Absolvovali ste glukózový test v tehotenstve?
Ahojte,absolvovali ste uz glukozovy test v tehotenstve? Ako to prebieha? Odporucate kupit radsej nejaky ochuteny sirup s citronom? Bolo vam po vypiti sirupu zle?
Bola to mňamka 2x a nechápem čo sa toho tak každý bojí však to je len cukor 🤷♀️🙈
@lilope ono ty v podstate nemôžeš za to, že bol test vykonaný tak ako bol. Máš šťastie, že cukrovku nemáš, tým pádom áno super, ušetrila si si čas aj ty a aj lekár. Ale na druhej strane, vieš si predstaviť čo by sa mohlo stať, keď to takým spôsobom doma požije žena, ktorá cukrovku má ale nevie o tom? Môže to mať naozaj fatálne následky.. Preto sa má vykonávať test tak, ako písali žienky vyššie. To je však už na triko tvojho lekára, nie na tvoje samozrejme, to úplne beriem 🙂
@lilope Lebo postup ktorý má tvoj lekár nie je správny, nemá takú výpovednú hodnotu akú by mal mať.
@katariiinkaa konštatuješ to čo vieme všetci. Keby som chcela ísť do detailov, tak to, že som si po roztoku ľahla, znamenalo pálenie menej kalórií ako tie, ktoré sedeli v čakárni a pozerali do mobilu alebo čítali knihu. Krátka jazda v aute, kde som sedela a pár metrov prejdených od auta k ambulancii, ktoré tam či tak urobím cestou na záchod. To sú ozaj zanedbateľné kalórie, keby sme to prepočítali, tak by sme možno prišli na to, že ide o podobné čísla. Nie, ani som nebežala na autobus, ani to nemám 500 metrov na peši zo zaadtávky, možno niekto áno. Pri cukrovke sú tie hodnoty vysoké a pár desiatok metrov prejdených peši, to nemôže takto vysoko ovplyvniť.
@lilope vies co rozumiem ako to myslis, ano tie najtazsie pripady tehotenskej cukrovky by mal zachytit aj takto vykonany test. Moju by neodhalil,ja som mala najvyssiu hodnotu po 1hodine, preto sa snazim k tomu robit obcas osvetu napr tym ze napisem ako by to malo prebehnut ale je to vlasne boj s veternymi mlynmi - lebo velakrat sa zeny nahnevaju, nesuhlasia s tym atď. ale koniec koncov, ja by som tiez verila svojmu lekarovi, nebojovala by som voci tomu.. ale som si ista ze existuje mnozstvo zien ktorym sa to neodhalilo, a ich dieta moze v buducnosti kvoli tomu niest nejake nasledky (lebo tehotenska cukrovka nerovna sa len prinajhorsom “vacsie dieta” ale mnoho inych komplikacii). Ale ta lacna sa sleduju pocas tehotenstva viackrat tak verim ze vacsine zien by sa to v nejakom stadiu zistilo.. skor ja nerozumiem preco to vlasne vykonavaju takto, mozno usetria ked nebudu analyzovat tu glukozu nalacno a po 1 hodine ale vlasne len 1x ktovie …
@tamitamitami myslím si, že v týchto dvoch postupoch nie je taká veľká odchýlka, ktorá by skreslila výsledok natoľko, že by nezistila cukrovku. Môžete si myslieť opak a mať pravdu. Pravdou je, že nikto z nás to exaktne nevie potvrdiť ani vyvrátiť.
Ďakujem, ja som mala zrovna včera poradňu a naposledy mi sestrička povedala, že najbližšie mi dá inštrukcie k tomuto testu a zrovna včera tam sestrička nebola, že mala voľno a teda tam bola len dr, ktora mi len povedala, že prísť na lačno... Teraz čítam, že niekde je, že aspoň 10hod., niekde že až 12 hod. predtým nič nejesť.... Mne napr. nikdy krv na lačno nebrali, vždy mi brali až po jedle tak ktovie aké hodnoty teda budú...
@lilope Pozri sa, ja tu na teba ani neútočím , ani absolútne nič. Nič to však nemení na tom, že tento postup nie je správny a že to absolútne nie je celé len o počte spálených kalórií. Ale jasne, takýmito prepočítavačkami sa dá zrazu ospravedlniť úplne všetko, keby chceš ísť takto hlboko do detailov pri akejkoľvek prolematike. To, že TY si to mala takto že to máš pár minút autom, super. Super je aj to že ti cukrovka zrejme nevyšla a všetko bolo v poriadku 🙂 To však neznamená, že to majú rovnako všetky pacientky u daného pána lekára. Preto tu nikto pol krivého slova nepovedal na teba, dokonca ani na lekára ako takého, ale na jeho postup pri tomto danom teste. To je všetko. Nič viac, nič menej. Ako príklad ti viem uviesť moju švagrinú, ktorej pri teste vykonanom podobným štýlom ako si opísala neprišli na nič, výsledky ukážkové. Zrazu v 30tt hospitalizácia a bum - tehotenská cukrovka ako vyšitá. Hodnoty mala také, že sa čudovali že sa to reálne prejavilo až teraz, pričom 3 týždne predtým na "teste" hodnoty ukážkové. Práve tam jej vysvetlili prečo bol daný postup nesprávny. Malý musel ísť kvôli tomu samozrejme von do termínu. Takže baby ti tu nepíšu zle.. Ani to nikto v zlom nemyslel.
