Som na začiatku tehotenstva a neviem, či dosť jem
Kedze to neviem posudit tak sa pytam vas...pridala som v stravovani, viem ze este budem musiet pridat (a najma pridat niektore potraviny...). Je podla vas dnesny jedalnicek v poriadku? som za zaciatku tehu ale snazim sa lepsie (viac) stravovat.
Ranajky: 1dcl dzus + celozrn.vlocky + mandle + orechy + hrozienka + jogurt + suchare (to mam ako nahradu sladkosti)
Desiata: jablko + 1dcl džus + zopar tekvicovych semiacok
Obed : celozrnny chlebik, cottage, syr, zelenina, rukola + suchare 🙂
Olovrant - kapustova polievka + suchare
Vecera - 1dcl mrkvova stava + 2 jablcka
jem vela? malo? ci da sa? mozte mi napisat vas jedalnicek? 🙂
Pre pana. Tehotenstvo nie je ani choroba ani oslabena imunita ani parazit ste to stale vy, a ked priberiete 3kg mozete mat rovnako zdrave dieta ako ked priberiete 30kg. Vsetko co si telo vypyta treba dat a nie nasilu pchat nieco co vam neberie. A tiez vsetkeho moc skodi. Ja si dam vzdy to na co mam chut a doteraz mam vyborne vysledky..
@lorela jasne, na to su fora.... ale ona sa uz v dvoch temach pyta to iste.. ved pozri link co som dala.... a efekt ziadny.. V tej teme minule som jej trpezlivo a podrobne vysvetlila, co a ako... Hmm....
a kedze je len 4tt tehotna ( este to nema potvrdene) a kazdy den zalozi nejaku temu, tak sa obavam, co tu bude do konca tehotenstva.. daj si do fora jej nick, co ti vyhodi.....
@biolady akurat , ze ked neje, tak dieta si vezme z tela matky a telo matky si to odnesie.. toho by sa mala vyvarovať a jest normalne, vsetko. s mierou 🙂 Ako pises.
@katrin21 Ved ja nehovorim ze nema jest, len proste normalne podla chuti. Ja jem tak ako doteraz a nic mi nechyba. Len pre to ze vo mne nieco rastie a berie si to nejake ziviny neznamena ze musim jest 2x tolko. To je somarina. 🙂 telo si same vypyta co potrebuje. Ja som mala akurat teraz znizene zelezo a furt som mala chut na cervene vino. Uz aj viem preco. 🙂 ale chut sa vytratila hned ako som si to vsimla a zacala jest take potraviny.
@biolady ved aj ja jem vsetko, a aj pri dcere.. ked mam chut jest stale, jem stale.. ked nie, tak nie 🙂
a dcera je zdrava ako buk a hadam aj toto babo bude 🙂
Nikto jej nepisal, aby jedla dvojnasobne. ale ona sa stravuje hrozne, drzi/drzala ejaku divnu dietu .takze preto u nej nejake zmeny treba 🙂 .. takze jej telu budu chybat ziviny a mozu aj babatku tym padom ...
@permanentka ja som sa ani pri jednom tehotenstve čo sa jedla týka nekontorolovala-neobmedzovala ....jednla som normalne všetko tak ako pred otehu čo mi chutilo, na čo som mala dostala chuť to som si dala (samozrejme okrem alkoholu)...nijaku špeci stravu som nemala..a podla mna to čo si napisala ten jeden den čo ješ kludne tak pokračuj ak si bola tak zvyknuta sa stravovať ....
si na začiatku tehu a takéto štrapácie s tým robíš? A načo? Ja som pri prvom tehu prevracala prvé 4 mesiace..... chudá som bola a ešte viac som schudla..... Gyn. ti zoberie krv a uvidí čoho máš málo.....
Na ráno si daj chlieb s maslom a salámou, na obed kapusty s mäsom a večer zas nejaký rožtek s jogurtom....
@katrin21 Súhlasím s tebou, aj linku som si pozrela a všimla som si, ako trpezlivo a dobre si jej radila.
No a napísala som, prečo si myslím, že sa pýta stále na svoje stravovanie. Podľa mňa sama tuší, že to asi nebude celkom v poriadku a chce "počuť" práve tie súhlasné komentáre (a pravdaže dostane, a aj sa jej dostalo, aj takých...)
@permanentka no tak rozhodne by si mala este pridat nejake bielkoviny.. neviem, ci sa takto stravujes bezne, alebo je to len vynimka, ale chyba ti tam maso, vajcia, mliecne vyrobky...
odporucam pridat jogurty alebo ine kysane mliecne produkty, viac zeleniny (aspon 3x denne), nejake chude maso + obcas aj cervene, komplexne sacharidy (zemiaky, ryza...), ryby
celkovo by si mala zjest 3 porcie zeleniny, 2 porcie ovocia, 4-6 porcii obilnin, 1 porciu masa alebo ryb, 2-3 porcie mlieka a mliecnych vyrobkov, 0-1 porciu tukov a sladkosti..
tie oriesky su fajn, urcite ich nechaj v jedalnicku. aj cottage, vlastne nic tam nie je nevhodne, ale este pridaj pecivo, nielen suchare
a nezabudaj aj na dostatocny pitny rezim, ten neviem, aky mas, aby si sa vyhla zapche..
Hlavne veľa veľa tekutín, krabie tyčinky a podobné hlúposti ani nerátaj, celkovo takých vecí radšej veľa nie
@permanentka ak naozaj viac nepotrebuješ, tak je to asi v poriadku, jedz k tomu veľa zeleniny a ovocia, je to ľahké, nenaplní ťa to a je to zdravé. Nemá zmysel, aby si sa nútila do jedla, ak skutočne nemáš potrebu. Len dúfam, že sa takto nestravuješ, aby si si uchovala postavu, alebo také niečo.
@permanentka ahoj ja dnes koncim 8tt ale nejem skoro nic. Nie dobrovolne. chodim aj na infuzky,schudla som 4 kila. Lekarka mi ale vravela ze na zdravy vyboj plodu prvy trimester mnozstvo stravy nema,moje babo ma aktualne max 2cm...ze si vsetko vezme z mojho tela,akurat ze ja som slaba lebo nejem. Ze problem je ked zena nepije nie neje teda prve mesiace...
Ale ja to dozeniem ked prestanem grcat 🙂)
Ten jedalnicek co si napisala je co sa mnozstva tyka ok,nemusi clovek jedt jak velryba akirat to zlozenie nie ke optimalne...suchare maju nulovu vyzivovu hodnotu a vela stiav a ovocia ti bude robit palenie zahy...ten cottage syr a chlieb by som presunula na veceru spolu s nejakou zeleninou cerstvou. Na stavu a jablka sa na vecer vybodni a na obed si daj nieco normalne (maso,ryza,cestoviny,atd).
A teda tie suchare ako aj baby pisali,radsej si daj 1xdenne sladkost ako sa pol dna tlacit sucharmi 🙂
Nechcem tu pisat co treba jest a co nie.Pozor treba si uvedomit ze telo zeny v tehotenstve je metabolicky podvyzivene nazvem to takto.nakolko dieta berie vsetko z tela matky.Preto treba jest vyvazene cukry,tuky,bielkoviny,vitaminy,atd.Jasne ze sa netreba prezierat a jest za styroch.Urcite nejest surove ryby,sushi,morske plody-mozu tam byt bakterie rozneho druhu co sposobuju vazne crevne problemy a moze to mat fatalny dosledok.
Urcite pit tekutiny min.2.5litra.
Ja som pila na zaciatku tehu menej vody a odrazilo sa to v jednom mesiaci bolestami hlavy.Nejak som si to neuvedomila ze pijem malo.
Urcite v tehu ziadne diety ani nic podobne.
@permanentka v prvom trimestri sa tym vobec netrap. Embryo je este velmi malicke a placenta, ktora babetku posunie vsetko co zjes je plne funkcna az okolo 12. tt a do priblizne 8tt ma embryo este zltkovy vacok - ten ho vyzivuje, nie ty. Od 7-8 tt sa moze objavit nechutenstvo a/alebo vracanie, ak potom do seba dostanes vsetko co si napisala, tak blahozelam. Pridala by som viac karbohydratov - pecivo, ryza- su citlive k zaludku a zasytia. Stravuj sa ako uznas za vhodne, len nezabudni pit vela naozaj vela vody, vyhni sa nepasterizovanym mliecnym vyrobkom, surovemu a slabo prepecenemu masu, rybam a udeninam - klobasy,, salamy, losos, udena sunka su vsetko surove. Co sa tyka ryb neodporuca sa kvoli zvysenemu mnozstvu olova najma tuniak, mecun, zralok - teda vo vseobecnosti velke drave morske ryby. Urcite ale nejake ryby jedz, hoci aj rybie prsty, ak mas rada cerstve najbezpecnejsie su morsky jazyk a vsetky co chodia po dne ako raja - tie sa nemusia vobec mrazit. Ak ti bude velmi zle je dobre zjest aspon nieco - kekse, pecivo, jablko alebo len zuvacka, proste vsetko co len do teba vojde a nevyvratis to, vobec sa netrap ak toho bude naozaj malo. Niektore zeny koncia v nemocnici na infuziach lebo vyvratia uplne vsetko. Ja som vzdy dobre jedavala, na zaciatkuntehotenstva som mala trochu nadvahu , ale od toho 8.tt mi vobec nic nechutilo, vsetko mi chutilo akoby to bolo pokazene, nemohla som sa na jedlo ani pozriet a boli dni ked som do seba dostala len par keksov, ale nevracala som. Schudla som 5,7 kg a este som stale 1,5 kg v minuse. Zacala som normalne jest asi od 15-16 tt. A babetko je v pohode, kope ako dive teraz zaciatkom 3. trimestra.
@jajurka Ťreba rozlišovať tuky živočíšne a rastlinné. V každom prípade pre optimálne fungovanie dospelého človeka je 10 g tuku za deň žalostne málo a priam nebezpečne málo z dlhodobého hľadiska.
Optimálny je totiž príjem 15 - 30% z celkového energetického príjmu, čo predstavuje v gramoch max. 80g tuku (z toho tých 10g tukov živočíšneho pôvodu).
@permanentka je nejaky dovod, ze sa takto stravujes? obezita alebo nejake zdravotne problemy?? ostatne odpovede som necitala, ale aj ked to na pohlad vyzera zdravo, tak to je dost malo na jeden den. dieta si vezme, co bude potrebovat, ale chybat to potom bude tebe, najma vapnik a vitaminy, zelezo. jest treba pravidelne a normalne jedlo, co chlebik s cottage nie je, to je len moja desiata. rozumiem, ze je to len za jeden den, ale davam si aj tyby, chude maso, cez obed vzdy teple jedlo, na veceru tiez, polievky, rozne cestoviny alebo zeleninove jedla. ano, obcas aj kolack ked mam chut, niektore dni som bola uplne na cokoladu a dala som si, napriek tomu priberam uplne primerane. nejde o mnozstvo, ale mas jednostrannu stravu - suchar, stava, jablko...
@permanentka ja som cele tehotenstvo kazdy den mala vareny obed - to je zaklad,,,,a vlastne cely zivot by mal clovek prijimat aspon jedno teple jedlo denne
@permanentka tak toto tu uz ma fakt rozosmialo 😀 Pytas sa ci jes dostatok na 1 den??
odpoved:NIE NEJES !!!JES VELMI MALO.
Nie som ani tehotna a poviem Ti zjem ovela viac za 1 den.Neviem si predstavit den bez tepleho obeda,a ani si neviem predstavit aby som jedla k niecomu suchare ,ked nedrzim ziadnu dietu,ked som nezvracala a ani nehnackovala,tak suchare naco???Odtucnujes???
Ale si TEHOTNA !!!Tak dopraj sebe a dietatu normalnu stravu,teraz nie je cas na diety ale cas najest sa s chutou,a neobmedzovat sa,ci azda o pol roka ides na nejaku fitness sutaz??? 😅

@katrin21 a dnes som si aj lososa kupila ale proste mala som chut na chlebik losos bude dalsi den...ale uz nemam chut prispievat, ano vypytala som si nazor ale cela sa teraz trasiem a pritom sa fakt snazim pridavat...aj polievky som pridala, aj maso, aj losos, aj orechy...aj kuskus mam v plane, snad sa chapeme ze nemozem vsetko naraz.
ale ok koncim. vdaka baby za nazory asi som olutovala uz ze som sa spytala
(za posledny tyzden som priprala par kil takte nie, nechudnem...). pekny den prajem vsektym