Som v 6. týždni a priateľ ma posiela na potrat
Ahojte zajtra zacinam 6 tt. Priateľ dieta nechce vobec a posiela ma na potrat. Vrav niesme zabezpeceny a uz vravi ako mu nedaju tak skoro hypoteku, ze sa budeme musiet zobrat aby dieta malo jeho priezvisko, ze potrebovali by sme inee auto a podobne sracky.
On rok ide este studovat. A ja nastupujem na vysoku skolu od septembra studovat farmaciu.
Momentalne som bez brigady alebo tak a mam len kazdy mesiac polosirotsky 133 eur. Aj keď nastupim indovidualne tak pochybujem ze mi bude aj nadalej vyplacany polosirotsky. Ja na ten potrtat nechcem ist lebo som na malinke uz naviazana aj a nechcem do buducna mat problemy zdravotne a tak.
On je ale uplny **** pretoze radsej chce to dieta zabit ako napr ho dat na adopciu
Moja neboha mamka otehotnela v 19 a tak isto aj sestra a zvladli to
este popremyslaj, je to definitivne rozhodnutie.opat pripominam svoju ponuku,ponukam aj detsku postielku s kvalitnym matracom, autosedacku, vanicku, prebalovaci pult,nemam problem kupit plienky aj UM, takze o financnu stranku nejde, uz ide len o to dat dietatku sancu a to co najviac potrebuje a to je LASKU...
Je to tvoje rozhodnutie.Nebudem Ti hrať na city máš toho aj tak dosť.Ak sa partner k tomu tak postavil a sestre a otcovi si nechcela nič povedať chod za svojím snom.Nebudes prvá ani posledná si zodpovedná za svoje činy.Drz sa! A ozvi sa.Na dieťaťa treba byť pripravení asi vy ešte nie ste.Bolo by to ťažké, ale nie nemožné.S tými 10 r ste to prehnali, ale tak každý si potrebuje nejak ospravedlniť svoje svedomie.
Autorka, ja ťa nijako súdiť ani moralizovat nebudem ako ostatné. Prajem ti, aby sa ti v škole darilo, aby si si splnila svoj sen a dosiahla nie len titul Mgr. ale aj PharmDr. , reči , že byť farmaceutom nieje terno a je to obyčajný predavač neurolov si nevšímaj, hovoria to tí, čo o tomto povolaní 💩 vedia a nikdy ho nerobili, byť lekárnikom nieje práca, ale poslanie a ja ti veľmi držím palca, aby si to zvládla , prácu si po škole nájdeš ľahko, my sme malé mesto s 5 lekárňami, ale dobrý farmaceut aj laborant si tu prácu vždy nájdu..neboj sa, ked neostaneš s týmto priatelom príde iný, lepší, časom si založíte rodinu . Všetky píšu, ako budeš mať problemy otehotniet, ako budes mať problemy v tehotenstve, ale to tak vôbec byť nemusí. Aj po potrate môžeš otehotnieť bez problémov a tak isto bez problemov vynosiť a porodiť dieťa. Aj tu na MK je alebo bola kočka, ktorá šla na potrat lebo si dieťa dovoliť nemohli, supy tu ju skoro zlynčovali za jej volbu a teraz má ďalšie dieťa.Myslím, že už odtialto odišla lebo tieto hrdinky jej to davali patrične najavo. Ale sledujem ju na IG. Nikto ti dopredu nepovie čo bude v budúcnosti. Mám kamošku,ktora išla v 15na interupciu, teraz má 31, skončenú školu, vlastný úspešný biznis a 2 deti. Neľutuje, že sa rozhodla tak, ako sa rozhodla. Musíš byť múdra, keď ťa prijali na farmáciu a preto ti veľmi prajem, aby si si tento svoj sen splnila. Ja som celú základnú školu snívala o práci farm.laborantky a sen sa mi splnil. A aj keď už teraz niesom v lekárni bola to práca, ktorá ma naplnala. Len sa prosím pouč do budúcna a začni sa chrániť inak, ako spoliehaním nato, že vieš kedy máš ovu. Veľa štastia želám 💙
@acrobaleno Ja neviem, co teba startuje, ze sa rozculujem. Vsak forum. A to, ze ma moj nazor v pazi je jej pravo, vsak v poriadku, to ale neznamena, ze ho nepoviem.