@amelia89 naozaj neviem prečo to robia takto. Tiež sa na to môžem opýtať keď tam pôjdem, nerobí mi to problém. Môj doktor je detailista, preto si nemyslím, že by takéto vyšetrenie takkzanedbal, ako sa tu tvrdí ženami, ktoré tomu rozumejú ako každý iný, kto si prečíta postup testu na internete. Vôbec mi nevadí keď mi budeš oponovať, rada diskutujem. Ale keď to skĺza do zosmiešňovania tak je to pod úroveň.
@lilope argument nemáš ty, ideš si svoje aj keď ti tu x ľudí napíše, že sa musí brať aj hodnota po hodine. Však sa poďakujem, ak sa dozviem niečo nové, ja som sa tiež dozvedela včera niečo čo som netušila od iného zdravotníka. Veľa lekárov na správny odber kašle, rovnako aj na to meranie tlaku. Ja som na to upozornila sestru a tlak mi zmerala, ako mala. Preto to tu píšu ženy, aby si pacientka vedela obhájiť lepšiu starostlivosť.
@michaela329 presne ako to opisala anavixy. Odber ma byt pred vypitim tiez nielen po a kludovy rezim kvoli tomu lebo fyz. aktivita moze vysledok ovplyvnit ( nspr ak pojdes peso k lekarovi slebo peso na 4 poschodie).
Tiez nejest 12h pred ked normalne po 5 jes moze ovplyvnit rannu glykemiu. No jasne, ze tento postup je trosku narocnejsi pre lekarov tak si to ulahcia. Ty za to nemozes len moze sa stat, ze nezachytia diabetes vcas. Tak snad ho nemas 🙂
Držím palce 🙂
10 hodin lacnenia staci, normalne sa naveceraj a potom do rana len cista voda 🙂
@ina2405 ja diskutujem, argumenty píšem v každom mojom príspevku, naopak ty si ideš svoje bez ochoty diskusie, tak na čo mi potom odpovedáš? Kde som napísala, že test, ktorý opisuješ, je podľa mňa nesprávny? Od začiatku s ním súhlasím, čo si môžeš opakovane prečítať, asi si to zle pochopila. Ako by som mohla spochybňovať medicínsky postup keď na to nemám vzdelanie? Za to ty spochybňuješ iný postup bez patričného vzdelania v obore.
Ešte pred nedávnom sme počúvali, verte odborníkom. Asi len keď nám to vyhovuje.
Keď nevedia zdravotníci urobiť správne takú triviálnu vec ako odmerať tlak, aké ďalšie, zložitejšie vyšetrenia, robia ešte nesprávne? Ale keďže o nich nevieme, tak nás to netrápi. Rečnícke otázky.
@ina2405 ano, ani moju by takyto test neodhalil. ja ale zijem v CR, chodila som na spickovu kliniku,mne dokonca najprv zobrali krv z prsta a bola 5.0 takze mi ju poslali do labaku a za 30 min nam volali vysledok ze zo zily je 4.7 a mozeme pokracovat v teste … ale bohuzial test mi ju aj tak odhalil.
Cela tato problemtika je komplikovana,o spravnom dodrziavani diety ani nehovorim… mali by sa nejako standardizovat postupy na vykonavanie ogtt lebo toto nie je v poriadku.
@katariiinkaa mala som pre teba rozpísanú dlhšiu odpoveď, ale nedopatrením sa mi zatvorila stránka a tak to skrátim. Nemusíš mi písať, že na mňa neútočíš, rozoznám keď to robí a kto nie. Rovnako vidíš, že ani ja som na nikoho neútočila, naopak, snažím sa viesť diskusiu. A diskusia je o pluralite názorov a nie o znevažovaní niekoho za iný názor, čo ale mnoho užívateľov sociálnych sietí nechápe a žiaľ ani nepochopí. Je hrozné ak švagriná v čase vykonania testu cukrovku mala a neprišli jej na ňu. Ak to bolo zapríčinené takýmto testom ako som opísala, tak by mal byť rozhodne zrušený a aplikovateľný len ten prvý. Inak, čiastkové testy sa vykonávajú aj v priebehu tehotnstva. Som v 1. trimestri a už teraz mi testujú krv, okrem iného, aj na cukor. Teda aspoň u mňa to je takto, aby ma tu zase niekto neobvinil, že to mám tak len ja.
3x som nemala.
Posledne tehu ano. Ale nepila som vodu ale mala zjest rozok s maslom a k tomu sladeny caj.
Mám za sebou štyri tehotenstva a ani raz som nebola na glukózovy test 😀 keď mi moja dr pri prvom podávala žiadanku na ten test a zároveň mi povedala, že nemusím ísť, že glukózu mi aj tak sledujú vždy, keď mi berú krv, nešla som a pri každom ďalšom tehotenstve podobne.
