po prvých troch mesiacoch 🙂 a keď už začneš citit pohyby tak už budeš úplne kludna ❤️ Držím moc palce 😘🍀
Ahoj. Ja som prezila MA v oktobri 2018, otehotnela som nieco vyse roka po MA ( sama som potrebovala taku prestavku na vycistenie hlavy).
Prvy trimester, resp.hlavne do 8-9 tyzdna to bolo zle. Stahovali sme sa, spinila som 2 tyzdne, pri kazdom velkom spineni som sla na pohotovost. Nasadili mi duphaston ale bolo to take hop alebo trop, tesila som sa i bala.
Trochu sa to zlepsilo po potvrdeni srdiecka na pohotovosti a nasledne u mojho gynekologa. Mne paradoxne aj pomohla korona situacia- mam 90% home office co je super, tak sa viac setrim.
Medzi potvrdenim srdiecka u gynekologa a prvou poradnou som mala 6 tyzdnov, to bolo hrozne cakanie. Nastastie rychlo som nasla srdiecko cez angelsound a to ma neskutocne upokojilo. Sex nebol ziadny, bala som sa. Cely pohyb v 1 trimestri do 10 tyzdna noli iba max polhodinove prechadzky.
No a najvacsi kamen odpadol pri prvom screeningu, kde mi babo skakalo, doktor nevidel ziadne problemy.
Odvtedy sa s manzelom naplno tesime, oznamujeme rodine, uz sa obzeram po vecickach.
A ked mozem byt uprimna, nakoniec som rada ze budeme mat miminko teraz. Mame s muzom krajsi vztah, kupili sme dom miesto bratislavskeho minibytu, ja som si nasla super pracu kde sa mozem a chcem vratit a financne sme na tom ovela lepsie. Takze si mimi mozeme viac uzivat 🙂.
@joannita koncim 13tt zajtra som 14tt...a tebe sa teda podarilo mat zdrave babatko?
@zuzu1994 gratulujem velmi a drzim palce nech to uz dopadne tak ako ma 😍
@lalejla drzim palce aby to vsetko dopadlo na vybornu😍presne clovek ked nevie co sa moze vsetko stat tak neriesi a ked vie uz len riesi....
@dollyzv ja ho mam tiez ale bojim sa ho pouzivat ze nebudem pocut srdiecko a budem este viac v strese...takto si aspon hovorim ze je dobre 🙂
@amelie2017 dakujem ze v tom nie som sama hoci ma mrzi ze sme si tyn museli tolke prejst aj ja za kazdym na wcku kukam papier hoci viem ze nemusim krvacat aby zle bolo ale som kludnejsia ked je cisty...verim ze uz bude dobre a to bola len blba nahoda
@albertka1980 ja viem ze neprospieva len pred kazdou navstevou lekara mi tlak vystupi na 130 co je pre mna mega vysoky potom sa hned upokojim len tie spomienky ma mataju....
@kikaaa444 aj ja si myslim ze ked uz bude brusko a pohyby ze bude lepsie a snazim sa verit ze uz bude vsetko okej hovorim si byva mi sem tam tazko bolieva ma hlava prsia suska je to okej 😄 na figu je ze som stale doma kebyze chodim medzi ludi nepozorujem sa nerozmyslam ale situacia je aka je tak pevne verim ze korona coskoro prejde a vsetko bude dobre ✊🙏
@c_est_la_vie tak to je skvele moc sa s tebou tesim!!!ja som tiez doma a mne to prepina uz z toho lebo nikam nemozem chodit a skoro cely min rok som bola na PNke teraz som sa normalne tesila ze po prvom trimestri pojdem do prace do leta a potom zas na PN ale ked je ako je myslim koronu tak neviem ci sa tam vratim aj ked by mi to urcite psychicky pomohlo byt s inymi ludmi lebo uz mi to fest chyba....na sex ani nemyslim cosi ale noje podvedomie si to hlavne na zaciatku zariadilo tak ze som mala orgazmus skoro kazdu druhu noc zo sna 🙈ja som tiez stastna ze mi nevysli ziadne zname geneticke vady a zajtra idem na velky screening tak uvidim a mozno to uz biekomu aj poviem lebosa chcem podelit o radost po tolkych rokoch a neuspechoch...ja som v podstate tiez rada ze babo este nemam lebo byt zavreta doma s tak malym babom cely cas musi byt pre neho narocne....takto je pekne v brusku a verim ze do oktobra ked mam termin to skonci....
@predvedrev jeej inak pozeram ze zajtra zacinas 14 tt 🙂 aj ja by som mala oficialne zajtra zacat 14 tt ( som si uplne ista, sledovala som bazalku i ovulacne testy), ale podla gynekologa uz ma byt mimi 15 tt😀 ( nuz, ocko ma cez 190 cm tak sa asi potatilo).
Ja by som tiez rada sla do prace, cloveku sa lepsie robi aj sa odreaguje v kolektive ale som rada, ze nemusim nic riskovat.
