icon

Mám 8 mesačnú dcéru a som opäť tehotná

21. jan 2020

Ahojte, ako už z názvu vyplýva, potrebujem fakt cenné rady... Som dosť zmätená a priznám sa, že sme to s partnerom vôbec neplánovali. Už prvé bábätko bolo pre nás prekvapenie, aj keď sme sa tomu nebránili a občas mali nechránený styk. Tento druhýkrát sa nám pri sexe stala nehoda a ozaj by nás ani vo sne nenapadlo, že to skončí takto. Nevieme čo robiť. Keď čítam o potrate, tak mi to trhá srdce, že by som tak bezbrannému malému človiečiku niečo také urobila a ako sa poznám, určite by som si to neprestala vyčítať a obávam sa nejakých psychických problémov. Na druhej strane, nie sme v najlepšej finančnej situácii už teraz pri jednom dieťati, nie to ešte pri dvoch. Okrem toho máme napäté rodinné vzťahy ja medzi svokrou a opačne aj môj priateľ si dosť nerozumie s mojou rodinou. To veci nezľahčuje, pretože zo strany jeho matky, by sme určite žiadnu pomoc nemohli čakať. Keďže aj teraz sa k veciam stavia chladne. Z mojej rodiny tam šanca na pomoc určite je a viem, že by sa po čase tešili. Taktiež neviem ako by to bolo potom s materskou a či je možné, aby šiel partner na materskú somnou? Staršia bude mať v čase pôrodu 1,5 roka. Ďakujem za každú radu :(

gabrielaaaa
21. jan 2020

Baby ked už tu pišete o tej ochrane aka antika je ta naj viem každemu sadne nieco ine len ma to zaujima mala som leverette a dinorette ale to bol len sami problem a dr mo to určite da ked porodim lebo ja som mala stale problemy nejake

vanilka83
21. jan 2020

Vzdy sa daju zohnat vecicky zadarmo pre babo ak by vam bolo cosi treba na fb je vela darovacich stranok napr. Pomoc pre mamicky v nudzi... Aj tu vela mamiciek daruje veci zadarmo. Vela ludi nema kde dat veci po detoch tak daruju lebo im su uz na nic ako aj ja a predavat to nema zmysel ani cenu lebo po pouziti to uz nema ziadnu hodnotu a za par eur sa mi to nechce fotit a ešte cakat pol roka ci to niekto kupi a skladovat to do vtedy... A este sa aj na postu kvoli tomu trepat urcite mas veci aj po prvom dietati a tomu malinkemu nic okrem mlieka a plienok nic netreba v podstate len aby bolo v cistom nejaku perinku a postielku kupis aj za prispevok co dostanes od statu kocik tak isto sa da na bazare kupit za par eur 1,5 roka rozdiel nie je nic nezvycajne mam tu v okoli takych mamiciek hned niekolko a nerucaju sa dokonca jedna ma 1,5 rocnu a teraz 3 mes. Dvojicky!!!!!! Tak sa neruhaj a tes sa sexovat bez následkov by chcel kazdy ale niest zodpovednosť to malokto ved ste pre boha manzelia lubite jedno musite aj druhe! Je to vysledok vas. Ja mam rozdiel 2r.9mes.tiez som druhe uz neplanovala vsetky veci po prvom som uz rozdala teraz mam 3 mes. Babo a vies ake je? Ako med! Je najkrajšie na svete omnoho lepšie dieta ako bolo prve teda myslim to tak ze menej roboty s nim omnoho! Je ako ukazkove dieta z rozpravky ked nepapa spinka nonstop!!! Ked ho obcas boli brusko tak ano je to horsie ale velmi malinko a uz viem co a ako a viem ho uz pekne uspat nie ako prveho! A vies kde je ten rozdiel? Prveho som uspavala na prse aj 4 hod. Večer išlo ma drbnut lebo som nemohla vecer kukat spravy ani film... Lebo som bola netrpezliva nemala som pren ho pochopenie teraz druhe hojdam kojim nosim s laskou a totalnou pohodou v pokoji nikde sa nenahlim a je mi uplne jedno ze mi kvoli tomu nieco ujde v ten moment som tam s nim a nic na svete ine ma nezaujíma len aby citil že ho lubim ze je v bezpečí a ze urobim a vzdam sa pren vsetkeho na svete aj pohodlia oddychu spanku... Takze hlavu hore 1,5 roka! Vazne to nic nie je mam take minimálne 4 susedky v okoli za mesiac budete mat svoj rezim a bude to pohoda a co by si robila keby si mala tri deti alebo dvojicky? Zena je stvorena na to aby to zvládla tak to zvládneš aj ty na zaciatku to bude tazsie ale potom sa budu spolu hrat a budes mat veget budes si pri nich lakovat nehty a citat noviny atd... Aj js sa na to tesim uz 😜

