Čakám postihnuté dieťa. Ísť na potrat?
neviem do akej rubriky mám zaradiť tento príspevok tak píšem sem. Poprosím všetkých čo to nechcú čítať, aby to radšej nečítali a nevyjadrovali sa k tomu...
Dnes v 22tt som sa dozedela, že čakám postihnuté dieťa, ktorého nevyvynutia niektorých orgánov a podobné chyby sú neodstrániteľné 😒 Nejdem písať ako som sa naň tešila a pod. Dostala som dve možnosti - buď budem pokračovať v tehotenstve a narodí sa dieťa, ktoré zomrie alebo bude celý život napojené na prístoroje. Alebo pôjdem na potrat - ktorého opis bol podľa mňa veľmi hrôzostrašný.
Chcem sa spýtať či má niektorá s niečím takýmto skúsenosti, ako to prežívala, čo by mi odporúčil, poradil - mám ísť, nemám???... pomôže mi každá rada
Ďakujem moc 😢
a vopred sa ospravedlňujem za tento smutný príspevok...
@latvia Myslim,ze tak by som sa rozhodla aj ja.pred par rokmi,nieje to tak davno mi zistil doktor v 12tt,ze mi odumrel plod-podla velkosti typoval na 9tt.Nesla som hned na kyret...Bolo den pred vianocami a viete si predstavit ako mi bolo.Ale dohodli sme sa s lekarom,ze ak sa nic nestane,tak po novom roku pridem znovu na sono a uvidime co dalej.29.decembra sme mali svadbu a po novom roku som teda isla na sono-no babo nejavilo ziadne znamky zivota,tak az potom som isla na kyret ☹
@nikki771 Len tolko ti chcem povedat,ze akokolvek sa rozhodnes,urobis spravne.Ty si mamina,ty ho nosis v brusku,ty si ta ktora nikdy nezabudne ☹
... kočky, mnohé z Vás si neuvedomujú, že toto nieje o tom, že budem mať choré resp. postihnuté dieťa!!!! Toto je o tom, že bábätko nemá šancu na život bez obličiek a močového mechúra. Bohužiaľ, aj keď to znie hrozne, zomrie skôr či neskôr. Ide však o to, či keď zomrie v matke, nespôsobí jej to väčšie komplikácie (otrava krvi,poškodenie maternice....).
jaaty, nikki771 vo svojich pripevkoch napisala fakty o babetku, ktore sa nedaju prehliadnut 😔 ale tu vela bab poukazuje na ten cas, ktory zostava...je to strasne tazke ...ktovie ako by sa kazda z nas rozhodla v tejto situacii mozno uplne inak ako piseme teraz...ale sme tu matky, ktore sme si presli kadecim a svojimi prispevkami jej mozno pomozeme , alebo mozno znechutime ....nikki771 hlada riesenie a pomoc o to tu ide a nie o moralizovanie ako to niektore nazyvate
veď práve, ja som si tým prešla, takže viem o čom hovorím. Nedávam jej žiaden návod ani odporúčanie, to musí urobiť sama. Hovorím však o tom, že tu je na jednej strane fakt predĺžiť "život" dieťatku na druhej strane fakt, že ak zomrie vo vnútri matky, môžu nastavť veľmi závažné komlipkácie aj pre matku samotnú.
@pia22 bavime sa niecom kde je mozne este rozhodnut ci chcem aby sa narodilo take dieta....
ak sa clovek stane casom obetou tych veci a to pises to je sila osudu a s tym nic neurobi....
