Bojím sa, že sa nikdy nezamestnám a preto sa neviem tešiť na dieťa
Ahojte, veľmi by mi pomohlo, ak by ma niekto nejak slovami podporil, alebo možno aj, keby mi vynadal, aká som rozmaznana a neviem, čo je nešťastie.
S manželom sme sa brali už v 20 a v 23 sa nám narodila dcérka (ešte počas vysokej školy). Milujeme ju a všetko je úžasné, ale keďže som študovala a mala malú, nikdy som nikde nepracovala (ak neratam brigády počas školy ako predaj bagiet). Teraz mam 26, dcérka 3 roky a ja ja som chcela konečne pracovať. Po pár ťažkých mesiacoch, keď sa mi nedarilo nájsť si prácu, ma konečne zobrali na pár skvelých miest. Akurát, že ja som presne vtedy zistila, že som opäť, úplne neplánovane v 2.mesiaci tehotná. Keď som to povedala potencionálnych zamestnávateľom (nepovedal mi to prišlo ako podvod a nemala som na to svedomie), samozrejme, ze každý do jedného sa z toho vykrútili a nevzal ma nakoniec nikde. Jasné, že som to čakala, ale je mi to hrozne lúto. Už mesiac každý deň plačem do vankúša, som strašne nahnevaná na seba ale vôbec sa nedokážem tešiť na malé, ako som sa tešila na dcérku. Keď bude mať 3 roky, ja budem mať 29. Bojím sa, že ked poviem, že som v 29 nikde nikdy nepracovala, už ma nikdy nikde nevezmú na takú pozíciu, akú by som chcela. Vždy som sa učila vynikajúco a dúfala, že ma čaká slubná kariéra, ale padlo to ako domček z kariet. Nie som ale ten typ, čo dá kvoli kariére dieťa do jaslí (ked nemusím) a ide pracovať, takže budem dalšie 3 roky uvaznená doma a je mi z toho strašne do plaču, cítim sa beznádejne a nič ma neteší.
Keď si si po prvom nasla miesto, nájdeš aj po druhom... Možno "prvé" miesto nebude "vysnívané" ale všetko príde... A "uveznena" nie si, aj keď nechceš pri malej sa ponáhľať do prace, s kľudným svedomím si môžeš aj popri RD nájsť prácu na par hodín týždenne, ktorá ťa bude baviť.... Teraz sa teš z dieťaťa, teš sa na ďalšie... A užívaj si to... Robí môžeš predá do 65ky 😎
Ale mohli robiť aj počas tehotenstva keď maš bezproblémové a potom oznámiť tehotenstvo zamestnávateľ nemôže vyhodiť tehotnú nakoľko je chránená osoba podľa zákona a bud šťastná dieťa je dar čo by druhé dali za to že by mohli otehotnieť kariéra nieje všetko ale zdravé dieťa a milujúca rodina to je viac. Ale nechcem nikoho súdiť to je len môj názor.
Vobec sa nestresuj, ako 29 rocna si mlada zena. Vela ludi len dokonci VS v 26, tie 3 roky taky rozdiel nie su. Vyuzo rodicovsku dovolenku na dalsie vzdelavanie- studium jazyka, kurzy v tvojej profesii. Tak aj potencionalny zamestnavatel uvidi, ze mas snahu, ambicie a neostala si doma 6 rokov "osprostievat". Zober si, ja som skoncila VS a odisla za muzom do zahranicia. Aby som mohla robit svoju profesiu, potrebujem sa naucit jazyk na urovni C1, lenze popri praci a dietati to ide len pomaly. Ja som si povedala, ze do 35 to chcem dosiahnut. Mam na to este 4 roky. A vobec sa nepovazujem za staru, ked si vezmes, ze zatial pracujem 5 rokov a caka ma este 35 rokov. Cize dalsie 4 roky su oproti tomu nic. Zacat sa da aj v 50.