Ako som pisala - ak som posledna, ktora sa toho chudata zastane, tak to urobim. Kaze mi to moje srdce - srdce sice realistky, ale MAMY. Lebo ja som si nemusela vyberat. Mne moj vyber beha po obyvacke a rozhadzuje hracky. teda - mam dve VS, ale tie su proti tomuto nic. A to hovorim s cistym svedomim. Pravo a manazment.
Vies, ja si tvoje prispevky v potratovych temach vsimam. A myslim, ze ti udieraju na citlivu strunu. Evidentne si UPT podstupila, mozno nie raz. A teraz, nakolko sa ta to osobne dotyka, tlapkas zeny co sa rozhoduju po pleci, chodte baby, ved vas vyber, ved vase rozhodnutie. Lebo ked si nemala ty, nech nema ani ina. Spravne? Mozno nie. Ale tak to vyznieva. A urcite nie iba mne. Vsak your business.
V tom pripade tebe, ani tvojim kolegyniam nemoze byt divne, ze na tomto fore takej zene napise 97% MAM. Zien, ktore vedia o com je rec, vedia, co su to za kazdodenne boje, a aj napriek tomu jej radia, aby dieta mala. No lebo mnohe to DENNE ZIJU. Ty nie. Co ty vies o tom, aky je tazky/netazky zivot s dietatom?? Tu si mamy, co to dalic dali skoly, dali prace, mnohe bez chuja za ritou ktory im nicil zivot, nevzdali to a popritom to dieta mali.
UPT je pre tie, co nemaju inu moznost. A tu ina moznost bola a je. Ved ten typek ide od mozno maja-juna do roboty. A to uboziatko by sa narodilo v aprili? Maji? Vnimas vobec, ze jediny problem by bol na rok odlozit skolu? Potom moze ist male pokojne do jasli? Co je rok oproti zivotu?
Takze ked vidim, ako ma niekto v pohode podmienky, ale chce to trosicku zapretia a menej pohodlnosti a on sa z cistej pohodlnosti rozhodne niekomu vziat zivot, tak pardon, vtedy aj moje realisticke pro choice JA protestuje. A esteze si mozem povedat svoj nazor aspon na fore. A idem vystiskat ten moj maly rocny vyber. Ze som to dala. Ze je tu. Vdakabohu za to.
@lalenka33 Ďakujem veľmi pekne :* :* moc si to vážim
@tianna Prepáč tak 5
@lalenka33 Ale joooj, ved ma normalne oznac. 😀 Ja o Vasej praci toho viem vela, chodim vas kontrolovat a pisem zakony, ktore riadia Vas biznis 😉 A pokutujem Vase vyvozy liekov do zahranicia. Takze chill.
Mas niekoho z rodiny kto by ti mohol podat pomocnu ruku?? Aj ked sa ti to môže zdať v tejto situacii ťažké, da sa najst riesenie, rozhodni sa podla seba❤
@biba2014 Ked ja fakt neviem kto by mi z rodiny pomohol... asi nikto neviem vám povedať ako by sa naši rodičia zachovali keby im to povieme
@simca06022011 dobre. Tak co ma robit podla tvojho nazoru? Poslat ju na potrat? to je ta spravna cesta, jo? Ja neviem...mne sa zda, ze sa bavime o dietati, nie o haraburde, ktorej sa len-tak zbavis. Ale tak sa mi vidi, ze pre niektorych nema dieta vyssiu cenu ako ta haraburda. Neviem, ci to nechapes, ale ten chlap vyrobil ludsku bytost, takze sa o nu musi adekvatne postarat spolu so zenou. Co ine maju na vyber? K comu sa chce este vyjadrovat? V dnesnom svete jej pomoze vela ludi. Jedinym dovodom by bolo pre mna, keby nemaju, kde byvat. Co sa tyka materialneho zabezpecenia, staci ist na internetovy bazar, kde ti mamky podaruju tolko veci pre dieta, ze este prebytok bude.mat. Teraz som tak podarovala tolko veci po dcere, ze mamka, co si to vzala nemusi 2 roky svojej malej kupit nic.
