Som v 6. týždni a priateľ ma posiela na potrat
Ahojte zajtra zacinam 6 tt. Priateľ dieta nechce vobec a posiela ma na potrat. Vrav niesme zabezpeceny a uz vravi ako mu nedaju tak skoro hypoteku, ze sa budeme musiet zobrat aby dieta malo jeho priezvisko, ze potrebovali by sme inee auto a podobne sracky.
On rok ide este studovat. A ja nastupujem na vysoku skolu od septembra studovat farmaciu.
Momentalne som bez brigady alebo tak a mam len kazdy mesiac polosirotsky 133 eur. Aj keď nastupim indovidualne tak pochybujem ze mi bude aj nadalej vyplacany polosirotsky. Ja na ten potrtat nechcem ist lebo som na malinke uz naviazana aj a nechcem do buducna mat problemy zdravotne a tak.
On je ale uplny **** pretoze radsej chce to dieta zabit ako napr ho dat na adopciu
Moja neboha mamka otehotnela v 19 a tak isto aj sestra a zvladli to
@renesmee2 kazdy jeden si citam ale nie kazdemu odpisem lebo je tu toho dost uz
Tak dúfam, že si si prečítala aj môj. Kľudne mi napis súkromnú správu ak potrebuješ psych. podporu alebo sa len vyrozprávať. Viem ti dať pár rad ako zvládnuť školu aj výchovu dieťatka.
Daj si prosím ťa námahu odpovedať mi prečo si neurobila vôbec nič pre to aby si mohla mať to dieťa keď si tvrdila že si naňho už naviazaná? Lebo nechcem ti krivdiť ale naozaj si neprijala ani jednu formu pomoci, žiadnu rozumnú radu a nepovedala si to ani otcovi ktorý je podľa tvojich slov silne veriaci čiže je vysoký predpoklad že by ťa podržal čiže o čom to celé bolo? Pozerám že ženy písali 5 či 6 dní dala som si námahu to prečítať a bolo tu kopec kopec rád a pomoci. A ty si sa na to vykašlala mávla rukou a sucho skonštatovala takto to bude najlepšie. Ako pre koho? Pre dieťa ktoré je odsúdené na smrť? Pre teba? Doživotné výčitky svedomia, možno už žiadne dieťa. Dobré premyšlaj čo ideš vlastne urobiť. To není len ísť na zákrok zaspať na pár minút, zobudiť sa a je po probléme. To je vážny zásah do tela i do psychiky. Toto len tak nerozchodis a tak ako tu jedna žienka napísala keď budeš držať diplom v ruke bude ti do revu za akú cenu si ho získala.
A pridávam sa že včera keď som čítala že si sa rozhodla pre potrat tak mi bolo veľmi smutno a až do plaču za to tvoje dieťa. Že mama ktorá tvrdila ako ho má už teraz rada ho zrazu zavrhla pre obyčajného chudáka.
Ja detičky mam a vacsiu radost som v zivote nezažila. Pred tym som niekolko razy spontanne potratila a bolo to velke trapenie a smutok. Teraz mam v okoli mnozstvo zien kamaratok, kazda ma problemy s otehotnenim, co by si zufalo priali mat dieta ale neda sa. Maju karieru, diplomy, pracu, penazi a penazi a čo z toho ked to nemaju komu odovzdat…
Napisem Ti este nieco z pohladu rodica. Mam dceru trochu starsiu od Teba. Chodi na VS. Mna by strasne sklamala, ak by taketo rozhodnutie urobila sama, ak by sa na nu partner vykaslal ako na Teba ( aj ked myslis ze nevykaslal a chce pre vas len to najlepsie, realne Ta nechal v srabe a zbavil sa zodpovednosti, o chvilu po potrate Ta necha, lebo skola, novy zivot, nova era, az tak ako si myslis mu na Tebe nezalezi a to v dohladnom casovom horizonte uvidis aj sama) by sa rozhodla pre potrat bez poziadania o pomoc, ci by to vobec islo, ci by som nepomohla, nepodporila kolko to pojde, trapilo by ma strasne, ze dokaze bez vycitiek svedomia toto urobit. Trapilo by ma, ze mi to zatajila a urobila takto. Lebo riesenie sa vzdy da najst. Aj ked rodic poriadne nakrici, aj ked to boli...ved nic horsie sa stat nemoze, ako to, ze svoje dieta nepodpori a posle na potrat aj on, vysledok bude rovnaky. Ale vyuzijes aj poslednu sancu.
