Utrogestan a špinenie

dominikak4
7. jún 2020

Dobrý večer, prosím Vás potrebovala by som poradiť. Som t.č. v 8 týždni tehotenstva. Pred rokom som potratila, takže od začiatku tohto tehotenstva som mala preventívne nasadenú liečbu progesterone 100 (užívala som ho cez ústa) a Fraxiparine 0,3 denne. Od užívania liekov som mala tráviace problémy (hnačku), inak bolo z gynekologického hľadiska všetko ok (žiadne krvácanie). Lekár mi na základe tráviacich problémov predpísal Utrogestan 100 na vkladanie, aby sme odľahčili tráviaci trakt, a obával sa aj zlého vstrebávania lieku. Tvrdil, že účinnosť lieku je rovnaká. Už asi týždeň si vkladám dve tbl. večer a jednu ráno. Trávenie sa zlepšilo. Avšak od prvého dňa vkladania som začala špiniť (buď ružový alebo hnedý výtok). Bola som kvôli tomu opakovane u lekára a na pohotovosti, vždy mi povedali, že je všetko ok, akcia srdiečka je prítomná a plod rastie podľa tabuliek - žiadny hematóm, skrátka, že dôvod špinenia nevidia a poslali ma domov v čase vyšetrenia som nikdy nešpinila, rukavicu aj sondu mali čistú. Ten výtok sa objavuje vo chvíľach keď sa vyplavuje tá tabletka. Prosím Vás stretla sa s tým niektorá z Vás? Spôsobuje to spôsob aplikácie lieku? Mňa napadá aj to, či sa to cez spodok zle nevstrebáva, či by som nemala mať vyššie dávky liekov. Ďakujem za skúsenosti.

kittyna5
7. jún 2020

Ja som mala tiež Uteogestan prvé tri mesiace, ale oveľa vyššiu dávku. 3x denne 2 tabletky zo spodu. Žiadne krvácanie som však nemala, takže spôsob aplikácie to asi nebude

moznoze
7. jún 2020

@dominikak4 ja som tiež spinila, dokonca raz aj kvapky krvi zo mňa išli von a tiež na pohotovosti všetko ôk. Zvýšili mi dávky. Zmenili Utrogestan 100 na Progestenalle 200 a ten si stále vkladám 2-1-2...momentálne som 20 tt

dominikak4
autor
7. jún 2020

@moznoze takže si mám toho Utrogestanu vkladať viac?

pink_lady
7. jún 2020

@dominikak4 aj mne tvrdili vzdy ze ziadne krvacanie nevidia, akcia srdiecka pritomna, no aj tak to bol zaciatok konca. Ale je vela takych co spinili, krvacali prudom a bolo to ok. Drzim palce.

julsh123
7. jún 2020

@dominikak4 dávky si sama nezvyšuj, skor by som vymenila utrogestam za progestenalle 200mg,jednu tabletku ráno a jednu večer. Porad sa s lekárom nech ti ich vymení. Ja mam progestenalle, vkladám a nemám žiadne problémy

moznoze
7. jún 2020

@dominikak4 šla by ddom ta gynekológom... Mne ho môj zvýšil + pridal magnezium

dominikak4
autor
7. jún 2020

stále chodím za lekárom, už si pripadám ako blázon. Naposledy mi povedal, že lieky mám a on viac nemá pre mňa čo urobiť, že buď sa malé udrží alebo nie....

dominikak4
autor
7. jún 2020

Keď som tie lieky jedla cez ústa 2x denne jednu tabletku - dokopy 200 mg denne, tak som nešpinila ale zas ma preháňalo. Teraz beriem 300 mg cez spodok, je mi lepšie, ale špiním. Lekár vie, že špiním a dávku liekov mi nezvýšil.

dominikak4
autor
7. jún 2020

Poradňu mám až o dva týždne, s týmto problémom som tam bola už 3x a vždy povedal všetko ok - keď sa tam zjavím znovu mimo termínu, asi ma už pošle na psychiatriu 🙂 .