@lilope je to celkovo s tými testami a rôznymi banálnymi vyšetreniami hrozné.. Fakt ako písala pani vyššie, bolo by treba to celkovo zjednotiť. Aj to meranie tlaku čo sa tu spomínalo.. To je katastrofa väčšinou - u mojej gyn si na to síce potrpia, ale naposledy keď mi otec povedal že jemu merajú tlak aj 4-5x a zapíšu hodnotu ktorá sa im hodí, skoro mi oči vypadli.. Ono obrovská časť problému spočíva podľa mňa v tom že je tu proste nepomer pacientov a lekárov. Potom samozrejme že sa na veľa vecí tlačí, hlavne nech sa ušetrí nejaký čas a stihne sa vyšetriť čo najviac pacientov. A aj tak sú bežne čakačky k lekárom v mesačných lehotách. Takže na druhej strane chápem aj tých lekárov, ktorí si to trochu prispôsobia, lebo proste nie je v ich časovej kapacite zabezpečiť takú starostlivosť všetkým pacientom. Len pri niektorých typoch vyšetrení to môže byť zradné.
Existuju dva testy na cukrovku-jeden maly a jeden velky. Ten maly je vypit roztok a o dve hodiny zo zily vziat vzorku- to je to, co tu zopar lekarov praktikuje, ze doma vypit a o 2 hodiny odber v ambulancii. Ak vyjdu hodnoty mimo, je potrebne zopakovat velky test. A velky test je tu uz opisany -na lacno, z prsta aj zo zily vziat vzorky, vypit a po hodine a dvoch znova oboje vzorky. Problemom je, ze je to velmi velka zataz pre dieta, preto niektori robia rovno velky test, aby nestresovali rodicku s dietatom viac ako musia....
@ina2405 pokiaľ nájdeš postup na internete, tak áno. Pokiaľ ide ale o vysoko odborné vyšetrenie, nie takéto rutinné, tak to už nenájdeš a nevieš si skontrolovať postup lekára. Musím povedať, že je smutné ak to musíme robiť a nebodaj ho musíme poučovať ako sa to má robiť, takto to byť nemá a nemalo by. Keď už sme pri tých postupoch. Ako mladá som bola niekoľkokrát na vyšetrení u gastroenterológa kvôli tráviacim ťažkostiam. A až neskôr v dospelosti, keď som svoj stále pretrvávajúci problém riešila s niekým, kto tiež absolvoval toto vyšetrenie, som sa dozvedela, aké ďalšie vyšetrenia mi doktorka vôbec nevykonala napriek tomu, že na môj problém neprišla. Napr. mi nerobila testy na intolerancie. Dnes asi nemysliteľné. Ale ja nemám poučovať doktorku čo mi má vykonať, to je absurdné.
@anavixy marí sa mi, že som to mala podobne, určite som glukózu vypila až tam pri sestričke. Robili mi to v labaku v KE na Kukucinovej, tak zrejme správny postup. Mala som so sebou jedlo, že keď to celé budem mať za sebou, tak si tam dám aspoň nejakú tú bagetu aby mi nebolo zle.
@lilope nie, ty nemáš čo poucovat doktorku, to mas pravdu. ale doktorka ma vedieť, čo a aké postupy sú správne. A nie si veci zlahcovat. Teda snáď to robí aspoň preto, nie kvôli tomu, žeby to nevedela. Ale v princípe jej to môže byť fuk. Koľko je takých lekarov. Ja som zažila lekárku, ktorá v pohode povedala, že skúsime, či má stále alergiu na ten liek? 👌👎
My sme na teste boli naraz spolu 4, jedna furt chcela niekde odbehavat, ze vsak ona býva "hneď za rohom". Na to jej lekar obratom povedal, že to potom ani nemusí test robiť, lebo výsledky budú skrelene.
@lilope v mnohom súhlasím...ja som sa pýtala jednej sestričky, že prečo u nich neposielajú venóznu krv do labáku, ale urobia meranie len glukomerom z prsta, čo je tiež nesprávny postup. A odpoveď bola, že by to do labáku dlho išlo, toto väčšina pacientov nerieši a nemá prečo, však hlavne v tých ambulanciách by mali vedieť ako to správne robiť. Pretože ak na to podmienky nemá, nech to robia laboratóriá tak, ako sa má. Takže ja súhlasím, že veľakrát si to odskáče pacient, že je vystavený zlým postupom a ani o tom nevie.

@ina2405 ďakujem, samú seba zásadne neodrbávam, takéto vyjadrenia si nechaj pre svojich blízkych. Určite by som viac ako dve hodiny nesedela na zadku, keďže chodím sústavne na záchod a ten je v ordinácii až na konci chodby. Naposledy som len 30 minút čakala na odber krvi a už som musela ísť. Takže podľa tvojej logiky by ani v tomto prípade nebol výsledok vierohodný. Svet nie je ideálny, ani podmienky, riešiš to striktne ako výpočet dráhy raketoplánu.