Ved do prace sa este nachodis,min.30rokov a uzi si deti,tie ta najviac potrebuju teraz
@leuska15leuska15 Moj nazor je, ze sikovny clovek si pracu najde aj v tejto situacii, neschopak si pracu nenajde, len sa vyhovara na deti a neviem co este. Pokial si bola na pohovoroch uspesna, je to dobre znamenie. Mozes im po rodicovskej to dat ako vyhodu, ze sa chces venovat kariere a dalsie deti par rokov neplanujes. Akurat na sebe pracuj, pripadne si urob nejake kurzy.
Casto tu citam o diskriminacii zien s detmi, podla mna je to hovadina. Kazda ozaj schopna zena co poznam si pracu nasla a naopak, ostatne maju len vyhovorky. Akurat mas to prazdne CV, co je horsie. Ale mozno poeozmyslaj o niecom, co by si mohla casom robit z domu (dane, uctovnictvo) kym sa nezamestnas....Ak si schopna, pracu si najdes. Verim tomu.
@leuska15leuska15 vôbec, ale vôbec nebuď smutná.Budes mať 29 r 2 deti, postavený dom, manžela vieš koľko žien v tvojom veku to nema?Si šťastná žena ver tomu.Niekto v tom veku iba rozmýšľa, že si zoberie hypo a Boh vie kedy bude mať deti a či vôbec stretne vhodného partnera.Vsetko je ako má byť!Si teraz iba rozladena, lebo si si myslela, že to bude ináč.Pracu si nájdeš a možno, kým budeš doma prídeš na to, že aj tak chces robiť niečo iné.Ci deti Ta budú potrebovať choroby .. vôbec nerozmýšľaj nad jaslami čas ukáže nemá význam si nad tým lámať hlavu.Zeny dávajú tisíce eur za umelé oplodnenie ty budeš mať všetko za sebou a môžeš pracovať koľko chces😀
ja si tiez myslim ze neupadaj na du hu. po kolkych mesiacoch si bola uspesna na pohovorch? kolko a akych miest ti bolo ponuknutych? ved si zober ze ked si nasla miesto s jednym dietatom tak s dvoma najdes urcite tiez. ak teda vedia ze neplanujes tretie. od 35ky budes zamestnamcom so samostatnymi skolakmi skolackami. budes v pohodicke. ide o to ci si cestna inteligentna pracovita co z tvojho prispevku ze si plus ci mas pouzitelny odbor co mas. to das neboj sa! proste sa ti len zmenil zivot na teraz na kratko. drz sa
@halienka Ale dá sa na to pozrieť aj z druhej strany...napríklad peniaze, keď žena ide pracovať, aby pomohla navýšiť rozpočet, veď účty platiť treba a nie je ich málo....A ďalšia alternatíva je napríklad, že nie každá chce byť na materskej 20 rokov, veď "muž nech ma živí" Sú rôzne možnosti....veď každá sme nejaká iná....
@leuska15leuska15 niektoré sú tu veľmi pekné názory. Odporúčam ti pozrieť aj tu na modrom koniku skupinu Snažilky alebo témy, kde sa baby radia ako otehotnieť a podobne. Až pri takýchto témach si človek uvedomí, aké má šťastie. Práca vždy bola a bude, ale v dnešnej dobe otehotnieť bez problémov je veľký dar.
@nefertiti5843 20 rokov? šak tu ide o 3 roky, aj to maximálne. Muž ju zrejme uživí ak ju uživil aj doteraz, takže o peniazoch to nie je. Myslím, že z nejakého v priemere 65-ročného života obetovať 6 rokov svojim deťom a poprípade sa trochu finančne týchto 6 rokov uskromniť nie je nič strašné. A ako vravím, teraz sa dá už všeličo zaujímavé robiť aj popri materskej, nik netvrdí že musí byť celé 3 roky zavretá od rána do večera len s dieťaťom.