dominikak4
autor
7. jún 2020

@kittyna5 - Vy ste boli po umelom oplodnení keď bola tá dávka utrogestanu taká vysoká?

paskolinka
7. jún 2020

@dominikak4 ja by som skusila ten utrogestan teda zase oralne. uvidis, ci sa to spinenie strati.

kittyna5
8. jún 2020

@dominikak4 nie, ja ani neviem prečo som to mala užívať, problémy som žiadne nemala, vraj pre istotu preventívne. Tak keď mi lekár tak povedal, tak som užívala. Zo začiatku som to dodržiavala a postupne som si to sama znižovala a nič mi nebolo. Podľa mňa, keď skúsite zvýšiť dávku nič sa nestane. A potom uvidíte, či problémy budú ďalej a ak áno, potom by som išla za lekárom.

nina774411
10. jún 2020

Ahoj, ja som to tiez tak mala. Všetko bolo ok, ale som spinila a vždy len ráno po nočnom vložení utrogestanu. V CAR mi povedali, že niektoré ženy tak reagujú na utrogestan a vymenili mi ho za progestanelle a odvtedy žiadne špinenie. Už som v 22tt 🍀😊

dominikak4
autor
10. jún 2020

@nina774411 a ten progestenallle on sa tiež vkladá? lebo tam je napísané len orálne použitie v letáku.

dominikak4
autor
10. jún 2020

Dnes som bola zase u lekára, pozeral na mňa ako na bláznivú a že čo zas chcem, že je všetko ok, plodík sa pohybuje a nie je tam žiadny hematóm,vraj ma nechce vidieť skôr jak o dva týždne. Už aj sestrička na mňa zazerá. Asi mi to neveria a myslia si, že si to vymýšľam. Skúsim sa na to spýtať v lekárni.

nina774411
10. jún 2020

@dominikak4 mne povedali vkladať, tak som vkladala a všetko ok

babyttcirl
18. jún 2020

@dominikak4 ja to mam myslim z toho utrogestanu ako ty!! Ja davam rano 4x a vecer 4. Zacala som spinit hnede, tak mi zmensil na 2x rano a 2 x vecer a dal duphaston. Povedal ze ked spinenie skonci, mandatory zase utrogestan. Janis Muslim ze cervix je viac prekrveny a niekedy tie gully moc zatlacim dnu, tak sa mi rozdrazdi.. da sa to AJ inde davat, ale nevyskusala som 🙂)

iluviel
18. jún 2020

@dominikak4 fuha, tak ja som tiež riziková pacientka (prvé dieťatko bolo predčasne narodené), takže mi teraz dali okamžite progesterón (Progestanelle 200mg). Najprv mi dali 2x1 tabletu, bolo mi z toho strašne zle, nemohla som to jesť, tak mi kázali si to vkladať a stále zle, tak ZNÍŽILI dávku na 1 kapsulu večer a odvtedy sa cítim fantasticky. Ani raz som nezašpinila a to som už v 25tt (ešte stále to však beriem a budem až do 34tt). Ja by som sa skôr obávala vysokých dávok tohto hormónu, nemyslím si, že zvýšenie dávky má nejaký zásadný vplyv na toto špinenie/nešpinenie. Možno špiníš len skrz nejaké väčšie prekrvenie v pošve, skús si tú kapsulu dávať opatrnejšie alebo menej hlboko alebo také niečo. Treba si uvedomiť, že progesterón sa dostáva všade, dostane sa aj do plodovej vody a bude ovplyvňovať vývoj bábätka. Také obrovské množstvo progesterónu je podľa mňa telu neprirodzené (keď niekto berie fakt že 4/5 tabliet denne) a môže ovplyvniť plod (nechcem písať čo som čítala o hormonálnej nerovnováhe ale nie sú to pekné následky, len nechcem strašiť). Držím palce, neboj sa, pokiaľ to nie je vyslovene červená krv a ultrazvuk bol opakovane oukej, tak je to len niečo zanedbateľné...