majusska202
21. jan 2020

Ja mam tiež taky rozdiel medzi deťmi. Oboch ich mam doma aj keď mi okolie vravelo aby som staršieho dala do škôlky no nedala som. K tomu chodím na vysokú školu. Pomoc no moji rodičia pracujú takže pomoc žiadna. Soboty keď chodím do školy si aspoň moja sestra zoberie staršieho. A muž je s malou doma. Svokrovci tam je to komplikovane keby mohli určite pomôžu no žiaľ nedá sa im. Nevadí. Občas sú situácie keď budeš unavená psychicky fyzicky ale zvládneš neboj sa deti sú radosť

ankare
22. jan 2020

Všetko je tak ako ma byt. Malí budú partaci! Držím palce!

zuzliatko711
22. jan 2020

Ja som druhý krát otehotnela keď krpec 3 mesiace (predčasne narodený, kritický pôrod... strašne) zistila som to v 4. mesiaci. Lebo veď hormóny, počas dojčenia nemáš menzes a to som už nastúpila pomaly do práce, lebo so zamestnávateľom som sa tak dohodla. No... plány sa veľmi rýchlo dajú zmeniť....
Po roku ku nám pribudlo druhé dieťa. Do slova a do písmena. Obaja sa narodili v marci. Moji rodičia bývajú 500 km od nás a pomoc od svokrovcov som mala minimálnu, nakoľko svokor ochorel a neskôr aj zomrel a moja svokra je vo veku mojej babky. S manželom sme sa v práci striedali - 2 dni on a dva dni ja.
Chalani majú dnes 13 a 14 - puberta s nimi plieska jedna radosť, ale ako sa vedia hlusit, tak vedia aj držať spolu.
Keď som nastúpila do prace, uvedomila som si, že druhé by tak skoro nebolo, lebo... veľa povinnosti, času malo a vždy bolo prečo sa ďalšie nedá.
A keď som chcela ďalšie - problém! Nemohla som otehotnieť, keď som konečne otehotnela, dva potraty spontánne - hrozne obdobie. A potom kopu vyšetrení a všetko možné.
Už mame aj tretie drobca. Je to radosť. A vždy sa to dá. Aj po finančnej stránke. Trochu sa uskromnit a keď príde niekto kto mi chce niečo kúpiť, tak poviem to, čo potrebujem. Sú ľudia ktorí majú viac deti a sú v pohode. Je to len v hlave.
Po finančnej stránke - tvoj manžel môže ísť na pól roka na materskú a ďalšia vec, že od budúceho mesiaca sa zdvíha aj rodičovský.
Ak budeš potrebovať pomoc, myslím, že nech kdekoľvek napíšeš, určite pomôžeme. ❤️

zazvorka87
Odpoveď bola odstránená
katkaos
22. jan 2020

@nevludna Nezhadzujem, len pisem realitu dnesnych "online" mamiciek. Volakedy mali 5 a viac deti, makali od rana do vecer, doma vypekali a varili od vymyslu sveta. Nemali ziadne vymysly dnesneho sveta. A dneska?! Nic nezvladaju, su vycerpane a ocakavaju, ze su im POVINNI stari rodicia pomahat!

