icon

Fajčenie do 10. týždňa tehotenstva

radusssa
7. máj 2016

Dobrý deň,
Baby, dievčatá, žienky..mam otázku, ak máte niektorá s týmto skúsenosť. Včera sme zistili, že som tehotná, som už v 10. týždni tehotnosti ale kedže som mala normálne menštruáciu , tak ma to ani len nenapadlo. Som fajčiarka a az do včera som fajčila krabičku denne (slimiek) , nepila som vôbec žiadny alkohol ale fajčila, pochppitelne od včera nefajčim a babatko si chcem urcite nechat, len mam strasne velky strach , kedze som do vcera fajcila :( aby neboli nejake vyvinove vady a podobne..ake su sance, ze bude babatko uplne v poriadku?? Nemate s tym niektora skusenost prosim Vas? Dakujem Vam

alexxandraa
Autor odpoveď zmazal
slavciatko
9. máj 2016

@buckeye keď je človek mladý skúša všeličo, tak sme začali skúšať cigarety v partii aj my, potom sme začali chodiť na diskotéky, von, a už to bolo, mala som asi 17-18 rokov keď som začala pofajčievať, ale vlastne som v partii bola posledná, moji rovesníci fajčili už na ZŠ, ja som tiež mala k tomu odpor, ale potom prišla stredná škola kde fajčili skoro všetci a už to išlo...ľudia majú rôzne chute, mám dosť známych ktorí vyslovene neznášajú napr. sladkosti, koláče a pod...

buckeye
9. máj 2016

@slavciatko u nas tiez spoluziaci fajcili, aj mi nukali, ale ten odpor bol tak nejak silnejsi, ale mozno je to tym, ze v rodine za mojho zivota nikto nefajcil, otec prestal, ked som sa ja narodila, zo dna na den, jeden den fajcil, druhy uz nie a uz sa nikdy k tomu nevratil, dedo, ked videl, ze otec prestal tymto sposobom, prestal tiez, takze ja som videla max tak uja fajcit, aj to vzdy isiel dalej od vsetkych, teraz uz tiez nefajci, zeny nefajcili vobec, divna rodina 😀

slavciatko
9. máj 2016

@buckeye tak ja som si sem tam začala poťahovať, tiež som nestiahla na prvý krát celú cigu, to je jedno, väčšina mladých si tým prejde, vy nie, výnimka potvrdzuje pravidlo...tak moj otec bol alkoholik, naši sa rozviedli keď som mala 12 a mama ostala sama so 4deťmi, najstaršia sestra mala 13, brat 9 a najmladšia 4roky takže ani nemala chudera čas nás každého individuálne vychovávať, bola rada keď nám stihla po robote navariť, skontrolovať ako tak do školy, vychovávať nás z jedného platu aj viesť z neho celú domácnosť nakoľko otec na nás neprispieval ani korunu, takže, možno to bude aj tým že som nemala tvrdú ruku nad sebou a mama nás nezvládala všetkých konrolovať, ale to sme už prešli niekam úplne inam

buckeye
9. máj 2016

@slavciatko hmm to chapem

marcelatje
9. máj 2016

@slavciatko ach skoda ☹ v tvojom opise supermatky som sa nenasla a tak som dufala...... No nic budem na sebe musiet este popracovat....
K tomu sexovaniu od 16..... Mne je jedno sexujte si aj od 10 ale budte pripraveni znasat aj dosledky.
Tvrdenie ze fajcenie skodi dietatu nie je fanaticke len pravdive.

miren86
9. máj 2016

Vyvolavat vicitky svedomia - matkam - zenam, to je take konikovske!!!!

slavciatko
9. máj 2016

@marcelatje ja neobhajujem fajčenie! ale tiež ostatným matkám fanaticky nevnucujem svoje rozumy a nehovorím čo majú robiť! nechápem čo sa na to nevykašlete keď ste si vyjadrili svoj názor a len za každú cenu rýpete, neni vám to jedno? sú to vaše deti? vaše deti vyrastajú vo vašom zdravom tele predsa! btw, ja som začala sexovať v 18tke, teraz mám 33!!! nie som nejaká sopľaňa ktorej sa dieťa "pritrafilo". Tak mňa láskavo vynechajte zo svojich komentárov typu buďte pripravení znášať si dosledky, to možete o pár rokov hovoriť svojim deťom, nie mne, a som zvedavá ako vás budú počúvať, asi tak jedných uchom dnu a druhým von.

