Mám 8 mesačnú dcéru a som opäť tehotná
Ahojte, ako už z názvu vyplýva, potrebujem fakt cenné rady... Som dosť zmätená a priznám sa, že sme to s partnerom vôbec neplánovali. Už prvé bábätko bolo pre nás prekvapenie, aj keď sme sa tomu nebránili a občas mali nechránený styk. Tento druhýkrát sa nám pri sexe stala nehoda a ozaj by nás ani vo sne nenapadlo, že to skončí takto. Nevieme čo robiť. Keď čítam o potrate, tak mi to trhá srdce, že by som tak bezbrannému malému človiečiku niečo také urobila a ako sa poznám, určite by som si to neprestala vyčítať a obávam sa nejakých psychických problémov. Na druhej strane, nie sme v najlepšej finančnej situácii už teraz pri jednom dieťati, nie to ešte pri dvoch. Okrem toho máme napäté rodinné vzťahy ja medzi svokrou a opačne aj môj priateľ si dosť nerozumie s mojou rodinou. To veci nezľahčuje, pretože zo strany jeho matky, by sme určite žiadnu pomoc nemohli čakať. Keďže aj teraz sa k veciam stavia chladne. Z mojej rodiny tam šanca na pomoc určite je a viem, že by sa po čase tešili. Taktiež neviem ako by to bolo potom s materskou a či je možné, aby šiel partner na materskú somnou? Staršia bude mať v čase pôrodu 1,5 roka. Ďakujem za každú radu :(
Rozdiel medzi mojimi je rok a 4 mesiace. Rozumejú si vybavia sa spolu učia sa jeden od druhého....A tiež druhé bolo prekvapenie:D.... Ale každé dieťa je dar od Boha a on ma s nami svoje plany🙂 Neboj sa zvládnete to 🙂
Ja som mala devatmesacnu, ked som otehotnela 2x, a polrocneho, ked som otehotnela 3x....vaetko sa da zvladnut....ale urcite co neodmietni a poriadne vyber je surodenecky kocik....za mna naj BabyJogger City Select
@monikangel len osobne, keby som bola v zlej financnej situacii, urcite by bolo lepsie, ak by si manzel nasiel pracu, alebo pracoval ak pracu ma a zena bola doma. Inak je to o drzku, nakolko materska a rodicovska po spocitani, veru nie je ziadna vyhra. Ale materska a mzda, to uz je lahsie.
@monikangel ked dovrsi autorka 6 tyzdnov pred porodom, ona ide na matersku a bude ju poberat a jej manzel moze ist na rodicovsku, so starsim dietatom. Tak isto to spravil aj kolega v praci 😁
Mám rozdiel medzi deťmi 15 mesiacov/ 3 mesiace a 18 mesiacov/. Rada ti odpoviem na všetky otázky. A neboj dá sa to zvládnuť. 😘
My mame 1,5 rocny rozdiel a je to luxus. Dievcata su si velmi blizke, stale sa pekne prehraju. Teraz cakame 3. Moj bracho maju rozdiel medzi prvym a tretim dietatom 2 roky a 4 mesiace. Presne taky isty rozdiel je medzi mnou a sestrou. Ona najstarsia, ja najmladsia a bracho je medzi nami. Od detstva vez ZS, SS a az doteraz mame vynikajuce vztahy. Kopu spolocnych zazitkov z detstva. Podla mna rodic nemoze dat detom nic viac ako surodencov.
No..vsak ho daruj niekomu kto sa 10 rokov snazi aspon o jedno;)
A lepsie sa chrante, ked nechcete
Zvládnuť sa to dá, ja som mám deti s rozdielom 17 mesiacov a počas materskej sme ešte intenzívne prerábali dom, takže som ešte aj varila pre brigády a pomoci nebolo veľa. Nahodila som maximálne obrátky a všetko sme zvládli.
Z praktických vecí- máš nárok na materskú aj ku druhému dieťatku (ak si spĺňala podmienky pri prvom), bude to reťazový pôrod. Partner si môže po Tvojom nástupe na MD s mladším dieťatkom čerpať MD na staršie dieťa, čo vám finančne určite pomôže. Výbavu už máš, dostaneš opäť príspevok po narodení dieťaťa.
My sa už momentálne snažíme o tretie, myslím, že nemám po materskej nijakú traumu, aj keď to bola makačka. 😉
A keď ma niekto dvojčatá? Jasné že to zvládneš som rada že ti tu napísali mnohé ženy s podobným dokonca niektoré aj s oveľa menším vekovým rozdielom. Deti si budú dobre rozumieť a hoci si to tak neplánovala Boh vie prečo vám požehnal tak skoro.
