icon

Tehu v prvom trimestri

mon1806
14. aug 2021

Ahojte ste tu nejaké tehulky co ste v prvom trimestri a neockovane? Tiež mate taky strach z covidu ci neriešite? Chcela by som či nás je tu takých viac poprípade kto sa plánuje ockovat v druhom trimestri 🙂

Strana
z2
mon1806
autor
18. aug 2021

@snehulienka82 nad tým aj rozmýšľam ze nepôjde do škôlky len september potom už sa môžem dať zaočkovať

rivini
18. aug 2021

@snehulienka82 odkial mas tieto „statistiky“ o ktorych si pocula? Lebo tie seriozne, ktore robili vyskum s realnymi tehotnymi zenami zaockovanymi v prvom trimestri konstatuju, ze ockovanie NEsposobuje zvysenu potratovost v tehotenstve v akomkolvek trimestri. To vsak neznamena, ze sa nemoze stat, ze sa zena necha zaockovat a potrati-no nie z ockovania, ale preto, ze celkovo 40% tehotenstiev konci v ranom stadiu potratom. A presne to je jediny dovod, preco lekari neodporucaju zenam v prvom trimestri akekolvek ockovanie-aby potom pripadny potrat nespajali s ockovanim. Mimochodom, pricinou 92% skorych potratov su chromozomalne chyby, tie ale vznikaju uz pri spojeni poskodennej spermie s vajickom, alebo naopak. Jedna z mojich kamosiek schytala ockovanie, ked nevedela, ze je tehu-babatko je ok, ona uz v 18.tt.

mon1806
autor
18. aug 2021

@rivini príroda je zvláštna aj tehotenstvo 🙂 a všetko sa stane len to co sa ma stat preto som sa už aj ja rozhodla ze keď skončím 12 TT a začnem 13 až 14 pôjdem tiež na očkovanie aby som sa chránila a chránila moje 5 ročne dieťa a dieťa v brušku snáď to prežijem

minyminy
19. aug 2021

Ja nie som ockovaná a ani neplánujem v tehotenstve v žiadnom pripade

minyminy
19. aug 2021

@katka533 suhlas

kristina284
19. aug 2021

@mon1806 ja som v trochu inej situácii, ja som v prvom trimestri a stihla som sa počas neho zaočkovať oboma dávkami Pfizera. Že som tehotná som však zistila až v 8 týždni, keď už som mala nejaký čas po druhej dávke. Bola som na lekárskej genetike, pán doktor sa vyjadril že si nemyslí, že by sa niečo mohlo stať, ale že to preverí čo najviac podkladmi a zašle mi o tom správu.
Musím povedať, že ja som osobne za očkovanie, avšak nie v tomto prípade. Keby som bola vedela že som tehotná, nedám sa očkovať a počkám pravdepodobne až po skončení dojčenia. Zatiaľ je však všetko v poriadku, dúfam, že to tak aj ostane.

minyminy
19. aug 2021

@kristina284 držim.palce aby vsetko dobre dopadlo. Ja nie za očkovanie vôbec a nieto este v tehu, ale každého volba . Verím ze to u teba dopadne dobre. Drzkajte sa, vela zdravička.

mon1806
autor
20. aug 2021

@minyminy ja sa skôr pozerám na to z tej stránky že viem ze moje staršie dieťa bude chodiť do škôlky a môže mi hocičo priniesť keby je to v bruchu moje prvé tiež sa nedám a po druhé chcem tiež chrániť moje aj prvé aj druhé dieťa vakcínou nič iné nám asi neostáva bohužiaľ

