Tehotná v Rakúsku
Zdravím,
žijem v Rakúsku a pracujem ako chyžná. Pred pár dňami som zistila, že som tehotná, vychádza mi to +- 5tt... Chcela by som sa obrátiť hlavne na mamičky, ktoré majú/mali podobnú situáciu ako ja. Mám strašne veľa otázok a ani neviem kde začať. Najdôležitejšie asi čo ma zaujíma je to, kedy prísť za šéfkou s papierom od lekára o tehotenstve a aký prístup môžem potom od šéfky očakávať, keďže podľa môjho názoru je práca chyžnej dosť fyzicky náročná. Budem rada, ak mi dáte nejaké rady, keďže ide o moje prvé mimi 🙂 Ďakujem.
@adusskaa to co je za somarina? Samozrejme ze ti dajú podporu..to s tým nemá nič, máš odrobene polroka? Máš.tym pádom máš nárok na podporu...hneď keď ti skončí zmluva, chod sa nahlásiť na ams ako arbeitslos a dones aj papier od doky s predpokladaným termínom pôrodu. Oni si už sami vypočítaju kedy ti začína Wochengeld a ten bude 150nasobony ako tvoja dávka v nezamestnanosti (myslím na deň)...
Ahojte, tak ja som stihla už aj pobyt v nemocnici, síce krátky, chcela som ísť domov, ale dali ma ako tak doporiadku, uľavilo sa mi že som prestala vracať..Včera bol hrozný deň, ale tak dnes už lepšie, dnes som nevracala ani raz. V stredu idem k posudkovému doktorovi a v pondelok mám kontrolu u gynekologičky, sestrička od nej povedala že s Freistellung by nemal byť problém, že spravíme keď prídem ten pondelok. No tak uvidíme ako dopadnem, je mi ešte veľmi do spevu, ale je to strašná úľava po psychickej, aj fyzickej stránke keď už nemusím len nad záchodom kľačať.😴
Ahojte, prosím Vás neviete mi poradiť? Som v 13tt a momentálne PN v Rakúsku. Sef mi stále opakuje že musím ísť na metterschutz, lenže ani ja ani on nevieme ako to vybaviť. Totiž sme mala firma a náhradnú prácu pre mňa nemá a moja práca je dosť rizikova a namáhavá čiže môžem ísť aj na rizikové skrz práce. Problém je ten nevieme ako správne postupovať aby nevznikli nikomu problémy. Ďakujem 😘😘😘😘😘

@gabrielakarin a nevies mi prosim ta povedat, ako to bude ked v polke aprila mi konci zmluva, cize hned pojdem na AMS, v auguste mam planovany odchod na matersku, myslis, ze mi ta podpora do toho augusta vyjde? Lebo mi vraveli ze moze aj nemusi a neviem ako si to mam zistit...