Drzim velmi palce 🙂. Podla mna uz mozes vydychnut, z najhorsieho si vonku 🙂
@predvedrev dakujem nech nam to vsetkym dobre dopadne🙂
@c_est_la_vie dakujeeeem snad mas pravdu 🙏ja by som tiez privitala keby bolo vacsie to sa clovek menej boji ako ked zaostava kedy mas termin?mna akkze moja praca az tak nefascinuje ale chcem vymenit teplaky za sukne a konecne ukazat tukove brucho a vydavat ho za tehotenske😀po xy rokoch som sa odhodlala soferovat naucila som sa chodit autom do prace pysna som bola na seba jak svina a teraz nic z toho 😃a este mi aj konci platena PNka🙈kebyze aspon na kavicky a trajdacky mozem chodit ale takto len kysnem doma a vyjdem 200kilova 😭🥺😕cez terasu 😀
@zuzu1994 ano presne tak zle uz bolo uz bude iba dobre 😚
@predvedrev ja som nemala ani príznaky takze u mna to bola fakt katastrofa 😂😂 v kolkom si týždni ? Neboj po prvom trimestri to oveľa viac odlahne keď už budeš mat za sebou to najrizikovejšie obdobie 🙂 budeš sa bat celé tehu ale nie až tak veľmi , skôr tak prirodzene taký maly strach . Ani sa nenazdas a tehu si budeš užívať 🙂
@kikaaa444 zajtra zacinam 14tt a verim ze aj babo 🙏ono moze aj 15ty 😀asi by som nemala citat internety lebo tam sa clovek dozvie take veci co naozaj nechce a tu asi plati cim menej vies tym lepsie pre teba....vies ze ake nastrahy cihaju v tehu- tlak, cukrovka, preklampsia a neviem co vsetko zle a pritom to ma byt krasne obdobie ked este mame cas pre seba robit co nas bavi a nie len behanie okolo malickych a “strata slobody” mna teraz celkovo depce situacia ze nemozem nikam do prace s kamoskami na vylety na akcie, lebo potom to bude uz len tahsie a tahsie....neviem ako si zariadim predporodne kurzy, cvicenia, nakupy pre babo aj ked vsetko ide on line ale chytit je si chytit a predsa len zle cvicit je horsie ako necvicit vobec 🙈mozno som povrchna ale mne taketo veci robia radost jasne ze som stastna a vdacna ze som doma v bezpeci a nemusim riskovat ale predstavovala som si to rrosku inak...co ked moje dietq bude moct vidiet rodina a priatelia az o rok o dva? verim ze to tak nebude ale predsa co ked viem ze najdolezitejsie je zdravie a preto som doma len ma to sem tam zamrzi....vyhovaram sa na hormony 😂
@predvedrev keď žena zažije také veci, vždy sa už bude obávať. Ja som sa snažila pozitívne myslieť aj napriek zlým spomienkam ale je normálne, že som sa aj strachovala. Tiež ako dievčatá píšu.. Neznášam keď niekto stále hovorí myslí pozitívne! Kto nezažil nevie..strach a obavy sú proste vždy. Všetkým držím palce dievčatá nech je všetko v poriadku a ste zdravé a šťastné a máte tehotenstvo bez komplikácií ♥️🙏
@predvedrev tak to uz si za kritickym obdobim, vsetko dobre dopadne ❤️
Nie ja som potratila aj druhy x. Ale asi tyzden na to sme sa dostali do poradia na adopciu (po 4 rokoch cakania) a odniesli sme si domov 2 mesacneho chrobacika. Bolo to pre mna vyslobodenie.
@joannita waaaaaau kraaaasne 😍😍😍a svoje uz nechcete skusat?
@magdalena807 dakujem velmi pekne hadam mas pravdu len poslednu kontrolu som mala v 11tt tak snad je odvtefy vsetko ako ma byt vtedy som potratila v 12tt tak som tadsej opatrna ale uz bude vsetko v poriadku a maly nam bude robit len a len raodst 🙏a vam vsetkym vase poklady tiez 😍
@predvedrev ano, to poznam, mne riez na poradni cca v 11 tt vyskocil tlak na 180, co teda je mega, tak ma dr rovno poslal na interne 😀, chapem Ta.
Ahoj, tiež mám za sebou 2x MA, 2015 a 2019. Po prvom MA som otehotnela hneď po prvom cykle po dovoleni svojej dr., no po tomto druhom rocuz nebolo take jesnoduche. Nie je to vobec jednoduché odhodlat sa znova sa dat na tehulkovanie, som v 13tt, vseliake pocity mam veru za sebou, aj v sebe. Musime veriť a mat nádej, ze všetko dobre dopadne. Vela sa modlím, aj ostatní sa za nás 🙏❤️
@guga79 uz musi byt len a len dobre inak to nejde 😊🙏

Nebola som v tvojej koži, ale tiež som prežívala mierny stres pred každou poradňu hlavne v prvom trimestri, myslím že každá sme to tak viac menej mali, hlavne, keď to bolo očakávané bejby, snaž sa sústrediť na pozitívne myslenie a to prenášajú aj na bábätko, toto ovplyvniť vieš, to čo nevieš nerieš, bude ako ma byť- so šťastným koncom, držím palce 🙂