Tehotná a zistená autoimunitná tyreoiditída (znížená činnosť štítnej žľazy)
Ahojte, pred dvomi tyzdnami som bola na endokrinologii, poslal ma tam gynekolog, pretoze uz 11-ty mesiac som nemala prirodzene menzes. Na ende mi zistili autoim. tyreoiditidu, znizenu cinnost stitnej zlazy. Lieky som zatial nedostala, mam ist na kontrolu o 2 tyzdne. Lenze, pred dvomi dnami som zistila ze som tehotna, podla Clearblue testu som v 4-5 tyzdni tehu (lekarsky rataneho). Strasne sa tesim, ze som tehu, sama tomu nerozumiem, ved menzes som uz tak dlho nemala (normalne a bez vyvolavacky) a zaroven sa bojim, kvoli zlym vysledkom SZ... na endokrin. som bola cca. vtedy, ako sme pocali miminko, podla mojich vypoctov. Strasne sa bojim, ze porodim chore babo alebo ho stratim predcasne. Zajtra pojdem ku gynekologovi na definitivne potvrdenie tehotenstva. Mala tu uz niektora z vas podobny problem? Ako ste na tom v tehu resp. po porode ste mali zdrave babo? Vopred dakujem za odpovede
Preco by si mala porodit chore babo? Ja mam rovnaku diagnozu,je potrebne ist cim skor k endokrinologovi, nastavia ti liecbu,budes chodit castejsie na kontroly, drzim palce nech je vsetko v poriadku 🙂
Bola som na endokrinologii tento tyzden, hned ako mi gynekolog potvrdil tehotenstvo. Som v 6 tt. Len mne este doktorka na endokr. lieky nechcela dat, s tym, ze mam zvyseny iba hormon TSH, hormony stitnej zlazy T3 a T4 boli v norme - tie vysledky boli este zo zaciatku tehotenstva, asi tak v 2tt.
7.12. idem na dalsie odbery, tak, ze sa potom uvidi.
Ja mam tiez dnes stresy. Doktora som ziadala o odber krvy v 4tt. Zobral aj TSH a vtedy mi prisla 2.89 co je ako rozumiem nad normu mala by byt pod 2.5( len dnes som dostala vysledky) Zajtra mu volam ako na koni. Tiez ked sa clovek nezaujima tak je nahraty..
Dobry vecer..Ja som na AIT liecena uz niekolko rokov a na dost vysokej davke L-thyroxinu,az 100ke.Napriek tomu som sa paradoxne o tehu dozvedela z pravidelnej rocnej kontroly.Lekar sa ma pyta.Beriete vy tie svoje lieky kazde rano?Ano,pravidelne.Kym hodnota T3,T4 bola v norme,vyrazne stupla po dlhom stabilizovanom case prave hodnota TSH.Nie ste vy tehotna?Nie je taka moznost?Pyta sa ma doktor.Kdezeee odpovedam mu ;) a to kdezeeee mi vrtalo v hlave,preco sa ma to vobec pytal a sla som si kupit test.No hadajte?Dnes ma uz nasa krasna zdrava laska takmer 2 rocky.Pravidelnejsie kontroly,na moje prekvapenie mi ani nezvysil,aj ked to uz raz bolo na hrane,cakal na dalsi odber krvi a cele tehu som brala rovnaku davku L thyroxinu ako predtym,az doteraz... ;) takze ziadne obavy 🙂
@agus87 tie vysledky nie su az tak zle, ale bola by som obozretna, ak nenasadi v tehotenstve lieky a zrejme by som sa poradila aj s inym odbornikom (tak ako si aj spravila). Pri AT sa bude funkcia stitnej len zhorsovat, hlavne v tehotenstve to treba mat pod kontrolou, prve 3 mesiace su kriticke, kedze plod je plne zavisly od stitnej matky (a spravnej funkcii SZ)
baby, ani neviete ako sa mi dnes ulavilo. Moja doktorka mi este dnes mailom potvrdila nasledovne: "Dobrý den
Nejedna sa o subklinicku hypotyreozu ale o opak subklinicku toxikozu -kde je TSH potlačené - / co moze byť sposobené aj vplyvom HCG/ a nevyzaduje liečbu - len sledovanie a nevyplývaju z toho ziadne vývojové poruchy. Žiadne stresy☺ " 🙏🏻😊
@agus87 Inak ja to mam rovnako ako ty. Vsetko mam ok okrem TSH to som mala 2.87... Idem za lekarkov v stvrtok a uvidime...
