icon

Priateľ ma posiela na interrupciu

naty0818
23. jún 2020

Ahojte, prosim vas o radu. Zijem s priatelom uz 7 rokov. Priatel ma 12 rocneho syna s prvou priatelkou a spolu mame 2 rocneho synceka. Vzdy som velmi tuzila mat dve vlastne deti. Akosi sa mi podarilo otehotniet ale priatel o dalsom dietati nechce ani pocut. Posiela ma na interrupciu a ja neviem co mam robit. Srdce mi puka ak si len predstavim ze si babatko necham zobrat. Vyhraza sa mi rozchodom. A ja nemam kam ist kedze rodicia byvaju v dvojizbovom byte. Neviem si predstavit ze by som tam bola s nimi este s dvomi detmi. Dakujem za kazdu reakciu.

lussyl5
23. jún 2020

@xckaret Inak ešte snáď chápem ak sa baba sťahuje k chlapovi do spoločného podnájmu,nie som za spolužitie pred svadbou,ale chápem ešte keď sú sami,ale sťahovať sa iba ako priateľka k jeho rodičom,to je dosť o ničom pozícia.Ok môže byť že dom je napísaný na neho,riešia ľudia aj takto,že poprerábajú rodičovský dom a starajú sa o dom aj o rodičov, beriem,ale aby sa baba len tak nasťahovala k cudzím ľuďom v podstate,dá do toho čas námahu a vlastne jej tam nič nepatrí a chlapovi keď prdne v bedni tak odíde s holým zadkom.Tak bývanie so svokrovcami je dosť stresujúca záležitosť sama o sebe a keď už to má byť tak ako manželka so všetkými právami a povinnosťami nie len tak,že prispôsobovať sa,starať sa a istota žiadna.

bmuller
23. jún 2020

@damtiporiti Hej, v tom je presne pointa - chlap uz deti nechce, tak jeho partnerka ma dbat na to, aby ich nemal. Vyborna logika! 🙈 Len aby chlapska jesitnost neutrpela... co na tom, ze zenu bude posielat na potrat, zenu bude traumatizovat, zene sa bude vyhrazat. Je to jej vina, ona si mala davat pozor. OMG

kristinaa300
23. jún 2020

V prvom rade je to tvoje dieta a ty ho porodis, rob to co ty citis a nie co partner chce. Je to sebec a vobec ta neľúbi, keby ta ľúbil neposielal by ta na potrat, cim skor od neho odides tym sa budeš menej trapit. Na nejaky cas to s rodicmi vydrzis a ked si najdes nejaky byt, staci nejaky mali alebo sa porozpravaj s rodicmi ci ta vezmu alebo ci ti pomozu, bud sa vsetci prestahujete do väcsieho bytu alebo ti pomozu co mas robit dalej, ale ked nechces ist na potrat nechod, je to tvoje telo a s potratom riskujes

daniela1911
23. jún 2020

@naty0818 no tak mu povedz, že sa zle modliť a chytilo sa... vyššie som ti radila o adopcii, a novom začiatku s prvým synom.. viem, nie ideálna predstava a ani nie riešenie s happyendom, ale porozmýšľaj nad tým. Tento muž pre teba naozaj nie je terno.
Možno ak sa aj s dieťaťom zmieri, aby si zachvilu neriešila “že chodí stále von s kamarátmi, nepomáha ti, alebo sa schováva s pohárikom”... samozrejme, bodaj by som sa mýlila!
Mysli aj na tuto možnosť, že nakoniec možno budeš bez neho.. a bude to ťažké s dvoma malými deťmi.
Spomínaš aj možnosť, posťažovať sa svokre... no, možno ho ovplyvní, ale to ti tiež bude raz vyčítať.

lenqua_12325
23. jún 2020

Ak sa Ti takto vyhráža, zrejme mu na Tebe nezáleží. On pri tom akte nebol, ked sa podarilo? Kopni ho do riti, ak nechce zober dieťa a chod k rodičom. Žiadny normálny rodič nenechá svoje dieťa na ulici ak ho požiada o pomoc. Debil bude platiť výživné.

laila22
23. jún 2020

@lenuliatko84 a kde píše o rozvode?

naty0818
autor
23. jún 2020

@xckaret aaach 🤦‍♀️ priatel je jedinacik a akosi som sa s nim nechcela rozist len preto ze nechce odist od rodicov. Ale to uz je ina tema. Tak treba si domyslat, nebudem tu rozpisovat celu situaciu, len som chcela vediet ako by sa vacsina zien rozhodla. Nejaku radu a podobne. Niesom ziadne chudato, vzdy som sa o seba vedela postarat sama. Ale teraz sme dvaja, traja. Tak mam z toho strach a zmiesane pocity.

