Som tehotná a ešte som študentka na strednej škole

timi1911
14. aug 2017

Ahojte mamičky,
Chcem sa spýtať. Máte niektorá skúsenosť s tým, že ste zostali tehotná, ako študentka? Ako ste to riešili v škole. Poraďte mi prosím, ako ďalej. Či ste šli na externé vyučovanie, či mám nárok na rodičovský príspevok.. Ďakujem.

danielak84
14. aug 2017

Zalezi v kolkatom rocniku si.Ja som ostala tehu v poslednom a rodila som v auguste takze som stihla aj maturitu ale bolo to narocne.Nastastie som mala dobrych ucitelov ktori tolerovali moje vynechavanie koli poradniam.Na rodicovsky prispevok mas samozrejme narok aj na pridavok na dieta.Co sa tyka studia najlepsie bude ak pojdes aj s maminou za riaditelkou a tam sa informujes ci sa da studovat externe alebo si prerusis dochadzku.

moniciak
14. aug 2017

Tak ja som porodila a o 3 týzdne písomné maturity, tak ja som šla len na pól roka na individuálny študijný, to som len prišla, raz odpovedala a zakrúžkovali mi známku za celý polrok, chodila som na gymnázium, neviem ako je to na iných školách a rodičák mi normálne priznali 🙂 🙂

timi1911
autor
14. aug 2017

@danielak84 Momentálne idem do 3.ročníka. Mám maturitný ročník, takže, ak budem maturovať tak malinký/malinká bude mať už rôčik. Ja sa len bojím toho, že ak preruším dochádzku, tak už budem mať problém dokončiť školu.

timi1911
autor
14. aug 2017

@moniciak A ak sa môžem spýtať, koľko si dostala rodičovský keď si bola študentka? 🙂

danielak84
14. aug 2017

@timi1911 tak potom sa opytat ci je mozne externe studium ale aj keby nie tak to urcite zvladnes,tvoje dietatko bude velka motivacia aby si si dokoncila skolu.Ma ti kto potom postrazit dieta?

timi1911
autor
14. aug 2017

@danielak84 pravdaže má. Môjho priateľa mamina sa už teraz núka a aj moja mamina 🙂

petruldo
14. aug 2017

@timi1911 rodičovský príspevok je rovnaký ako pre študentku tak aj pre ženu čo nemá nárok na materské. aktuálnu výšku si už hádam vygoogliš sama!

katkakovac
14. aug 2017

@timi1911 rodicak je standardny pre vsetkych. 204€ plus pridavok na dieta tusim 25€. Pozri si to na stranke upsvar, presne ti neviem povedat sumu. Potom mas narok na prispevok pri narodeni dietata. Ak sa dieta dozije 28 dni dostanes 800€. Vsetko ries z upsvar, tam ti predne povedia ake papiere potrebujes.

juliet86
14. aug 2017

Plus obec ti moze dat jednorazovy prispevok. Skus pisomne ziadat. Viacero veci zozenies darovanim alebo za symbolicku cenu. Treba hladat. Byt tebou dokoncim tento polrok a dam si potom individualny plan. Ak mas rodinu co ta podporuje dokonca obe ako si pisala a budete zdravi tak to das.... konieckoncov na matersku moze ist aj tatik a ty do skoly. On to ma s vekom a skolou ako?

danielak84
14. aug 2017

@timi1911 tak to mas obrovsku vyhodu a je super ze mamina to zobrala v pohode,mna ta moja skoro zabila a to som uz mala 19r prec ked som otehotnela.

hettinka
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
timi1911
autor
14. aug 2017

@juliet86 On má 28rokov a má skvelú prácu, kde dobre aj zarobí. Už sme uvažovali aj nad tým, ale ja by som ola najradšej, aby som mohla tráviť čas so svojím drobcom.

timi1911
autor
14. aug 2017

Ďakujem vám za rady. Veľmi ste mi pomohli 🙂

liz_lemon
14. aug 2017

@timi1911 RP je 213,20

juliet86
14. aug 2017

@timi1911 a ma on ine deti ci zavazky? Ak dobre zaraba dava zmysel aby si doma bola ty
S podporou rodiny a s indiv planom skolu urcite dokoncis. Prinajhorsie s rocnym odkladom...

timi1911
autor
15. aug 2017

@juliet86 Má 2.ročného syna a momentálne je v rozvodovom konaní.

