Štítna žľaza v 1. trimestri
Ahojte.som dnes 5+4 a prave som prisla.od endokrinologa.vyskocila mi stitna n 4,4.predtym.som mala 2,2 co je v norme. Som v soku .ze vraj som prisla vcas .dala mi lthyroxin50.mate s tym skusenost a donosili ste babo?
@verona1989 hypofyza a nie sz. Hypofyza je nadradena, sz ma posluchat a robit co hypofyza kaze. V casti hypofyse sa rodia o.i. rastovy hormon, prolaktin oxytocin, tsh.
@popolusska pises ze pri nadmernej funkciu sz je potrebne brat viac jodu, aby boli zasoby... totalne nesuhlasim. Pri hyperaktivite sa prave jod nesie brat.
A ano, viem o stitnej viac ako vacsina lebo musim a necerpam info zo zaujimavych zdrojov, nemylim si pojmy a dojmy. Pravidelne sa bavime s odbornikmi, a dosiahli sme aj uspechy v nl parlamente. My= schildklier organisatie Nederland.
@ervenka no ja sa do stitnej nevyznam vôbec takz3 ani nerozumiem o com pises :D no napr femibion beriem a.tam ke tiez kod sa mi vidi aj ked take dosť malinke.množstvo
@verona1989 pre vysvetlenie- hyper t.j. zvysena cinnost= ked je tsh malo ale ft4 vela. Hypo t.j. z njizena cinnost ked je tsh nad 4,9 rezp. Pri tehotnych nad 2,0/ 2,5 a ft4 malo.
A len tak pre zaujimavost, spytala som sa na tvoj pripad, 17 ludi mi napisalo, ze ziadne take ze extra jod. V tabletkach ktore ti dala dr. Mas uz jod. V svk sa sol jodiduje. Ak jes chlieb, tam tiez. + tyby... limit je 600 mikrogramov. Prekrocis limit, ublizis si. Smutne je, ze sa to moze prejavit o par rokov.. ak mas otazky, kludne ip.
@ervenka nechapem, preco utocis. Nikde som nenapisala, ze pri zvysenej funkcii ma zena brat vyssie davky jodu. Citaj text poriadne. Pri zvysenej funkcii jod skodi. Rovnako ak uz mas znizenu funkciu, treba to, ci vobec mozes brat jod riesit s lekarom. PRED tym vsak, ako na STITNU ZLAZU domnelo ZDRAVA zena planuje tehotenstvo, by mal zodpovedny lekar urobit testy, ci ju ma NAOZAJ plne funkcnu. AK ANo, preventivne sa v Nemecku, kde zijem, nasadzuje zdravym zenam 150uq jodu 3 mesiace pred planovanim tehotenstvom (mnozstvo som nemala z internetu, ale predpisane gynekologickou). Nie dlhsie a nie kratsie. Statistiky dokazuju, ze vacsina ZDRAVYCH zien NEMA zasoby jodu, ktore su potrebne pre telo v case, ked otehotnie. Preto ma mnozstov zien v alebo po tehotenstve problemy o stitnou zapricinene prave nedostatkom jodu. To vsak NEZNAMENA, ze ochorenie stitnej zlazy nemozes ziskat z milionov dalsich pricin a nezavisi od toho, ci si, alebo nie si tehotna a ci beries alebo neberies jod. Ja som hovorila prevencii zdravej zeny, ktora si moze stitnu takto v tehotenstve chranit. AK uz problemy su, tam uz o prevencii hovorit nemozno a davky jodu (ak vobec, zalezi od diagnozy) stanovuje endokrinolog.
@ervenka a este pre info - informacie neberiem z internetu, pracujem s tymi, ktore mam po konzulacii s lekarom (endokrinologom), preto ti neposielam ziaden link, kde si mozes precitat o odporucanych davkach jodu.
@popolusska omg jod povazovat ako vseliek jr zastarany nazor. 🤦♀️ ale tak to potom vyzera so zdravotnou starostlivostou na svk. Uz sa tu vyjadrovat nebudem. Davkujte sa jodom kolko chcete, JA si zdravie nicit nebudem. Howk. Goodbye and good luck.
@ervenka
keby si čítala poriadne, tak by si sa dočítala, že @popolusska žije v Nemecku a tam aj dostala takúto liečbu, tak nelamentuj nad slovenskou zdravotnou starostlivosťou, ja žijem v Nemecku tiež a tu sú dosť pokrokoví 🙂))

@popolusska este by ma zaujimalo na zaklade (napr. link, mozem si to precitat a skonzultovat) coho treba brat tolko jodu.