@drahomirrra Nebude z teba veštica. 😂 FYI nie, nebola som na UPT, ani raz a ani viackrát. Ja to len neberiem ako vraždu a nejaký strašný hriech. To neznamená, že sa nemôžem k tomu vyjadriť, tak ako ty. Ono nejde o to, že aký je život ťažký s dieťaťom, či si to viem predstaviť alebo nie. Ide o to, že TY tiež nevieš aký by mali život s dieťaťom. To, že ty si to pekne nalinajkuješ, že chlap do roboty a dieťa do jaslí je síce pekné, ale realita by mohla byť niekde inde. Preto neznášam takéto témy. Tie ženy by nemali hľadať na takýchto fórach rady, že čo robiť, lebo nikto ich život nebude žiť. Je to všetko v rámci "možno keby a takto".
@acrobaleno No ved presne taaaak 🙂 to neni len tak povedať ty budeš hento on bude tamto... Keby si to dieťa nechám tak všetko by som musela riešiť doslova za pochodu...Dobre ved teraz si poviem a ved na dva roky prerušim a potom sa vratim do školy dieťa dám do jaslí...lenže aj za tie jasle sa platí. A aj tak ja by som musela odisť 250 km do školy a musel by sa priateľ oň starať... Je tam aj možnosť presťahovať sa do BA...lenže tam tie podnájmy a jasle zo začiatku bolo by to hrozne drahé... a nie nemal by mi ho kto postrážiť z rodiny pretože všetci ešte pracujú a nikoho nemám z rodiny čo by bol na dôchodku takže neviem ani komu by som to dieťa strážiť nechala...
@drahomirrra suhlasim s tvojimi myslienkami, ja by som este dodala jednu vec - to, ze potrat je psychicka ujma je fakt - videla som na vlastne oci co to narobi so zenou, nechcem pausalizovat, je to indivindi, ale ked som bola na jednodnovej operacii na xy gyneko klinike, bola vedla mna na izbe 40-rocna zena, ktora mala dospeleho syna a frajera v mladsom veku, ktory ju "poslal" na UPT. Ked to mala za sebou strasne plakala.Ja som vtedy este dceru nemala, tak som to uplne nechapala. Ale teraz to chapem, ze to musi byt strasne tazke, hlavne vtedy, ked o tom neni ta zena vnutorne presvedcena a robi to lebo frajer povedal, lebo rodicia povedali, lebo baby na MK....
@scorpionflower1 Bohužiaľ áno aj osobne. To, že niekto porodí dieťa z neho matku nespraví. A stáva, že ženy ľutujú, že mali deti. Netreba chodiť ani ďaleko. Aj tu na MK sú diskusie, kde ženy rozprávajú o vzťahoch s matkami, ktoré im vykričali, že ich radšej nemali mať.
@scorpionflower1 Z podarovanych veci po inych detoch nezaplati byvanie, ani jedlo ani nic su - to len veci... iba jej to na cas pomoze s vecami. A ano pomahaju ludia? nuz velmi malo...
K otazke tvojej, samozrejme ked chce moze sa k tomu chlap vyjadrit, dohodnut sa co bude lepsie musia spolu. A to je vsetko k comu sa tu ja vyjadrujem. ja som za to vychovat deti zodpovedne, nie nasekat si dieta, alebo hned tri, ako je tu v inej teme a nemat to z coho zivit. Prave preto, ze dieta nie je haraburda, ktoru donesiem domov, a hodim do kuta a nech nejake prezije dalsie roky.
A sice mna si sa nepytala, ale ano poznam zeny, ktore lutuju ze maju dieta, lutuju co mohli ine robit este, co mohlo byt inak.
autorka: pozri, je to tvoj život. Akokoľvek sa rozhodneš, je to na tebe. Ty budeš tehotná, ty budeš rodiť, ty sa budeš starať. Nie ja, čo som za "potrat" alebo ostatné tu, čo chcú, aby si na potrat nešla. Preto je to najlepšie prebrať s partnerom a s tými, čo by ti vedeli pomôcť. Áno, sú ženy čo to zvládli. Ale sú aj také, čo nie. Nie je to hanba, nikto nemá právo ťa odsúdiť za to ako žiješ svoj život.