@leuska15leuska15 Pocas tehotenstva aj pocas materskej na sebe pracuj. Da sa to popri dietati - volny cas venuj jazykom (pozeraj vela odbornych idei na youtube v angline, nemcine... ) a aj sleduj vsetko z odboru, kde chces pracovat, citaj si odborne clanky atd. Pripadne si priber nezvycajny jazyk - ako rumuncinu, polstinu, rustinu - dnes sa chce strasne vela podnikov rozsirovat do celej EU ak sa im dari, prave smerom na vychod... a tym padom mozes byt zaujmava, ak budes mat aspon zaklady reci. Proste miesto telky vecer si sprav konicek ucenie z youtube. A tak bude aj ovca cela, aj vlk syty, co myslis?
@eliska13 Myslíš, že to je dôležité? Postavený dom ? Dve deti ???? wtf ? Zrejme výber partnera nebol najvhodnejší.....ale tvoj postoj je neadekvátny....Aspekty života sú aj o niečom inom, ako o "tucte detí" .... treba aj premýšľať...
@eliska13 Zabudla som....píšeš, že ženy dávajú tisíce eur za IVF, nech sa autorka nad tým nezamýšľa.....to skutočne ? Ty nepremýšľaš mozgom (zrejme žiaden nemáš) Ale počtom detí....jasle sú tabu :( Ty žiješ v praveku?
@leuska15leuska15
29 rokov... Toľko som mala, keď som začala pracovať. Prvé dieťa pár dní do mojich 23. narodenín, končila som bc., o 3 roky ďalšie dieťa, končila som mgr. Počas MD som učila ANJ v škôlke, ale to len 1x do týždňa.
@nefertiti5843 tak vieš ako nie každý si zakladá na majetkoch. Niekomu stačí aj menej, ale dôležité je že má okolo seba ľudí, ktorých má rád. Ja súhlasím s @eliska13 podľa mňa to napísala veľmi pekne.
@halienka Ona ale tvrdí, že je ....a že muž ju uživí? 96% mužov odmieta živiť ženu.....dieťa je ako "nútený" bonus
@nefertiti5843 podľa čoho súdis, že výber partnera nebol najvhodnejší?pokiaľ dobre čítam na muža sa nesťažuje.Ma v jej veku veľa pozitív má kde bývať, muža čo ju uživí a 2 deti a to nie je málo.Jasle a malé deti na to mám svoj názor nepotrebujem to tu rozoberať.Ine by bolo, keby nemali financie či inú možnosť.Laskavo sa do mňa nenavazaj.Ty jej radis čo?lebo nejako som to nepostrehla.
Chcela by som vám všetkým nesmierne poďakovať!!! Ani nedokážem odpísať každej osobitne, toľko správ som ani vo sne nečakala <3 nenormálne ste ma povzbudili, nakopli... Ďakujem aj za vaše príbehy ktoré ma fakt ukludnili a za mnoho skvelých rád. Cítim sa po dnešku 10x lepšie 🙂 @juliet86 po 3 mesiacoch pohovorov ma vzali na 6 pracovných miest, z toho 2 úžasné, 1 'v pohode'' a 3 také ''fakt nič moc'' 🙂
@nefertiti5843 ďakujem za tvoj názor, ale môj výber manžela bol ten najlepší, aký si viem predstaviť 🙂 na to, že ma tiež 26, nás vie veľmi pekne uživiť, nič nám vôbec nechýba a nikdy, nikdy sa na to nesťažoval, ved vie, že ja pracovať chcem, nepovaľujem sa doma bezdôvodne 🙂 ale samozrejme aj ja by som rada prispela do rozpočtu, odbremenila ho trochu, aby v tom zarábani nebol sám a hypotéka sa splacala rychlejsie 🙂 ale čo už 🙂
@eliska13 Idealny scenar pre zenu, co nema pracovne ambicie, co vsak nie je pripad zakladatelky. Skus sa spytat vystudovanej pravnicky ci lekarky, ci su ok s tym, ak v tridsiatke este nepracovali. Ono v dnesnej dobe nastastie uz zeny maju aj snahu trosku nieco dosiahnut. Ja by som mat v 29 rokoch 2 deti nechcela ani omylom, mala by som pocit, ze som najlepsie roky stravila na rodicovskej. Mne to zase vyhovuje tak, ako to mam, deti neskor. Cize neda sa to pausalizovat. Ale v podstate plati to, ze zvdelane a ambiciozne zeny nemaju zaujem sa cely zivot ci x rokov vkuse starat o domacnost. Ono napriek tomu, ze pisem, ze sikovna zena si to zamestnanie najde, stale plati - s prazdnym CV v 30 sa tazko zacina (bavime sa samozrejme o kvalifikovanych povolaniach). To su fakty.