Aj ked to zatajis, ono sa to aj tak nakoniec prevali. Tymto si mozes byt uplne ista. Porozpravaj sa so svojim otcom. On sa to aj tak dozvie, skor ci neskor, ale dozvie. Az potom urob konecne rozhodnutie. Nemas co stratit. Jedine tak jeho postoj a pohlad na Teba, no ale ten bude uplne iny a dosledky uz nezvratne , ak toto urobis tajne.
A kto ten potrat zaplati? Otec dietata,ktory s tym vyrukoval, ci Ty sama, alebo nebodaj idete na polovicu?
https://www.alexisporadna.sk/ mail: poradna@alexisporadna.sk Telefon: 0911350200 (pre neplánovane tehotné osoby/páry)
@natasha1988 Ak si vo financnej nudzi, vedia ti tu pomoct. Vždy je rozumne riešenie aj ked ty to rozumne riešenie nevidiš. Nechaj si poradit od ludi ktory vedia pomoct a nebudes lutovat.
@dollyzv aj ja pomôžem...❤️
Ja som si este vsimla jednu vec autorka, dovol, aby som na nu upriamila pozornost.
Brala si antidepresiva, ako pises. Predpokladam teda, ze si mala dusevne tazkosti. Mozno strata mamy, mozno nejake tlaky z prechodu na VS, skusky, stres a podobne.
Si si ista, ze zvladnes tie stavy po? Ak sa chces pohybovat v medicine, pozri si nieco o postabort syndrome. Vie chytit aj dusevne zdrave zeny, a zena, co uz trpela/trpi dusevnymi tazkostami je obzvlast zranitelnejsia skupina.
Tehotenstvo je stav plny hormonov. Niektorym zenam vie v depresiach a dusevnych problemoch tato hormonalna smrst pomoct. Niektorym sa pohorsi. Ale postabort syndrom je nieco uplne ine.
A posledne: v nemocnici budu od teba pred zakrokom chciet kontakt na blizkeho. Pojdes na hospitalizaciu. Nevymyslaj hrdinku a povedz ockovi, na co sa chystas. Mas iba 18/19, este “vcera” bol tvojim zakonnym zastupcom. Ma pravo vediet, co chystas. Uz len z dovodu, ze keby sa cokolvek pokaslalo, on bude prvy, ktoreho budu kontaktovat a ten pocit, ze mi toto moje dieta zatajilo, to by som nechcela zazit.
@drahomirrra Ehm mám 20... budem tam max do 12 do 13 a bude somnou a pri mne priatel... a ked budu chciet kontakt na blizku osobu dam jeho...
Ano mala som depresie a beriem AD... ked budem mat ten syndrom tak budem mat no dako si poradim..
Prosim vas uz to fakt nerieste... fakt ako najprv mi tu zeny pisali ako sa ja dokazem postarat o dieta ze nemam mat ruzove okuliare na ksichte vsak si pozrite prve strany a teraz tu prisli odporkyne potratov...
Ja som sa rozhodla takto hej hej mlady mi natlacil kaleraby do hlavy no ja si fakt neviem predstavit mat decko koniec koncov si ja za to mozem ze som teraz tehotna...
Koncim celu tuto diskusiu...
Ďakujem vám za pomoc!
@drahomirrra - dobrá poznámka. Tiež keď čítam jej predošlé diskusie že brala antidepresíva kvôli úzkosti a teraz sa odhodlala na tento krok. V inej téme písala že ju nevzali ani na jednu z 3 škôl na ktoré sa hlásila lebo prijímačky pokašľala hm neviem čosi mi tu nesedí 🤔
Predpokladám že ťa teda vzali asi len na odvolanie. Ja na tvojom mieste mám vážne obavy či tu školu nakoniec dáš. Prídu nejaké depky v živote napríklad i z potratu a si v háji lebo neporobis skúšky. Ja na tvojom mieste pôrodom dieťa dám si psychiku do poriadku a až tak sa dám na štúdium. Vysoká škola tohto charakteru je veľmi náročná to není nič pre psychicky labilne osoby ako si ty o potrate už ani nehovorím. Niektoré ženy sa z toho už nikdy nedostali ty máš veľmi vysokú šancu že budeš prave medzi nimi. Toto nedopadne dobre.