je rozdiel bavit sa o existujucom cloveku- bytosti, alebo o este nenarodenom.... tak ma nemaj za takeho krkavca a ko opisujes, al eja sa vzdavam tejto temy, pretoze nechcem vzbudzovat hnev a kto si chce vymienat nazory takymto sposobom nech mi napise IP
@reisi ja ti neberiem tuto moznost, ani nikomu inemu, no ja by som si peklo zo zivota nerobila pokia by som o tom mohla mala pravo rozhodnut
ved sa dajte do skupiny ZAKAZ interupciam, mate totiz uplne taku istu logiku ako vsetci ti, ktori chcu ovladat slobodne rozhodnutie zien a mladych dievcat
@ewellina berozpravaj hluposti, ja ako zdrava zena dam lasku celym srdcom a celou dusou i telom kazdemu mojmu dietatu, preco by som sa mala schovavat za pretvarku ze som stastna aj s postihnutym dietatom? myslis si ze naozaj su tieto matky v skutku stastne??????? pochybujem o jedinej a ak naozaj predsa len su tak im velka CEST a SLAVA
a znovu sa opakujem, ja nediktujem ani jednej z vas aky ma mat nazor....ja si vyjadrujem svoj a vy mate pravo na svoj tak sa do mna prosim nepustajte, lebo sa to zachvilu zmeni na trapnu diskusiu o ktoru nik nema zaujem a admin ju zmaze......
@jaaty , ta otrava krvi je trosku prichytena za vlasy... na to musi byt mrtvy plod v tele matky dlhsi cas a ked sa jedna o taku situaciu v akej je nikky, bola by pod lekarsky dohladom...
@nikki771, je strasne, ze musis riesit tak zavaznu otazku. je mi luto, ze dalsia buduca mamina opat raz prichadza o svoje milovane dieta. neviem ci tu najdes odpoved ktoru hladas, vacsia pise "keby som... ja by som nikdy..." len malo z nas vie pred akym tazkym rozhodnutim ako rodina stojite. snad len pocuvaj svoje "ja", nik iny nema pravo ti radit a moralizovat uz vobec nie.
@froschka na jednej strane píšeš, že sa nemáme "do teba púšťať", no na druhej strane, ja by som si nikdy nedovolila niekomu do fóra napísať: "nerozprávaj hlúposti", tak ako ty. Tak zváž, čo píšeš predtým, ako píšeš. Áno, verím tomu, že dávaš svojim deťom lásku celým svojim srdcom, no zdá sa, že Tvoje deti mali to šťastie, že sa narodili zdravé. Tu sa bavíme o láske ku chorému dieťaťu. Čo sa týka šťastia matiek postihnutých detí, nehovorím, že všetky sú šťastné, ale len to, že môžu byť, že pravé šťastie nie je závislé od takýchto okolností. Jasné, že v praxi to nie je také jednoduché, ale dá sa to. Záleží však na hodnotovom systéme každého z nás. Ty máš zrejme iný rebríček hodnôt ako ja, takže sa nedohodneme a nemyslím si, že by malo nejaký zmysel pokračovať s tebou v diskusii. Ty si povedala svoj názor a ja svoj, tak mi už len ostáva popriať Ti krásny zvyšok dňa.
prajem aj ja vsetkym krasny zvysok dna
verim ze ste vsetky dobre matky svojich deti a kazda sme ina takze pre mna tiez nema zmysel dalej rozvijat temu
Ahoj holky, všimla jsem si, že jste tu zmínily mně a malou....opravdu nám tvrdili, že nepřežije...mozek má, ale chybí jí bílé tělísko (corpus callosum) a má hydrocefalus...říkali, že bude mít těžké mentální i fyzické postižení ☹ po porodu se ukázalo, že zázraky existují - malá umí vše, co by ve svém věku umět měla, ve čtvrtek poprvé zvedla a držela hlavičku 😀 😵
teď už vím,. že zázraky existují, ale nestávají se každý de, bohužel....
