icon

Bojím sa potratu. Čo s tým?

henikapetko
13. nov 2013

Som v 8.tyž tehotenstva a každy ma strasi s potratom, tak som sa toho tak zacala bat, že na to myslim v kuse, ked nieco dviham, ked idem na wc iba sa modlim, aby tam nebola krv. Je to nase prve vymodlene babo, dlho sa nam nedarilo, bojim sa, ze onho prideme. A inak je normalne, ze ani nevraciam ani nic?okrem toho, ze ma bolia prsia, mam kopec vyraziek na cele a sem tam citim unavu tam mi vobec nic nieje. prosim poradte ako sa vyhnut strachu. Dakujem

Strana
z2
veronika.nov
1. júl 2015

@frufruwa ahoj, ja som mala hcg 680 a este nic nebolo na utz vidiet... takze najma klud...

jaya47
1. júl 2015

@frufruwa Na ultrazvuku zacina byt nieco vidiet az ked je hcg 1000-1600. Ako tak pocitam to hcg, tak ti stupa presne tak, ako ma (aktualne by sa malo kazde 2 dni zdvojnasobit). Tak nechapem, co ta strasia. Vsetko mas dobre.
O par dni by si uz mala na ultrazvuku nieco mat.

jajcinka1
1. júl 2015

@frufruwa Urcite sa nestresuj. Ja som bola na ultrazvuku po 2 dnoch meskania kramov a tiez nebolo nic vidiet, akurat som bola v 4+3tt iba co som sa zbytocne stresovala. Potom som bola v 4+6tt a uz bolo vidiet gestacny vak. A niekedy to tak skoro ani nevidno ak bolo oplodnenie neskor. Treba len chvilu pockat a onedlho to bude vidno. Prajem vela stastia. 🙂

frufruwa
3. júl 2015

Vcera mi spadol kamen zo srdca🙂V stredu som bola u mojho gyn. a nic tam nevidel tak som sla do sukromnej kde vraj maju lepsi ultrazvuk a tam mi potvrdili 4,6 mm fazulku.A ziadne mimomaternicove.Este sa ta doktorka rozculovala ako je mozne ze ma doktor tak strasi.Chapem samozrejme moze sa to stat ale nie ze doktor kym nevidi v maternici nejaku zmenu,ale hned sa vlastne jedna o mimomaternicove?

adka7295
5. júl 2015

Ahoj som tiež v 8tt a doktor ma strašil s tým potratom a presne ako ty píšeš tiež sa bojím, keď idem n WC či tam nebude krv ale ja verím, že všetko dobre dopadne a narodí sa zdravé dieťatko, podobne aj tebe len nemysli na najhoršie a bude to OK 🙂 držím palčeky 😉

veronika.nov
5. júl 2015

Baby, musime mysliet pozitivne a vsetko bude v poriadku 🙂

zaba22
29. okt 2015

ked som isla prvykrat na sono, moj lekar mi povedal, ze to babo mozem potratit, vymenoval mi statistiku, ako casto sa to stava atd. ODchadzali sme s manzelom celkom zniceni.
Medzicasom som sa ale stahovala, menila gynekologa a este len to je horor! Ked som isla prvykrat, mala osm byt podla poslednej mrchy v 6 tt. a ona videla len vak. Tak ma naplasila, ze to nemusi narast, ze uz je pokrocily tyzden a ked osm ju prosila aspon o trochu nadeje, ze bude vsetko ok, odmietala sa k tomu vyjadrit. Revala som 2 dni.
Po 2 tyzdnoch na kontrole nasla fazulku. Skoro som plakala od radosti. Ale kedze je velice empaticka, povedala mi, ze je mensie, ako by malo byt a ze to este nemusi prezit. O 3 tyzdne kontrola. A ja som v panike, stale sa kontrolujem, ci ma neprestavaju boliet prsia, ako ma boli brucho (v poslednej dobe sa dost zmenil charakter bolesti), ci mi je zle, co bude na wc... hroza.
Nechapem, ako mozu mat gynekologovia k tomuto takyto pristup. Zeny potrebuju povzbudit a nie stresovat 😠

maciatkolulu
29. okt 2015

@zaba22 ak sa da zmen gynekologa a hned, mne to pomohlo a mala som potom nadherne, pohodove tehotenstvo. Mysli pozitivne a nepozoruj sa. Viem, ze sa mi to teraz lahko hovori, ale sa azpon snaz.