Ty este dobrovolne po tom vsetkom beries toho cloveka, co ta do toho dotlacil so sebou? Omfg
A po dalsie, podla cennika nemocnic je aj mini upt spojene s hospitalizaciou dva dni, UPT 3 dni. Tak akoze do 12,13? 😉😉
@drahomirrra - táto slečna nemá jednoducho rozum čo iné dodať. Najskôr to vyzeralo že je to jedno rozumné dievča s veľkou dávkou inteligencie ale zdanie klame. Už očakávam za pár mesiacov že založí nejakú tému ako je psychicky na dne zo svojho života. Komu niet rady tomu niet pomoci.
Mamička, ty ma nechceš?
Necháš ma zomrieť, než sa narodím?
Veď ani nevieš, či som dcéra a či syn?
A či som z lásky nevzišiel? Nuž dovoľ,
prečo si vyznávala lásku komusi?
Tma chodila jak nočná hliadka vôkol,
milenca nikto vidieť nemusí.
Mamička, ty ma nechceš?
Bojíš sa, že máš príliš malý byt?
Môžem sa v kútiku aj prikrčiť.
Veď koľko ľudí spalo dávno vonku,
keď z domu boli trosky plačlivé!
Mamička dieťa skryla do papónku
a vyšla z pivnice sťa z jaskyne.
Mamička, ty ma nechceš?
Bojíš sa, že si vezmem viac na lyžičku?
Veď by som iba z omrviniek žil,
podobný vrabčiatku či psíčku.
Natrhal by som horských ostružín.
Za vojny hladní ľudia jedli korienky
a matka predsa dala dieťa do plienky.
Mamička, ty ma nechceš?
Bojíš sa, že uberiem ti z krásy?
Ja si ťa celú premaľujem len.
Ak trošku krásy nazberám si,
môžeš sa vo mne vidieť každý deň,
veď v dieťatku sa vidí každá mať,
nemusíš do zrkadla pozerať.
Mamička, ty ma nechceš?
a čo keď budeš chcieť vody podať
a osamelá zvoláš stokrát?
a čo keď premeníš sa na starenku,
kto sa ťa spýta, mamička, čo je ti?
Kto s tebou, možno chromou, pôjde vonku?
A komu zomrieš raz v objatí?
Mamička, ty ma nechceš?
Tak rád by som vidieť najkrajšie dva skvosty,
slniečko zlaté a hviezdy trblietavé.
Rád by som videl sýkorky a drozdy,
keď hľadia z hniezd jak z jaslí vyjavení.
Rád by som videl ružu, kúsok neba
a najviac teba, maminka moja.
To aby si tu človek otvoril pukance, ked sa tu tieto prolife ultras stretnú. A že vám nie je hanby, že sa mladé dievča, ktoré mám pred sebou celučký život takto nechutne snažíte obrovským emocionálnym vydieraním dotlačiť do toho, aby žila v biede s deckom na krku. To nie, že ona si na rok preruší štúdium a potom pôjde študovať. Ona nebude mať ten luxus. Ona bude sama. Takže žiadne štúdium. Predpokladám, že skončila gymnázium, čo znamená že v ruke nemá vôbec nič, iba základné vzdelanie. Ak si teraz na seba zoberie ťarchu rodičovstva, už sa nedostane do školy. Totiž seba aj dieťa bude treba živiť. Takže ak aj dá dieťa do jaslí (za ktoré zaplatí tak 300€ v BA, takže rodičák 270€ jej to ani celé nepokryje), tak žiadne štúdium. Pekne do roboty, makať, denné, nočné. A bez akéhokoľvek vzdelania pôjde maximálne tovar doklad to Tesca. No hlavne, že bude mať dieťa. Na suchých rozkoch, ktoré s ňou bude bývať na intraku. Úžasné. Naozaj úžasné. Trošku reality do tých vašich uletených ružových snov by nezaškodilo. Dievča chce študovať farmaciu, nie sociálnu prácu na svätej Alžbete. A tieto vyhrážky, ako nikdy nebude mať deti a preklinanie hodné katolícok (veď katolíci len preklínať vedia) je samostatná kapitola. UPT je riadny medicínsky zákrok s ktorým sa spájajú rovnaké riziká ako s každým iným a ja osobne poznám viacero žien, ktoré na potrate