Tehotenstvo a úrady
Ahojte , ak by ste mi niektorá vedela poradiť, bola by som vďačná, nakoľko sa v týchto veciach čo sa týkajú úradov papierov atď vôbec neviem hýbať.
Som v 3 mesiaci teh., mám o mesiac 19 a teraz som skončila školu. Do konca augusta ešte som vedená pod školou, no mňa zaujíma ako a čo potom vybavovať na úradoch atď. Kedy by sa teda malo nahlásiť tehotenstvo na úradoch (napr .práce atď.) ? Vopred ďakujem za prípadné rady.
Pravdepodobne sa ísť 2.9. prihlásiť na úrad práce .klasika ti aj tak dajú papierik že hľadáš prácu , poriešiš pečiatku tu dajú podľa mňa hoc de bezproblémov..potom ťa gynekologička môže dať na PN a vyhneš sa behaniu na úrad
@mariska1989 super dakujem😀

Pred pôrodom ti dá gynekológ žiadosť o materské, tú zanesieš na Sociálnu poisťovňu - pravdepodobne ti nárok nevznikne ak si nepracovala popri škole, príde ti rozhodnutie. Následne po pôrode, spolu s rodným listom a rozhodnutím zo Sociálnej poisťovne, pôjdeš na úrad práce kde si vybavíš rodičovský príspevok, prídavok na dieťa a príspevok pri narodení.
Od sempembra sa rozhodni či sa chceš evidovať na úrade práce ako uchádzač o zamestnanie alebo si budeš dobrovoľne platiť poistné.