@leuska15leuska15 no sak to je slusne na bratislavu nie ze na hladovu dolinu 🤣
@juliet86 ďakujem za povzbudenie 🙂 ale cítila som sa fakt ako luzer, keď vyše 2 a pol mesiaca mnohých pohovorov a nepsocetneho rozosielania zivotopisov sa neozval vôbec nik, kto by ma zobral 🙂 až potom zrazu prišlo 6 prijatí za 2 týždne a na to som hneď zistila, že som tehotná :D smolička
@mircalla lekárka či právnicka teda nebude plánovať deti v 23 r., ale určite sú aj také.To, že ty si nechcela deti v 29 r ani omylom má akú výpovednú hodnotu?Príde mi to podrazacke, lebo pokiaľ viem deti si mala dosť neskoro a po umelom oplodnení a pre niekoho zase nemusí byť životná meta mať malé deti pred 50.Stojim si za svojim, že mať odrodené v 30 a môcť sa venovať práci nie je žiadna životná katastrofa.
Veľa žien nepovie že sú tehu a prečo? To je diskriminácia zo strany zamestvatela....
@eliska13 Myslis praci predavacka v lahodkach? Tak to hej, to je jedno. PS: Deti som zacala v tridsiatke, moje umele oplodnenie nemalo nic spolocne s vekom, ale s neplodnostou ako takou, ktoru mi diagnostikovali. Len tak pre zaujimavost. Kym som porodila som o 2 deti prisla, inak by som ich mala skor. Este dake komenty k umelemu oplodneniu?
Co by som dala za to byt 6 rokov doma na materskej,uzivaj si,tes sa. Ja uz mam plne zuby chodenia do prace. Ved si spocitaj od tej 29 kolko rokov ta caka pracovat az do dochodku. A ty si este stale myslis,ze sa nezamestnas? Mas zbytocne obavy. Ty si si odrodila a tvoje rovesnicky este len pojdu rodit. A matka po naterskej je cielavedoma,lebo jej uz doma zahrabavalo,tak si vazi pracu. Vobec sa neboj. Poznam kopu zien,ktore a dobre zamestnali . si cielavedoma a podari sa ti to. Uzivaj si tehotenstvo

@leuska15leuska15 Ja mam kolegynu, ktora otehotnela hned po vysokej skole a teda celkovo 5 x za sebou...a aj po 15 rokoch na materskej sa jej podarilo najst si pracu. Takze nikdy nevies a netreba hned 3 roky vopred stresovat, ze co ak si potom nenajdes pracu. Ak sa Ti bude dat, skus si pocas rodicovskej zajst na nejake skolenie...alebo nejaku pracu cez internet, hoc by to nebolo priamo v Tvojom odbore vystudovanom, skratka aby Tvoj potencialny zamestnavatej videl, ze si sa snazila stale napredovat, hoc aj si bola doma. A na babatko sa tes, mozno je to Tvoja posledna materska...a ver mi, ked zacnes popri detoch chodit do prace, este budes rada spominat, ako Ti bolo dobre doma len s detmi a budes lutovat, ze si sa cely cas trapila a stresovala tym, co aj tak nemozes ovplyvnit vopred.