@meredith83 neboj, bude vsetko ok 😊
Ja sa liečim od svojich 12 rokov a mám 2 ročného zdravého syna. Počas tehu som chodila každý trimester na kontrolu krvi a podľa toho mi lekár nastavil lieky. Mojej mamine na to prišli až po treťom pôrode a všetci 3 sme zdravý, dokonca súrodenci sa na to ani neliečia, nechodia k žiadnym odborným lekárom, boli aj na vyšetrení či náhodou. Len ja som podedila a keď odmyslím každodenne branie liekov tak ani neviem že to mám. Tak sa hlavne nestrachovať.
dievčatá prosím vás a čo je to to TSH? ako to suvisí s T3 a T4? či nijak?? zajtra idem aj na na odbery na štitnu žlazu a neviem ani presne čo mi ide brať...
@rybka16 Inak zvlastne je ze ja mam T3 & T4 uplne v poriadku len TSH mam trochu zvysenu... 🙄 Zas som nejaky divny pripad...
@meredith83 ja som mala na predminulom odbere tiez takto presne, zavisi to aj od veku a podla toho lekar nastavi davkovanie liekov a dalej sleduje.
@tatiana_84 no idem sa s nimi porozpravat. V 4TT som mala 2.87 hladinu a mam 35 rokov.. Nemam ziadne priznaky ako zimnice atd. Nepriberam ale som len 10tt a vahu mam dost vysoku tak ci tak... Tak uvidim co mi povie..
@meredith83 Nie si, ja to mám tiež tak.
Ahojte, tak posielam update.
Tieto su moje vysledky zo dna 7.12., v 8. tt:
TSH : 0.113 mIU/l [0.27-4.20] ,
T3 voľný v sére : 3.76 pmol/l [3.1-6.8] ,
T4 voľný v sére : 13.20 pmol/l
Vysledky su zlepsene, lieky nedostanem.
Kontrolu na endokr. mam koncom marca.
Celkom dobre spravy, nie? 🙂
Takze vyzera to tak, ze TSH som mala zvyseny naozaj kvoli tomu, ze som bola este iba na zaciatku tehotenstva.
@agus87 To je super. Ja som tiez isla dnes na krv kedze moj prakticky mi tvrdil ze to je ok mat trochu zvysenu TSH ale gynekologycka ani porodna sestra o tom nechceli pocut a chceli ma znova testovat... Budem mat aspon pokoj v hlave...
No ja to nechapem.. Prisiel mi naspat minulo tyzdenny test a TSH mam 0.75!! Takze som velmi stastna. Myslim ze to placenta a mozno vitaminy sposobili kedze uzivam Omega 3...
@meredith83 tak to mas super 🙂 a omega 3 by mali pomahat na stitnu? ja som bola na zaciatku decembra a mala som TSH 2,07, Dr povedal ze je to ok, takže som zatiaľ bez liekov a o tri mesiace na ďalśí odber.
@katkajahoda No ja som citala ze ano. Ale neviem ci to nebolo aj tym ze sa mi tehotenske hormony trochu upokojili.. Kto vie.
Ináč baby, papáte tehotenské vitamíny? Keď som sa pýtala endokrinológa či môžem jód, povedal že v žiadnom prípade, že by mi to mohlo skôr uškodiť a väčšina tých vitamínov obsahuje jód. Takže užívam iba kyselinu listovú, B12 v prvom trimestri, teraz magnézium a neviem či ešte niećo iné by som mala.

Hlavne je sa nestresovat, to plati vzdy. Telo je neskutocny stroj, ktory sa dokaze vysporiadat so vsetkym. Treba mu verit, ze je mudre 😉
Uzivajte si tehotenstvo a teste sa na babo 😉
Keby som ja verila vsetkym hrozbam lekarov, dnes by som bola v lepsom pripade na antidepresivach 🤪