pribinak
9. máj 2016

@miren86 výčitky, nie s "i"

miren86
9. máj 2016

@pribinak 🙂 dakujem, nevsimla som si, ale aj to sa stava 🙂

miren86
9. máj 2016

verejne sa ospravedlnujem za svoju hrubku v slove, "vycitky"!!! 😀 😀 😀

marcelatje
9. máj 2016

@slavciatko kde tvrdim ze obhajujes fajcenie?
Nikomu nehovorim co ma robit. Prave naopak ja som za to aby kazdy robil to co uzna ta vhodne. Ja upozornujem na bagatelizovanie fajcenia v tehotenstve. Alebo podla teba je to v poriadku? Ved nech si aj picha do zily ak chce.
Komu vnucujem svoje rozumy? Len tvrdim ze fajcenie v tehotenstve nie je v poriadku lebo skutocne nie je.
Dakujem za info kedy si zacala sexovat no je mi to na nic 😀
Ked ma moje deti budu pocuvat jednym uchom dnu a druhym von budu si niest dosledky.
Na to ze mas 33 rokov diskutovanie ti velmi nejde. Da sa to aj v klude. Za dalsie diskusia sa neukoncuje splechnutim horkej sliny do tvare protistrane a odchodom so zdvihnutou bradou pretoze mi dosli argumenty. Ak sa protistrana vyjadri k tvojmu prispevku to je v diskusii bezne. A uplnym pokleskom je do diskusie zatahovat deti.

marcelatje
9. máj 2016

@miren86 zena ktora vie ze je tehotna no napriek tomu fajci, pije ci uziva ine navykove latky by vycitky mala mat.

miren86
9. máj 2016

@marcelatje a ako vies, ze ich nema??? aj bez tvojho upozornenia ich urcite ma, ale nato aby si to pochopila, by si potrebovala mat stipku empatie v sebe, len tolko!!!

marcelatje
9. máj 2016

@miren86 a o kom konkretne sa teraz bavime? Lebo su tu mamicky ktore vycitky maju ale aj take co ich nemaju. Kazdej jednej ktora po zisteni tehotenstva prestala fajcit tlieskam.

slavciatko
9. máj 2016

@marcelatje práve pre toto sem nerada chodím, nebola som tu pár dní ale už zas dlho nepojdem, lebo tu nikto nie je schopný prijať iný názor ako ten svoj, každá si len tvrdohlavo presadzujete svoje, urážate, ponižujete, no proste hnus a humus!!! najlepšie je sa tu do ničoho nezapájať, do žiadnych diskusií, a keď tak iba chváliť, veľa chváliť, lebo žiadna z vás nie je schopná prijať kritiku a ak sú výnimky tak tie len potvrdzujú toto pravidlo. Pekný deň prajem a veľa spokojných diskutujúcich súhlasne vám prikyvujúc hlavou ako teliatka ktoré si nevedia povedať svoje 🙂 ja osobne to viem 😉

miren86
9. máj 2016

@marcelatje zatial som tu o ziadnej necitala, ktora by vycitky nemala....kazdu jednu to trapi, a hlavne kazdy sme iny, kazdy znasa inak zivotne situacie, mozno by si sa mala opytat tych, o ktorych si myslis, ze nemaju vycitky svedomia za neresti (ale isto maju), ze co sa skryva vlastne za tym, ze fajcia...moze v tom byt ovela viac nie len zavyslost! Psychika cloveka je velmi krehka a treba davat pozor nato co pises, co pisem ja, a tymto co pises ty verejne mozes niekomu fakt ublizit....

marcelatje
9. máj 2016

@slavciatko za svoj postoj v tejto diskusii chvalu neocakavam nie je to nieco co som vymyslela ja je to fakt.
@miren86 co sa skryva za tym ze fajcia?
Ach prepac doteraz som sa na to nepozerala tak ze treba mamicku polutovat a kaslat na dieta. Ono si bohuzial vybrat nemoze.

Damy zvycajne som velmi tolerantna, mozete ma castovat invektivami, oznacovat za neempaticku kludne aj horsie no nikto ma nepresvedci ze fajcenie nenarodenemu dietatu neskodi.

miren86
9. máj 2016

Ja by som mala napad, co tak vsetky co bazirujete ostatnych tak nedokonalych, ze by ste tych co bazirujete radsej podporili, pomohli a mali pre ne pekne slova, toto je smer ktory by nieco v cloveku pozitivneho alebo poucneho vyvolal ako to vecne presadzovanie si vlastnych nazorov, pretoze jedine co ste docielili ste bud cloveka este viac vysresovali alebo nasrali a pri najlblizsej prilezitosti si pojde akurat tak zapalit! Takze v konecnom dosledku to ma opacny efekt! Ci o to vam slo?