babyttcirl
18. jún 2020

@nina774411 to ti povedali v CARE? To je zaujimave. AJ mne sa to deje.. no tak mozno skusim vymenit. Opytam sa za 10 dni lekarky

nina774411
18. jún 2020

@babyttcirl áno, v CAR.

nina774411
18. jún 2020

@iluviel ja som napr. brala 3x2tbl.denne,ale zase bolo to iné. Ja som mala ket v riadenom cykle, čiže bez vlastnej ovulácie a tým pádom bez žltého telieska, ktoré by progesteron vytváralo. Preto také vysoké dávky. Doktori musia vedieť, prečo dajú také dávky.

iluviel
18. jún 2020

@nina774411 hej tak to je iné.... plus ďalšia vec je, keď sa berie len do 12tt....

nina774411
18. jún 2020

@iluviel jj tak som brala, resp. Brala takú dávku do 12tt a v 13tt som postupne vysadzala.

dominikak4
autor
22. jún 2020

Ahojte, lekár mi zvýšil dávku utrogestanu na 2x2 tabl. a špinenie zatiaľ prešlo, takže som tú dávku mala asi nízku. A Fraxiparin mi vymenil za Clexan, lebo si na poradni všimol červené opuchnuté fľaky na bruchu keď robil sono, ževraj alergia na tú látku. Mne tie fľaky nejak extra nevadili, svrbelo to ako keď človeka poštípe komár - dalo sa to prežiť =).

iluviel
22. jún 2020

@dominikak4 fuha 2x2... okej 😁🤷 hlavne nech to pomôže, po 1. trimestri ti asi aj tak vysadia.

dominikak4
autor
22. jún 2020

@iluviel ja som mávala dosť nepravidelné cykly - raz som mala menzes každých 28 dní a potom napr. po 40 dňoch až menzes, lekár je toho názoru, že mi žlté teliesko asi slabšie produkuje progesterón (vraj sa to stáva u žien, ktoré mávali nepravidelný cyklus). Človek už nevie čomu veriť a kedy čo urobí správne. Povedal mi, že necháme tú vyššiu dávku ešte cca týždeň a mám to skúsiť zasa znížiť a po 12 týždni začneme úplne s vysadením.

dominikak4
autor
22. jún 2020

ono ten Utrogestan mám len 100 mg

iluviel
23. jún 2020

@dominikak4 aha tak okej. Ja mam 200 mg kapsule. Cize neberies v konecnom dosledku taku obrovsku davku 🙂

babyttcirl
23. jún 2020

@iluviel ja mam spinenie z utrogestanu, dam si zamenit za progestanelle. Uvidime ci pomoze. Beriem AJ duphaston 3 x denne a raz vecer ten utros. Ale ten mi nerobi dobre podla toho co vidim.

iluviel
23. jún 2020

@babyttcirl no skus, ale hormon je v tom obsiahnuty ten isty.... Ja som pri prvom tehu papala Duphaston, ale nebolo mi tak dobre ako mi je teraz pocas vkladania kapsule Progestanelle. Fakt toto vkladanie priamo ku krcku je lepsie. Mam uz aj tvrdnutie bruska, vcera som bola na poradni a krcok drzi, je dlhokansky (4,2 cm) a tym padom zo mna spadlo vela stresu. Ja si myslim, ze je to tym progesteronom 🙂

Tehotenský newsletter

Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu

Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.


Alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Modrý koník ti poradí v každom trimestri.
Zisti viac o prvom trimestri.
Zisti viac o druhom trimestri.
Zisti viac o treťom trimestri.
Ako sa zisťuje pohlavie dieťaťa?
Dôležité je absolvovať rôzne vyšetrenia v tehotenstve.
Oplatí sa absolvovať 3D ultrazvuk alebo 4D ultrazvuk?
A ako prebiehajú screeningy v 1. a v 2. trimestri?
Aké môžu nastať problémy v tehotenstve?

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre