Jedli ste bryndzové halušky v tehotenstve?
Ak je bryndza pasterizovaná tak nevidím problém. Pravú ovčiu nepasterizovanú bryndzu i tak kúpiš jedine tak tak na salaši alebo v špecializovaných obchodoch.
Ano jasneeee, ale zhanala som pasterizovanu 😊😊
Už tretí deň jem na raňajky chlieb s bryndzou 🤗
@stela1996 áno, nie každú chvilu, ale tusim 2-3x za celé tehotenstvo som si dala...
v beznych potravinach je bryndza pasterizovana. viac, ako bryndze, by som sa bala plesnivych syrov a pod.
Jasné, to sa nesmie? No... dobre vedieť. Sa čudujem, že tie moje dve deti žijú a sú zdravé.
A aj plesnivé syry som jedla, aj korbáčiky domáce a aj vlasy som si zafarbila a šoférovala do 9. mesiaca. S prvou som v 10. tt letela do Egypta a tam tiež všetko jedla, na džípoch sme šli do púšte, na ťave som sa viezla, šnorchlovala v mori 😀
@stela1996 kludne si daj-z obchodu,normalne kup,tam je pasterizovana
Ja som jedla, ale len pasterizovanu. Na salasoch som si halusky nedavala. 🙂
Moja doktorka mi stále hovorí že deťom nemusím dávať probiotiká keďže jedia veľa bryndze, lebo muž ju vždy donesie zo Zvolenskej Slatiny keďže tam neďaleko robí. Tak neviem o čom sa tu bavíme. Samozrejme že bryndzu alebo syry niekde zo salaša ktorý vyzerá všelijako by som si nedala. Ale z výrobné, kde je maximálna kontrola nechápem čo by malo byť. Netreba to preháňať.
@pininka tam ide o to, ci je to mlieko, z ktoreho sa robi syr/nasledne bryndza pasterizovane (zahriate nad 60 ci 70 st), alebo nie. Lebo syr sa robi tak, ze mame mlieko s teplotou cca 30 st - capne sa do neho syridlo a vacsiu teplotu to uz nema. Predchadzajucou pasteizaciou sa zabiju pripadne strasidla (encefalitida a pod) - a aj zname syrarne/bryndziarne robia nepasterizovane vyrobky, napr Tisovska bryndza - nepasterizovana, vychyrena a vyborna.
takze aj vo firme/na salasi/biofarne, kde dodrziavaju vsetku hygienu, sa moze pri nepasterizovanom vyrobku vyskytnut nakaza, lebo kto na nejakej rodinnej biofarme kontroluje, civ mlieku nie jeencefalitida?
Slatina ma pasterizovanu bryndzu.
Áno v obchode je iba pasterizovana tu môžeš. Ja si dávam halušky vždy ❤️
@ariannazara ale napr u nas v obchode kupit aj tu nepasterizovanu bryndzu z Tisovca - tak treba radsej citat - ale inac suhlasim, ze na halusky len bryndzu 🙂
@pininka ja mam na bryndzu chlapov, co maju registrovany chov a chodi im tam aj kontrola z hygieny na dojacu linku. takze sice "podomacky" - ale poctivo a cisto (bola som tam, aj ked robili) - niet nad rucne utlaceny ostiepok 🙂 este mi odlozili z poslednych pred zimou, musim si po ne ist 🙂
Je normálne, keď je žena opatrná a bojí sa o dieťa. Nie je nič horšie ako výčitky svedomia, keby som to nebola urobila, nebola jedla... Vyčítať si svoju chybu, to je najhoršie. Dvakrát meraj, raz strihaj.
Inak moja osobna skusenost z jedneho obchodneho retazca...hladala som bryndzu a skoro vsetky boli z nepasterizovaneho mlieka...dost som sa cudovala, nakoniec som si vybrala zo Zvol.Slatiny, lebo u nich casto nakupujeme a vsetko je ok 😊
Bože, zas ta istá otázka. Stále sa to tu opakuje. Ja som všetko do seba cpala.
Bryndzu, údenáča, plesnive syry, sladkosti,...
Takisto som šoférovala do pôrodu, farbila vlasy, chodila na lpg, do solária. Fungovala som normálne.
A to, že existuje aj nejaký MK, som ani netušila. A ani to, že sa bryndza nemôže v tehotenstve. Niekedy kukám ako puk.
@malinajahoda ludia aj pred 50 rokmi vedeli, ze malym detom mlieko treba prevarat lebo je v nom kdejaky parazit a ty si musela cakat na MK aby si sa to dozvedela?
jasnačka 🙂

Nie, len cisty chleba