katkaos
22. jan 2020

@lucinkab Ja mam tiez dve, tretie na ceste, stavali sme dom, male stale s nami na stavbe, do toho som pobalila cely byt, aby sme sa stihli prestahovat. Muz furt v robote alebo na stavbe. Na vsetko som v podstate sama a zijem, fungujem a NEFNUKAM! Pri babach upecem, uvarim, upracem a ked spia ony, spim aj ja. A teda fakt nie som vycerpana. 🙄Nemame deti na to, aby sme ich davali varovat. Kto si ako zariadi-tak ma. Moj nazor 🤷🏻‍♀️

katkaos
Autor odpoveď zmazal
katkaos
22. jan 2020

@miadi Och, no to je hrozne! Tiez poznam take "vdacne" mamy 😏 Jedna byva nedaleko od nas, ked potrebuje, tak k starym rodicom "nasackuje" deti aj na 12-14 hodin denne, kludne ich tam necha prespat. Maju 3 a 4 roky. Vtedy ju zrazu nezaujima ziaden rezim. Ked potrebuje, velmi jej to vyhovuje. Ale ak sa nahodou u nich necakane zjavia na 10 minut, tak ma na nich nervy. A to im ich dava varovat skrz to, aby si mohla upratat 2-izbak. Suseda na dochodku jej ich varuje, ked ide do obchodu, lebo sak "s 2 demi je to masaker". Stari rodicia by sa pre tie vnucata roztrhali. Len co z toho, ked to nie vzdy vyhovuje 🤷🏻‍♀️

ozy
22. jan 2020

Ahoj . U mňa takto. Najstarší syn mal 18 rokov keď sa nám podarilo konečne vytúžené druhé dieťa. Zas chlapec. Ale potom prišiel nečakaný dar a hneď po šestonedelí som otehotnela znova. Vieš po toľkých rokoch čakania na druhé by ma ani vo sne nenapadlo, že príde tretie 😀tak ľahko. Jedenásť mesiacov rozdiel a po prvom roku keď to bolo o držku už žijeme pekne. A hlavne. Nemenila by som. Držím ti palce akokoľvek sa rozhodneš je to na tebe. A moralistov nepočúvaj. Je to tvoj život si slobodný človek sama si rozhodni!!!!

lenkatt2
22. jan 2020

Keď mala druhá dcéra 10M tiež som neplánovane mala 2 pásiky na teste. Bola som v šoku. Ona bola divoch, v kočíku nechcela byť, na prechádzkach mi vliezla do kríkov, škár kde som sa ja s bruchom nezmestila, utekala mi, doma stále po schodoch, vyliezala po kuchyni, .... no musela som byť v strehu. Ale ten pohľad keď zbadala bračeka a ako ho lubila. Najdete si svoj system. Kým bol maličký, stále som chodila som klucikom, kým som kojila boli sme zamknuté v izbicke, keď sme prebaľovanie v kupelke, chodila som mnou, prípadne ešte s babikou, aby zatiaľ niečo nevyviedla, ako malý rastol, ona sa ukludnila. Je to omnoho lepšie mať ich hneď po sebe. Okrem toho že sa spolu zahrajú, majú podobne nároky na trávenie voľného času, ešte ma seba nežiarlia. Na porovnanie medzi prvou a druhou dcérou máme skoro 5 rokov a to je tazke, stale vysvetľovať prečo sa ona musí učiť, oni je nesmú brať školské pomocky, ona už chce inak tráviť voľný čas ako mali súrodenci. Tak sa stále delíme s mužom jeden ide s malými druhý s veľkou. A tie začiatočné pubertálne prejavy, ktoré ti malý nechápu, no napodobňuje ju. Aj zvýšenie rodičovského od buduc.mesiaca vám pomôže. Želám všetko dobré, nech si detičky užijete.