boli, žiadne následky nemajú a o 5-10 rokov, keď vedeli dať potomkom život, nie žobranie na ulici sa pre deti rozhodli. Nežijeme v stredoveku, sami ovplyvňujeme náš život ( a neznášam reči o Božej vôli a podobne- každý žijúci organizmus má schopnosť reprodukcie aj bez toho, aby mu to niekto schválil. Dieťa vytvoria dvaja ľudia svojou aktivitou, božiu vôľu si založte za klobúk. Nič v tom nie je, iba biochemické procesy.) A tiež mám rada tie samolutostive reči typu "a tebe by sa páčilo, keby tvoja mama išla na potrat?" Tomu embryu bez nervovej sústavy, čo ešte nemá v mozgu žiadne synapsie a neuvedomuje si samé seba (veď ešte ani 2 ročné dieťa, čo chodí a hovorí si neuvedomuje samé seba, nechápe pojem "ja", neuvedomuje si autonómiu) je srdečne jedno či sa narodí alebo nie. Embryo je zárodok, ktorý má potenciál sa vyvinúť na ľudskú bytosť. Ale tento potenciál nebude naplnený, ak jeho hostitelka nie je rozhodnutá, že CHCE, aby sa dieťa v JEJ MATERNICI vyvíjalo, že berie na seba všetky riziká tehotenstvá a pôrodu a preberá na seba zodpovednosť zabezpečiť dieťa materiálne, spoločensky, vzdelanostne a emocionálne minimálne do dovŕšenia 18.roku.
Ak je žena na dieťa pripravená po všetkých stránkach a dieťa chce, tak od dvoch čiarok na teste mu hovorí "moje babuliatko" a ide sa roztopiť od lásky a je to jej právo.
Ak ho nechce, nie je ochotná prispôsobiť celý svoj život oplodnenému vajíčku, ktoré sa usadilo v maternici, ale jej telo a jej život bude poznačený tým, že sa v nej bude dieťa vyvíjať a aby toho nebolo málo, tak sa oňho minimálne 18 rokov bude starať, má rovnako na to plné právo. Je to JEJ TELO, JEJ ROZHODNUTIE.
Niektoré sa tu radi ohanate tým, že dieťa sa na svet nepýtalo, ale nutite niekoho, aby ho donosil. Tak aby sme boli presné, dieťa je na svete keď vyjde z pôrodných ciest, odlepi sa od placenty a samostatne dýcha okolitý vzduch a prijíma potravu. Vtedy je na svete. A presne tak, dieťa sa NA SVET NEPÝTA. matka sa ROZHODNE, či embryu dovolí vyvinúť sa na dieťa, s čím ide aj dobrovoľné rozhodnutie že ho v bolestiach porodí a s nemalými problémami vychová, ale berie to na seba dobrovoľne, alebo sa dobrovoľne rozhodne, že tomuto embryu to neumožní. A áno, má na to právo. Lebo JEJ vajíčko, žiadne božie- jej vajíčko bolo oplodnené nejakou náhodnou spermiou chlapa, ktorý s ŇOU NECHCE mať dieťa. Takže žiadny Boh ani žiadna zazvorka či rubinka, čo sú asi iba dva nicky tety Záborskej, nevstupuju do tohto procesu.
Tu sa maľovali rôzne romantické scenáre, ako to ona super zvládne s dieťaťom, bez vzdelania, bez práce, bez peňazí... Mladá chce ísť do BA, to vy v Hornej Marikovej nepochopite, že tu sa za nájmy platí 600€ a ešte ste nič v ústach nemali, že si potrebujete kúpiť elektricku, že bez mobilu sa nedá prežiť ak žijete niekde v civilizácii, že ak ona bude chciet študovať, tak nebude môcť pracovať a ak bude chcieť aj pracovať, tak nebude mať kde nechať dieťa, že opatrovateľka stojí 10€ na hodinu, že všetky výdavky sú tu oveľa vyššie ako na tých vašich zabudnutých dedinách na východe, kde nikto nič nezarába, ale každý žije na haciende s hektarovym pozemkom. A stále sa bavíme o tom, že bude sama, lebo frajer sa dostatočne nahlas vyjadril, že o dieťa sa starať nebude.