lienka.7
20. aug 2021

@mon1806 vcera som bola na poradni na cukro teste, tak sme sa tam bavili 3 o ocko. Ja jedina som ockovana nebola, zvysne 2 ano. V podstate jedna ako ty, ma male v skolke a boji sa ze to donesie domov. Kovid uz mala min.rok, stredny priebeh, ockovat sa dala na radu kamosky (v podstate ju ukecala ako som pochopila). Podstatne je, ze tyzden nebola schopna vstat z postele, horucky a pod. Bala sa o babo. Odvtedy ze jej trpne lava noha, beha po neuro a ortopedoch, nikto nevie samozrejme z coho... ale z vakciny urcite nieeee. A este podstatna vec, aj po ocko kovid opat dostala. Sice ze len mierny priebeh, len 2 dni jej bolo zle
Vobec ze nevie ale odkial, ze je len doma aj s muzom. Ta druha kovid nemala vobec, caka prve babatko, ockovala sa z vlastneho presvedcenia, a tiez odvtedy ma problem s vysokym tlakom, predtym mala nizky, nikdy ziadna migrena a pod. A teraz ze sa ide zblaznit... po ocko ze ju iba bola ruka. Cize nahodne 2 tehulky a obe maju problemy az po ockovani! ... takze ja fakt neviem. Treba sa naozaj rozhodnut iba sam za seba.
A najma pamatat, ze kovid mozes dostat tak ci tak, vakcina ta nechrani pred jeho "nedostanim".
Mala by ta ochranit len pred tym najhorsim... co sa v podstate taktiez nevie, lebo pravdu nepovedia.

mon1806
autor
20. aug 2021

@lienka.7 to máš pravdu..... Ja mam ešte mesiac a pol čas tak uvidíme co bude dovtedy

snehulienka82
20. aug 2021

@mon1806 ja by som sa nedala ockovat tehotna... aj paralen si rozmyslim, ci si dam, ak treba, nie ze este vakcinu, ktora je v tretom stadiu skusok...

mon1806
autor
20. aug 2021

@snehulienka82 to je pravda ale k dieťatku to nejde a v druhom trimestri je to také ze podla mňa to ublížiť nemôže a myslím si a viem ze v novembri to tu bude masaker s deltou aj december vlastne až do mája toho sa bojím..... A príznaky delty su dosť na prd a dosť silnejšie ako predchádzajúce

snehulienka82
20. aug 2021

@mon1806 ako vies, ze to k dietatu neprejde? Ja som citala, ze delta je skor taka silnejsia nadcha...

lienka.7
20. aug 2021

@snehulienka82 nevedia nikto nic presne. A pravdu nepovedia... to je na celom to najsmutnejsie. Lebo na jednej strane farma loby a obrovske money, na druhej strane pofiderne vakciny a strasenie ludi aby sa stoj co stoj dali zaockovat lebo by mali mat miernejsi priebeh. O roznych pofidernych a doslova vzajomne si odporujucich studiach uz radsej pomlcim. Ty sa mas dat ockovat na vlastne riziko, ziadna zodpovednost a keby nieco, vsak ty si si sama podpisala ze beries do uvahy ze si mozes dodrbat cely zivot... Cize asi tak.

snehulienka82
21. aug 2021

@lienka.7 presne. Mna v predoslom tehotenstve pohryzla macka. Nie velmi, ale kedze som si nepamatala, kedy som dostala tetanovku, ci do 10 rokov alebo davnejsie, tak mi to radsej pichli. V podstate som este nevedela, ze som tehotna. Ale potratila som v 7.tyzdni. Takze ja sa nedam zaockovat pocas tehotenstva uz nicim.

mon1806
autor
21. aug 2021

Delta si myslím ze nie je len obyčajná nádcha no bohužiaľ, ja robím v nemocnici sestru a áno nie som zaockovana lebo som si tým prešla ale videla som veľa ľudí aj mladých ľudí ležať na Covid ARO a fakt ich veľa zomrelo každý deň bol niekto v čiernom vreci bohužiaľ je to real, doteraz v nemocnici leží 30 ročný chalan od nás co mal covid a bol na umelej pľúcnej mesiac a pol a doteraz tam je a je to sním zle, ľudia bežné mali teplotu 43 stupňov celzia a dával sa im ľadový fyzak a obklaeali ich ľadom nič nepomohlo tak neviem mám strach, a teraz sa veľa číta že to sadá na deti veľa ich je v nemocniciach aj my sme mali aj počas druhej vlny deti s covidom kamoskina dcéra má postcovidovy syndróm a to si nevymysla