gabrielaaaa
22. jan 2020

@katkaos a pritom ake vyhody su dnes kresielko vybračne kadejake somarinky a aj tak potrebuju stale niekoho ja žijem bez najbližsich a je my tak najlepšie nikdy som nečakala od nikoho pomoc všetko som sa musela naučit aj sama a aj teraz pri druhom nehrozí aby som si zavolala priateĺovu mamu že nech mi ide pomoct lebo to nezvladam🙈ved ona nám nekazala spravit si ked uz tsk sa mame my starať☺

katkaos
22. jan 2020

@gabrielaaaa Heeeej, kresielka, hrazdicky atd. A nehovoriac o automatickych prackach, umyvackach riadu, ci jednorazovych plienkach 🙈 My tiez zijeme sami. Svokrovci su 120km, nasich mam sice len 20km, ale od zaciatku fungujeme uplne sami. A som za to nasim vdacna, ze nas vychovali k samostatnosti, zodpovednost a ze zvladame zit svoj rodinny zivot sami 🙏🏻

gabrielaaaa
22. jan 2020

@katkaos no ved to a to nevyváraju plienky a podobne 🙄 ja sa nespolieham na nikoho je to noje dieta ja sa budem starat a vychovavat ho a dat mu to čo som ja nikdy nemala rodičovsku lásku vzfy tu budem pre ne😍 prvy ma uz 5 a nikdy mi nikdo neporadil ked mal horučky ked som nevedela co mu je ked som nevedela ako kojit nič absolútne a dala som to a dufam že aj druhého dam😎😍

kukuckam
22. jan 2020

Tiež sme neplanovali tretie.. starší syn mal desať mladsi šesť..mala som nastúpiť do roboty a bum bac😁😁😁tohotna...bola som v šoku.. chvíľu to trvalo.. potom som sa tešila.. teraz mame krasnu dcéru,nemenila by som nikdy.je to skvelé mať belku rodinu.a tiež som na deti sama s mužom ❤️

lune
22. jan 2020

Ahoj tak pisu Ti ako to zvladnes a ako to bude v pohode. Noo...poznam dve matky, ktorym sa to stalo podobne. S tym, ze pomoc rodiny minimala.. Jednej visel chlapec raz na sietke na okne a len len ze nespadol, nastastie sa v tom case vratil jeho otec a bezal ho zachranovat, ona vtedy kojila v spalni a nemala sajnu co sa v detskej izbe deje...Inokedy som nasla chlapca vonku plakat, ze nevie kde ma mamu, jeho mala sestra zobudena pod stromom v kociku v zime podotykam...na sidlisku..ta matka si daco dala a spala..neviem ci na niecom ficala, ci od unavy. O deti sme sa s muzom postarali...dakovala potom. Druhy pripad dieta skoncilo s popaleninami 2.stupna, stiahol na seba vriacu vodu kym sa mama otocila ku malej..viem bola to nehoda, maly je akcny a dievcatko este nechodi...maly bude mat jazvy na tvari, brusku, ruke a nohe. Skratka nie je vsetko len pekne a ruzove. Mozno ked budu mat 6 a viac ozaj budes pit kavu a tesit sa ako sa hraju...ale dovtedy to bude nasup fyzicky, financne a hlavne psychicky! 1,5 rocnemu dietatu veci nevysvetlis bude v stadiu najviac turbo. Ak si silna a mas pomoc snad sa to bude dat vydrzat. Hlavne je, aby ste to dali ako rodina a aby si aj Ty bola v pohode. Treba zvazit vsetky vase moznosti. Tym netvrdim, ze sa mas dietata vzdat. Vela sil a vsetko dobre prajem....

dooscoby
22. jan 2020

Ja mam medzi detmi 2 roky a kedze baba/chalan tak ako pes a macka 🙂 Neboj zvladnete to, male deti male starosti, vela veci pre babo uz mas. Moji sportuju a to uz je o drzku, od vyplaty k vyplate, kazdy mesiac nove vydavky kostym, sutaze, startovne, ubytovanie. Co by som dala za tretie aj ked cim su deti starsie uz si menej trufam, nic neberiem len muz si dava pozor a stale nic ☹ on planovane tretie nechce a to pri prvom som otehotnela hned po 4 mesiacoch randenia, neplanove, druhe planovane na prvy sup tak nadej stale je 🙂 A teraz s tou materskou, vyssia rodicovska sa to da zvladnut. Aspon si deti budu blizsie.