lussyl5
23. jún 2020

@naty0818 Ja inak nechápem prečo je to dieťa pre ňho taký problém,veď ich nemáte kŕdeľ,iba dve a z toho tvoje je len jedno,ak je jedináčik tak dom ostane jemu,čo je už slušné zázemie (aj keď za cenu bývania so svokrou),mať 3 deti je celkom v norme.A na margo ochrany pred otehotnením,nič nie je úplne 100% v podstate v zdravom vzťahu (či už manželskom alebo bez svadby) by ani nečakané bábo nemalo byť problém.Neišlo z jeho strany iba o nejakú stresovú reakciu?On to myslí vážne máš ísť na potrat?Ak áno tak problém máte vy dvaja ako dvojica.Ak bude na potrate trvať,kopni ho do zadku takého debila ti netreba,a svokre povedz v kľude všetko,ak by aj chlap nedošiel k rozumu možno ti pomôže s deťmi. Určite nechoď na potrat lebo on chce.Trápila by si sa do konca života a on by to neskôr možno tiež ľutoval,veď je to jeho krv.

kristina0909
23. jún 2020

Jednoznačne sa s ním otvorene porozprávaj prečo nechce ďalšie dieťa. Ak k tomu nemá poriadny dôvod presaď si svoje 🙂

ivkazba
23. jún 2020

@bmuller ja autorke nenakladám, len píšem, že ak išla do toho, že otehotnela napriek nezáujmu partnera, tak teraz musí znášať situáciu, do ktorej sa dostala primárne sama. Áno, ak on nechcel dieťa, mal sa uistiť, že k otehotneniu nedôjde. Ale ak viem, že môj partner nechce ďalšie dieťa, tak buď to akceptujem a ak nie a rozhodnem sa otehotnieť aj tak, tak potom musím znášať následky, ktorým v tomto prípade bude to, že ostane s 2 deťmi sama, bez bývania. A to ja nepovažujem za férové aj voči deťom. Ja ju na potrat neposielam, ja by som na jej mieste nešla, keď už je to takto ale zase ja by som sa dokázala finančne sama aj deti zabezpečiť vrátane samostatného bývania. Lebo materstvo je aj o zodpovednosti a schopnosti deti zabezpečiť. Alebo teda malo by byť.

lussyl5
23. jún 2020

@ivkazba Práve to som nevyrozumela,či to neplánovali chránili sa nejako a zlyhala im ochrana,alebo sa nechránili nijako a prišlo to nečakane.Je iné keby ona naschvál vysadila tablety bez jeho vedomia a je iné keď sa spoliehali že on si dá pozor a zlyhalo im to.Každopádne je dieťa jeho a on má všetky rodičovské práva a povinnosti.Aj keby tie tablety vysadila naschvál bez jeho vedomia aj tak nemá právo chcieť od nej potrat aj keď rozchod by bol pochopiteľný.Mne to ale najskôr príde, že si jednocho mysleli že nič nebude a ono bolo.Nezdá sa mi že by mu to ona urobila naschvál alebo čo.

naty0818
autor
23. jún 2020

@damtiporiti urcite neoblbla nakolko mam este kojeneho chlapceka tak mi doktor neodporucal brat antikoncepciu. Ospravedlnujem sa za slovicko "akosi" vidim ze to nezmyselne vrta niekomu v hlave. Zbytocne tu vymyslate pribeh ktory okolo skutocnosti ani neutekal.

sara07
23. jún 2020

@fokuska
@ukulela uprimne povedané vopred lutujem dieta ktoré sa narodí do toho prostredia ktoré mu pripravila , dobrý štart do života ... ja chcem tak budem mat
schytá to hlavne ono ,dalšie čislo nič viac v podstate - myslené metaforicky

lussyl5
23. jún 2020

@naty0818 Rozumiem,ste nečakali že vôbec by sa podarilo dačo,tak v takom prípade sa mladý pán nemá čo vyhrážať rozchodmi a posielať ťa na potrat.Mal si dávať pozor on.

sara07
23. jún 2020

@naty0818 študuj
https://www.iub.sk/antikoncepcia-po-porode-a-po...
a škoda že si nevieš vyhladat informacie sama aj

h2
23. jún 2020

@sara07 A načo jej to už teraz bude?