matkahelka
21. aug 2021

@mon1806 kde si citala prosim ta, ze covid "sada" na deti? na pluske? na case? pretoze ja som sa unuvala pisat mail na RUVZ aj na MZSR ohladne statistik, kolko deti covid malo a kolko deti trpi postcovidom. a z oboch institucii som dostala odpovede, ze SR takymito statistikami nedisponuje. tak ma celkom zaujima, odkial sa rodi ta neustala panika a strasenie, ze to postihuje deti a ten tlak ockovat deti. skus si pozriet na fb uznavaneho matematika Richarda Kollara, ktory tiez nerobi posledne mesiace nic ine, ako sa v mediach vyjadruje ako tu vsetci na covid pokapeme a ako pokapu aj deti. a par dni dozadu, v svojich komentoch na fb na priame otazky ohladne covid statistik, priznal, ze nemame ziadne, ZIADNE data na covid a post covid u deti, vsetko su len predpoklady. a rovnako priznal, ze ano, mozno covid u deti zanecha rovnake nasledky ako chripka ci angina.
Deti su buducnost nasej zemegule, ak by im nieco hrozilo, ako prve WHO upozorni ockovat ich. Naopak WHO neustale prizvukuje, ze su najmenej rohrozenou skupinou. to len na slovensku sa vytvara panika postavena vlastne na nicom. dcerina pediatricka ma tisice deti v stave a v maji som sa jej pytala, kolko deti malo vazny priebeh covidu a ma post covid. v nemocnici zo svojho stavu nemala ziadne, opakujem ziadne dieta s covidom a na post covid sa liecili 3 deti, vsetky 3 vsak maju dlhorocne rizikove diagnozy.

lienka.7
21. aug 2021

@snehulienka82 to vazne? Preboha 😔😔😔
Mne akurat obvodna vravi, ze by som sa mala dat preockovat na tetanus a cierny kasel. Obzvlast teraz ked som tehu. Ze sa mam poradit s gynekologom. Vravim jej, ked to pockalo doteraz, 4 mesiace to este uplne pocka. Nic take do mna momentalne nedostane.
To je to najlahsie, ked ti kazdy povie ze vsak je to na tebe... kazdy dava ruky prec.

lienka.7
21. aug 2021

@matkahelka presne tak, len strasit treba. Bu bu bu. Ako umieraju tehotne v tisickach na kovid... plus nevedia donutit sa ockovat starych, tak to skusaju na deti. Na deti vo vyvoji!!!! V zivote to mojej malej nedam pichnut. Kamosky maju problemy s menzesom, gynekolog dava od toho ruky prec a ja mam dat ockovat dieta- dievca vo vyvoji??? Aj chlapca??? Detto. Vsak im rastu prsia z hormonov co su v kuracom napichane...
@mon1806 je mi uprimne luto kazdeho jedneho, co umrel. Ale s plnou vaznostou treba povedat, ze mnohi z nich zomreli preto, lebo sa na nich obvodaci vykaslali, a oni sa dostali do nemocnice akurat tak zomriet. Znama nam robi na kovid odd.a rozpravala nam o tom. 9 z 10 ludi ked k nim prisli uz nemali ziadnu sancu prezit, ziadnu!!! toto je realita! Taktiez mnoho ludi nezomrelo ani priamo na kovid, bol iba pridruzenou diagnozou. Ale hodilo sa to nemocnici kvoli vyssim platbam od poistovne. Najme u starsich. Nezlahcujem covid, v ziadnom pripade. Ale ako je to napr. u AIDS, taky mate oslabeny organizmus, ze vas proste zabije aj obycajny zapal pluc ci chripka (co iny clovek hravo prekona).

Strana
z2