Tehotná v 7tt a rizikové zamestnanie
Zdravím,
Som tehotná (cca 7tt.) a pracujem v laboratóriu v nemocnici..je tu zdravotnicka, ktorá bola teraz ppcas covidovej doby teh. a hneď na PN?Ako to vlastne je teraz od kedy je covid?
Je to blbé teraz počas dovoleniek odísť, ale tak riskovať nechcem..
@ariana_30 ja som vydrzala v praci do cca 4 mesiaca, potom som isla na rizikove, tiez kvoli pracovisku, som patolog, takze som sa v praci skor len motala ako pracovala kedze som nic nemohla robit... A uz som sa aj dost bala o babo kedze covid bol v tom case dost na zostupe a nelutujem ze som zostala doma, nakoniec vsetci v praci zostali nakazeni..
@ariana_30 § 162
(1)
Ak tehotná žena vykonáva prácu, ktorá je tehotným ženám zakázaná alebo ktorá podľa lekárskeho posudku ohrozuje jej tehotenstvo, je zamestnávateľ povinný vykonať dočasnú úpravu pracovných podmienok.
(2)
Ak úprava pracovných podmienok podľa odseku 1 nie je možná, zamestnávateľ ženu preradí dočasne na prácu, ktorá je pre ňu vhodná a pri ktorej môže dosahovať rovnaký zárobok ako pri doterajšej práci v rámci pracovnej zmluvy, a ak to nie je možné, preradí ju po dohode s ňou aj na prácu iného druhu.
(3)
Ak dosahuje žena pri práci, na ktorú bola preradená bez svojho zavinenia, nižší zárobok ako pri doterajšej práci, poskytuje sa jej na vyrovnanie tohto rozdielu vyrovnávací príspevok v tehotenstve a v materstve podľa osobitného predpisu.
(4)
Ak nemožno tehotnú ženu preradiť na pracovné miesto s dennou prácou alebo na inú vhodnú prácu, zamestnávateľ je povinný poskytnúť jej pracovné voľno s náhradou mzdy.
(5)
Ustanovenia odsekov 1 až 4 platia rovnako o matke do konca deviateho mesiaca po pôrode a o dojčiacej žene.
@paulinamajerova no veď...u nas este jedna kegyna nemala covid a ani nieje zaockovana...ja ockovana som, aj som prekonala ťažký covid ale aj tak sa mozem nakaziť hoc bez príznakov, ale vie niekto aký dopad to bude mat na bábo?tonikto nevie...
Ockovana po prekonanom covide by mala mat protilatok az az... ale k teme - ak lekar uzna za vhodne, ze pracujes v rizikovom prostredi, vyda ti odporucanie pre zamestnavatela ta preradit inam. Ked to zamestnavatel nedokaze - tak si doma s plnym platom.
@ariana_30 ahoj, ja som robila aj robím v poľnohospodárskom labaku, a hneď ako mi dr potvrdil že som tehotná s šla PN, pretože robím z rozpustladlami. Nejak sme so šéfom nepolemizovali nad inym zaradením, keďže sme malý labak. Alebo mne bolo zle do 4 mes takže aj tak by som do práce nechodila lebo to nebolo u mňa fyzicky možné.
@mariah0307 vies ze si sa obabrala napr. pri hrubom plate 1000e mesacne cca o 250e ( rozdiel medzi PNkou a cistou mzdou )? *8m = 2000e
@eeffka nikto mi túto možnosť neponúkol a už je zbytočne to riešiť... Ďalšie vec je že mi bolo non-stop zle, takže aj tak by mi nepomohlo, keďže som bola skoro nepretržite v posteli.... A ja som neodradzala autorku od ničoho, len som podotkla že som bola PN skrz rizikového zamestnania.
@anjelicek26 tak isto dvakrát zaockovany clovek by mal mat dva mesiace po druhom ockovani...a bol pozit. 🙂.bez priznakov. záleží od davky a sily vírusu ktoru dostaneš ..sarscov2 si robi co chce..
@ariana_30 presne toto som riesila aj ja, na jednej strane som chcela zostat v praci, no na strane druhej bolo babo a jeho zdravie mi bolo prednejsie.. A ak mate poistenu PN tak vam to vyjde mesacne este lepsie ako plat keby ste zostala v praci, aspon ja som to tak mala a matersku mam tiez slusnu..
@ariana_30 tak mas moznost sa dat prelozit na inu poziciu, ale ako sama pises, aj ked ta daju na administrativu, stale budes v infekcnom prostredi, aj ked nie priamo alebo ist na pn...
Ja som pri prvom bola pn. Dr.ma chcela nechat minimalne do 12tt, nakoniec ma nechala cely cas. Mala som zivotne poistenie, kde mi za kazdy den pn platili, cize v konecnom dosledku som spolu s pn az tak neklesla platovo.
@ariana_30 ahoj, ja pracujem na int.odd. takže infekčné prostredie až až..pn som bola celý prvý trimester(apríl-jún), teraz som sa na leto vrátila, ale počítam, že od septembra, alebo ako sa začne ďalšia vlna pôjdem zase na pnku..ale keby chcem, dr ma nechá pn asi celé tehotenstvo
@ariana_30 Ahoj, ja pracujem v labáku a snažím sa o dieťa. Na PN by som určite nešla. Moje o čosi mladšie kolegyne majú detičky a robili normálne smeny aj nočné až po nástup na MD. Jedna rodila v roku 2020 a druhá teraz pred 3 týždnami. Takže pracovali cez covid. Detičky sú zdravé a baby tiež. Keď používaš ochránené prostriedky nič sa nemôže stať. V labáku si v minimálnom kontakte s ľuďmi. Pokiaľ nevyhodnocuješ PCR na covid je to ok.
@eeffka nie každý zamestnávateľ aj keď je to v zákone tomu vyhovie, kamoške bolo poradené toto isté, že keď ju nemajú kde dať ma nárok na 100% a sedieť doma...jej šéf dobre vedel ako jej býva zle, že ledva žije z toľkého zvracanie, jeden deň kvôli tomu meškala presne 7minút...napísal jej hrubé porušenie pracovnej disciplíny, dostala výpoveď..takže ostala bez peňazí iba čo si musela dočerpať dovolenku....takže záleží aj od zamestnávateľa ci je v pohode a dá sa sním dohodnúť alebo je to sviňa
Mňa môj hneď poslal na PN s tým ze mi k pnke budú doplácať do 100% mojej mzdy takže dostávam PN a nejakých 300eur mi dopláca zamestnávateľ
@pallovas pri meskani 7min ta nemozu peepustit pre hrube porusenie discipliny navyse ked si tehotna a si chraneny druh. Takze si treba vediet zastat svoje prava a mala sa obratit na prislusne organy. Teda pokial samozrejme nepodpisala vypoved dohodou co je bezna prax a potom sa zeny len cuduju, ze vlasrne ony chceli odist. Taktiez aby som ta opravila zamestnavatel ti "nevyhovuje" on to ma zakonom. Pravne povedomie a schopnost zastat si sameho seba je vseobecne na slovensku ubohe.
Nie každý to aj akceptuje...by si sa dívala aký sú zamestnávatelia vyšpwkulivaní a čím všetkým vedia zastrašiť až si ta chúďa žena len aby neprišla aj o tu poslednú výplatu rozmyslí čo ide urobiť...im je jedno že je na to zákon ...oni si cestu najdu

@ariana_30 a preradiť na iné miesto ?