zafir
23. jún 2020

@naty0818 ty rozhodneš, či daruješ život. Ak ti to okolnosti nedovolia, existujú aj baby boxy, ktoré ročne zachránia niekoľko detských životov. Prajem Ti pokojnú a čistú myseľ pri rozhodovaní.

bmuller
23. jún 2020

@ivkazba Mozno moj komentar nemal patrit (predovsetkym) tebe, lebo viacere diskuterky autorku obivinili z nezodpovednosti. Samozrejme, zodpovednost je dolezita. No ako teraz objasnuje, nebol to jej ciel, ale stalo sa. Podla mna je nezodpovedny jej priatel - predsa ak nieco nechcem, v prvom rade sa ja staram, aby sa to nestalo. Zjavne je z tych, co dieta sice nechcu, ale zodpovednost za zabranenie pocatia hodia na partnerku A nasledne na nu hodia aj "vyriesenie situacie". ☹

77daniela77
24. jún 2020

Myslim si ze situacia nie je az taka vazna,mozno to len tak brechol.....ta zena nereaguje az tak zufalo......

sara07
24. jún 2020

@bmuller ak si to prečítaš celé ona chcela vždy mať svoje dve detičky,toto čo rieši je to druhe, on nechcel lebo dve deti už mal aj jej to povedal že žiadne deti už nechce stačia mu tie dve čo ma,bývajú u svokrovcov ..

sara07
24. jún 2020

@h2 na to aby to o rok nemusela riešit znova, napriklad, ked lekár zlyhal a podla nového zákona o antikoncepcii nebudú musiet informovat čo beriem ako vypustenie zo zákona za dobru blbost

bmuller
24. jún 2020

@sara07 ano, viem, ze nechcel viac deti, ale v prvom rade on pre to mal nieco robit (a vazektomia je k tomu pre takychto idealna). Ak bola priorita v jeho zivote mat len 2 deti, mal si hladat zenu, ktora uz tiez deti nechce. Autorka a jej druhe dieta si take stresy kvoli jednemu sebcovi nezasluzia. (Plus ako keby sme nepoznali ludi, ktori nechceli viac deti - a ked sa stalo, svet nespadol a su za to aj radi).

ksulka
24. jún 2020

@77daniela77 presne tak ;) reakcie kazdopadne vhodne na usmev (radsej), odsudzovat, strasit, vinit.

mantilka
24. jún 2020

@naty0818 Ahoj. Je to ťažká situácia. Interupcia vzťah neudrží. Poznám taký prípad, baba išla na interupciu a chlap preventívne zdrhol. Nie je to prejav lásky k žene, keď ju núti do takého riešenia. To, že namas kam ísť to nie je dôvod lebo raz môže dôjsť tak či tak k rozchodu a ty budeš musieť riešiť bývanie či s jedným alebo dvoma deťmi.

dzejsik
24. jún 2020

@naty0818 ja by som si bábätko nedala zobrať za nič na svete a už vôbec nie, keď ho chcem, výčitky svedomia by ma žrali naveky ... no ale pre povzbudenie - môj ocino tiež nebol nadšený, keď mamka prišla s tým, že po 13 rokoch budem mať súrodenca a dával jej to dosť dlho najavo, ale keď sa sestra narodila, tak sa do nej zaľúbil a nedá na ňu dopustiť za nič a toto isté sa stalo aj mamininej kamoške, keď doma povedala, že bude tretie ...takže to môže byť fajn aj u vás, keď sa kus spamätá, len ty nemôžeš ustúpiť ;)

sara07
24. jún 2020

@bmuller chyba je rovnako u oboch
ak chlap nechce deti alebo dalšie ,môže ich napr nechciet z toho že viac neuživí ,nechce sa mu chodit do 2 prác a brigad len aby mal na vyživné, byvaju u rodičov, z min, mzdy čo si odložíš
ja napr 4 z bytového, finančného, časového nedáme nie sme stroje, čo z toho ked ich máme ked sa im nevenujem mám tolko deti kolko zvladame , podpora od štátu žiadna, len plat dane odvody, dhp. poistné a poplatky za všetko ,tak nech mi daju väčší danovy bonus na viac deti , je rozdiel napr školské pomôcky pri 1 dietati a pri 3 alebo 2 , to isté školské poplatky, školské riaditelské poplatky, triedny fond na pol roka to len táto položka je 100€ napr, ja na to aby sme finačne dali začiatok šklolského roka odkladám po troche od mája , škola v prirode 115€, plavecky, lyžiarsky, vylet koncoročny, triednej sa skladat a už to ide a to ešte nejedli, nepili, oblečenie aspon si šanuju a nosia čo sa dá po sebe ale také topanky to u nás iná palka jar, leto ,jesen , zima ideš 100-200 € hned
jasne ale hlavne že sa to narodi

