icon

Interrupcia v 4. mesiaci

2. aug 2023

Ahojte, som veľmi smutná a zufala a prežívam hrozne peklo na duši, mám 25 rokov a synčeka už mám , teraz čakám druhé ( áno stalo sa nechránili sme sa, uzivala som lieky s ktorými som nemala otehotnieť no stalo sa) bývam v prenajme a sama to nedokážem utiahnuť som bez prace a priateľ ma pred týždňom opustil som 4 mesiace tehotná !! V takomto štádiu robia potrat iba v Holandsku ( kamarát by mi s týmto všetkým pomohol ale s dietatom mi pomôcť nechce iba takto mi chce pomôcť si to dať vziať) rodičom by som mohla kst bývať ale tam býva môj brat ktorý je bývalý závislák a robil mi celý život zo života peklo , neviem čo mám robiť som veľmi zufala a mám pocit že jediná možnosť je interupcia .

Strana
z2
diaszoky
3. aug 2023

Uz si tu pisala

simsalabim
3. aug 2023

Hoci som plne za pravo na interupciu, 4. mesiac sa mi uz zda moc, dietatko je uz vyvinute. Neviem, naco si tolko cakala. Ak ti svedomie dovoli, chod na zakrok cim skor. Ale dobre si to zvaz. Niektore zeny maju potom vazne psychicke problemy - vacsinou tie, co s rozhodnutim neboli plne stotoznene.

apolka77
3. aug 2023

Na tvojom mieste už nerozmýšľam o interupcii. Je neskoro.
Holandsko by ťa stalo toľko peňazí plus toľko zdravotného rizika že dovi dopo.
Na tvojom mieste idem osloviť azylove domy ...poskytnú ti útočisko, právnu pomoc vybavia veľa plus budeš mať určite k dispozícii psychologicku. Pekne porodis...máš min . ďalšie 4 mesiace na rozmyslenie.
Vďaka ľuďom ktorí ti pomôžu uvidíš situáciu inak.
Viem že tu je jedna kocka ktorá riadi domov pre osamelé či týrané ženy ktoré nemajú kam sa uchýliť.
Tuším jej nick je @felinda
Napíš jej určite ti poradí.

viera27
3. aug 2023

To su tie zeny,co furt len cakaju,ze ich niekto iny bude zivit. Nemas na najom? Azylovy dom. Dietatko na adopciu. A nabuduce skus radsej otehotniet s Borisom K.

veronikaszabova
3. aug 2023

Fuuuuha... Tak ja osobne som zastancom interupcie, ale v 4m??? 😳😳😳😳 To snad nemyslis vazne toto. V takom pripade uz by som dieta donosila a isla na anonymny porod. Nech je dieta hned pravne volne.

zmrzlinka2021
3. aug 2023

Dietatko daj na adopciu ked si netrufas sa on postarat.

Za potrat zaplatis - a budes platit cely zivot. Vziat zivot dietatku, ktore za nic nemoze, zanecha obvykle velmi tazke rany v zivote zeny. Takto dietatku umoznis mat milujucu rodinu.

Potrat nie je riesenim, ked su aj ine moznosti.

jamimo
3. aug 2023

@nevenka ja tomu rozumiem... ak však užívala lieky, ktoré môžu fatálne poškodiť plod, ako som písala vyššie... (v takom prípade žena smer interupcia na preskripciu lekárov)
Ak je dieťa v poriadku a autorka nevidí iné riešenie vo svojej nepriaznivej sociálnej a životnej situácii, netreba ju tu morálne bičovať a upáliť na hranici. Porodiť dieťa do krízového centra, alebo do prostredia kde je závislý brat= tiež žiadne terno pre normálny zdravý psycho-sociálny vývoj dieťaťa 🤔Patológia, ktorá by sa len nabaľovala...
Udivuje ma, ako na MK prvoplánovo ženy ponúkajú možnosť porodiť a vzdať sa dieťaťa v prospech adopcie...Táto téma-problematika je oveľa väčšia.
Ak by niekedy v praxi stretli ženu z patologického prostredia a správaním, ktorá tak urobila, tak by zmenili názor (radšej interupcia).
V tomto prípade je zjavné, že autorka má problém sama so sebou a svojim životom (nevhodné rodinné prostredie, kruté chyby a omyly, nesprávny výber partnerov, nezodpovedné (ne) plánované rodičovstvo, strecha nad hlavou....)