Ale jasné, že tu sú všetky prolife romanticky činné, len kým je dieťa v maternici, to, že bude žiť v hrozných podmienkach, to vám už je ukradnuté, ešte sa na tom možno aj ukajate, aké super, že ste donútili nejakú chuderku, aby spravila ako chcete vy.
Veľmi ste tu niektoré zafixované na život ako taký- je jedno, že nič nebude mať, bude mať život. Nie, to nestačí. Dieťaťu, ktoré sa nenarodí nechýba život. O žiadnom nevie, nevníma. Tak ako keď vy umriete, nebudete v hrobe plakať, že ste mŕtve, lebo budete mŕtve, iba prázdna schránka bez vedomia, bez mysle, bez uvedomenia si plynutia času... Jednoducho nebudete. Preto ani žiadnemu nenarodenemu dieťaťu nie je smutno, že nežije. Mŕtvi nie sú nešťastní. Nešťastní sú iba živí. Iba tí, ktorí sa majú zle, žijú v biede, v hlade, nemajú naplnené svoje potreby a nemôžu si plniť sny. Tí sú smutní. Žiadne dieťa by nemalo byť smutné ani nešťastné. Dieťa, ktoré nemôže ísť na školský výlet, lebo mama nemá peniaze, je smutné. Dieťa, ktoré nemá žiadne zážitky, lebo zážitky stoja peniaze, je smutné. Dieťa, ktoré nemôže rozvíjať svoj talent, lebo mama nemôže zaplatiť krúžok je nenaplnené a smutné. Pri populácii takmer 8 mld ľudí nie je dôležité (a ani potrebné, či dokonca žiadúce) len tak plodiť a rodiť deti, z ktorých budú smutné a nenaplnené osoby. Dieťa treba mať vtedy, keď si ho človek môže dovoliť a vie ho zabezpečiť a dať mu do života dobrý štart. A keď niekto cíti, že zabezpečí dieťa v 17 a stačí mu ku šťastiu iba chodiť do fabriky na tri smeny za pás,tak nech ho má. Ale nenúťte ho a nevydierajte tu citovo niekoho, kto si chce život zariadit inak. Stále lepšie nedať embryu možnosť vyvinúť sa na cítiace dieťa ako pozerať sa na detský plač spôsobený hladom a rozmýšľať, ako prežiť týždeň z 10€. Inak aj komárom bije srdce. Dúfam, že ste nikdy žiadneho komára nezavrazdili ;) ( a ten komár je aspoň autonómna bytosť, ktorá si uvedomuje dianie okolo seba, pričom embryo nie). Nevkladajte vlastnosti a schopnosti zivnarodeneho dieťaťa do embrya. Nemá ich. Iba má potenciál, aby sa unho rozvinuli. A je na tej žene, či to dovolí. Má na to nárok.