zaba22
29. okt 2015

@maciatkolulu dakujem, strasne sa snazim, ale casto ma prepadava panikua.
No praveze nemozem zmenit gynekologa, pretoze som ho menila pred mesiacom, ked som sa stahovala. a ze sa moze menit len raz za 6 mesiacov.

maciatkolulu
29. okt 2015

@zaba22 tak to neviem. Ale nejako sa mi to nezda. Keby si sa znova stahovala do ineho mesta napr. Skus sa na to este informovat. A tak ti poviem, odteraz sa uz budes bat az do konca zivota... 😉 teraz o nenarodene, potom o narodene. To je proste udel matky. Takze klud a tes sa. Zapni net a vyberaj kociky, postielku (ja som sa teraz zalubila do stokke aj s tou strieskou ako domcek a uz ju chceeem, aj ked ma maly uz dva...ved je do 5.rokoov) a teraz ciham opat na xy.ty kocik, najnovsie ma zaujal mutsy igo 😉 a zazen myslienky, co ak. Takze hor sa na net 😀

libka1
29. okt 2015

To co mate prosim vas za gynekologov? To je normalne zdravej zene co otehotnie rozpravat hororove scenare a vymenovavat statistiky? 😕 Ked si predstavim ake boli tehotenstva pre mna krasne obdobia a nejaky cvok by ma takto bezdovodne strasil tak sa mi nozik vo vrecku otvara 😠

zaba22
29. okt 2015

@libka1 Mne ten prvy povedal, ze mi to hovori preto, aby som potom nebola sklamana. Neviem, ci existuje zena, ktora by nebola sklamana, i keby mala vystudovanu medicinu.
Ale v kazdom pripade to urcite nie su informacie, ktore by som chcela pocut na prvych ultrazvukoch, par dni potom, co sa dozviem, ze cakam svoje prve miminko. Popravde, asi by ma ani len nenapadlo na to mysliet, keby som to nebola pocula od lekarov (a uz vobec by som necitala o tom diskusie na MK, ktore mi teda vobec nepomohli 😀 ).
Strasne sa bojim sa tesit, ze keby to nevyslo, budem o to viacej sklamana. Nechcem ani mysliet na to, ci je to dievcatko alebo chlapcek, a uz vobec ho nechcem volat menom, ako to s oblubou robia moje tehotne zname v okoli. Myslim, ze o to viac by to potom bolelo.

@maciatkolulu Dakujem za povzbudzujucu radu 🙂

sardinka335
29. okt 2015

@libka1 ale libka...zeny aj vela naprehanaju a nafuknu, ani u mna doktori neskakali po plafon v 6 tt. a proste neriešii. Tehotenstvo nieje choroba - u zdravej zeny čo prirodzene otehotnie. A nevidim dovod aby hned doktori davali zeny na PNky a ,,predpisovali,, vitaminy - ani neviem čo sa to da, ved to si zeny hradia same, tak zelezo moze predpisat. Mnohé zeny, prehanaju, su prehnene uzkostne a su take aj v realnom zivote a nielen ze ,,mozu za to hormony,,. Dovolím si tvrdiť ze niektore trpia naozaj ,,tehotenskou neurozou,,. Ešte ked som mala prvu doktorku tak mi povedala ze stačí prisť okolo 12tt...a ma to logiku, az v tom tyzdni je konečne aj niečo vidieť a realne poznať. Toto niektore zeny nedokazu pochopiť, zial.

