Test Nifty
Ahojte,chcela by som sa spytat ci ma z Vas niektora skusenost s testom NIFTY. Ako rychlo Vam prisli vysledky? Alebo ma niektora z Vas skusenost s chybnym vysledkom? Dakujem
Ja som podstúpila Nifty v 19.tyzdni kvôli podozreniu na Downa a Edwardsa. Tieto trisomie Nifty nepotvrdil, ale "našiel" inú trisomiu. Bola to trisomia 16, ktorá je nezlučiteľna so životom plodu po prvom trimestri. Ja som bola už v 20.tyzdni a dieťa podľa usg zdravé. Šla som na amniocentézu, ktorá vyšla negatívna. Dcéra sa narodila síce predčasne, ale zdravá a zdravá je dodnes. Ma 2,5 roka. Toľko k Nifty😐
@hogen91 prisli do asi 4 dni, prisli pomerne skoro . Rano mi o 7:30 volali ze su vysledky a o 14:00 sme mali sedenie skrz interpretaciu. Vysledok sedel, narodil sa nam zdravy chlapec. Ale keby nieco nesedi tak sa bud opakuje odber este alebo to je rovno odporucane na amnio. Lebo nifty nie je uznavana diagnosticka metoda. Je to informativny test.
Ahojte 🙂 chcem sa opýtať,či tu bol niekto odškodnený z nifty po falošne pozitívnom výsledku..ďakujem veľmi pekne za odpoved 🙂
@livika2013 preco by mal byt, Test nesluzi ako diagnosticky, iba ako informativny. Diagnosticka metoda je uznana jedine amniocenteza. Cize inak povedane to nic nemusi garantovat. Nakolko je to dobrovolne a lekarmi nie uznane ako relevantny podklad. Teda officialne
@livika2013 len pri tych hlavnych chorobych/syndromoch dostanes odskodne. My sme mali falosne pozitivny vysledok, ale pri raritnej chorobe, co nebolo uvádzaná na ich letáku.
@kiki68 mala som to tak v zmluve,preto som sa pýtala,či s tým nebol nejaký problém…ale nebol,síce to trvalo dlhšie,ale bolo vyplatené,ešte aj navyše
@tl999 aha rozumiem,my sme vyplatené nakoniec mali
@livika2013 aky syndrom u vas diganostizovali?
@tl999 turnerov syndróm…predtým som o takom nikdy nepočula 😯
@livika2013 to je dost zname
@tl999 no pre mna nebolo 🙂 ale chvalabohu občas sa stavaju aj takéto šťastné omyly 🙂
V príbehu "margaretka14 " je hneď niekoľko logických problémov. V prvom rade gynekológovia a genetici vedia ako tieto testy fungujú a aj to, že ak má niečo spoľahlivosť 99,9%, znamená to, že 1 z 1000 testov bude mať chybný výsledok. Žiaden profesionál by nepovedal, že dieťaťu niečo bude na 100% bez použitia diagnostickej metódy ako je nar. amniocentéza. Nifty sú screeningová metóda, ktorá sa spoľahlivosťou blíži k amniocentéze, len je bez rizík amniocentézy, ale nie je na 100% spoľahlivá a ani to nikto netvrdí. Toto sú veci, ktoré sú vysvetlené pacientke pri konzultácii pred odberom. Okrem toho že ťažko predstaviteľné, že by niekto minul značne veľa peňazí na test, ktorý si ani neželá nijako potvrdiť a vlastne mu je nanič, pretože nezávisle od výsledku sa jeho rozhodnutie ohľadom ukončenia tehotenstva nezmení. Každý gynekológ by odporučil amniocentézu na potvrdenie. Ten príbeh znie ako jeden z mnohých na tomto fóre, ktorými náboženský extrémisti využívajú strach budúcich matiek a snažia sa ich odradiť od toho, aby išli na testovanie a počúvali lekárov.
@prometheus3 cokolvek vyjde zle, tak clovek ide na konzultaciu na genetiku a tiez odporucia amniocentezu. Tiez mi to pride divne, kopec ludi zamlci vela faktov
@livika2013 mozem vam prosim napisat sukromne? Dnes som obdrzala rovnaky vysledok a caka ma amnio.
@katka71 áno samozrejme
@rox77 ahoj reagujem na tvoj komentár takže nifty neodporucas??preco si sla aj v 19tt ak sa smiem opýtať ja som zatiaľ 7tt ale zvažujem či ísť neísť 400e je pre mňa veľa úprimne a keď to vie viesť aj falošne pozitívne či radšej neísť napr ku grochalovi ?kedze je genetik???takze ty by si asi už nesla
@lady511 Grochal ti sam povie, ze z prenatalneho skriningu sa neda vsetko urcit, je vhodne ist aj na testy, ak si chces byt na istom.
v dnesnej dobe tehotne dostavaju kazdy mesiac od zac. 2. trimestra tehotensky prispevok, pri prvom dietati som o takom niecom mohla len snivat, takze da sa vyuzit aj na takuto uzitocnu zalezitost 😉
Ozvali sa mi asi mesiac po porode, ze sa pokusia mi vratit peniaze za test. 480€ Dcerka ma 4 mesiace a viac sa neozvali. Peniaze? A co z toho? Kto mi vrati tie preplakane dni a noci. Ved tym stresom som mohla malej v brusku tak ublizit. Tvrdia, ze vraj sa to v nifty este nikdy nestalo. Ze som vraj uplne prva zena, u ktorej sa test zmylil. Ze maju tak citlive pristroje, ze mozno zachytili nejake geny po prababicke alebo pradedovi. A to je uz co za hlupost. Ked som sa ich pytala, ci nemam ani najmensiu nadej..preco vtedy nespominali geny pro prababickach. Vtedy mi povedali, ze je to na beton. Ze ked nepojdem na potrat, priroda si to aj tak zariadi sama a dieta mi po porode tak ci tak umrie. Boli to najhorsie mesiace v mojom zivote a este stale som sa z toho nespamätala. Nedavajte si robit tento hrozny test. Vraj sa nifty nemyli. Preto to tu pisem, aby kazdy, kto si chce dat spravit tento test vedel, ze ano. Aj nifty sa myli. A tento ich hrubý omyl takmer znicil moju psychiku a chcel zabit moje krasne zdrave dievcatko.
@margaretka14 ja iba doplním, že som si tiež dala robiť Nifty a bola som riadne informovaná aj o možnosti, že sa Nifty môže zmýliť a aj o Tom aký je postup keď sa Nifty zmýli. Zároveň som bola informovaná, že ak mi cez Nifty vyjde pozitovota na nejaký typ genetickej mutácie, gynekológ ma posiela na amnoocentezu , ktorá výsledok Nifty potvrdí alebo vyvráti. Ak by amnio potvrdila to vo vyšlo v Nifty až potom je odporúčane prerušenie tehotenstva. Takže keď poskytujeme info, dobre je poskytnúť ich úplne 😉. Za mňa určite skôr Nifty ako klasický Triple test. Triple test je veľmi nepresný. Nifty sa môže zmýliť ale štatistický je u neho mylný výsledok veľmi nízky. Žiaľ vy ste mala tú smolu, že ste bola to 1% v ktorom sa aj Nifty zmýli ale to je zanedbateľná časť vzhľadom k 99% presných výsledkov.

@mia2772 tu blbku myslim tu margaretku14 :D