simona92101
22. jan 2020

@gabrielaaaa @katkaos, nic v zlom damy,ale porovnavat doby davno minule ked nicoho nebolo a terajsiu dobu?ziadna zena z tych cias vam nepovie ako to v skutocnosti za tych cias zvladala,ziadna sa neprizna ze to bolo tazke,samozrejme kazda zvladne aj bez kresielka aj bez inych veci,ale uz nezijeme v dobe kamennej a ked je moznost si vypomoct tak preco nie? Ziadna zena si nerobi dieta a necaka automaticku pomoc od rodiny aby mohla mat vylozene nohy a pit kavicku,ono je to skor o tom ze cloveka zamrzi ten nezaujem rodiny.mna napriklad mrzi ked vidim ako k susede pride cela rodina,stari rodicia sa hraju s vnucencami,venuju sa im,rodicia si zatial robia na dvore co treba..a knam nikto ani svokra ani mama,ale ked uz sa dovali napr.svokra,tak caka hostinu,obskakovanie a pritom stiha zkritizovat napr.zahradu lebo "preboha ty este nemas posadene 😲😲", no draha moja,sadit budem az ked bude dokonceny dom,a kedze robime svojpomocne,s babatkom na rukach sa betonovat neda 🤷‍♀️ ale keby prisla na 1 den pokocikovat,mozme si porobit a nemusime platit firme,a moze sa panicka potom kochat posadenou zahradou 😉 a nehovorte mi,kazda z vas je rada ak vam niekto pomoze aspon s niecim

bobricek1979
22. jan 2020

Určite zvládnete, držím moc prsty a ak teda už fakt nechcete treba sa chrániť inak to dieťatko si zaslúži žiť. Krásne tehulkovanie

rebelka2014
22. jan 2020

My sme sa zacali snazit o druhe, ked mala dcerka prave 8 mesiacov.. Bud vdacna, ze nemate ziadny problem splodit a vynosit dieta.. I ked sa po financnej stranke nebudete moct rozhadzovat, uskromnite sa a bude dobre. A deti si budu urcite blizsie, zahraju sa spolu.. Nam sa nakoniec podarilo otehotniet (verim ze uspesne) po 4 rokoch,..pocas ktorych som 3x prekonala spontanny potrat... Teraz som v 8.mesiaci a kazdy den sa modlim, aby bolo vsetko v poriadku a moja (uz) 5-rocna dcerka sa konecne dockala surodenca.

katkaos
22. jan 2020

@simona92101 Ja to veru porovnavam, pretoze viem, ze moje babky mi isto neklamu 😉 Moja mamina nas mala 3 (medzi najstarsou a najmladsou rozdiel len 2 roky a 4 mesiace), ked ocino odisiel za robotou do zahranicia. A veru uz ta si prala plienky sama, robila vsetko v domacnosti bez pomoci a bez toho, aby nas dala varovat. A este k tomu riadila vystavbu domu, organizovala brigady na stavbe a vsetko s tym suvisiace. Nikdy! Podotykam nikdy som ju nepocula sa stazovat! A moje babky tiez nie!

Doteraz davaju moju mamu za priklad, ked sa niekto zacne "opustat", ake je narocne starat sa o deti a domacnost.