diaszoky
3. aug 2023

Autorka sa
Odmlcala a pisala tuto temu uz as xy krat ! Chore

jamimo
3. aug 2023

@diaszoky asi má zlé prežívanie, možno plače celý deň, možno nespí celú noc alebo fakt vymyslené kvôli zdvihnutiu adrenalínu, a klikaniu na tému...

ukulela
3. aug 2023

@jamimo ja nemam problem s interupcou - legalnou tak, ako je dovolena zakonom. ale ona zvazuje v zahranici - vraj "kamarat pomoze" - no pochybujem, ze pomoze z cirej kamaratskej lasky, pred tyzdnom sa rozisla, uz jej ide kamarat pomahat a zaplati jej upt v holandsku? este tam skonci bez penazi ako nejaka slapka (jasne, fabulujem, no zakladatelka ma nabeh robit zle rozhodnutia bez uvazenia a vyuzit prve pre nu najjednoduchrsie riesenie - ze jej niekto nieco zaplati) ... ona nie je schopna platit ani najom. ozaj neviem, kto takej zene zaplati nie lacne UPT v zahranici pre jej modre oci ... neodpoveda ani, ci pracuje. z coho zije. cele zle. ked teraz - po rozchode a s 1 dietatom nezvlada platit byvanie, tak ci tak skonci bud u rodicov, alebo v krizovom centre. ci s druhym dietatom, ci bez ..... ju treba nakontaktovat na niekoho, kto jej jasne ukaze moznosti a cesty.

diaszoky
3. aug 2023

@jamimo aj to posledne moze byt

jamimo
3. aug 2023

@ukulela niektoré ženy tu dali príspevky, že písala viac x. Radili sme aj poradňu Alexis, alebo kontaktovať krízové centrum pre matky z deťmi... Ak je téma reálna, zjavne má autorka problém celý život sama so sebou, zaradiť sa =stratená v realite. Bohužiaľ, nie je prvá ani posledná. I keď niekto povie že MK netreba brať vážne, myslím si, že vzorka problémových životov, osudov tu je adekvátna...

littledaisy
3. aug 2023

odporúčam poradňu https://alexisporadna.sk/

lienka9
3. aug 2023

Ja nie som proti potratom,ak je zena v zlej situacii,mlada,bez zazemia..ale v 4tom mesiaci je uz aj podla mna neskoro..donos ho a daj na adopciu a uvidis,mozno dovtedy sa ti situacia vyriesi aj inak.

nevenka
3. aug 2023

Mne uz pridu tieto prispevky a hlavne opakovane, take, ze za a) niekto sa na tom bavi, za b) zistuje sa tu nejaka spolocensko-socialna nalada za nejakym politickym ucelom a za c) cielene vymyslanie tem, pri ktorych bude xy prispevkov, strhne sa prudka debeta, nech to zije...
Keby to bola realna zena, ktora je zufala, tak podla mna pise, diskutuje, ak potrebuje situaciu vyriesit...a len prispevok za prispevkom a ziadna odpoved ani v jednom.
Potom, ked niekto ponukne adresnu pomoc, tak nic, ani mu ani bu...🤔🤪.

s_o_n_i_k_e
3. aug 2023

adopcia a je po probléme, nemáš za čo

domkakvet
3. aug 2023

Toto je unahleny krok, pred tyzdnom ste sa rozisli, este mas horucu hlavu, ked pojdes v stvrtom mesiaci na potrat potom este len nastanu problemy, asi ani netusis o zdravotnych rizikach s tym spojenych.

any_soj
8. aug 2023

@veronikaszabova prečo v 4.m už nie?

veronikaszabova
8. aug 2023

@any_soj je rozdiel, ked ide niekto na UPT v zaciatku alebo az v 4m. Nemyslis?

any_soj
9. aug 2023

@veronikaszabova pýtam sa preto, že aký vidíš rozdiel - v 3.m áno a v 4. nie?
Lebo niektoré ženy hovoria, že kým je "to" v nej, tak je to súčasť jej tela a môže rozhodovať ona o tom. Tak ma zaujalo, že pre teba je nejaký rozdiel medzi napríklad 3. a 4. mesiacom a ja si neviem predstaviť aký.

nevenka
9. aug 2023

@any_soj vies, lebo "zakon" hovori, ze do 12.tyzdna je to zhluk buniek (zaujimave, ze uz davno ma srdce, zaklad mozgu, nervovej sustavy, vsetkych organov, svoju vlastnu DNA od pocatia), ze to nie je clovek, ale prvy den 13.teho tyzdna uz je to zrazu clovek a nemozno sa ho zbavit. Do 12.teho ma asi DNA jasterice alebo co. To uvazovanie tymto smerom je scestne a vobec nejde o vieru, ale cisty biologicky princip.
Nasa detska doktorka brala u nas fakt, ze mame tretie dieta uplne normalne, niektori ludia sa cudovali, lebo uz sme mali parik, ze naco...a pri stvrtom mi povedala na druhej poradni, ze je krasna a zdrava, ze nam uprimne dakuje, ze sme si ju nechali, ze to nie je dnes samozrejmost. A v mojom veku...

any_soj
9. aug 2023

@nevenka wow tak ku takej doktorke gratulujem 🙂 Aj keď pediatri to asi tak neriešia, aspoň teda nikto z mojich priateľov, čo majú viac detí, nespomínal, že by pediater mal nejaké narážky smerom že načo a podobne. Zato od gynekológov si vypočuli opakovane - aj priame otázky, či si to chcú nechať, aj priamo odporúčanie na potrat, lebo veď už majú doma tri tak si myslel, že to už stačí. Alebo kamoške doktor pár sekúnd po pôrode piateho že no to už je hádam posledné. Ona ešte aj v tej chvíli mala gule na to, aby mu povedala, že prečo by malo byť. Tak sa jej ospravedlňoval, že on to vraj tak nemyslel. O to mi to príde absurdnejšie. Čo gynekológa do toho? Keď už, tak skôr pediatri by mali mať poznámky v štýle pridávate nám dlhodobú robotu.

nevenka
13. aug 2023

@any_soj no, mna sa sestricka hned na prvej poradni, ked som cakala tretie, spytala, ci si "to" chceme nechat. Lekar nic nepovedal, absolutne, este mi povedal, ze to nie je ziadny vek (mala som 37), ze ani testy by nejak neriesil. No a pri cisle 4 sa uz ani sestricka nic nepytala 🙃😅.
Rodila som v BB pri primarovi Hudecovi, vsetky 4 deti a on hned ako zagratuloval, tak zmurkol na mna, ze dajte si uz teliesko alebo tak...Ale nemyslel to vobec v zlom, on to tak v dobrom, mala som 39 a dost problemov s tlakom, rodila som skor kvoli tomu a takmer to bola akutna sekcia. Mam ale milost zhora, rodit rychlo. Dakujem Bohu za to. Aj za to, ze sme to dotiahli v oboch pripadoch takmer do konca, a ze su zdrave, zlaticka. On to myslel tak, aby deti neprisli o mamu. Po porodoch sa mi spusta hypertyreoza, aj teraz stale beriem lieky, dokonca som dostala alergiu na 1 liek a druhy mi absolutne neodporucaju pri dojceni a mam ist na operaciu. Modlim sa, aby sa to ukludnilo. Ale po kazdom dalsom porode je to silnejsie a utoci mi to hlavne na srdce. Takze asi som mala stastie skor na takych normalnych lekarov. Ale mame 1 susedu vsetecnu a ta skonstatovala, ze ved "vy ste ti katolici, no..."...😅😊. Nevysvetlujem, neriesim. Jednym uchom dnu, druhym von.

ahhola
13. aug 2023

@nevenka... dajte si teliesko... alebo podviazať chlapovi oringle mu nenapadlo... 🤣
Ze by aj on niečo obetoval. Ty si bola tehu skoro 3 roky, on by mohol obetovať 30.minut a kus chlapskej hrdosti. 💔

any_soj
14. aug 2023

@nevenka och tak nech sa to rýchlo ustáli 🙏
Ja mám od malička autoimunitnu štítnu, že raz hyper raz hypo. Tiež mi už vravela doktorka, že keď to ešte raz prejde do hyper, tak operácia. Ale mne posledné roky stále opačne, že len hormóny dopĺňam.

nevenka
Autor odpoveď zmazal
lenkakravcova
14. aug 2023

Nejako zázračne sa tu obchádza otec dieťaťa.
V minulom príspevku si písala, že ti napísal, že bude na dieťa platiť a bravať si ho k sebe, tak aká interupcia?
Zjavne o dieťa má záujem, len nie o teba.
Dieťa pôroď a daj ho otcovi. On sa o neho postará. Alebo jeho rodina.

janynka00
23. máj 2024

@dada558 ahoj, ty si bola na interrupci v 4. Mesiaci? Mozme sukromnu spravu?

Strana
z2