@drahomirrra nemám potrebu ťa označovať lebo som to písala všeobecne lebo také reči, ako ty počúvam bežne, predavači v bielom a tak ďalej, to, čo ty robíš nemá s prácou farmaceuta nič spoločné, a farmáciu skončenú tak isto nemáš, keby to boli obyčajní predavači, tak by nemuseli mať skončenú jednu z najťažších škôl ale mohla by teda tie lieky predavať aj predavačka z jednoty,že? Predstav si, že som prešla všetkými typmi lekárne čiže súkromnou, sieťovkou aj nemocničnou a žiadne vývozy do zahraničia sme nikdy nerobili, boli sme vďační, keď sa nam nedostatkové lieky podarilo zohnať pre svojich pacientov. Keď tak výborne poznáš lekárne, tak asi vieš, že existujú aj také, ktoré to robia pre pacientov a pre ktorých to nieje len biznis.
pozri, toto je tak...podla mna, uz sa nepyataj na nazory inych, daj si time out, tu ti pomoze len vnutorny pocit, nic ine, si v zlej situacii, uplne to chapem, pokial si presvedcena, ze UPT je to najlepsie, chod bez vycitiek svedomia. Ja chapem, ze je to strasne tazka volba, ale pokial si o tom naozaj presvedcena, urcite sa s tym vyrovnas.
Ahoj, ak by si chcela porozprávať sa, môžeš mi napísať IP. Ja som vyštudovala farmaciu po tom, čo som v druhom ročníku otehotnela. Štúdium nebolo s babatkom ľahké, ale nie je to nemožné.
@drahomirrra bože ty komu dávaš takéto nechutné kocky do hlavy ? Rozhodla sa za seba, podľa svojich možností. ty ju živiť nebudeš tak sa do nej nenavážaj.
Napíšte mi správu ak chcete a ešte nie ste rozhodnutá ako s dieťatkom...
@simca06022011 ja som napisala, ze pokial maju, kde byvat, co jest a ako šatiť to dieta je materialne zabezpecena. Problem by som videla v tom, ze ho musi niekde dat, ked bude pracovat a to by sa musel aktivne zapojit aj ten jej zodpovedny "donjuan" ktory ma svoj nazor, ale skutok ziaden.
Ja zas mam taku skusenost, ze niektori prilis precenuju materialne zabezpecenie dietata. Decko nepotrebuje plny satnik, dva vagony hraciek a dovolenku pri mori.
A s tym, ze ludia malo pomahaju nesuhlasim. Prednedavnom sa vyzbierali statisice eur pre chore dieta na experimentalnu liecbu SMA1. Problem je v tom, ze treba o tu pomoc poziadat a to je tazke.
@drahomirrra ale veď ona je žena po 30 tke, ktorá dieťa neplánuje nikdy, takže ona autorka ani nemôže pochopiť.
Autorka, takže na školu pôjdeš 250 km ako budeš mať vzťah na diaľku s priateľom už si nad tým rozmýšľala?či pôjde s tebou do mesta a začnete spolu tam žiť?Ja som Ťa od začiatku smerovala k tomu, aby ste to povedali rodičom viac hláv vyzretejsie názory...či nechceš kvôli otcovi, že je silne náboženský založený a vyčítal by Ti prípadnú interrupciu?
Nikto nevie čo bude...možno školu máš vysnívanú a po prvom ročníku odídeš.Mas to ťažké, ale ak si rozhodnuta...
@lalenka33 ked sa spýtaš farmaceuta prečo to robí odpovie ti: pretože chcem pomáhať ľuďom 🙂
Suhlas ze by si mala povedat o tom rodicom
@banderaska29 A ty mas aky problem, ze sa navazas do mna? Keby si lepsie citala, tak by si si precitala, ze prave ja som jej pomoc ponukla. A anyway, to co je pre teba nechutnost, je pre niekoho iba neprikraslena realita.
autorka ja by som na tvojom mieste asi spravila to iste. Bez podpory rodiny a partnera by si s malym dietatu uz skolu nevystudovala. Alebo teda aspon nie farmaciu. Hlavne si do buducnosti zabezpec antikoncepciu aby si toto uz nemusela riesit.
@luccija Ved ja tomu rozumiem, takym sa davaju najlepsie rady. Co o detoch a ziti s nimi nemaju ani paru.

@w123 tiež neviem kde nabrali 10 rokov.. Ved o 10 rokov by to dieťa pomaly 1. stupeň základky končilo.. 🤦🏼♀️