anatalia77
15. aug 2017

No pekne

nika898
15. aug 2017

@timi1911 prepac nechcem byt sarkasticka ale to sa naozaj tvoja maminka potesila ked si jej povedala ze si tehotna a este k tomu s 28 rocnym ktory je v rozvodovom konani. Ja by som teda z toho ako matka nadsena nebola urcite by som sa svojej dcere snazila pomoct ale radost by som urcite nepocitovala. Znie mi to trosku ako vtip 😕

kamajka
15. aug 2017

@timi1911 rodičovský príspevok nedostaneš, kým nebudeš mať 18 rokov. Pravdepodobne ho bude poberať otec dieťaťa, za predpokladu, že je plnoletý a prizná otcovstvo k dieťaťu, čo je ale tiež problém vzhľadom k tomu, že nie si plnoletá. Otcovstvo sa bude musieť riešiť cez súd. My sme to tak museli riešiť pred 13 rokmi. Neviem, či sa odvtedy niečo zmenilo, ale asi nie.
Ste sa poponáhľali, hm...
Ja som to zažila na vlastnej koži a teda môžem zodpovedne prehlásiť, že to nebola cesta ružovou záhradou....
Držím palce dievča, a informácie zháňaj v inštutúciách, ktoré sú na to spôsobilé- úrad práce, soc.vecí a rodiny, matričný úrad a podobne, prípadne si naštuduj zákony o otcovstve, rod.príspevku a pod.
Veľa štastia.

moniciak
15. aug 2017

@timi1911 Minimum, veď rodičák je rovnaký, pre pracujúce je materská vypočítana z platu a to je pekný peniaz, pri malom mi som už mala odpracované, ale len na pól roka, teraz mi už zas chodieva niečo cez 200 eur, pri dcérke mi to chodilo od začiatku, keď muž pracuje, je možné vyžiť, my sme si brali aj hypotéku keď som ja mala 19 a v pohodke 🙂 🙂

lienqa
15. aug 2017

No určite to nebude cesta ružovou záhradou ako sa tu píše, ale zvládli to iné, a keď ma podporu u rodičov, tak je len dobre. Určite ani rodičia neboli nadšení touto situáciou, ale stále lepšie ako keby ju mali vyhodiť z domu a mala ísť s tým malým na potrat. Keby tu napísala, že uvažuje nad tým, tak celá diskusia by bola len v osočovaní a podobne...takže gratulujem ku rozhodnutiu nechať si to drobátko ono zato nemôže, 🙂 Ona neprosí o finančnú pomoc ani o názor nato čo si myslíte, že tak skoro otehotnela, bola bohužiaľ pritom aj ona, takže teraz takéto reči sú zbytočné. Škola ti určite vyhovie a nastaví ti individuálny plán, len to rieš, a nenechávaj školu, lebo potom už budeš mať problém sa ku tomu dostať, keď bude dieťa väčšie. Držím palce 🙂

timi1911
autor
15. aug 2017

@kamajka Ja už 18 rokov mám. Je to také no.

evittam
15. aug 2017

@moniciak MD nie je pol roka ale 34tyzdnov pre osamelu matku 37.😉 A "pekny peniaz" -no ano ale len pre tu,ktora mala aj peknu mzdu.😉

hettinka
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
milos32nika21
15. aug 2017

Ahojte ja som tiez bola studentka dala som si na jeden rok odklad este do maja som chodila do skoly mala sa mi narodila v decembri a od septembra som pokracovala dostavala som.rodicovsky 220 eur a moja mama ostala pri malej doma ked som isla do skoly.

timi1911
autor
15. aug 2017

@hettinka On sa rozvádza preto, lebo žena si našla iného a je závislá na drogách. On neodišiel. Ona ho vyhodila. O syna bojuje a chce ho.

hettinka
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
weba
15. aug 2017

@timi1911 Ahoj, ja som mala počas štyroch rokov individuálny študijný plán. Mala som zdravotné problémy. Potom som nastúpila na pomaturitne štúdium a tiež s individuálnym, tento rok som otehotnela a stále pokračujem individuálnym a v pohode zvládam. Termín mám v decembri.

kamajka
15. aug 2017

@timi1911
Aha, no tak neviem teda, ake to je...
V tom pripade ale nárok na rodičovský príspevok máš.
Ak Ti rodičia pomôžu s malým, neboj sa, aj škola sa dá. Nezameriavaj sa príliš úzkostlivo na to, že chceš byť čo najviac s dieťaťom, musíš si stanoviť cieľ a ísť za ním. Určite požiadaj o individuálny plán.

daduska_maminka
15. aug 2017

Ahoj. Na rodicovsky prispevok ma narok kazda zena v rôznom veku. Ty ako studentka prerus skolu az vtedy ked pojdes na materskú dovolenku. Bude to pre teba najlepsie. S vedenim skoly sa dohodni ako dalej by si mohla studobat. Vela stastia.

Tehotenský newsletter

Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu

Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.


Alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Modrý koník ti poradí v každom trimestri.
Zisti viac o prvom trimestri.
Zisti viac o druhom trimestri.
Zisti viac o treťom trimestri.
Ako sa zisťuje pohlavie dieťaťa?
Dôležité je absolvovať rôzne vyšetrenia v tehotenstve.
Oplatí sa absolvovať 3D ultrazvuk alebo 4D ultrazvuk?
A ako prebiehajú screeningy v 1. a v 2. trimestri?
Aké môžu nastať problémy v tehotenstve?

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre