icon

Utrogestan a špinenie

dominikak4
7. jún 2020

Dobrý večer, prosím Vás potrebovala by som poradiť. Som t.č. v 8 týždni tehotenstva. Pred rokom som potratila, takže od začiatku tohto tehotenstva som mala preventívne nasadenú liečbu progesterone 100 (užívala som ho cez ústa) a Fraxiparine 0,3 denne. Od užívania liekov som mala tráviace problémy (hnačku), inak bolo z gynekologického hľadiska všetko ok (žiadne krvácanie). Lekár mi na základe tráviacich problémov predpísal Utrogestan 100 na vkladanie, aby sme odľahčili tráviaci trakt, a obával sa aj zlého vstrebávania lieku. Tvrdil, že účinnosť lieku je rovnaká. Už asi týždeň si vkladám dve tbl. večer a jednu ráno. Trávenie sa zlepšilo. Avšak od prvého dňa vkladania som začala špiniť (buď ružový alebo hnedý výtok). Bola som kvôli tomu opakovane u lekára a na pohotovosti, vždy mi povedali, že je všetko ok, akcia srdiečka je prítomná a plod rastie podľa tabuliek - žiadny hematóm, skrátka, že dôvod špinenia nevidia a poslali ma domov v čase vyšetrenia som nikdy nešpinila, rukavicu aj sondu mali čistú. Ten výtok sa objavuje vo chvíľach keď sa vyplavuje tá tabletka. Prosím Vás stretla sa s tým niektorá z Vás? Spôsobuje to spôsob aplikácie lieku? Mňa napadá aj to, či sa to cez spodok zle nevstrebáva, či by som nemala mať vyššie dávky liekov. Ďakujem za skúsenosti.

Strana
z2
babyttcirl
23. jún 2020

@iluviel no ja robim tu kombinaciu. Duphaston a dam si asi ten progestanelle. Nic mi neboli prve dva tyzdne ale potom to zacalo.. a mozno vymenim a bude to iste - hehe. Uvidime 🙂. Vzdy ked vlozim utrogestan hodinu potom ako sa vyplavuje zacnem spinit hnede. Inak nic, v pohode.

jana2518
25. jún 2020

@dominikak4 ahoj cítim sa presne ako ty. Neviem či mám bezat už 3xkrat k dr alebo čo som druhý krát tehotná prvý krát to skončilo MA v 6tt. Nevyvinul sa plod a začala som krvácať.
Teraz od 5tt týždňa mám hnedý výtok hneď ako mi začal letela som k dr. Ten povedal že na sone je to Ok aj HCG pekne vysoké,kvôli vytoku nasadil liečbu dupaston, ascorutin,femibion a progesteron na večer. Povedal že by mal ustať v stredu som bola a do nedele neustál. Dokonca v pondelok ráno som mala čerstvú krv trošku tak som zľakla a letela som k dr. Urobil vyšetrenie a na sone sme už videli plodik aj so srdiečkom. Iné lieky nedal že mám ísť domov a oddychovať a ísť k nemu len ak by som krvacala zhluky atd. Po vyšetrení v pondelok sa mi pustila taká svetla čerstvá krv cely pondelok. Potom to prešlo a od utorka mám opäť ten hnedý vytok, taký hustý tmavý hnedý vytok.

abc987
8. aug 2020

Mám Utrogestan, ak máte záujem píšte IP.