Ahoj verím ti tvoj šok ja som takto náhle nečakala tretie odstup je medzi nimi dva roky ale ako tie peniaze má dosť naháňali že čo teraz nebudeme mať .... Neuveríš máme tak ako sme to zvládli pri dvoch zvládanie pri troch 😁 držím palce hádam sa to s rodinou urovna... Inak je to super že sú deti posebe aspoň sa mozu spolu hrať .... Peniaze nerieš hlúposti nekupuj len to čo naozaj potrebuješ ...tu na Mk sú skupiny čo daruju pekné veci ... Viac nerieš držím palceky aby ste boli hlavne zdravý
Ja som ostala tehotná s druhým keď mala dcérka 6 mesiacov čiže rozdiel medzi derou a synom je 15 mesiacov. Vôbec som druhé tak skoro neplanovala. Dala som to dáš to aj ty. A dávam to aj teraz keď som s nimi ostala sama. Keď mal syn 8 mesiacov podala som žiadosť o rozvod dala som deti do jasiel a šla do prace. Rozviedli nás a som na všetko sama a samozrejme nemám ani rodinu ktorá by mi pomohla. Mala som všetko žila som vo veľkom dome mala veľa áut a teraz bývam v podnájme ani auto nemám ale o tom je život. Nieje dôvod plakať že neviem či to zvládnem. Žijem zo dňa na deň dávam deťom lásku poctivo pracujem a snažím sa z deti vychovať slušných ľudí. Ich otec sa o nich nezaujíma takže som im mamou a aj otcom. Na chlapov ani nemám čas keďže z roboty rovno po deti 😂 ale nesťažujem sa. Moje deti milujem nadovšetko a to mi stačí. Takže hlavu hore nikdy nevieš čo má s tebou tvoj život v plane. Deti sú dar 😊
Ahoj,,neboj, to dáš, ja mám tiež tak detičky.medzi nimi rozdiel 1rok 1mesiac a 10 dní. Prvý pôrod cisárskym, manžel chodil na tri týždne preč, tiež som bola sama, ešte pred pôrodom sme sa sťahovali k nemu,takže cudzie prostredie, rodina ďaleko,operácia žlčníka, no, čo ti poviem..na psychiku riadna záťaž.potom druhé bábo, zas cisársky,manžel operovaný na chrbticu, bol to záber, ale nemenila by som, keď vidím, ako sa pekne spolu hrajú, teraz majú 5a 6, ale parťáci na život a na smrť 😁..konečne si vypijem kávu v kľude, lebo je sa s kým hrať, nemusím ja byť stále s nimi..a ohľadom financií, je to ozaj o tom, že človek je pod vplyvom okolia, aj mne nie raz bolo ľúto, že nemáme modernejší kočík, a také blbosti, ale hlavné je, že sú zdraví a máme čo jesť.😋 A tiež si myslím, ze keď poziadas o pomoc, určite ti veľa ľudí dá nejaké veci..
@monikangel nemoze ísť na rodičovsku, súbežne sa dajú poberať len dve materské
My to tiež zvládli a aj doteraz zvladame , tiež mám medzi chlapcami rok a pol rozdiel ,a veru manžel do večera v práci a nemal mi ani kto pomôcť .Teraz si veľmi rozumejú .
My máme medzi najstarším a prostredným plánovanie 16 mesiacov rozdiel a keď sa prostredný narodil, bolo to krásne obdobie. Hoci nie jednoduché, ale dalo sa zvládnuť. Rodina je ďaleko, takže sme tiež moc pomoci nemali. Malý vekový rozdiel je super v tom, že staršie dieťa ešte tak neziarli, lebo si nepamätá, že to mladšie predtým nebolo. A druhe dieťa je oveľa,, lacnejšie,, lebo nosí veci po prvom. Na tvojom mieste by som nad potratom určite ani neuvažovala. Aj spontánny potrat (zažila som) je pre ženu obrovská trauma a nie to ešte,, chceny,,.
Ja som otehotnela keď mal syn 6 mesiacov, rozdiel je medzi nimi 14 mesiacov a vôbec neľutujem aj keď aj u nás to bolo úplne neplánovane. Teraz majú 3 a 2 roky a sú partaci 😊
U nás to bolo na peniaze úplne nenáročné, keďže drahšie veci ako kočík, postieľku atd sme mali.. výbavičku tiež.. keď mal mladsi rok tak sme kúpili súrodenecky kočík(bazarovY) , aj tak by sme kupovali nejaký sportiak, takze investícia zas rovnaká ako pri jednom.. peniaze išli ozaj iba do plienok. Staršieho som odplienkovala asi v 17m takze aj to už len plienky pre jedného.. teraz tiež vôbec nepocitujeme že by boli 2 deti finančne náročnejšie ako jedno , a to nemáme nejak extra veľa, ale ani nám nič nechýba 😊 my budeme mat už vlastne tretie, takze až tak ťažké to asi nebolo 😂
Neboj zvládnete, ak to dieťatko naozaj chceš a vieš že dostane dostatok lásky, tak sa nemáš čoho báť, ostatne sa všetko vyrieši za pochodu 😊
A ešte dodám že pomoc mám tiež úplne minimálnu, takze na všetko sme sami
aka pomoc od rodicov? zijeme od nich 1300 km, a nie sme jediny co sa nemozu na nikoho len na seba spolahnut... vedia si to zariadit iny zariadite si aj vy... v com je vlastne problem? strechu nad hlavou mate? jest mate co? ste dvaja a budu dve deti... zvladnete to
Prve bolo prekvapenie,pri druhom ste ostali zaskoceni. Nechapem,ked nechcem dieta,tak sa chranim. Raz sa stane,ale dva krat? Bed nie ste hadam z osady a viete,ze mozete otehotniet. Pri tretom budete ohureni??
Nechápem ako môže niekto neplánovane otehotnieť...veď keď nechcem tak sa chránim nie?či ako...🤔a keď sa nechranim tak predsa rátam s tým že sa to môže stať..
Ja som už babkou malého 2,5 ročného Lukáška, neskutočne ho ľúbim a snažím sa ako len môžem byť s ním. Nebývame spolu, mladí si postavili domček, bývajú od nás 3 km. Ak ho nevidím 1,2 dni, už poobede uháňam k ním. Ja nechápem, ako sa staré mamy poniektoré nezaujímajú o vnukov. To mám 50 rokov, pracujem. Ja som mala sama 4 deti, 3 sú ešte slobodné a bývajú s nami, prvého som mala v 19 tich rokoch a keď mal prvý 15 mesiacov, narodila sa dcérka. Po dvoch rokoch ďalšia dcéra a keď som si myslela, že už je OK , zistila som, že som znova tehotná. Mala som za 5 rokov 4 deti. Ale mne pomáhali aj mama, aj svokra. Obidve koľko sa dalo. Teraz dcéra čaká druhé a ja sa už neviem dočkať do apríla. Maličký mi aj dnes dvakrát povedal: Babka, ja ťa ľúbim. A to je na nezaplatenie, žiadna dovolenka, výlet ani peniaze nedajú to, čo detské milované srdiečko. Preto nebojte sa druhého bábätka, bude ľúbené a milované vami ale tú lásku vám tisíckrát vráti.
Necitala som vsetko ale: u nas to bolo tiez tak, ze dve deti s malinkym casovym odstupom. Ale chcem pisat o prispevkoch: otec dietata moze byt na "materskej" dovolenke do dovrsenia veku dietata 3 roky. Hocikedy od jeho narodenia, ty mozes byt na rodicaku potom s druhym babom, ale zial, nebudes dostavat zaidny prispevok od statu, kym jeden z rodicov je na MD. Oplati sa to teda len v pripade, ze mazel zaraba dost dobre na to, aby ste z jeho materskeho prispevku utiahli domacnost. Ale pozor, MD je realne obycajne o nieco malo vyssia ako cisty prijem pred materskou, lebo je oslobodena od platenia roznych prispevkov. Len vybavovanie - prihlasky a odhlasky - soc.poistovna, urad prace, nastastie uz nie aj zdravotna positovna, to su take neprijemne zalezitosti. V praci sa po tvojej druhej materskej prehlasis na druhu rodic. dovol. a ak by manzel isiel na Matersku, ty nepotrebujes neplatene volno, ostava rodicak (len na urade prace musis zaziadat o zrusenie rodicovskeho prispevku...)
Ohladom dvoch deti po sebe:
zaciatok je MASAKER, na hlavu, a bez pomoci rodiny extremny zaberak
po roku uz zacne byt vacsia pohoda a ked ma uz mladsie dva, tak to je uz fakt parada.
Surodenci s malym odstupom si budu velmi blizky, povedala by som spati navzdy <3
(Ja som so sestrou po 13mesiacoch, moji chlapci po 19 mes.)
Hlavne aby ste boli ZDRAVI. Keby sme mali deticky planovat, tak to by dopadlo! Takze hlavu hore, bedac <3 <3 <3 Keby si potrebovala rady ohladom Materskej a Rodicovskej, u nas su niekde cele "foldre" nacpate zakonmi a paragrafmi, co bolo treba vybavit, tak keby si potrebovala, napis. Drzim palce.
Ja mám medzi deťmi rozdiel rok aj 10 mesiacov...neplánovane.Rodicia ďaleko, sme na deti sami.Druhe tehotenstvo tiež prišlo v novom období, ale teraz som neskutočne šťastná, že mám aj synčeka.Uz má rok.Kazdy deň je to s deťmi boj, niekedy si aj poplacem, ale keď ich vidím, ako sa ľúbia, tak mi je jasné, že sme im vzájomné nič lepšie, ako súrodenca, dať nemohli.Co sa týka materskej tvojho priateľa, ak splnil podmienku na to, aby my vznikol nárok na materskú (čiže rozhodná dova poistenia a podobne) môže ísť on na materskú s prvým dieťaťom a ty budeš na materskej s druhým.Aj môj muž bol takto chvíľku s nami doma.Nech sa zájde informovať na sociálnu poisťovňu.

@kukulienka83 to nie je pravda. od tohto roku je povolena subezna materska. Cize ona bude na materskej s mladsim a muz so starsim. My sme tak boli a bola to super pomoc. Tiez mam medzi detmi 1.5 roka. Je to na maslu ale ked musis tak musis. Ja som starsieho dala po muzovej materskej do jasli ..on je spolocensky typ a doma by nemal rezim, tym ze este druhy syn sa narodil o dva mesiace skor takze musime absolvovat kopec vysetrenia ko predcasniatko