libka1
29. okt 2015

@sardinka335 sak ani moj neskakal a neriesil, takych tehotnych tam ma kazdy den par, ale ani nevypraval o potratoch a podobne. Povedal ze som tehotna a objednal ma na krv aby sme to mali potvrdene. PNku neriesim, na tej som v zivote pocas tehotenstva nebola, len ma skor prekvapuje ak zdravej zene co si pride dat potvrdit tehu lekar vymenuje statistiku o potratoch, to mi fakt pride jak u drbnutych 😀

zaba22
29. okt 2015

@sardinka335 hej, prehaname, sme precitlivele a mozno casto trpime aj tehotenskou neurozou. A to je dovod, preco zene pri prvom ultrazvuku potvrdzujucom tehotenstvo oznamit, aby sa este netesila, lebo tolko a tolko percent tehotenstiev dnes konci potratom? Myslim, ze hlavne pri prvom dietati je mimoriadne dolezite, aby lekar skor upokojil ako vystresoval.
Jasne, je dolezite, aby zena vedela, na co si ma dat pozor, ale nemyslim, ze je dolezite, aby poznala statistiky umrti plodu. To jej nepomoze ani fyzicky a psychicky uz duplom nie.

libka1
29. okt 2015

@zaba22 strachom si tak akurat nieco uzenies. nemas sa co bat tesit, som tehotna, tesim sa a hotovo. nikdy ma ani nenapadlo mysliet na potrat vopred a nikdy som ani nepotratila. pochopila by som to u zeny, ktora uz v minulosti potratila, jasne ze taka ma obavu, ale uplne zdrava zena co je prvykrat tehotna nema co taketo voloviny riesit. necitaj take temy kde vykresluju ludia podobne veci a tes sa ze si tehu 😉

libka1
29. okt 2015

@sardinka335 inac ked uz hovoris o tych PN, tak presne toto moj gynekolog nadaval, ze este si tam len niektore pridu dat potvrdit tehotenstvo a rovno ho ziadaju aby ich dal na PN. mne zas vymenoval statistiku PNniek 😀 😀 povedal ze takych co nevymyslaju s PN je pramalo a bol z toho dost znechuteny 😅

sardinka335
29. okt 2015

@zaba22 šak a čo nemal pravdu?? tehotenstvo do 3 mes. je bud alebo. Vystresovali ta preto lebo si sa vystresovat nechala... 🙂 Ani so mnou nie kazdy jednal vzdy v rukavičkách, ale mavnem rukou...kolko patologii tam tí lekari vidia. Netvrdim ze maju stresovať ale tvrdim ze často je to vytrhute z kontextu dialogu aky v ambulacii zaznel. Taka je realita...do 3 mes. sa moze stať všeličo.
Čo mne vyšli divne triple testy...šak sa zblaazniš ked ti take niečo povedia ako mne.

@libka1 psychicka odolnost populacie je celkovo na bode mrazu. Hovorim teraz všeobecne - male nepohodlie, stres a ludia sa už rutia, stresuju a maluju čierne scenare. Aj mna sa doki pytal či nechce, ist na PN lebo som sa otvarala...povedla som ze nie ak to nie je nejake velmi zle. Povedal ze ako prvorodičku by ma nechal ale ako 3 rodička vraj ,,normalny,, nalez...tak mu hovorim ze ja robím len 4 hodiny denne a nasedim sa doma ešte dosť. Okrem toho som čitala x člankov od MUDR. Kouckého - česky gynekolog a porodnik, odpoveda na otazky na portali porodnice. cz...ze predčasnemu porodu aj tak nič nezabrani - zjednodušene povedane, treba si jeho članky prečitať aby to človek spravne pochopil....tak som si povedala, ze stres je to posledne čo potrebujem, doma som v tom čase mala muža po operacii a dalšie dve deti....takže naozaj uz len to mi chybalo hrať sa na ,,obeť,,. A tak aj bolo. Porodila som v 37plus 4dni a všetko v poho a ,na salame,,.

libka1
29. okt 2015

@sardinka335 mas pravdu, sklenikova generacia dnes. priroda si aj tak urobi po svojom a je jej jedno ci si na PN alebo nie 😅

Strana
z2