karolinka1991
11. feb 2021

Aj ja mam jedno neodbalene balenie

floren
11. feb 2021

@dominikak4 berieš ascorutin? Mne praskali cievky. Bola som aj týždeň v nemocnici. Akonáhle som sa postavila, tak krv

dominikak4
autor
14. feb 2021

@floren lekárka vtedy odporučila ascorutin, ale ja som si súčasne musela pichať ešte aj clexan na riedenie krvi a po zvýšení dávky utrogestanu to prešlo, tak som nebrala ešte aj tamto. Inak malý je už na svete a zdravý ako repa, takže všetko dobre dopadlo. Narodil sa v termíne =)

floren
14. feb 2021

@dominikak4 jej super... všetko dobré prajem

lulululululululu
Autor odpoveď zmazal
kovacicova88
31. mar 2023

@dominikak4
Moja skusenost:
Mam po 2.potrate, teraz som v 4. Tyzdni, dr.mi lredpisal utrogestan 200mg na vkladanie, tablety sa mi nerozpustali, citila som svrbenie, hrudky , potom predpisal utrogestan peroalne a zacala som spinit -bledoruzove spinenie, citam v navode ze peroalne sa uziva az po 12.tyz. ze na udrzanie tehu sa odporuca vagynalne, bojim sa aby mi to neublizilo ;(

dominikak4
autor
1. apr 2023

@kovacicova88 no ja som druhýkrát tehotná - t.č. v 33tt no a utrogestan som mala aj toto tehu do 12tt, zase som si to vkladala a zase som špinila občas, tiež som mala tento problém, že hrudky tabletiek ostávali dnu a vyplavovali sa postupne s výtokom von. No ale ja som to neriešila, pretože som to považovala za normálne. Totiž keď prepolíte tú tabletu, tak z nej vytečie taká tekutina, tá Vám vytiekla do tela a vstrebala sa a ostatné nevyužité zložky telo vylúčilo - tie hrudky boli zvyšky tabletky, ale podľa mňa to nemalo žiadnu relevanciu, dôležitý je obsah - vnútro tej tablety a z nej si telo podľa mňa vzalo čo potrebovalo. Veď aj keď Vám to prejde tráviacim traktom tak z tabletky si telo vezme liečivo a zvyšky lieky vyjdú stolicou von, akurát to nevidíte ako keď to vyplaví pošva. Podľa mňa to môžete s kľudom vkladať pretože vraj to má vtedy vyššiu vstrebateľnosť lebo je to priamo pri krčku. Čo sa týka toho užívania cez ústa ublížiť Vám to neublíži maximálne Vám bude z toho lieku zle, t.j. budete mať závrate, možno hnačky a vtedy by mohla byť zlá vstrebateľnosť lebo liek telo vyplaví tou hnačkou. Toho letáku sa zas až tak nedržte, mne pri prvom synovi v tom roku 2021 v 30tt hrozil predčasný pôrod sa zase mi to nasadili a mala som to prakticky až do pôrodu a tiež som všeličo čítala, ako sa to nemá, ale syna som vďaka tomu donosila a je zdravý. Lekári vedia čo robia.

kovacicova88
2. apr 2023

@dominikak4 a ake balenie beriete 100ku ( oranzove balenie) ci 200ku( ruzove balenie,) a po jednej tablete 2x za den? Zacala som davat toto mensie balenie a to mi az taky problem nerobi ako to vacsie, len mne gynekolog odporucal az 200ku.. kolegyne predpisal iba 100ku. Este mi kazali ze pripadne medzi davkami si mam vkladat borove cipky aby to vyplavovalo.

dominikak4
autor
2. apr 2023

@kovacicova88 ja som si vkladala oranžové balenie -100ku po dve tabletky ráno a dve tabletky večer, čiže som si vlastne vkladala ráno 200 a večer 200 (nechápem teraz prečo mi nedal rovno ružové balenie keď existuje). Dávala som si to do cca 14tt tuším a pichala som si Clexan na riedenie krvi. Ja som si na vyplavovanie tablety nedávala nič, nech to tam je a pôsobí a vyplavuje sa to samovoľne. Po ukončení vkladania sa mi to tam samé vyčistilo. Podľa mňa zvyšky tabletky vôbec nemusíte riešiť.

dominikak4
autor
2. apr 2023

Inak vkladanie progesterónu môže vyvolať mierne svrbenie pošvy, vždy som to mala a nebola tam infekcia. Sú to hormóny tak vedľajšie účinky to má.

Strana
z2