@nikki771 Ahoj nikki az mam slzy v ociach ako toto citam. Napisem ti co sa stalo kolegininej sestre tiez to bolo nieco strasne je tomu vyse roka a chcu sa o to pokusit znova. Ona bola v 8 mesiaci ked citila,ze nie je cosi v poriadku,ale doktor po vysetrini povedal,ze je vsetko ok, ale opak bol pravdou. Po tyzdni jej nebolo dobre tak sla znova za nim, vtedy sa mu nieco nezdalo tak ju poslali do Martina. Tam ked zistili,ze nie je vsetko v poriadku povdali,ze musia urobit cisarsky, ved sa malo o 3 tyzdne narodit,takze keby bolo v poriadku nic zle sa nedeje, ale malej sa poriadne nevyvinuli vnutorne organy a vtedy vedeli,ze sa s tym uz nic nebude dat robit. Aj ked malinka vizerala uplne zdrava na fotke,ktoru som videla, po vonkajsej stranke nebolo nic vidiet,vsetko bolo vnutri toho maleho drobceka. Po narodeni ju dali do inkubatora a pripojili na rozne nastroje. Najhorsie bolo,ze vlastna matka nic nevedela nakolko spala dozvedela sa to na dalis den aj ked to nejak nevnimala den na to jej dovolili chytit ju do narucia a po hodine male zomrelo. Ja si myslim po tejto skusenosti,ze je tazke radit,ale prvdu neviem si predstavit,ze drzim male v naruci a za hodinu je mrtve. Neviem co je lepsie. Drzim ti palce nech sa rozhodnes ako chces bude to tazke, ale poviem ti jednu vec ked som ju nedavno stretla vizerala uplne vyrovnana a povedala, ze ide si dat porobit testy a pokusia stastie :°)
Tak dnes som bola u ďalších troch lekárov. Chcem vám opísať ako to prebiehalo a hlavne, ako som sa rozhodla. Ďakujem všetkým za názory, podporu a hlavne tým, ktorý mi písali pošty, moc mi to pomohlo...
- najskôr som išla ku genetikovi, kam ma poslal môj gynekológ. Zas o tom istom ako aj predošlí lekári, aby som si "to" dala zobrať, že "to" už nie je schopné života. Pritom mi nezabudol povedať, že činnosť srdca je spomalená preto, lebo dieťatko umiera a, že sa trávi vlastným močom a všetkým tým, čo má odvádzať z tela von, ale keďže tam nie sú obličky tak to neodvádza. Tvrdil mi, že tým som ohrozená aj ja lebo tá otrava ide aj do môjho tela a môžem dostať otravu krvi a neviem čo všetko... proste ihneď preč, preč, preč... keď človek odtiaľ odchádzal mal mráz na chrbte a zlý pocit z celého života, no samozrejme aj povolenie na prerušenie tehotenstva...
- k mojej hematologičke som išla len zo psychického dôvodu, proste čo povie a tak. Viem, že je to super človek a vždy mi vedela v množstve vecí poradiť a porozprávať sa. Touto cestou jej chcem za všetko poďakovať, ako prvá zo všetkých lekárov ma ubezpečila, že mi nič nehrozí, že ak by mi aj niečo hrozilo môže sa to stať aj pri umelom prerušení a povedala to, čo som ešte u žiadneho lekára, ktorého som v poslednej dobe navštívila nepočula, že veď je to živý človek a bije mu srdce... a tak isto ani dieťa sa ničím netrávi, lebo môj organizmus zaň všetko robí
- štvrtý gynekológ za uplynulé týždne, tak tento človek mi pomohol úplne najviac. Postavil sa k tomu celému ako kresťan (aj ja som kresťanka) a samozrejme bral do úvahy aj moju psychiku a všetko. Ešte raz všetko pozrel na sone pričom nedával nádej, že by tam mal objaviť niečo lepšie, ale ako prvý z tých gynekológov sa mi venoval, všetko poukazoval - kde má bábo hlavičku, kde bruško a tak... kde by mali byť tie obličky ale ich tam nie je vidieť... A potom nasledoval siahodlhý rozhovor o tom, že je z hľadiska môjho zdravia úplne jedno či si dám bábo zobrať teraz alebo ho porodím až potom, že bábo na 99,99%naozaj neprežije takže sa nemusím báť, že sa bude trápiť celý život, dôležitá vec pre mňa, že ho môžem pokrstiť, potom pochovať... a najväčší šok bol, že tam u nich na pôrodnici dokonca odporúčajú takýmto rodiacim ženám epidulárku či už sa rozhodnú o potrat alebo normálny pôrod, čo môj gynekológ úplne zamietol a tvrdil, že u nás sa všetko robí za bolestí a plného vedomia. Ďalej som sa bála ako by sa správali keby som si ho nechala a potom s nim prišla rodiť, či by ma tam nehodili kdesi do kúta s tým, že veď aj tak bude mŕtve... no proste si neviete predstaviť tú zmenu – akoby som bola odrazu v inom štáte... povedal mi aj tento príbeh, ktorý som už síce počula ale v súvislosti so mnou ma nikdy nenapadol. Že keby ste už mali svoje zdravé dieťa alebo nejakého člena rodiny a lekári vám oznámia, že má nejakú chorobu a o dva dni zomrie, zabili by ste ho hneď? Asi nie...