Inak sa to môže zdať, že som veľká zastankyna potratov- som iba zastankyna slobodného a nenatlakoveho rozhodnutia každého jedného právne spôsobilého človeka. Lebo jeho život to priamo zasiahne. Už som raz pisala, že nech dá dieťa na adopciu, je to skvelé riešenie pre všetky strany. Ale z pohľadu ženy, ktorá takmer umrela počas tehotenstva chápem a viem, že vynosiť dieťa je brutál, ja už do toho nikdy nepôjdem, nič by ma nepresvedčilo, už by som sa nenechala tak zničiť a rozumiem, že žena, ktorá dieťa nechce tieto muky podstupovať nebude. Všetci máme určitú hranicu a pud sebazáchovy... (Len tie ženy s 5 sekciami a ozratymi mužmi nie). Autorka, ale ak máš bezproblémové tehotenstvo a vnímaš UPT ako vraždu, tak choď na utajený pôrod a daj dieťa na adopciu. Môžem ti garantovať na milión percent, že si poň do pôrodnice príde pár, ktorý má všetko a jediné čo mu chýba k šťastiu je dieťa a bude oň úžasne postarané, nikdy mu nič chýbať nebude, bude mať preňho dokonalých, milujucich rodičov a krásny naplnený život. A viem to, lebo môj muž je takýmto dieťaťom a som vďačná, že žena, ktorá ho porodila bola taká hrdinka, že sa toľko obetovala, aby vynosila dieťa, o ktoré sa nechcela starať a išla na utajený pôrod a svokrovci mali tú možnosť si ho zobrať. A okrem neho poznám kopu adoptovanych ľudí. A vieš ako ich rozlíšiš? Nijako. Sú takí istí ako tí, čo vyrastali s biologickými rodičmi. Možno trochu vyrovnanejší, lebo ich rodičia na nich dlho čakali a spravili by pre nich všetko, aby mali dobrý život. A majú krásne rodinné vzory, ako má harmonická rodina vyzerať, pričom tí, čo majú biologických rodičov, tak to majú 50:50... Buď sa narodis tam, kde ťa bezpodmienečne milujú a chcú alebo niekam "náhodne" a povedia si, že tak čo už, dáko sa postarám.. keby museli všetci splniť také požiadavky, ako musia adoptívni rodičia, tak by nebolo jediného nešťastného či zanedbaného dieťaťa.
Autorka- rozhodnutie je tvoje. Rozhodni sa pre to, s čím budeš vedieť žiť (kľudne aj pre potrat, ale tak, aby si bola v pohode)
@drahomirrra Ja nic nezjednodusujem. To dievca ma 18, partner to dieta nechce. Ich rodicia o tom ani nevedia. Ja si myslim, ze jedno dieta sa da vzdy zvladnut, pokial to obaja partneri chcu. V tomto pripade je autorka na to sama...dieta moze mat aj neskor s partnerom ktory s nou to dieta chce mat...
Kde beriete právo ju súdiť a odsudzovať. Ona nezije váš život a vy nežijete jej život. Písať keby bolo keby a čo by bolo keby je take jednoduche veď písmena znesú veľa. No a ruku na srdce o pól roka si ani nespomeniete na to ,že tu nejaký anonym založil tuto tému. Mne (určite je nás viac) je jedno ako autorka nalozi so svojim zivotom a preto nemám ani najmenšie právo ju odsudzovat.
@elementissa Veľke ĎAKUJEM 😍😍
@lenkasarka ďakujem 😇
@zabka4 a kto má teda právo rozhodnúť o jej živote ? Ty? Veď je svojpravna. Nemá 13 ani 15 má 20 rokov. Jej život bude smerovať tam, kde si bude sama raziť cestu či už s dieťaťom, alebo bez. Tak ako život žien ktoré jej radia ísť na potrat pôjde ďalej , tak pôjde ďalej život žien ktoré jej radia opak. Možno bude prežívať bolesť a možno nebude. To nevie nik dopredu. Ona si vyberá svoju cestu. Nevyberas jej ju ty ani ja ani Marika z hornej dolnej.
Ani si ho nezasluzis to “ decko”
@elementissa Veeelmi dobre si napisala - rozhodnutie bez natlaku, s priamym zhodnotenim pre a proti. Velka pravda. Ibaze autorka pod natlakom je. Keby si riadne precitala diskusiu, tak by si urcite zaregistrovala rapidnu zmenu, ktora nastala v jej tone, vo vyjadreniach aj vyrokoch. A prave toho sa tu dievcata obavaju- rovnako ako ty, ze jej rozhodnutie je jeden sebecky natlak chlapa, ktory okrem plodenia deti evidentne nevie o zodpovednosti v zivote nic. Autorka jasne v celej diskusii kolise hore a dole, aj mozno z nej badat cloveka, ktory je mentalne velmi krehky. ( O com svedcia aj jej problemy, pre ktore uzivala AD). Uz len tlak na to, aby nic nehovorila rodicom je podozrivy a nie v poriadku. Za mna velka red flag, pretoze tento fesak ju necha. Skor, ci neskor. Ale rozhodnutie, ku ktoremu ju defacto dotlacil, to tu zostane a on, krasavec nebude ten, na ktorom bude tento bilag do konca zivota.