miren86
9. máj 2016

@marcelatje kto tu pisal, ze fajcenie neskodi?????

mircalla
9. máj 2016

@miren86 Ale no, toto je take racionalizacia, az hroza....Ja si myslim, ze uplne opacny efekt - ze si ten clovek zapalit pojde nastane skor vtedy, ak si precita zopar pribehov, ze niekto cele tehu fajcil a dieta bolo zdrave...

miren86
9. máj 2016

@marcelatje tebe su vsetci a vsetko ukradnute, tebe nejde o nic ine len si presadit nazor, ak by si chcela skutocne viest ludi spravnym smerom, tak by si osvetu robila niekde inde a nie tu na MK!

marcelatje
9. máj 2016

@miren86 ok skzsim koho motivujem. Mile mamicky klzdne si zapalte vasim detickam sa urcite nemoze nic stat.
Prosim o soatnu vazbu kto vdaka mne orestal. Dakujem.

miren86
9. máj 2016

@marcelatje boze ty si sprota....nic si nepochopila a nepochopis....vies dobre, ze som to takto nemyslela, len sa chytas slovicok lebo uz nevies coho sa mas chytit! je mi ta luto, pekny zivot!!!

miren86
9. máj 2016

@mircalla tlieskam, este ze ty si racionalna....tie co pisali, ze fajcili cele tehu to pisali na margo toho ze sa zakladatelka temy zlakla, ze je v 10tt a fajcila, nikto tu nenapisal, ze sa ma fajcit a nikto nepisal ze to neskodi, kocky sme v tom istom fore, ci kde ste????

buckeye
9. máj 2016

@miren86 lenze fajcenie dokazatelne skodlive je, v tehotenstve duplom, lebo neohrozuje ta matka uz len seba, ale aj to male, kazda, ktora prestala si zasluzi potlesk(napr aj autorka, ktora skoncila hned, ako sa dozvedela, ze je tehu), ale kazda, ktora aj napriek tehu fahci, si nezasluzi potlapkat po pleci, ze ma sancu, ze dietatu sa nic nestane, lebo riziko tu je vzdy, ja som sem pisala uz skor, ze ked uz ta zavislost je taka silna, nech aspon prejdu na elektro a davku nikotinu postupne znizuju, lebo decht a etc zo spalovania je este horsi ako nikotin, tak odstrania aspon znacnu cast bordelu, ktory v cigarete je, resp vznika spalovanim a nebudu ani nervozne, ze nemaju davku nikotinu

marcelatje
9. máj 2016

@miren86 ja nepresadzujem svoj nazor.
A mas pravdu. Niekoho kto vedome skodi svojmu dietatu nikdy nepochopim. Nech som kvoli tomu aj sprosta.
A dakujem. Nic ma nepotesi viac ako uprimne priane na pekny zivot 🙂

miren86
9. máj 2016

@slavciatko mas recht!!!

mircalla
9. máj 2016

@miren86 a co ta tak trapi? ze niekto napise kriticky nazor na fajcenie, namiesto toho aby pisal, ze sa urcite nic nestalo ci nestane?
mam pisat...neboj, urcite je vsetko v poriadku, lebo ved aj moja kamaratka fajcila a dieta je zdrave. sorry, take pisat nebudem, pretoze to nik vopred nevie ani na 100% nezaruci

mysga
9. máj 2016

Bože, ženy :D

Milá autorka, nič tomu dieťaťu nebude a ak bude, tak by to nemala byť nejaká retardácia, teoreticky vada srdca, ale pochybujem.

Samozrejme, fajčenie nie je dobré, nemusí sa stať nič, ale tiež môžte mať blbé decko bez dostatočne vyvinutého intelektu. Potom budete behať po psychológoch a hádzať to na hyperaktivitu alebo čo.

V prípade drog sa nedá určiť, či sa dieťaťu čosi stane, či nie. Kôli tomu, že Mariena z Hornej Dolnej fajčila a má zdravé dieťa, nemusím ho mať aj ja. A kôli tomu, že Hana z Dolnej Hornej fajčila a decko malo v pôrodnici absťák ho nemusím mať aj ja.

Samotné fajčenie je na zrelosti každej matky a tak trochu aj na tom, či sa na to cíti. Niekomu to riziko za to stojí.

Autorke by som chcela odkázať, že treba myslieť pozitívne, nie pýtať sa, že aká je šanca, že to malé nebude nejaké pokrivené... Treba sa tešiť z tehotenstva a ak fajčenie vnímaš ako riziko, tak nefajči. 🙂