odidem zo vztahu a nájdem si vztah kde budu vitane
na vazektomiu tam su nejaké podmienky 3 deti napr a platí sa komplet + vyšetrenia , to by musel štát tieto podmienky uvolnit napr.
chlap nejde ani k urologovi nie to na takyto zákrok, žiadne povedomie, nič že to nie je hanba

bmuller
24. jún 2020

@sara07 Ale ved sa rozumieme, ze clovek musi mat deti ako smeti. Lenze zijeme v 21.storoci, okrem zenskej antikoncepcie existuje aj muzska (to si chlap nevedel zohnat kondomy, ked partnerka nemoze brat HAK?), a interrupcia by mala sluzit ako krajne riesenie zufalych situacii (teda tato sa mi nezda az taka zufala).
Myslim, ze si pleties sterilizaciu muzsku a zensku. Na vazektomiu na Slovensku nepotrebujes mat ziadne deti. https://www.urologicka-klinika.sk/ako-prebieha-... Ano, sice sa za nu plati, ale za antikoncepciu sa neplati? A ze chlap nejde ani k urologovi - to ma byt ospravedlnenie, ze zena ma podstupit abort pre jeho zbabelost? Samozrejme, nechcem tym povedat, ze sa ludia maju pripravit o plodnost len tak, ale v tomto pripade sa mi nezda fer pristup chlapa voci partnerke - co on urobil pre to, aby nemal dalsie deti? On jej povedal 😀 a zena, staraj sa?
Teraz je to uz sice bezpredmetne, ale lutujem autorku, ze ma pri sebe taku "oporu" ☹

bmuller
24. jún 2020

@bmuller oprava " ze clovek NEmusi mat deti ako smeti"

sara07
24. jún 2020

@bmuller citujem z toho čo si dala
U nás je pacient pred zákrokom poučený o postupe, rizikách, nezvratnosti zákroku. Lekári zisťujú aj či je muž ženatý, koľko má detí a upozorňujú na rôzne životné situácie, ktoré môžu nastať.
načo zistuju kolko ma deti a či je ženaty ?? však ked chce nech podstupi, čiže nie je to pridem , poviem spravia ..muži nie su nastavený ani naučeny toto vysvetlovat bavit sa o svojom intimnom živote pokial to nie je v krčme pri pive
ja chápem na čo poukazuješ, ale toto je klasicky postoj žena staraj sa u 99% mužov na slovensku a nejaká snaha niečo zmenti, projekt alebo čokolvek ?
prečo nedá vazektomiu štát zdarma a predišiel by interupcii ked ju teda má problém povolit a večne rieši sa v parlamente namiesto iných dôležitých veci
zakaže a basta vyriešené, rieši nejaký návrh teraz muža ? nie , len ženu a tej to ide osladit ako sa len bude dat
to by sa musela spoločnost zmenit aby to bolo v poriadku, ja viem napr že ked ide chlap na matersku tak si tukaju na čelo, alebo sa mu smeju a prečo by nemohol ist?? reakcie že čo mu je .. alebo hrabe a rehot či ide plienky čuchat a čo je to domena matky menit a čuchat plienky
taká aká je spoločnost nastavená tak je aj nastavená napr postoj k vazektomii, napr v čechách mali v tv kampan že nie je hanba ist k urologovi že pri žene je to na odsudenie že tam 1x ročne nejde že aj muži by to mali zmenit, zachytila si u nás nejaký náznak toho že by muži mali zo svojho poholdného živote menit? ja nie

katulka1141
25. jún 2020

Ahoj som na tom rovnako. Druhe tehotenstvo neplanovane. Muz ma posielal na potrat, ze je to len zhluk buniek. Ja som to brala inak. Dietatko som sa rozhodla nechat si. Nie je nadseny a ver nas vztah iz nikdy nebude ako predtym. Aj to tehotenstvo si az tak neuzivam no nikdy by som nedokazala zabit. Prve mesiacesom preplakala. Teraz som pred porodom a mam obavy co bude dalej. Ale nedokazala by som. S interupciou zit.