Ked autorka napisala, ze je z Oravy, vela mi docvaklo, to je proste iny svet. A to bez urazky.
Malo zien tu apelovalo na Boha, mozno tri-styri, ktore zvolili asi nie najstastnejsie vyjadrenia, ok. Ale prevazna vacsina nas tu iba pozorne citala autorkine vyjadrenia a ich ton. Baby rychlo odhadli, ze ona absolutne nie je stotoznena.
V Bratislave som zila, takze som nespadla z jahody a stojiˇ si za radami, ktore som jej dala.
Ja sa viac obavam o nu, nez ine. Nakolko evidentne vobec nie je vyrovnana, fixla sa na skolu, na ktoru sa ledva po odvolaniach dostala, a na nej postavila cele toto kvazirozhodnutie. Dalsi red flag, absolutne sa neodhadla. je vzdy moznost, ze poleti v prvom-druhom rocniku a pracne vystavany house of cards poleti.
Vtedy ju tento fesak veru nezachrani.
A ja veru do tohto Boha netaham, len vnimam background, a toto dievca veru vobec nie je rozhodnute bez natlaku a z vlastnej vole. Plus mental struggles a na katastrofu zarobene.
A to, ze to taji otcovi hadam neschvalujes ani ty. Lebo z toho zakroku moze vzniknut akakolvek komplikacia, pricom som si na 103050% ista, ze tento Janko z Oravy by z tej nemocnice palil skor, nez by mu lekar stihol povedat, ze treba kontaktovat rodinu.
Takze v zasade vsetky, vyjmuc par aktivistiek, co tu tlacia nabozenstvo myslime to iste.
@drahomirrra Presne tak, autorka neposobi stotoznene. A svedci o tom aj nazov temy: ...a PRIATEL ma posiela na potrat. (Mozno by sa skor hodilo slovo nepriatel, pretoze v nudzi priatelku rozhodne nepodporil).
@lenkasarka skoda niečo písať. Kazdy si nesieme zodpovednosť za svoje rozhodnutie. A ja sa do tohto jej miesat nebudem.stastnu volbu jej prajem
Sorry naviazaná ešte nie si to sú len hormóny. Ale ak nechceš ísť na potrat nejdú je to tvoj život.Ale uvedom si aké to budeš mať ťažké ako slobodná mamička. A ak ťa naozaj ľúbi tak spolu to určite zvládnete.
@zazvorka87 v poriadku. Fakt ma to zamrzelo - lebo som to vôbec tak nemyslela. Len som bola mladá - a ľahkovážna, myslela som si, že svet je gombička a všetko je len tak - preto som napísala, že mať dnešný rozum, a možnosť tak sa rozhodnem pre dieťa neskôr. Nič iné za tým netreba hľadať.
Ahoj, rada by som ti povedala, ze aj ked budes sediet v nemocnicnej cakarni a divat sa na dvere ordinacie cakajuc na zakrok, mozes zmenit svoje rozhodnutie, zdvihnut sa a odísť. Ze aj ked ta bude volat sestricka do ordinacie menom, mozes jej povedat, ze nejdes dalej, ze si si to rozmyslela. Teraz nosis v sebe babatko a si jeho maminkou. My zeny dokazeme vela, predovsetkym chranit svoje dietatko zo vsetkych sil, aj proti celemu svetu, bojovat ako levice. Zo srdca ti prajem, aby si toto odhodlanie a silu v sebe vcas objavila. Preco sa presviedcame, a este my matky navzajom, ze je v poriadku, ak matka, ktora ma chranit svoje dieta a byt pren bezpecnym utociskom, prva vztiahne ruku na svoje este nenarodene dieta?

Dieta uz rastie v teba a ste uz spolu. Kasli na otca, zvladnete to aj sami a uzijete si kopec radosti. Nie je nad dar dietata. Co by za to ine dali co nemozu mat deti… Tes sa z toho ze cakas dieta, je dost mozne ze taku sancu uz v zivote nikdy nedostanes. Peniaze vzdy boli a budu, aj školy aj praca… Ludsky život - dietatko - to je to najviac. To nikdy nebudes lutovat len dakovat Bohu ze ti to doprial.