Ja netvrdim, ze si netreba pomoct! Sama mam X vymozenosti 21.storocia, ktore denno denne pouzivam. A tak mam nazor, ze uz aj tak mame v dnesnej dobe pomoci az-az. 🙂 Pomoci, o ktorej sa X rokov dozadu zenam mohlo len snivat. To je cele.

arasidka123
22. jan 2020

Medzi mojimi je rozdiel rok a tri mesiace..čiže tiež mal malý len 6 mesiacov keď zrazu sme zistili že nás bude o jedného viac 🙂 bolo to o držku lebo niekedy boli horší ako dvojčatá ale super bolo hlavne to že vyrástli spolu a vedeli sa aj zahrať.. 🙂

gabrielaaaa
22. jan 2020

@simona92101 ved jasne ja to uplne chápem pozri poznám baby čo maju deti a stara sa im o to mamka tak naco si robi dieťa ked to nezvlada mne nikdo nikdy nepomohol pri malom od jeho otca mamky a vlastne celej jeho family som počuvala len to najhoršie ale aby mi poradili čo a ako to nie 😣ja som pri rodičoch nevyrastala a preto vravim že takym sa deti robia čo nevedia ake je to nespat cele noci lebo ma horučky nespat cele noci lebo mu niečo je ja som si zvykla žit sama teraz mam toho najlepšieho priatela akeho som kedy mala maly nieje jeho syn ale zivy ho stara sa a teraz čakam jeho druhé a viem že on mi pomože vo vsetkom nieje taky ze no dobre ja sa idem hrat na tel a ty sa staraj to nehrozi a ano bola ina doba ale vtedy sa samozrejme aj inak žilo ale vezmi si niektore ženy maly aj 8 deti a zvladli to nie vžfy je tu svokra či mama či kadejaka rodina aby pomohla ja som tu možnost nemala a keby si mam napr zavolat segru to si radšej sama budem pri tom dieťati takže tak☺nikomi nič nevyčítam len pišem ako bolo a ako je 🙂

zhuzhu
22. jan 2020

Ahoj, ja som otehotnela, keď mala dcera 5 mesiacov, čiže mam medzi deťmi rok a 2 mesiace rozdiel a pohoda. Začiatky boli sice ťažšie, ale syn má už 5 mesiacov a dcera 1 rok a 7 mesiacov a už je to super. Treba si najsť režim a dodržiavať ho a ide to. Neskôr sa deti paradne zahraju a sú super súrodenci. Avšak je mi ľuto tvojej sťaženej finančnej situacie, aj obaja partneri môžu byť na materskej, podmienkou je, že žene musia priznať matersku, nemôže byť na rodičovskej.

miadi
22. jan 2020

@katkaos najhorsie sme mali v rodine ..bratrancova žena dala starenke vtedy 80r stražit chore dvojicky ktore mali kiahne a ona farmaceuticka musela vediet ake je to pre starych ludi nebezpecne .,starenka dostala pasovy opar a do smrti ju bolievala ruka.

gabrielaaaa
Autor odpoveď zmazal
hanesovad
22. jan 2020

Ja som otehotnela keď mala dcérka 7mesiacov. My sme verili že s každým diatatom príde do rodiny požehnanie a pravda je že sme sa nikdy zatiaľ nemuseli obávať o financie. Rozdiel mám teda 15mesiacov, manžel pomáha a detičky sú úžasné. Mám pocit že stíham pri nich viac ako keď som žiadne nemala 😁
Teda z vlastnej skúsenosti, nebojte sa toho. Deti sa spolu prehrajú a vy to zvládnete.
Čo sa týka materskej, my sme si platili za tú najvyššiu, manžel šiel zo staršou dcérou a ja so synom, takže momentálne sme obaja na MD. Plus teda on je stále zamestnaný/na faktúru. Dá sa to všetko krásne urobiť, ak by vás viac zaujímalo kľudne mi napíšte SS a poradím 🙂

owecka
22. jan 2020

@katkaos tak ako sorry, mne moji rodicia pomahaju s malou ako vedia a nie preto, ze by som bola leniva, ale chodim na denne studium na VS a som 4 dni do tyzdna v skole a po prichode sa ucim. A to denne precestujem 120 km!!! Ako..niektore zeny kritizuju nieco co mozno samy nemaju a zavidia, ale neboj sa, nemaju co...mozu si to s nami kedykolvek vymenit...mat taku susedu, co takto ohovara...

lune
22. jan 2020

@gabrielaaaa ...hovori ta, co je zatial len tehotna...☺