Takže asi viete ako som sa rozhodla, bábo si nechám a necháme všetko na prírodu a Boha.
A ešte jedna pre mňa dosť fatálna informácia, ktorú som dnes na svojich potulkách po lekároch počula a, ktorá možno pomôže aj iným ženám rozhodnúť sa.
Vraj lekári vás priamo či nepriamo navádzajú na potrat v takýchto prípadoch, lebo existujú štatistiky, ktoré sa vykazujú a v nich, keď má dieťa nejakú chybu a idete na potrat tak sa to berie akože úžasné, prišli ste na to... ale ak sa rozhodnete na potrat neisť a normálne porodíte už sa to berie ako pôrod s poškodeným dieťaťom a vykazuje sa to ako niečo zlé.
Ešte takto na záver môjho strašne dlhého príspevku: neodsudzujem ani žiadnu ženu, ktorá na potrat šla, lebo nebyť dnes týchto dvoch ľudí, ktorým som strašne moc vďačná asi urobím to isté aj keď, ja by som asi odtiaľ ušla...
A viete čo je z celej tejto situácie pre mňa najťažšie? Keď vidím blízkych ako sa trápia so mnou, niekedy viac ako ja. To ma proste strašne bolí a keby sa to dalo vrátim to späť a nič im nepoviem
Takže viem, že máme ešte všetko pred sebou a, že to bude ešte veľmi ťažké ale držte päste až to zvládneme...
držím palce a prajem veľa síl
veľa síl, veľa Božieho požehnania.
A netráp sa, že si to povedala blízkym, tak to má byť.
Ja som totiž práve "vypočula" taký príbeh, kde mladé dievča nikomu nič nepovedalo, urobili svadbu, nakúpila celú výbavičku,...bábätko jej zomrelo v náručí hneď po pôrode a potom v čase, keď ona bola v nemocnici a plakala, tak jej rodina bola v šoku a šli žalovať všetkých lekárov...a potom sa dozvedeli, že ona o všetkom vedela, všetko mala v karte a nevedia pochopiť prečo nič nepovedala...Zaslúžiš si, aby stáli pevne pri tebe, keď ti bude najťažšie 😔 držte sa.
si statočná žena...
prajem Ti veľa síl...
Nikki, myslim, ze viacere sme si poplakali s Tebou. Sklanam sa pred Tebou. Vela by som chcela povedat, napisat, ale neviem, pomodlim sa... drzte sa.
@nikki771 úžasné ako si sa rozhodla, obdivujem ťa, si veľmi statočná 😔 vieš neviem ako to vyznie,ale potešila si ma svojim rozhodnutím.ja som 2 x potratila a dala by som všetko na svete za to,aby som som aspon na kratučký moment mohla vidieť svoje detičky 😢 aj ked to už prebolelo nikdy nezabudnem...
@nikki771 budem na Teba myslieť 😉

nechajte spekulacie, odpisujte len na otazku, pls, diskutujte si v IP, kazdy ma svoj nazor a podla toho i pise...vase dotahovacky jej nepomozu